Ako docieliť, aby sa syn dal liečiť?
Mám 45r syna, nevesta mu dala ultimátum do konca roka. Ak sa nezmení podá o rozvod. Syn má výbušnú povahu všeličo ho vytočí a potom je agresívny. Bol nahlásený aj na políciu, dostal pokutu za priestupok. Nevesta mu dala úplne poslednú šancu. No syn si neprizná že je chyba v ňom a nechce počuť o tom že by vyhľadal lekára. Nech mu predpíše niečo na ukludnenie alebo k psychológovi. Neviem ako ho presvedčiť? Keď sa rozvedu syn nemá kam ísť, budeme musieť ho prijať naspäť k nám, bude si musieť zmeniť prácu keďže bývajú teraz 100 km od nás. Boli ste niektorá v podobnej situácii? Nevestu mám rada, je to dobrá žena príkladne sa stara o vnúčence. Chyba je v mojom synovi. Je mi to veľmi ľúto, má peknú rodinku a on to celé pokašľal.
Prispevok zacal celkom fajn…..
ale citam dalej….
Hmmmm je na case si priznat chybu…. A hlavne ty huckat huckat huckat mu do hlavy nech sa ide dat aspon vysetrit.
Na co si potom zakladal rodinu? Viem vopred nik nevie aka nastane situacia ked pridu deti do zivota ale…. Tie za to nemozu… a mat takeho otca tak do konca roka je este kopa casu…. Az sa neveste cudujem ☹
No autorka, treba si polozit otazku.. preco je syn k nicomu? Preco je agresivny, ked sa mu nebeha okolo zadku? Preco si nevie 45 rocny chlap nic vybavit? Preco nevie vychadzat s ludmi? Preco nedokaze respektovat inych ludi, aktualne svoju zenu?
Kazdemu je tu jasne, ze chyba sa stala niekde za tych 40 rokov co byval s vami, nie, ze ho zena za 5 rokov ,,pokazila" 🤔
Och môžem ti povedať aké to je mať takého človeka na krku a nieje to vôbec žiadna sranda. Mám presne takého strýka, bol celý život zlý výbušný, alkoholik, mal rodinu, dieťa. Ale veľmi krátko, žena aj s dieťaťom sa pobrali preč, keď k tomu došlo, zriekol sa aj syna , len aby nemusel platiť a to mal jeho syn 4 roky ..celá rodina to oplakáva, žil u svojej mamy, mojej babky. Bol k nej tak zlý, že moja mamina, jeho sestra dodnes plače keď si spomenie ako sa k nej správal. Babka časom ostala nevladna starali sme sa o ňu všetci , moja mamina najviac. Ale pracuje na smeny takže keď strýko prišiel opitý domov, bol k nej agresívny, hádzal po nej plienky použité, kričal na ňu boľavé veci. Ako rodina sme sa z toho dodnes úplne nevysporiadali emočne stále tá predstava boli. Babka k nemu stále pristupovala ako k synovi dohovárala mu, prosila ho... Nič nepomáhalo..keď mu niekto skúsil povedať niečo, zlý bol ešte viac a Bali sme sa že keď s ním bude babka sama, bohvie čo sa udeje. Políciu babka volať nechcela ( my sme chceli ale prosila nás s plačom )... Nakoniec zomrela, a strýko ostal parazitovať naďalej v byte po nej. Byt je mamin, odkúpila ho keď na ňom narobil dlhy ( dva roky sa tváril že chodí platiť nájom ale všetko prepil a tak ich chceli vysťahovať, mamina vyplatila dlh a byt sa prepísal na ňu ) ale má rovnakú povahu ako babka...naivnu a nepríčetne dobracku... Strýko urobil z bytu do pol roka bezdomovecku dieru ktorú by nikto ani zadarmo nechcel. Prevzala som to ja, do dvoch mesiacov som ho vysťahovala , nech už na našu rodinu nemá žiadne väzby, mamina súhlasila ale ona by to nikdy nedokázala, ísť proti rodine. Toto celé trvalo roky, babka sa trápila , jednak tým že synovi nevie pomôcť a tým , že musí žiť s tým ako sa k nej správa ako matku ju to muselo príšerné bolieť. Neviem si to ani predstaviť, pozerať sa na svojho syna , ktorý má kedysi držal malou ručičkou a hovoril mi mama , a potom ako dospelý keď mi nadáva , výbuchuje, tu lásku k máme nemá ani ako spomienku... Ja si nedokážem predstaviť ani z druhej strany že k mojej mamine alebo ocinovi by som sa takto zachovala celý život sú mojím pokladom , sme spolu niekoľkokrát za týždeň a každý deň si voláme a píšeme všetci... Sú to dva nezlučiteľné svety. Týmto celým som chcela povedať že aj keď to bude na začiatku boľavé neprijať ho domov , k sebe, bude to stokrát lepšie ako ho prijať a čakať ako ti veľmi ublíži...a že to takito ľudia dokážu veľmi, ublížiť ... A niako mu nepomôžes, urobíš z neho ešte väčšieho neschopaka, teraz je už síce na knap ale stále nie úplne neskoro v ňom aspoň niečo zlomiť. Lebo raz aj to že si ho prijala a tým vlastne predĺžila a zhoršila túto agoniu si budeš vyčítať a bude to strašidelne nezvratné ...držím palce.. musíš ho domoetnut pre neho samého, ak má ešte nádej , pochopí to keď padne na dno, ak nemá nádej, pochopíš to ty že si nemala inú možnosť. Okrem toho myslí na to že ak je agresor, môže sa stať že nebude môcť vídať deti..keď bude u teba , neuvidis ich ani ty možno... Držím palce nech to je pre všetkých tak málo boľavé ako sa to len dá...súhlasím s ultimátom aj od teba... A ďakujem ti za nevestu a vnúčatá že si taká obetavá...viem že obetovať akoby vlastného syna za nevestu musí byť ťažké z pohľadu matky ale malo to tak byť. Nech ti tie decká vynahradia všetku lásku ktorú ti syn už nedáva... ❤️❤️❤️
Musíš mu dať jasne najavo, že má rodinu, je vzor pre deti a nech sa stará.A nie mu poskytnúť útočisko máš manžela čo na to hovorí?
Jasné, že zúri, lebo niekto od neho niečo chce narušili jeho kľud a pohodu.Nech si to "vyzerie" a spamätá sa.A nie utiecť k mame pod sukňu áno, matka vždy dieťa prijme, ospravedlní, ale nebudeš mať 75 r a pobehovať okolo nepodareného syna
On nedospel zostal na úrovni som chrobák na chrbte starajte sa o mňa.
@sissy27 asi tak 👍🏼👍🏼👍🏼
Tvoj muž, jeho otec by sa s ním mal porozprávať ako chlap s chlapom a jasne mu povedať, že chlapa nerobí vták v nohaviciach, ale to ako sa správa a stará o svoju rodinu, manželku a deti
Žiaľ niektorým to samým nedopne, treba im to narovinu povedať
Ty ako matka povedz, že pre teba sú prvoradé vnúčatá a s ním sa už nemáš o com baviť
Ako ste dosli na to ze sa sam o seba nevie postarat ani vybavit? Daj konkretnu situaciu, napriklad, ked treba obciansky vybavit, alebo nieco prehlasit na urade, v poistovni, ci cokolvek. Pytam sa preto, aby sme zistili, ci je lenivy, alebo ma ozaj nejaku socialnu fobiu.
Rozmaznany starý chlap to bol a nie kľudný uzavretý 40tnik. Pre toto hovorím, keby som v situácii slobodnej ženy, radšej 40tnika rozvedeneho, samostatného, s pubertakom ako slobodného u mamičky žijúceho. Ani 30tnika doma u mamina byvajuceho by som nechcela, halne uzavretého s nulovymi skúsenosťami so životom, ženami... A keď vidím ako mamule sa idu orethnut nech ma navrhne, opravte, tak ma dvíha zo stoličky:D vela mužov verím, malo smolu, nenaslo tu pravú, malo iné záujmy, ale bohužiaľ veka ich je pohodlných, ved v detskej izbe je fajn, a ženy si hľadajú lebo sa to od nich očakáva...
A kto chodil s ním redtým, keď nemal frajerku?
Boji sa dospieť, keby nešla nevesta nešiel by?
Prepáč nevedela by som si vážiť muža s ktorým treba chodiť za ručičku aj, keby mal sociálnu fóbiu, stres musí to prekonať každý má niekedy situácie kedy sa boji je bezradný, ale to človeka posúva vpred.Co mala nevesta povedať, že bojím sa byť doma s dieťaťom tak uteciem, alebo buďte niekto so mnou?Chlap by mal byť oporou a nie, že utečie pred všetkým.Ty vieš aký bol v puberte, dospelosti, keď sa na človeka nekladú povinnosti, zodpovednosť zostane v roli dieťaťa a nie je nič horšie ako dospele decko.Tvoju nevestu obdivujem a ľutujem.Ak sa cíti neisto môže chodiť k psychológovi, aby lepšie zvládal záťaž.
Aj ty si pochybila to vieš...najvyšší čas ho
tak ako som ti pisala ja aj slovak boy, je tam nejaka fobia, a potom uzkosti, z tych je agresivny. ta online terapia by na zaciatok neprichadzala do uvahy? nie je asperger? Skus si najst na webe online dotaznik, ci to nanho sedi a skuste sa s nim porozpravat, ze mate take podozrenie, ved on zase asi na hlavu padnuty nie je, vidi, ze si nevie sam veci vybavit, takze si zcasti musi byt vedomy svojich tazkosti. aky je teda dovod, ze nechce ist k odbornikovi? si dat predpisat mozno anti depresiva, alebo nieco na zmiernenie uzkosti, citil by sa lepsie. hanbi sa? boji sa? komunikovat s nim by mal ten, komu najviac doveruje. s tebou by k psychiatrovi nesiel? Ci s otcom?
@lilitela no neviem ci choroba, on bol zvyknutý na servis, kľud a pokoj, nič nemusel. A zrazu po 40r, ma rodinu a revajuce deti, hluk, niečo od neho niečo chce, potrebuje... nie je už "tutkany" cele dni. Je to proste návyk.
Ale tak určite psychológ, psychiater a nech zhodnotia.
@simca06022011 podľa mňa to môže byť kombinácia. Jednak ma veľmi zlú výchovu, keďže ho rozmaznali a zrazu po 40tich rokoch sa od neho niečo chce? Asi každému by sa stalo, ze pri takej výchove by to s nim šlo dole vodou. Jeho rodicia v ňom iba rozvíjali jeho problém, podporili ho v ňom. Keby ho vyhnali nakúpiť, niečo vybaviť, bývať inam, najprv by to bolo ťažké, správal by sa divne, ľudia by zazerali, ale časom by sa to zlepšilo. Tento chlapec má už deti a tie sa budú hanbiť za takého otca.
@cacianka Manžel je normálny nemá agresívne výstupy ani nenadáva.My sme deti vychovali v láske
Tak ho láskavo oboznamte, obaja s mužom, že k vám môže prísť jedine na občasnú návštevu a nie sa nasťahovať.
@luccija no podla teba kto vsetko doma vybavoval, ked bol do 40-ký doma pri rodičoch 🤣🤣🤣
Vies co autorka. Neprehovaraj nevestu. Nebude si nevesta kaziť zivot. Pekne si ho zober k sebe naspat domov. A neveste pomáhaj ako vies.
Tak je to malickost, alebo ma syn agresivnu vybusnu povahu? Zit s takych chlapom musi byt neznesitelne, nevesta celkom dost vydrzala, mala by si ju praveze v tom podporit, minimalne tym, ze rovnako ako ona povies synovi, ze bud so sebou nieco zacne robit alebo ho ani ty v pripade rozvodu domov nezoberies. A ze si nic nevie vybavit? Doteraz s nim vkuse niekto chodil a vodil ho za ruku? Najvyssi cas, aby sa vedel o seba postarat, ked vie vrieskat po zene a detoch, musi dokazat aj nieco vybavit, ak chce prezit.
Baby nezabudajte, ze chalan sa narodil v 70tych rokoch. V tej dobe povedomie o poruchach osobnosti a inych poruchach nebolo tak ako teraz. Vtedy nebolo nikomu diagnostikovane adhd, adh, aspergeri a autisti. Tak laskavo sa tu nevyvrsujte na autorke. Vtedy sa to fakt neriesilo a s deckami sa nechodilo bezne k psychologom. Riesite to z pozicie sucasnej doby, kedy su uz dostupne diagnosticke nastroje a dostupna pomoc. Trocha pochopenia by sa zislo. Nevesta si tiez mohla lepsie vyberat, mohla si usetrit problemy.
@1gramofon ucit dieta mozes max do dospelosti. Dospelemu treba dat pravidla fungovania. Ked ich nedodrzuje, treba vyvodit dosledky.
Pri poruche osobnosti, psych. poruche je to ovela tazsie. Ako rodic vnimas, ze decko nie je celkom s beznym spravanim, tak to beries zasa inak. Lahko sa sudi.
@simca06022011 Iste, ale ked mas uz take dieta, bojazlive, ktore dostava paniku ci uzkosti pri roznych situaciach, velmi tazko sa robi taka "otuzovacia" vychova. Ako som to pisala, tak som si uvedomila, ze aj to, ze nechce ist k odbornikovi bude najskor zas len iba socialna fobia alebo prejav uzkosti.
@1gramofon Nie som si uplne ista ci by sa to takym usmernovanim v detstve zlepsovalo, nie som odbornik na uzkosti a socialne fobie. Podla mna ine je to u zdraveho cloveka, kazdeho raz za cas chyti akasi trema a vie, ze ked ide do toho, tak to opadne a zistime, ze sa vlastne nic nedeje. Ale u takychto "tymto postihnutych" ludi, to ma podla mna iracionalne dovody a terapia musi byt velmi dobre vedena, s extra malym davkovanim, kvazi desenzibilizacia. Myslim si teda. Ja mam fobiu na pavuky a teda mozem ti povedat, ze neexistuje ziaden sposob, ako by si ma prinutila chytit pavuka do ruky. Takze kazdy kto ma takuto fobiu, ze sa mu hnusia mysi, chrobaky, hady, strach z vysok a podobne, staci si len predstavit co citite, ako by ste reagovali, keby vas niekto nasilu nutil sa dotknut hada, alebo keby vas hodili do klietky plnej mysi, co by ste robili, ci by ste nesli aj "zabit" cloveka, ktory vas tam zrazu hodil.
@lilitela len ty to beries tak, ze tento stav je od malicka, a ma takuto "chorobu", lenze toto je proste jeho zvyk, takto bol nauceny, zvyknuty, fobia je ziskana, pohodlnost je ziskana. Tym ze nemusel, keby musel, enmohol byt cely den v izbicke zatvoreny, po18tke si vybavoval vsetko sam, po VS (ak ma) by bol vypusteny do realneho zivota, prezil by intrak a pod, tak by na taketo somariny ako fobie cas nemal. A ano, mala som fobiu z pavukou, otrasbnu, hadov ani nehovorim, som v dome, pavukov a hadov je tu tolko, ze aj fobia ma presla, uz mi je to len hnusne, ale neodpadnem pri pohlade na neho. CVIK. Rovnako som mala paniku z vysok, aj druhy schod na rebriku a bolo mi zle, mam povalu kde musim vyliezt rebrikom, rok mi bolo hore na odpadnutie, teraz tam chodim ako nic.. cize s vecami sa da pracovat, clovek ma fobie take, pri ktorych sa ti moze dovolit, ako matka si nemozem dovolit doma vrieskat ked uvidim pavuka, utekat z odmu, odpadavat... on ako otec, halva rodiny, musi pracovat na svojej neschopnosti.
@simca06022011 Ano, beriem to tak, ako pises, obe robime domnienky, ty, ze je tak vychovany a ja, ze to moze mat vrodene.
A hlavny signal je pre mna to, ze pre zdraveho cloveka je hanba, aby zanho robili druhi veci, ktore zvladne sam a pri troche sebaucty si to uvedomuje a toto nedopusti nikto a teraz nepisem o neochote doma pomoct, ci trpezlivo vychovavat, teraz pisem najmä o tom, ze nie je schopny si sam nieco vybavit, to je pre mna to smerodatne, ze si myslim, ze ma uzkosti.
Pokial ma Aspergera, co som len tak tipla, tak nemozme jeho vnimanie a pracovanie s vecami a problemami brat tak ako u zdraveho cloveka, napr. u teba. Ja som len navrhla par tipov, lebo mne tu na MK lezie uz dost na nervy, ze kazdy sa tu tvari ako chce pomoct a poradit, ale rada, ze "vyhod ho, hned by som s nim zatocila", tak take rady, co nie su radami, to vie davat ozaj kazdy. Ale realne rady, ktore by mohli pomoct sa niekam posunut, tu dava strasne malo ludi. Pritom mnohe zeny sa tu chvalia dvoma VS, mnozstvom kamosie, perfektnym manzelstvom a perfektnymi pracovnymi poziciami, no ozaj nejake inteligentne zamyslenie sa a brainstorming, ktory by tomu zodpovedal, tu clovek nevidi.
Ja to uz necham na autorku, aby si z toho vybrala, aku cestu si zvoli.

@mandzula Dával nám peniaze ako za stravu a energie,insie nerobil nič u nás v dome