Ako dôstojne pochovať strýka?
Ahojte, pred 3/4 rokom mi zomrel strýko, má svoje hrobové miesto, kolumbárium, vyplatené. Jeho syn, môj bratranec ho nechal iba spopolniť, neprebehol žiadny pohreb. Sľúbil nám, že nám dá vedieť a uložíme urnu, spolu s kňazom a dá tam vyryť jeho meno a dátum úmrtia. Rovnako, že pri tej príležitosti tam nechá vyryť aj iniciály maminy. Zomrela pred 4r zomrela ( moja teta - bratrancova mama), tá je do hrobu vložená, dodnes tam nemá svoje meno ani dátumy. My nevieme, kde je urna. Nie sme dediči ani vlastníci hrobového miesta a teda my nemôžeme na svoje náklady veci nechať urobiť, keďže nie sme vlastníci.
Inak peniaze na pohreb, na hrobové miesto, aj nehnuteľnosť zdedil syn. Čiže bolo z čoho.
Čo by ste nám poradili? On nekomunikuje.
@anonym_autor vy s tym nespravite nic, je to bratrancove rozhodnutie, treba to akceptovat a nevyvolavat konflikty. Dajte za stryka odsluzit omsu ak mate potrebu dostojnej rozlucky.
Sú to jeho rodičia a on urobil ako uznal za vhodné. Rozlúčiť sa môžete pri hocijakom kríži.
Sú to jeho rodičia a on urobil ako uznal za vhodné. Rozlúčiť sa môžete pri hocijakom kríži.
@januska12323 starali sme sa o neho, boli sme pri nom dokonca, a chceme ho slusne pochovat.
@januska12323 starali sme sa o neho, boli sme pri nom dokonca, a chceme ho slusne pochovat.
@anonym_autor A kde je teraz tá urna?
@anonym_autor A kde je teraz tá urna?
@anonym_88120f vôbec nevieme, možno ešte v pohrebnej službe. My ho pochováme, aj urobíme čo treba, len nám ho asi nevydajú, ani nám nedovolia narábať s miestom.
@anonym_88120f vôbec nevieme, možno ešte v pohrebnej službe. My ho pochováme, aj urobíme čo treba, len nám ho asi nevydajú, ani nám nedovolia narábať s miestom.
@anonym_autor Logické je dať urnu do hrobu k jeho manželke. Možno to už syn tak urobil. Nepýtali ste sa ho? Inak veľa pohrebov teraz prebieha bez obradov, nie je to také neobvyklé. Túto informáciu mám od pracovníčky pohrebnej služby. Ľudia volia kremaciu bez obradu, vencov a ďalších médií.
@anonym_autor Logické je dať urnu do hrobu k jeho manželke. Možno to už syn tak urobil. Nepýtali ste sa ho? Inak veľa pohrebov teraz prebieha bez obradov, nie je to také neobvyklé. Túto informáciu mám od pracovníčky pohrebnej služby. Ľudia volia kremaciu bez obradu, vencov a ďalších médií.
@anonym_88120f neurobil, ani nedal do hrobu, ani nedal vyryť na ten pomník. Jednoducho to vôbec neriešil. Najprv vravel, že o mesiac, potom o dva, potom keď sa oteplí, potom nemá čas, potom sa tam nedovolal a nakoniec nám nedvihol už telefón a neodpovedá na sms.
@anonym_88120f neurobil, ani nedal do hrobu, ani nedal vyryť na ten pomník. Jednoducho to vôbec neriešil. Najprv vravel, že o mesiac, potom o dva, potom keď sa oteplí, potom nemá čas, potom sa tam nedovolal a nakoniec nám nedvihol už telefón a neodpovedá na sms.
@anonym_autor Uloženie urny do hrobu nie je drahé a dá sa urobiť dostojne aj s krátkym obradom. To by snáď mohol dovoliť, že objednáte a zaplatíte vy (ak chcete). Nový pomník alebo pridanie nápisov na starý je už drahšia záležitosť, to sa vám nebude chcieť platiť a jemu evidentne tiež nie. Inak toto ghostnutie (nedvihanie telefónu a nereagovanie na sms) je teraz tiež také "moderné".
Nič s tým neurobíte, žiaľ.
je to jeho rozhodnutie - akceptuj ho. Na nas tiez vyvija tlak otcova sestra, ze kam ma za svojim bratom chodit --- akoze sorry, zapalit sviecku za zosnuleho vies aj doma, na to hrobove miesto nepotrebujes. Akceptuj, ako to citi najblizsi.
je to jeho rozhodnutie - akceptuj ho. Na nas tiez vyvija tlak otcova sestra, ze kam ma za svojim bratom chodit --- akoze sorry, zapalit sviecku za zosnuleho vies aj doma, na to hrobove miesto nepotrebujes. Akceptuj, ako to citi najblizsi.
@kaktusik007 ale on ho ani nikde nerozptýlil. Nechal ho v pohrebnej službe a dosť pravdepodobne ho oni niekde umiestnili. Chceme sa ísť opýtať čo je s ním. On si to tak prial, starali sme sa o neho do smrti, to, že zomrel sme mu oznámili my. On za ním nebol posledné dva roky.
@kaktusik007 Nemyslis, ze je to od vas trochu sebecke? Bol to jej brat. Co tu urnu skryvate, ci co?
@kaktusik007 to ozaj si ľudia už aj pozostatky zosnulých pred sebou skrývajú? Chore…. To vás zabije, keby sestra zapali bratovi sviečku na hrobe?
@kaktusik007 Tirz sme mali v rodine podivinov ako vy, nastastie sa dali prehovorit a urnu uz dali vlozit do hrobu na cintorine... ano - rozhodovala o tom manzelka zosnuleho, ale jeho teta, ktora sa o neho cely zivot starala ako o vlastneho syna, aj o jeho deti ako o vlastne vnucata - ta to veru velmi tazko niesla, ze nie je pochovany..pricom pravo rozhodnut nemala o nicom
@kaktusik007 Nemyslis, ze je to od vas trochu sebecke? Bol to jej brat. Co tu urnu skryvate, ci co?
@beata_k neskryvame. Len proste sme sa zhodli (manzelka a deti) ze to necitime tak, aby siel do zeme. A dolezitejsie je ako to citime my a nie jeho sestra.
@kaktusik007 to ozaj si ľudia už aj pozostatky zosnulých pred sebou skrývajú? Chore…. To vás zabije, keby sestra zapali bratovi sviečku na hrobe?
@lucia147852 nie. