icon

Ako dostať 19 ročného psychicky chorého syna na liečenie?

havedka
27. jún 2014

Nadvadzujem na moju predoslu diskusiu ako vyhodit syna z bytu,zistila som ze moj syn je vazne psychycky chory,potvrdili to aj policajti a iny ludia a to co sa deje teraz len tomu nasvedcuje,syn potrebuje odbornu pomoc ,ale je plnolety ma 19 a sam nechce ,prosim poradte mi,syn musi sa dat liecit lebo to cele skonci velmi zle,ja sompred infarktom,viem chcela som syna vyhodit z bytu,ale teraz neviem ,potrebuje pomoc a neviem ked ho tezraz vyhodim a je psychycky chory co bude robit na ulici

Strana
z3
havedka
autor
28. jún 2014

@borkavan dakujem ti ale to co pises nieje zdaleka tak,vsetko co som mohla som uz vyskusala,kazdy den mu davam rady,pomocnu ruku,na internete som rozhodila kontakty a aludi ktory su aj ochotny pomoc,ja som mu vravela ,pojdeme spolu k doktorovi,porozpravame sa,som ochotna zaplatit aj liecenie,vravela som mu a kazdy den mu vravim ako nam na nom zalezi,nasla som mu aj na nete brigady ,ale nic,on nechce,a ja uz nevladzem,nielen ja cela rodina,

havedka
autor
28. jún 2014

@borkavan no pise s to lahko ,ale situacia je ina,na to mi nenaleti,myslis ze som to neskusala?sa mi vysmeje,a nasilu ho nikam nedovediem

borkavan
28. jún 2014

@havedka tak mu prestaň hladať brigády, hovoriť, že ti na ňom záleží ale krič a hulákaj a ziap po ňom. Ale aj to si možno už urobila. Akože viem, že sa mi ľahko píše... ale musí existovať spôsob.

Proste rob presný opak ako si robila. drsná láska... sa to volá.
a čo ti povedali na psychine? vážne neexistuje dôvod aby ho v kazajke odvliekli??? Tak si vymysli na psychine, že sa každý deň vyhráža, že vás pozabjíja alebo že si zoberie život. Alebo si vymysli, a zavolaj 112, že sa chce zabiť ked bude doma a zahraj scénu. Klam ako sa dá a všade.

veď je toto možné aby ti syn ničil takto život?????? veď to nie je debil chlap. je to LEN syn.
hlavne mu neper veci!!!!! nevar. ak si zoberie jedlo sám...hulákaj, že to nie je pre neho. ak sa ti bude smaiť tak facka. a následná ignorácia. alebo polícia ak to vráti.
buď naňho hnusná a nepríjemná - aj toto je druh lásky... opakuj že nech sa ide dať liečiť, lebo vas privedie do hrobu, či to chce. ak povie že je mu to jedno, tak facka a následná ignorácia. ked povie, že sa ide zabiť, tak zavolaj 112 a konečne ho tam dostaneš.

viem, že sa mi ľahko píše.... nuž držím ti palce, nech ťa už niečo napadne, čo pomôže

cecil36
28. jún 2014

@havedka hladas stale riesenie, ktore neexistuje, namiesto toho, aby si si vybrala z tych, ktore su realne.... Chapem, ze to robis z lasky k dietatu, ale jeho aj seba tym zabijas. Su situacie, ktore sa musia riesit ihned a radikalne. Nerozumiem preco, ked prisla policia, uznala, ze potrebuje liecenie, ho tam nezobrali.....Vysvetlili ti to?

lyzzy
28. jún 2014

@cecil36 .....opakujem:...lebo bez psychologickeho posudku ho nemozu nikam zobrat.To by potom policajti nerobili nic ine,len brali ludi na psychiatriu.
@havedka .....ako tak citam dalej z kazdeho tvojho prispevku mam pocit ze sa len vyhovaras a hladas nelogicke vysvetlenia len sama pre seba.Akoby si samu seba presviedcala ze to co robis je ok a pritom vies ze nie.Ako clovek ktory sa s takym pacientom ako tvoj syn stretol ti hovorim.....konaj,odtrhni sa alebo jeho a to rychlo.Nedavaj mu sance,never,nedufaj.....konaj!!!!

