icon

Ako dostať človeka na psychiatriu?

ucholacik
26. aug 2017

Ahojte baby chcem sa opytat ako dostat cloveka na psychiatriu.Mozem mu zavolat zachranku a oni ho odvezu na psychiatriu ak ma paranoje alebo musi suhlasit s hospitalizaciou?

ucholacik
autor
26. aug 2017

Schizofrenia nie je potvrdena tak uvidim ako toto ide vsetko skoncit.Dakujem Vam babenky za pomoc.Pomohli ste mi velmi.

mirkamirko0809
26. aug 2017

No urcite ho nehospitalizuju pretoze s tym musi suhlasit a to on urcite suhlasit nebude,takze pre teba je riesenie len odist od neho .

derdia
26. aug 2017

No je to tak,ze aj ked nebude suhlasit, a budu vidiet,ze moze ublizit bud sebe alebo okolu nechaju ho tam 24 hodin a pride zo sudu clovek,ktory odobri liecbo na zaklade toho,ze clovek nie je schopny zdravo uvazovat.Tak sa mi zda,ze to je ,aspon tak si to pamatam zo skoly.

marianka3
Autor odpoveď zmazal
wena
26. aug 2017

Pokiaľ sa nebude správať agresívne (fyzicky, nie slovne) voči okoliu alebo voči sebe tak ho nikto nevezme, ani polícia ani záchranka.
Skôr by som ti radila postupne sa nenápadne pripravovať na odchod od neho a odísť.

adka.baby
26. aug 2017

Za to ze zavolas sanitku a policiu nic nedas len hovor ze ta ohrozuje a aj seba ze sa vyhraza smrtou a podobne.Tak ako som pisala vyssie rozhodne sud nedobrovolny vstup.Ale urob to ked bude "besnieť" .Pracujem na psychiatrii tak nieco o tom viem.Dalsi postup zalezi od zdiagnostikovania jeho stavu.A ak si presvedcena o tom ze zivot s nim je omyl rychlo zacni podstupovat kroky na ukoncenie vztahu.Je kopec institucii ktore ti poradia pomozu pripadne rodina ak mas zazemie.Toto tebe a dietatu nesmie robit.Chran seba a male.Uvidis po case zistis ze si urobila spravnu vec i ked nevravim ze to bude lahke.

katka1981
26. aug 2017

@ucholacik, treba zavolat aj policiu aj pohotovost.

katka1981
26. aug 2017

@wena, to nemas pravdu. Co si myslis ze vsetci v blazninci su agresivni voci sebe alebo niekomu? Skaredo povedane. Ved je kopec psychickych stavov, kt. si vyzaduju hospitalizaciu a tam treba asistenciu policie aby ho nasilu vzali na psychiatriu. Moj manzel bol neraz pri znamych dcere, ked ju potrebovali nasilu zobrat na psychiatriu a ona nikdy nebola nebezpecna pre nikoho a vzdy isla s asistenciou policie, nakolko nikdy nechcela ist dobrovolne.

loginexistuje
26. aug 2017

@katka1981 svojpravneho dospeleho nehospitalizuju na psychiatrii bez jeho suhlasu pokial nebude v stave ze bude ohrozovat na zivote seba alebo inych a uz vobec nie ak nema stanovenu diagnozu este ako tento konkretny pripad

To je nemozne proste

Pani musi kontaktovat psychiatra poradit sa s nim urobit zaznam on ju moze nasmerovat a pomoct a plus v tomto pripade kedze ju nikam nepista kontaktovat odobrnikov na domace nasilie a riesit s nimi bezpecny odchod a utocisko nez sa to doriesi tu nikdy neviete ako sa on zachova vo vypatej situacii a co spravi a ako ublizi pokial ale nema nariadenu liecbu sudom je to len a len o dobrovolnosti

