icon

Ako dostanem 70 ročnú mamu na psychiatriu?

viva13
20. aug 2020

PROSIM LEN MA NEODSUDZUJTE KTO SI TO NEŽAŽIL NIKDY NEPOCHOPI!!!
Prosím ako dostaneme 70r mamu na psychiatriu?Odmieta lieky, odmieta hospitalizáciu a aj lekárov.žije s nami v jednej domácnosti a je to už neunosné.ani na dvor nemožme isť stale je nám v pätach,vyzvedá kadečo.ohovára nás.my sa jej neprihovárame a ona stále somariny na nami chodí,máme samostatný vchod a dokaže k nam vyklopávať aj 20x za den sa somariny,či ideme do práce,či ideme na dvor,proste to je choré a neunostné.každý boží den.len vidí že ideme niekam a už vyzveda kam ideme, kedy prídeme, čo nesieme.Ked nedajbože odídeme ked je v obchode 100x za den dokáže vyvolávať dokial jej nedvihneme.proste ako male deti aby sme jej oznamovali všetko.Pije denno denne alkohol, sama sa rozpráva nadáva na všetkých, už sa s nou okolie nebaví.Už sme jej s manžlom znadali obaja nepomože nič, chvílu pokoj hodina a potom zase doookola,začala nam brať veci, čo si kupime my proste si myslí, čo je naše je aj jej.Zvedava je na poštu čo nám chodí ked som jej už milion x povedala že ja si poštu vyberiem nie ona čaka pri schránke na poštárku aby jej poštu dala do ruky,proste choré všetko a neunostné.Klame, klame a vymýšla si vla a len kuje pikle :-/ Kedže dom patrí manželovi odstahovať sa nechceme aj ked by sme najradšej vypadli.
Nevieme či isť za obvodnou lekárkou a snou sa poradiť,no bola by som vdačna aj za Váš názor.Je to s nou už neunostné.Strasne nás to psychicky vyčerpava.denno denne je toto.pije každý den alkohol.Koli nemu každý den chodí do obchodu.Ked si vela vypije dole vykrikuje nadava na každeho, bucha trieska so všetkym, no ked jej povieme niečo povie že ved ona je ticho, ked odíneme znova a ešte viac.SnAžili sme sa jej pomahať ale už toto čo robí prekračuje všetky medze.Už ju na ulici nikto ani nepozdraví, susedia su nahnevaní na nu lebo ohovara aj ich aj nás, stále nám robí zle.je ako pes s prepačení, pred malým si nedáva servítku pred usta a to ma velmi hneda kedže chodí do školky...Každý den, chodí zanami klopať na dvere len počuje že sa malý zobudil nestara sa že my ešte spíme, že vyrušuje, a stale dokola idete dnes niekkam, a na dovolenku idete zajtra, 15rokov som to tu trpela no tento rok už kričím po nej royplače sa ved ona nám neubližuje nijako,chvílu je pokoj zachvvílu zase.ideme okolo nej ani slovo a ona si vždy nejaku somarinu najde s čím vytočiť.začala na nas psychicky ked niečo silou mocou chce rozplače sa aby sme ju lutovali,prosím aký je na tuto situáciu Váš názor,prosím.
AK NEVIETE PORADI PROSIM NECHAJTE SI INE KOMENTARE DAKUJEM

viva13
autor
20. aug 2020

@voleksi vidis to nas nenapadlo 👌

viva13
autor
20. aug 2020

@1andrea111 no je to velmi tazke zijem s nou 15rokov a nebola taka

iinuska
20. aug 2020

@voleksi Ani RZP nemôže zobrať nasilu.

prasiatko30
20. aug 2020

@voleksi vsak hej ale prave preto nechapem preco volas najprv RZP mala by si volat policiu ktora by mala prist potom s rzp - ale ako nejaka lekarka a zdrvotnicka - predstav si ze su tam len zeny v tej posadke tak ako co budu robit s nasilnikom - na toto mala nervy raz kamoska mudr - volali ich k sfetovanemu chalanovi s nejakou paranojou a nasilny a oni tam dosli dve zeny co museli zdrhat pred 100kg hebedom aby im nerozbil drzku - a museli volat policiu aby ho spacifikovali

voleksi
20. aug 2020

@prasiatko30 nehadam sa,pisem moju skusenost. Ked som im volala, pýtali sa ma, aký je problem,tak som im povedala.asi vedeli,koho poslat. Stále prišiel chlap,zrejme lekar, v sprievode dvoch zien. Pichli ukludnovak,pockali,kym zaberie a brali. Policajti bez sance,ani sa nenamahali prist.