ukulela
28. jún 2014

@havedka ano, si v beznadejnej situacii. nasilu ho nedvedies, nemozes,je plnolety. na liecenie sa musi rozhodnut ist sam .... nie, napriek tomu, ze je to tvoj syn, nedostanes ho uz plnoleteho na liecenie, nikto ti tu nic ine neporadi ... keby to bola vazna psychycka porucha, prichadzalo by do uvahy asi zbavenie svojpravnosti, no toto zjavne nie je ten pripad.
skus doviezt odbornika ku vam ... jedine, co mi v tejto situacii napada.

kararinka
28. jún 2014

@havedka Spoj sa so psychiatrom, aby ti poradil. Cez internet Ti nebudu vediet poradit, lebo nikto nevie ake vazne je to s tvojim synom. Ked sa pokusil spachat samovrazdu, vtedy si mohla volat 112 tku. Akonahle Vas napadne volaj 112, nie den na to, hned.

Z tohto clanku http://www.ilaw.cas.cz/medlawjournal/index.php/... som ti sem dala veci ktore sa mozu tykat teba.

Zákon č. 576/2004 Z.z. o zdravotnej starostlivosti
§6 ods. 9, písm. d)
informovaný súhlas sa nevyžaduje v prípade:
ambulantnej starostlivosti alebo ústavnej starostlivosti, ak ide o osobu, ktorá v dôsledku duševnej choroby alebo s príznakmi duševnej poruchy ohrozuje seba alebo svoje okolie, alebo ak hrozí vážne zhoršenie jej zdravotného stavu.

§ 9 ods. 4
Ak ide o ústavnú starostlivosť, na ktorú sa nevyžaduje informovaný súhlas podľa § 6 ods. 9 písm. d), poskytovateľ je povinný prevzatie osoby do ústavnej starostlivosti oznámiť do 24 hodín súdu, v ktorého obvode sa zdravotnícke zariadenie ústavnej starostlivosti nachádza. O zákonnosti dôvodov prevzatia do ústavnej starostlivosti rozhodne súd. Do rozhodnutia súdu možno vykonávať len také zdravotné výkony, ktoré sú nevyhnutné na záchranu života a zdravia osoby alebo na zabezpečenie jej okolia.“

Súd rozhoduje na základe oznámenia „zdravotníckeho zariadenia“ v dvoch fázach.
Do piatich dní od momentu obmedzenia osobnej slobody pacienta rozhoduje uznesením o zákonnosti prevzatia pacienta.

Ak skonštatuje, že prevzatie bolo zákonné, tak rozsudkom rozhodne o prípustnosti ďalšieho držania pacienta, ktoré musí vydať do troch mesiacov od prijatia uznesenia zákonnosti prevzatia.
Zákonnými podmienkami (resp. znakmi) detencie, tak ako ich definuje zákon sú:
a) zadržaná osoba trpí duševnou chorobou, alebo sa u nej prejavujú príznaky duševnej poruchy
b) zadržaná osoba so zdravotným stavom opísaným v bode a) ohrozuje samu seba alebo ohrozuje svoje okolie, pričom toto konanie je vyvolané duševnou chorobou alebo u zadržanej osoby hrozí vážne zhoršenie jej zdravotného stavu
c) zadržanie oznamuje poskytovateľ zdravotnej starostlivosti do 24 hodín od obmedzenia osobnej slobody, s týmto je spojená otázka špecializácie poskytovateľa a miesto zadržania
d) do rozhodnutia súdu o zákonnosti prevzatia sa poskytuje „nevyhnutná“ liečba
e) o zákonnosti zadržania rozhoduje súd v zákonom stavených lehotách
f) zadržaná osoba má byť v konaní zastúpená - s týmto sú spojené ďalšie otázky zabezpečenia procesných práv v konaní

Pozor!! Samotná prítomnosť duševnej choroby bez iného nie je dôvodom pre nútené zadržanie.
Obmedzenie osobnej slobody nemôže byť samozrejmosťou vždy, keď sú na to zdravotné dôvody. Len vtedy, keď spoločenský záujem preváži nad záujmami chorého.
Na dôkaz splnenia podmienky ohrozenia nestačí tvrdenie osoby, alebo osôb domáhajúcich sa prevzatia iného do ústavnej starostlivosti bez jeho súhlasu. Súd musí zistiť, či k prevzatiu došlo preto, lebo chorý naozaj ohrozil seba alebo svoje okolie spôsobom, ktorý je dostatočne závažný na to, aby sa obmedzila osobná sloboda a musí sa vykonať aj výsluch chorého a ošetrujúceho lekára.
Ohrozenie nemôže mať latentný charakter, resp. mať podobu potenciálneho prejavu, ktorý môže byť neskôr vyvolaný chorobou. Ohrozenie musí byť bezprostredné a aktuálne, len takýto stav nebezpečenstva vyvolaný duševnou chorobou je dôvodom na zadržanie pacienta.