lienqa
26. aug 2017

@ucholacik ahoj, poviem príklad aj kebyze je opity, zhuleny, v tom sa ti vyhrážal, že ta zabije môžeš zavolať záchranku, a veľa ďalších nemusí vôbec stym súhlasiť. Po novom už ani policajti neberú opitých do "zachytky" ale rovno na psychiatriu. Ak chceš kľudne napíš IP. Moja sestra robí na psychiatrii a poviem Vám, že sú naozaj rôzne prípady. Ako, povedala pani na rodinnej oslave, kde mali mierne všetci nejaké to % v krvi, že keď všetci zaspite, tak vás zabijem. Hneď jej volali záchranku lebo sa zľakli. Či to bol len žart alebo skrat sa už nikto nedozvie (našťastie) a fakt podobne prípady.

katka1981
26. aug 2017

@loginexistuje, ok, poznam pripad, kedy magor (zhodou okolnosti moj spoluziak zo ZS), naraficil na svoju priatelku (matku svojho syna), ze ohrozuje jeho aj dieta ze jej sibe, zavolal zachranku a skoncila chudera v blazninci, dokonca jej mama nechape, ako je mozne ze ani policajti pri tom neboli. 3 dni bola v blazninci a mala co robit aby jej uverili, ze si to vymyslel. Zial a tak stravila minuly rok Vianoce. A stalo sa to v okrese Pezinok, obec nebudem menovat. Lebo on mal milenku a potreboval sa jej zbavit. Takze asi tak.

pehavcek
26. aug 2017

Zienky nemate pravdu. ak nesuhlasi s hospitalizaciou tak to riesi sud. To, ze nema potvrdenu diagnozu neznamena, ze ho nehospitalizuju proti jeho voli. Raz ho predsa musia vysetrit prvy krat. Bude to tentokrat. Podmienkou emusia byt len bludy. Je mnozstvo inych diagnoz kedy je clovek nebezpecny pre seba a okolie. Volat zachranku je ta najlepsia cesta. Radit sa s niekym ako ho tam dostat je len natahovanie problemu pretoze takehoto cloveka dobrovolne na vysetrenie presviedcanim v zivote nedostanete. On je totiz presvedceny, ze je uplne v poriadku. Ak ma paranoiu, schizu alebo nieco podobne tak dohovarat mu bez toho aby mal nasadene lieky je ako hrach na stenu hadzat. Dokonca este horsie pretoze to casto zvysuje agresivitu choreho cloveka. Zachranka ( v pripade potreby za asistencie policie). je to najvhodnejsie riesenie.

loginexistuje
26. aug 2017

@katka1981 este raz to ze vy ste niekde pocula ze bratranec sesternice starejo otca brat to tak mal je jedna vec ina je ze u nas pokial nie je clovek lieceny na psychiatrii neohrozuje bezprostredne svoje okolie alebo nespacha trestny cin alebo nema menej ako 18 alebo je zbaveny svojpravnosti tak ho nedobrovolne na psychiatriu nedostanu takze tak nepisem to ako teoretik ani z pocutia a pani odporucam najprv konzultaciu leb sama pise ze policajti jej nepomohli treba to riesit komplexne uz som pisala viac krat ako

pehavcek
26. aug 2017

Zabudla som este napisat: Drzim palce a prajem vela vela sil. Tazka situacia.

juliet86
26. aug 2017

Radim ti stranku pomocobetiam.sk tam ti vedia hodne pomoct. Taktiez dobra rada zavolat psychiatrovi a poradit sa. Ak ide o domace nasilie volaj policajtov vzdy. Ak mas zranenie chod k lekarovi. Nahravaj si veci na mobil. Archivuj. Ak je jeho stav ohrozujuci zbal dieta a chodte prec kym nevybavis zakaz styku. Existuju azylove domy. Drzim palce chod na stranku pomocobetiam.sk

katka1981
26. aug 2017

@loginexistuje, to nie je jedna babka povedala, to je skutocnost. Ta baba co skoncila na psychiatrii je nasa rodinna znama. Jej mama telefonovala mojej mame, ze co sa stalo. Jedna vec je, ako je postaveny zakon a druha vec je, ze zakony sa bezne porusuju. A tym to uzatvaram, dik.

