icon

AKo dostať 30 ročného syna preč z domu? Mamahotel.

viachlav
7. okt 2018

Mám 30-ročného syna,ktorý stále býva s nami v jednej domácnosti, na ktorú neprispieva ani centom. V domácnosti nepomôže ani so žiadnou prácou,alebo len vtedy,keď už som na infarkt. Nemôžem ho dostať z domu.Čo mám robiť?

charlie1980
8. okt 2018

Nepísal sem už náhodou tvoj manžel ? Ale teda on ho z domu pustiť nechce 😀 Celkom šikovný chalanisko bol ten jeho syn.

0silvia0
8. okt 2018

@hettinka ono to má asi každý inak, mňa zasa obmedzuje na mojom psychickom zdraví pozerať sa počas dovolenky na odutý xicht nudiaceho sa teenagera ťukajúceho do mobilu. My sme tiež výletovali, robili program, shoppingovali, ale mladý pán chytil svetielka v očičkách až keď si tam posledné dva dni našiel nejakých parťákov. Vtedy som pochopila, že jemu nezáleží kde je, ale s kým je, a vidím, že on je spokojný keď má parťákov, kamošov rovnakej vlnovej dĺžky. Ja toto siliť už rozhodne nebudem, nech si výletuje keď bude dospelý s kým chce, kde chce a začo chce, mňa tým jednoducho obťažuje, on je dosť sebestredný a nemienim podriaďovať dovolenky jednému nespokojnému človeku keď on sa nechce prispôsobiť. Naozaj jednotlivé povahové črty pochopí len ten, kto to má doma a žije s ním. On je fakt špecifická povaha a vždy bol...

hettinka
8. okt 2018

@0silvia0 rozumiem
Len mna osobne by obmedzovalo, že kvoli pubertálnym rozmarom aj ja musím sedieť doma ... v tomto som sebecká.
My cestujeme ročne nie na 1 dovolenku, ale na viacero. Mobil musí byť, aj WIFI ... ale ked sa zaplatí celodenný prenájom člnu a šnorchlovanie v zálive, tak mobil používa len na fotenie. našťastie, tá naša rada aj športuje a s tatinkom a bráškom je v tomto parťáčka.

Budúci rok v lete už má 18, to chce ísť na brigádu, a potom na jazykový kurz na Maltu, už s kamoškou. Bude dospelá, tak som s tým OK. Tento rok chcela ísť s kamoškami bez dozoru do Prahy, nepustili sme ju, až ked bude plnoletá. Ale bola so spolužiakmi a triednou týžden v Taliansku, takže si to vynahradila.
Ona práveže vôbec na nás nie je závislá, od mala športovala a chodila na sústredenia, súťaže, vie sa o seba postarať, navariť, upratať...

dskjhfdlkdjhl
8. okt 2018

@hettinka sranda, aj nasa chce buduce prazdniny brigadovat a dokonca aj ten jazykovy pobyt na Malte uz spominala😉
Inak, nemozes porovnavat 11-rocneho a 17-rocneho, tam sa este moze vela zmenit. Ja mam dve dcery, ta mala je mladsia od Tvojho syna, tam to vidim este na dlho.
A v lete tiez, ked sa prenajal cln a podobne aktivity, tak ani na mobil nepomyslela, len pri foteni a to teda dost (na moj vkus) zvykne cumiet do mobilu, ale vyvazuje to inymi aktivitami, nie je to uplne o mobile zrastenom s rukou😀

0silvia0
8. okt 2018

@hettinka toto zasa neobťažovalo mňa, ja nie som zaťažená na dovolenky pri mori, viac-menej sme tam chodili kvôli deťom. A môj muž je celý rok rozcestovaný, on si rád oddýchne aj doma. My nie sme dovolenkové typy, my sme radi doma a radšej chodíme na jednodňové výlety, večer si niekam sadnúť atď. Dcéra mala tábory a boli sme na chalupe a pridala sa na dovolenku pri mori k mojej sestre, lebo ju volali (tam je taká istá situácia, najstaršia dcéra odmietla s nimi ísť, tak ako náhradu zobrali moju dcéru). Syn tiež brigádoval a chodil na festivaly a robil si program s kamošmi. Takže u nás nebola u nikoho žiadna dovolenková ujma a všetko sa super vyriešilo samo k spokojnosti všetkých zúčastnených.
Ako hovorím, každý to má v rodine inak. Ak by sme boli s mužom dovolenkové typy, asi by mi to chýbalo, ale nie sme..

hettinka
8. okt 2018

@0silvia0 vidíš, na festival by som dcéru skôr ako v 18 nepustila. Ale je to dievča... to sú iné “strachy”. 😉

Na kamošky a kamosov mala čas cele leto, tento rok sme boli preč v lete len týždeň.