Vo všeobecnosti liečba bez súhlasu pacienta je možná len v dvoch prípadoch: prvým je ak človek bezprostredne pod vplyvom duševnej poruchy ohrozuje seba alebo svoje okolie - dôležité je pri tom najmä to "bezprostredne", nedá sa zakročiť prevzatím pacienta do psychiatrického zariadenia napríklad ak k takémuto konaniu došlo pred dvomi dňami a momentálne sa nič nedeje. V prípade výskytu takéhoto správania je potrebné riešiť situáciu privolaním RLP na tiesňovej linke 112, lekár potom zváži dôvody eventuálneho nedobrovoľného prijatia na psychiatrické oddelenie.

Druhý prípad nastáva vtedy ak sa človek s duševnou poruchou dopustí trestného činu, kedy mu súdom v trestnom konaní môže byť po vyšetrení a zhodnotení znalcom psychiatrom nariadená ochranná psychiatrická liečba (ústavnou alebo ambulantnou formou).

dilino
28. jún 2014

tak bud ho vyhodiť chceš alebo nie aky to ma vyznam že ho vyhodiš z domu a budeš rozmyšľať nad tym kde je čo to ma za učinok a ako ho dostať na liečenie je dospely svojpravny, tak nijako musi chcieť sam ked nechce môžte sa aj rozkrajať nič nikto z rodiny nedosiahne a musiš byť nekompromisna a nech ide svojou cestou dospely je tak nech sa stara o seba nech vie čo je to a ešte nie žeby bol rad že sa ma dobre ale ešte sa nevie spravať bud nekompromisna a vyhod ho aj za cenu ľutosti držim palce.

monicka_x
14. júl 2014

ja neviem... nedocitala som sa tu ziadne "stale ho lubim" "mam obrovsky strach, co s nim bude" "neviem si predstavit, ze bude bedomovec, sam...". nemas ho uvedeneho ako svoje dieta v profile... uz nie je tvojim dietatom? neviem si takuto situaciu predstavit, ale myslim si, ze nech je dieta akekolvek, matka ho lubi stale, boji sa o neho...
mozno vasa situacia z teba vysala naozaj vsetko, neviem.... viem, ze su situacie, kedy je to neunosne a dieta zial musi ist z domu. ale nie je to podla mna take jednoduche a jednoznacne, ako sa tu niektore velkohubo vyjadruju.
nepises o jeho otcovi, ci o tvojom partnerovi. nie je problem aj tam, na tejto strane?
baby ti tu pisali o vladovi schwandtnerovi, o komunite cenacolo. skusila si ich kontaktovat? mozno by aj tebe rozhovor s odbornikom, ci clovekom, co sa tomu venuje pomohol.

7zahrad
14. júl 2014

@havedka Sorry, ale klamstva nie su dusevna choroba. Je to len sucast jeho zivota narkomana. Vahaj a cakaj, kym sa odpali sam. Alebo ho vyraz na dlazbu, aby pochopil, ze sa musi liecit. Cim dlhsie budes vahat, tym horsie zdravotne dopadne.

havedka
autor
14. júl 2014

@monicka_x tie slova velmi rada a casto pouzivam ako ste pisala avelakrat som to aj pisala ako mu stale vravim ze ho lubim a chcem mu pomoct,kazdy den mu to vravim,keby som sa o neho nebala ho uz davno asi vyhodim,dobre vie ze sa o neho bojim ze mi na nm zalezi,ale pokial on sam nechce ja nezmozem nic,jeho otec kasle na to je mu jedno kde je s kym,

tatko_bebe
14. júl 2014

neviem presne o co tu ide ale postup je jednoduchy. Treba ho vziat na psychiatricku ambulanciu aj ked nechce. Ak nepojde ok, treba sa dohodnut s psychiatrom aby nariadil -doporucil ustavnu liecbu a potom sup do najblizsej psychiatrickej kliniky sanitkou. Na odporucenie psychiatra mozno cloveka umiestnit na odd aj bez jeho suhlasu ak je preukazatelne riziko. A to je. Treba okamzite poziadat sud o zbavenie svojpravnosti-treba mat odborne stanovisko psychiatra, vacsinou s tym nikto nerobi problemy (schozofrenia a pod.) a sud takehoto jedinca svojpravnosti zbavi. Potom uz len ustavna liecba, casom ambulatna a podla stavu atd sa moze po case opat vratit do spolocnosti a byt svojpravny - po rozhodnuti sudu opatovnom.
Vacsina ludi ma z toho strach a paniku ale da sa to rychlo riesit a celkom v pohode bez nejakych emocii a takychto patovych situacii.