jennky13
21. aug 2020

@viva13
Zazili sme nieco podobne. Nam pomohlo, ze sme sa porozpravali s obvodnou lekarkou a ta ju predvolala akoze na preventivnu prehladku a urobila jej testy. Potom nam psychiatricka predpisala lieky a to sa neskor utriaslo na injekcie, lebo lieky nevedela brat pravidelne. A zrazu bolo vsetko omnoho lepsie. Nie uplne dobre. ale lepsie.
Injekcie berie raz do mesiaca. Ale bolo to nadlho , kym sa to vyriesilo.

maciatkolulu
21. aug 2020

@viva13 nedocitala som celé, ale má zaujíma DIAGNÓZA. A dom je manželov? Nejako sa mi nezdá, potom prečo je tam? Zobrali ste tvoju matku k manželovi do viacgeneracneho domu, či kvôli matkenoreravali, hmm

petulda333
21. aug 2020

@maciatkolulu ved pise, ze je manzelov

maciatkolulu
21. aug 2020

@petulda333 a tam zobrali matku a postavili si zvlášť bývanie. Neverrrrrrim😂😉

maciatkolulu
21. aug 2020

@petulda333 matka nemala vlastne bývanie....

petulda333
21. aug 2020

@maciatkolulu to, ze ty neveris je tvoj problem. 0ise,ze dom patri manzelovi. Pravdu vie len ona. Ja z blizkeho okolia poznam 3 pripady kedy dom patri jednemu z partnerov a vzali k sebe aj rodica. A ti rodicia mali majetok. Napr kamoska. Ma so snubencom dceru, on vlastni dom. Ma tam vsak aj rodicov. Ked boli deti tak zili v byte, rodicia byt darovali dcere. Ta dala bratovi symbolicku sumu, on kupil dom a ked dcera vykopla rodicov tak ich vzal k sebe. A teraz sa tam trapia. Chcu dalsie dieta ale nemaju volne izby. Jeho rodicia sa vkuse hadaju a vplyva to na vsetkych a on nechce byt svina a vyhodit ich. A oni sa tiez nikam nechystaju aj ked vidia, ze su problemy.

lubiss
21. aug 2020

ved dom je na manzela tak kde je problem??, Najdite jej nejaky dobry domov dochodcov, pokial by bola normalna nepoviem ale ocividne je trosku misuge a vy si nicite zdravie takisto ked ste vkuse v nervoch

domafi
21. aug 2020

Dobrý deň, nečítala som odpovede nado mnou, ale treba zájsť za obvodným lekárom vašej mamy, vysvetliť situáciu, požiadať o odporúčanie na psychiatrické vyšetrenie a súčasne zistiť,pod ktorého psychiatra spadate (spádovú oblasť),treba zavolať a dohodnúť si stretnutie s psychiatrom a požiadať ho o pomoc,ako máte postupovať, on vám už povie,čo a ako treba urobiť.

viva13
autor
21. aug 2020

mama manželovi darovala polku domu a mala by tu dožiť, do domova odmieta ísť a sama bývať nechce

maciatkolulu
21. aug 2020

@petulda333 jejda mne je úplne jedno, čo tvoja kamoška, či suseda, či susedina suseda, č ipozná suseda a jeho sesternica to tak ma😂😂😂sa tu rozpisujes😂😂😂😂 ja som písala autorke... A keď sa chce niekto niekoho zbaviť, tak ho podľa mňa k sebe neťahá. A stále neviem akú má matka diagnózu. Lebo ohováranie a preberanie pošty mi na diagnózu nepripadá.

maciatkolulu
21. aug 2020

@viva13 takže žijete so svokrou aj matkou?

petulda333
21. aug 2020

@maciatkolulu ja som ti len napisala priklad ako je mozne, ze vzali mamu k sebe. Kedze ty nechapes 🤦‍♀️ a k dg sa vyjadrit neviem. Ale moja teta ma psychicke problemy, blizsie napisat neviem. Niekolkokrat liecena na psychiatrii a tiez ma podobne stavy. Vzdy svoje dospele deti aj vnucata kontroluje, az sialene. Ale kto nezazije nepochopi. Mozno sa to zda ako blbost ale ked to mas denne inak by si pisala

maciatkolulu
21. aug 2020

@viva13 takže ako? Mama, či svokra? 😉

petulda333
21. aug 2020

@viva13 takze to nie je tvoja mama ale muzova?

maciatkolulu
21. aug 2020

@viva13 mama manželovi darovala polku domu a mala by tu dožiť, do domova odmieta ísť a sama bývať nechce
Mama darovala manželovi....
Tak?

maciatkolulu
21. aug 2020

@viva13 ale potom nežije ona s vami, ale vy s nou...