petrofka
26. aug 2017

Ak zavolas zachranku a je evidentne ten clovek v ataku (ma bludy a pod.) je potrebne volat aj policajtov. Avsak neviem, ci toto nemoze spravit iba rodinny prislusnik (necitala som celu diskusiu, neviem v akom ste vztahu). Vtedy ho odvedu aj proti svojej voli. Neraz som pri takom bola ako pozorovatel. Ak ta napadne, volaj hned policajtov. A ked pridu, tak zachranku.

lusiena
27. aug 2017

@petrofka nemusí to byť len príbuzný, môže ktokoľvek... Mali sme taký prípad pár týždňov v bytovke a osobne mi to povedala psychiatrička... Sused mal bludy roky a nik s tým nevedel nič robiť. Nebol ani agresívny, len otravoval roky susedku nad ním, že na neho vysiela žiarenie a že mu to ničí mozog, že ho sleduje FBI, KGB a podobne, mal v byte rušičky a spával pod stanom z alobalu... Až raz susedku s nejakým poriskom z niečoho v ruke slovne napadol, mal smolu, že pri tom vošiel do jej bytu a teda sa dopustil trestného činu... Vtedy psychiatrička povedala, že sa to dalo riešiť už oveľa skôr. On má len dcéru, ktorá žije v UK... Takže jeho zobrali na psychiatriu aj bez jeho súhlasu...

minnie55
27. aug 2017

@ucholacik na psychiatrii nie je k hospitalizacii potrebny suhlas pacienta. Ak lekari zhodnotia, ze pacient je nebezpecny pre seba alebo okolie, bude hospitalizovany aj bez jeho suhlasu. V takom pripade o tom musi byt do 24 hodin informovany Okresny sud v sidle nemocnice, ktory do 5 dni rozhodne, ci takato nedobrovolna hospitalizacia je pripustna alebo nie. V 99% pripadov sud da suhlas. Castokrat sa stane, ze ked pacient zacne s liecbou, jeho stav sa za par dni zlepsi a sam podpise dodatocne suhlas.

pehavcek
27. aug 2017

minnie55 to napisala uplne presne

kredog
27. aug 2017

psychiatrickeho pacienta hospitalizuju aj bez suhlasu. u nas jedneho prisli vyzdvihnut policajti so sanitkou, stacilo, ze jeho sesternica nahlasila ze v noci nespava a zacal popijat, no ma diagnostikovane maniodepresie. prepustenie do domacej liecby musi podpisat niekto,kto preberie za neho zadpovednost.

janaochi
28. aug 2017

@ucholacik zavolať RZP a políciu ak bude zasa v rapte, tí ho vezmú na psychiatriu, aj keď nebude súhlasiť, bude mať nútený vstup a súdne sa vyžiada o povolenie na hospitalizáciu, dokedy mu to súd nariadi, bude mať poskytnutú akútnu starostlivosť, ide to veľmi rýchlo. Podľa toho, čo popisuješ môže ísť o polymorfnú poruchiu s bludmi a paranojou, príp. skombinovanú s poruchou osobnosti-impulzívny typ v diferenciálnej diagnostike. Nastavia ho na antipsychotiká a nejaké anxyolitiká a bude lepšie, keď bude kompenzovaný, zruší sa nútený vstup a podpíše dobrovoľný, to sa deje bežne, keď sa pacient dostane z psychózy a je kritický k ochoreniu, sám si už potom uvedomuje nutnosť hospitalizácie. A potom je dôležité compliance pacienta a aj jeho najbližších, samozrejme. Dôležité pri diagnostike je, či vznikla vplyvom návykových látok alebo sú tam organické príčiny, príp. ide o akútne vzniklý stav, kde zohráva úlohu aj genetická predispozícia....Držím palce.