0silvia0
8. okt 2018

@hettinka dceru by som ani ja asi mala problem pustit, ale zasa ona by ani nechcela ist😂 ona je inak naladena... neznasa stany a provizorne podmienky, ona je taky haklivejsi typ.
Ale na druhej strane ak by som syna nepustila, bola by som asi maximalne divna matka, lebo vsetkych jeho kamosov a aj kamosky rodicia pustili a to dokonca aj mladsich. Mna mama tiez kedysi v 16-tich pustila na chatu s kamoskami. Pre mna celkom normalka. Muz tiez chodil po stanovackach v takomto veku, takze pre nas je to primerany vek, ale chapem ze prisnejsi rodicia s tym mozu mat problem.

dskjhfdlkdjhl
8. okt 2018

No, zeny, ako sme vylepsili tuto temu😉

hettinka
9. okt 2018

@dskjhfdlkdjhl 😀

Ja myslím, že som sa od rodičov preto tak "odtrhla", lebo boli veľmi prísni. V 17-ich som utiekla na internát, potom na VŠ. Ja som si nemohla veľmi vyskakovať. Ale nakoniec sme aj tak skončili v jednom dome. My by sme aj viac robili a pomáhali, ale môj otec nám "nedovolí", on je typ človeka, čo musí mať všetko po svojom a ťažko sa s ním je dohodnúť. Platíme toľko, koľko nám povedal. Z tohto hľadiska nechápem, ako môže dospelý syn bývať s rodičmi a neplatiť nič.
Asi sú veľmi benevolentní. Autorka písala, že všetky rady už vyskúšali ... ale asi nedôsledne a prikrátko, keď nič nezaberá. On by sa chlapec zbadal, keby sa mu v zime v izbe nekúrilo, netiekla v jeho priestoroch voda, nešla elektrika a podobne...

hettinka
9. okt 2018

@0silvia0 ja toto neuznávam, že pustím dieťa, lebo pustili aj ostatní ... mladá síce robila trošku ofuky, ked sme nedovolili ten výlet do Prahy (išli by štyri 17-ročné baby a bývali by v byte sestry jednej z nich, ale tá nie je doma) a aj skúšala tú vetu "všetky môžu, len ja niééé", ale sú veci, kde nepopustím.
Potom sme jej to vysvetlili, že ešte nie je plnoletá, svojprávna, keby sa jej niečo stalo, nie je to také jednoduché ešte k tomu v zahraničí a kým by sme my prišli, mohlo by byť aj neskoro...
Však nech si cestuje v rámci republiky na 1-denné výletíky, kľudne Bratislava, Tatry... a na väčšie cesty má dosť času počas VŠ. Som to potom uzavrela s tým, že nech spraví prijímačky na Karlovu univerzitu a môže byť v Prahe aj 5 rokov v kuse 😀

dskjhfdlkdjhl
9. okt 2018

@hettinka ja neviem, ale nemame spolocnu dceru?😀Aj ta nasa planovala s kamoskami vylet do Prahy, jedna z nich tam ma tiez nejaky byt k dispozicii, strasny cirkus, lebo vraj vsetky rodicia pustili, len my sme ju nepustili a predstav si-ziaden vylet sa nakoniec nekonal, nesla ani jedna😀A ja by som uz na to aj zabudla, len si mi to pripomenula. A ofuky nakoniec ani tak dlho netrvali.

A k teme, tiez to vidim na nedoslednost, myslim, ze som to uz aj skor napisala, lebo ak uz vsetko vyskusala a vysledok ziadny, tak niekde musela nastat chyba.

eva8
9. okt 2018

Ja som 17r. dceru pustila do Prahy s dvoma plnoletymi spoluziackami na nejaky koncert v klube. Zarobila si a sla. Nocovali u kamoskinych znamych.

hettinka
9. okt 2018

@eva8 ja som mojej povedala, že keby šiel niekto plnoletý s nimi a bývali by normálne v hoteli, alebo s niekym dospelým, tak by dom to aspoň zvážila.

mm2008
9. okt 2018

@0silvia0 ani môj nezavolá ... ale niekedy ma prekvapí a zavolá sám. teraz to máme tak na "skúšku" kedže ja chodím na "týždňovky" s mladším synom mimo dom... . A samozrejme, že zavolá, no hádaj kedy? 😀 😀 😀 ...

@eva8
@0silvia0 založíme skupinu "hrdé mamy čakajú na telefonát od synov" .. inak neviem či máte aj dcéry, ja dcéru nemám, takže teleofnátu sa fakt asi tak ľahko nedočkám... to skôr dcéry volávajú , či sa mýlim?

dskjhfdlkdjhl
9. okt 2018

@mm2008 nemusi ani to byt pravidlom, mam dve dcery a aj tej malej ked zavolam (napr. ci dobre dosla na vytvarku), tak sa tvari, ze co zase😀Starsia, ked niekde ide, tak zavola, ze dobre docestovala (teraz myslim dlhsi pobyt) a potom uz akurat take jednoslovne odpovede na moje "zufale" smsky, ako som v poho, dobre a podobne😉