Vs. co radite ze takehoto cloveka treba vyhodit na ulicu-prajem Vam len nech sa Vam to raz stane ze budete mat vazny zdravotny problem a namiesto pomoci Vas potopia..-typicka slovenska hlupost

bublinkajasminka
15. júl 2014

niektore co tu pisete velmi lahko sa to hovori - zober ho na psychiatriu.....ale to vooobec nie je take lahke ako to vyzera....mame to v rodine, moj ocino ktory bol uzasny, silny clovek, ktory viedol velke firmy zrazu "prepol". ani za svet si nechcel pripustit ze je chory a ze sa musi liecit.....to co sme prezivali je neskutocne, najhorsie dva roky zivota su za nami a samozrejme aj ked to je lepsie uz nikdy sa to nevrati do starych kolaji...a dostat ho na psychiatriu bolo nemozne, sme ho prosili, mame strasne silne rodinne puto, ja a sestra a mamisme ho prosili, plakali sme dennodenne a prosili aby sa liecil...az nakoniec povolil.....takze u nas zabralo dennodenne plakanie nas troch, neustale dohovaranie.....a lekar nam povedal ze nesmieme byt tvrde na neho, mnoho ludi si siahne na zivot prave kvoli tomu ze ludia okolo neho mu daaju najavo ze je iny a ten clovek to nezvladne...ocino bol na viacerych lieceniach odvtedy a vzdy ked ho prepustaju povedia nam - vsetko s laskou treba riesit....
aj on sa pokusil o samovrazdu a to priamo v nemocnici a zachranili ho v poslednej chvili.....nikomu to neprajem, odpadavala som v kuse....takze chce to lasku, citlivost a fakt hlavne tu lasku....u nas to zafungovalo a po dvoch rokoch si priznal ze on nie je v poriadku....strasne moc drzim palceky,..a presne viem co prezivas....mooc drzim palce

katy1979
15. júl 2014

@havedka nepoznam osobne ani teba ani tvojho syna. Ale problemy sa bohuzial vyskytuju po uzivani drog. Moze sa dostat velmi psychicky mimo. Podaktorí sa z toho uz nikdy nevyhrabu. Kontaktuj odbornikov na zavislosti skupiny rodicov zavislych deti. Maju vela skusenosti. Nikdy nevies ci to co urobis pomoze ci je to ta spravna cesta, ale pomoct to moze. Maminky na konikovi ti nebudu vediet poradit. Kazde dieta je ine kazdy rodic je iny, nie je univerzalna rada. Preto mas ty dvihnut telefon a kontaktovat psychiatra psychologa jednoducho hocikoho kto sa zaobera zavislostami.

katy1979
15. júl 2014

@havedka ak si z bratislavy a okolia skus zavolat sem http://www.sanatoriumat.sk/kto_sme.html
mne pomohli pred par rokmi tiez ako aj mnohym ludom. Maju aj skupinu pre rodicov. A hlavne drzim palce. Niekomu naozaj pomoze vyhadzov na ulicu. Mna nasi nevyhodili ale tych slz co preplakala moja mama ☹ ja som im vdacna ze mi pomohli. Ale veru v rukavickach so mnou nejednala ziadne ze lubim ta ani nic podobne. Ale kazdy sme iny.