ludka1402
21. aug 2020

Viem, co prezivas, ale uprimne nevidim inu moznost ako mamu nechat byvat tam kde byva teraz a vy prec alebo sa od toho odosobnit, co moze byt sakra tazke a kludne mozes prist o zdravie a manzelstvo. Ja by som padala z toho domu prec.
Ma muz surodencov? Co by sa podelili o starostlivost o mamu, ci nehrozi, ze.

lelicav
21. aug 2020

Mali sme mali obdobnú skúsenosť.8 rokov sme vydržali a potom sme zobrali hypo a kúpili byt.Za ten pokoj to stálo.Dom bol náš.A pokiaľ mama sama nechce, nik vám nepomôže. Ísť k lekárovi alebo potom následne brat lieky ju nedonutite. Pravda je aj to,že kto nezažil nepochopí!

prasiatko30
21. aug 2020

@lelicav vacsina z nas si to uvedomuje este pred tym ako by mala ostat byvat s rodicmi alebo so svokrovcami - treba si uvedomit viacero veci - je to pekne, ze budes zit s matkou/svokrou a budete si pomahat a le realita je castokrat ovela tazsia. Ked nemas svoje sukromie a zda sa ti ze ta druha osoba v podstate nie je tvoja rodina a miesa sa ti do zivota tak ta to po case prestane bavit. A dalsia vec je ta ze ti rodicia/svokrovci budu starnut - nie, nestava sa tak casto ze svokra odovzda kluce od domu a do roka a do dna sa pominie - ta svokra pomaly starne a stary clovek je horsi ako male dieta a ak nema konicky, nema co robit a je sam - ta samota nakoniec udiera na mozgy. Ono mozno by stacilo len malo sadnut si obcas s babkou, porozpravat sa, urobit kavu, opyatat sa jej ako sa ma, vytiahnut ju na prechadzku, na nakup - mozno pani ani vobec nema ziadnu dg len si lezu tak obycajne na nervy a nevesta ju uz chce poslat kade lahsie - lebo vsak za 15r je toho uz hadam dost. Len si uvedomte zeny ze 60-70r clovek ma este pred sebou aj 2-3 desatrocia kde pomaly ale isto sa stava viac sebeckejsim, uzavretym, ma svoje vrtochy, ktore sa len stupnuju, prestava vsetkemu rozumiet, hneva sa na seba aj nacely svet - spoluzitie sa stava komplikovanejsim a trebmat svatu trpezlivost aby to vsetko dobre skoncilo

maciatkolulu
21. aug 2020

@viva13 do domova odmieta ísť a sama byť nechce.... Akože sama, ved býva vo svojom a z lásky k synovi naňho predpísala polku domu a TY ju chceš zatvoriť na psychiatriu, správne som pochopila? Lebo ohovára a lezie vám na nervy?
@petulda333 o tomto som písala...

petulda333
21. aug 2020

@maciatkolulu asi si to nezazila, ze? Ono to mozno znie jednoducho a ze na tom nic nie je. Ale skus si to. Lebo to uz nie je len zvedavost.

petulda333
21. aug 2020

@maciatkolulu ale samozrejme neschvalujem, ked sa niekto len tak chce zbavit ludi. To zas nie, len viem ake to je, ked vam niekto takto nici zivot

viva13
autor
21. aug 2020

@maciatkolulu nezažila si asi to co zazivame my tak sa prosim nezapajaj ako som vyššie písala nepichopis ake je to ťažké ked si nikdy nezazila 😐

iveta7677
21. aug 2020

@viva13 skuste sa poradit s obvodnou lekarkou vsetko jej povrdzte ako je ona vas usmerni ako dalej...To uz moze byt aj demencia. Alebo choroba .

Popripade ju skusit umiestnit do domova dochodcov.Je to velmi tazke ale musite sa rozhodnut.

ivca88
21. aug 2020

Kocka, pardon, ale prakticky ste v jej dome. Bez nej by ste nemali nič.
Nič nie je zadarmo. Niečo pre to musíš obetovať a doopatrovat. Snažiť sa

Pokiaľ to je ale naozaj neúnosné, tak jednoducho kúpte svoj byt alebo choďte do prenájmu a jedného dňa keď sa pani pominie, tak sa tam môžete vrátiť alebo to predať.

Ale ak mám pravdu povedať, pokiaľ sa jej vyhýbate, ignorujete, nepomahate a pritom ona vám dala dom, tak sa ani nečudujem že ohovára a časom zaúradoval alkohol..
Avšak ak by vás nemala rada, asi by k vám nechodila.
Neviem no.

Každopádne odísť môžete kedykoľvek.
Samostatné bývanie je práve o tom. Sice musíš za to veľa platiť, ale na oplátku máš pokoj