ucholacik
autor
29. aug 2017

Je to uz neunosne.Vsade kam idem mi nadava,vsetci su zly a kazdy ho sleduje robi mu zle.Stale sa len vyhraza ,ze za chvilku vsetci uvidime.Syncek ho uz ani nechce.Stale mi vravi ,ze ho nema rad a zacina to uz vsade rozpravat.Za inam sa ho bat.Chodi vkuse za mnou do roboty cez den mam aj 40x neprijatych.Ked nezodvihnem telefon pride za mnou vynada mi.Vozit ma musi iba on nemoz3 nikto iny.V noci nespi vkuse ma budi.Neskutocny manipulator.Snazi presvedcit vsetkych naokolo ,ze to tak je a ze ho niekto prenasleduje.Lenze on uz o nicom inom nehovori.je s tym posadnuty.Nici nas s tym.Zo dna na den je to horsie.

juliet86
29. aug 2017

@ucholacik pozri si tu stranku pomocobetiam.sk chod do azyloveho domu. Proste zdrhni. Treba to riesit hned. Co chces aby sme o vas ako rodinnej tragedii citali v novinach?????

lala123
29. aug 2017

@misaelka ak je na lv ako spolumajiteľ bytu tak vieš čo mozes vymieňať, zavolá políciu a musíš ho pustit

misaelka
29. aug 2017

@lala123 aj spolumajitel moze dostat od policie na nejaku dobu zakaz vratit sa dom... len neviem podrobnosti... aspon v cesku to tak urcite je...

kredog
29. aug 2017

to nebude schizofrenia, ale maniodepresia, ak sa to nelieci je to nebezpecne aj pre neho. stavy manicke,plne energie, striedaju stavy depresie, bludov, vidin. clovek nemoze spavat, nici svoje okolie. mame to v rodine. ujo 3 dni nepustil nikoho z bytu aji do bytu, dokonca sa vyhrazal nozom. tam pomoze len hospitalizacia a nasledne kontroly u psychiatra. vela sil, ja by som volala zachranku, zachranite jeho zivot, kozno aj jieci iny.

marusia12
29. aug 2017

@misaelka návrat domov podmieniť liečbou? Pozeráš veeeľa amerických filmou.... u nás to tak nefunguje.

Záchranka ho môže zobrať na CP, avšak tam ho vyšetria a môžu ho pustiť domov. Dnes nie je jednoduché človeka hospitalizovať na psychiatrii, častokrát to nejde inak ako s nariadením súdu.
Ak ho majú doma a nejak ohrozuje napr. zbraňami, nožom, vyhrážkami... stále je možnosť volať políciu, ale ako vieme.... neudeje sa nič.

marusia12
29. aug 2017

@misaelka u nás nič také nie je. Myslíte si, že je také jednoduché niekoho zbaviť vlastníckych práv???? U nás sotva....

sellycka13
22. feb 2022

@marianka3 dobrý deň, môj priateľ má schyzofreniu a po novom nejaký kovid zákon plus rieši sa tu iba kovid a OS pohotovosť dva pupky sveta.....dnes 155 a 112 odmietli prísť vyšetriť môjho priateľa,pritom agresívny už bol a hospitalizovaný je každý rok lebo je agresívny zo zopitinu. Odmietli ho prísť vyšetriť a vziať aj napriek tomu, že mám doma dieťa a priateľ je v stavoch bludy, nevníma a 155 odmietla riešiť. Išli sme dokonca aj za policajtami,kt poznáme a tí nám povedali, že sa rieši iba kovid a teraz sú tak blbo postavené zákony kvôli kovidu a že budú riešiť iba vtedy ak nám alebo dieťaťu ublíži......tak ako sila to čo sú za nové zákony máte o tom nejakú prosím vedomosť? Ďakujem Vám veľmi pekne vopred za odpoveď.