mira1110
29. júl 2014

"sa mi vysmeje,a nasilu ho nikam nedovediem " .... havedka, a ty sa nechaš vysmiat od syna? uz to zašlo asi velmi daleko, to by si nemala pripustit , aby sa ti syn vysmieval. tiez riesim nejake problemy, pritom som narazila na tuto debatu, zaujala ma. ale viac ma zaujalo to, ze sa to u teba taha tri roky , resp. tvoj syn ma problem tri roky a nic sa neurobilo za tolku dobu. existuje ista komunita na liecbu drogovo zavislych detí, mladych ludí, kde sa láska k závislému dokazuje aj tak, že ked si dieta dupne nohou, vzprieci sa a bude chciet žit bez istých pravidiel a po svojom, nechá sa teda žit, ale na ulici. nebude mu mat kto prat, varit, a on nebude z nikoho moct robit debilov. aj ked je to kruté, je to jedina cesta, ako dieta prinutit rozmýšlat nad skutočným životom, a nad tým, ci na tej ulici chce zostat nadalej, alebo je lepšie doma v teple, ale bez drogy.
tým, ze mu denne hovorís, ako ho máš rada a chces mu pomoct, nič nedokážeš. jemu to je totálne jedno. nehovor mu to, skor mu povedz, že si ho mala rada, ale všetko má svoje medze a aj tvoja trpezlivost s nim. aj ty más svoje práva a on ti ich svojím správaním odopiera. preto požiadaš pomoc pre seba, ked on odbornu pomoc a liecenie odmieta. a to aj urob. začni sa zaoberat sama sebou a ziadaj pomoc pre seba, pretoze ako píšeš, si na pokraji zrutenia. a snad sa nenechas znicit kvoli jednomu, ked ta potrebuju dalsie dve. to by bolo od teba aj trochu nezodpovedne. mas v prispevkoch vela odkazov na odbornu pomoc, vyuzij kazdu moznost, len si nenechaj od sebeckeho, aj ked choreho syna kalat na hlavu, lebo on je posadnuty omamnymi látkami. niekto mu tu jeho zabavu prekazit musí. a ked to nedokážu policajti, dokážu to na psychiatrii, kam ho nechas odviezt aj nasilu. neboj sa toho. staci len pohovor s dobrym a chapavym psychiatrom, odborníkom a ten ta nasmeruje tam, kam treba. vela síl ti prajem.

mima4
30. júl 2014

@bublinkajasminka
vy ste boli aspon viaceri ludia, ale havedka je na vsetko sama, sama zena, ktora vychovava okrem tohto syna este myslim dalsie dve deticky, z toho jedneho autistu - asi ti nemusim hovorit, ze to je uplne iny level vychovy a starostlivosti.
Taktiez aj ona ma iba jedne nervy a tiez je iba clovek a moze jej prepnut a moze sama sebe ublizit v amoku... treba hladiet aj na nu... človek nie je stroj.

sintra
30. júl 2014

@clarissa velky omyl. S psychicky chorym (myslim vazne psychicky choreho) clovekom racionalne nevydiskutujes nic. Odpoved na otazku zakladatelky je len sudny prikaz.

kira0039
18. sep 2019

Viem aké náročné je žiť s narkomanom, prechádzam tým už viac ako 22 rokov. Tu je môj život zhrnutý v krátkych príbehoch. Verím, že niekomu pomôže s pocitom, že v tom nie si sám (sama). Môj blog:
https://zufale-pokusy.webnode.sk/

fendt1050
13. aug 2021

borkovan ...... Ty radšej bud ticho lebo by som Ti ako matke jednu pozauši dal

vanda323
13. aug 2021

@havedka PROSIM TA, NECHCEM BYT ZLA, ale čítaj po sebe troška! Včera si vymyslel že ho uniesli, neviem či existuje niečo také ako voľakedy že zachytka sa to volalo pre psych. Pacientov. Ak nie vytoč 112 povedz na rovinu o čo ide ..že potrebuje vyšetrenie zavolaj k asistencií políciu alebo ak máš muža nech pomôže on....a vieš čo zajdi najprv za psychiatrom nech ti predpíše nejaký Lexaurin pre nho skús mu to nejak nenápadne podať aby keď prišla záchranka tak až tak nevystrajal bol omámený....

barbara0622
20. mar 2025

Ja pokladám to za najväčšiu hlúposť, a neľudskosť vyhodiť chorého a hlavne psychicky chorého človeka na ulicu! Ale dnes toto radia rodičom na roznych inštituciách, namiesto poskytnutia pomoci. Na vine je zákon, ktorý je v tomto smere neakceptovateľný: až vtedy možno takého chorého liečiť, ak už niekomu ubližuje! A tak sú ulice plné nevyspytateľnými duševne chorými ľuďmi... smutné! Kam to ľudstvo dospelo?!

Strana
z3