lauriinkaa
9. okt 2018

Ahoj, môj brat to isté, mal 29 a dovtedy nemusel nič, len prišiel domov najedol sa a sadol k PC, na stravu atď dával, ale nepomohol s ničím, ja som musela všetko a to napriek tomu ze sme boli traja, ani sestra nemusela nič, no tá sa na nohy postavila.. Brat potom býval s rodičmi sám a tiež už mali toho dosť, že sa nevedel postaviť na vlastné nohy a ísť si svojím životom.. Naša maminka je úžasná ale robila chybu ze sa o neho tak dlho starala, potom ho ocino vyrazil - bolo tam viac veci prečo.. Normálne s nimi komunikoval aj keď už býval sám, no úplne nepripraveny do života, nakoľko nevedel vôbec nič keďže všetko za neho celý život robila mama.. Nezvládol ten nápor života a teraz 1.10 to bol rok co sa obesil.. Dovtedy som aj ja trvala na tom, že to bolo dobre riešenie ho prinútiť naučiť sa starať sám o seba, no keďže k tomu nebol vedený, bola to veľká chyba.. S takým treba len komunikovať a komunikovať.. Omielat mu donekonečna, že treba pomahat.. Nikdy nie je neskoro na to aby sa zmenil a zmenil aj svoj postoj voči vám...

janinah
9. okt 2018

@mm2008 dospelé dcéry sa ozývajú,lebo vedia,že mamy čakajú...mne tak chodili v noci sms z južnej ameriky,že OK,nič viac,ale mne to stačilo...ako si vychováš,tak máš..len je ťažké pripustiť,že niekde v tej výchove som urobila chybu...
.môj syn má 13. a denne si v rukách perie športový dres /má jeden obľúbený a nevieme kúpiť taký istý/ ja s apozerám ako mu to ide-neide,ale nepopustím,musí sa učiť postarať sám o seba...

seva22
9. okt 2018

Podla mna chyba je niekde vo vas,prepac,nemam deti,teraz cakame nase prve,ale z ucty k mojim rodicom by som nedokazala vysmiat ich,ked by ma prosili o pomoc ci prispievanie do domacnosti,aj ja som bola taka,ale moji rodicia,hlavne mama PRITVRDILI a niekedy boli ku mne aj trochu kruti,ale dnes som za to nesmierne vdacna! Na tvojom mieste by som vymenila zamky na dome nech sa chlapec spamata!!!

eva8
Autor odpoveď zmazal
dskjhfdlkdjhl
10. okt 2018

@eva8 Evka, asi si to omylom adresovala inej kocke.

eva8
10. okt 2018

@janinah dcéra mi telefonuje, aj keď skončí školu..... Synovi sa ani dovolať neviem, musím cez jeho kamarátov sa spojiť 🙂

eva8
10. okt 2018

@dskjhfdlkdjhl pravda, ďakujem. Vymažem a prepíšem🌹

eva8
10. okt 2018

@lauriinkaa je mi to veľmi ľúto. Kamarátka prišla o brata kvôli depresii....
Nestal sa brat závislým aj na počítačových hrách,keď bol stále na počítači?

lauriinkaa
10. okt 2018

@eva8 bol gemler..

lauriinkaa
10. okt 2018

@eva8 *gembler

eva8
10. okt 2018
11mirka22
10. okt 2018

@viachlav dočítala som diskusiu.. Fuuu, podaktore ženy ti naozaj naložili. Ale si neuvedomujú, že robiť radikálne rozhodnutie si vyžaduje veľkú dávku odvahy a pevnú vôľu. Nech sa ozve tá, ktorá si týmto prešla. Aj keď, faktom je, že si tú svoju situáciu podcenila už dávno, o to horšie to teraz je. Keď syn za celé tie roky nebol ochotný pohnúť prstom a zmeniť svoj postoj k vám a k starostlivosti o seba,, asi to musíš spraviť radikálne. Pre mnohé matky je ťažké vypustiť deti z domu aj keď to tie deti chcú a sú pripravené, no ťažšie je doslova dieťa z domu vyhodiť, keď odísť nechce, nie je pripravený (nevie hospodáriť s peniazmi a pod). Hrozí vážne narušenie vzťahov. Ale na tvojom mieste by som to riskla, inak budeš nešťastná a tvoj syn raz tiež.

hettinka
10. okt 2018

@lauriinkaa nemusíte sa obviňovať, bol by to urobil či by býval s rodičmi, alebo mimo domu. Len možno neskôr. Gamblerovi rodina nevie pomôcť, jedine psychiatrická liečebna.

sisaka
10. okt 2018

@mm2008 podľa mna záleží aj od povahy a od vzťahu. Moja dcéra, ta vždy povie aj to, čo nemusí, mame super vzťah, keď príde domov pozrieť tak sme schopne prebrať take veci... niektoré témy mame spoločne, čo nás zaujímajú a to môžme rozoberať a filozofovať do nekonečna. Žiaľ, ja som s mojou mamou nemala nikdy takýto blízky vzťah, tak to pokecáme štýlom kto čo robil, kde bol, jej choroby a téma je vyčerpaná... som zvedavá, ako to bude so synom, ten sa už teraz toľko nevykecava, ale keď je príležitosť, tak mi ešte vie povedať kadečo a do detailov, či to tak bude, aj keď bude starší, to neviem. Skôr to vidím na klasiku, matka vyvoláva, textuje a dočká sa nejakej jednoslovnej odpovede a ako z chlpatej deky vytiahnutej....

klara9
Autor odpoveď zmazal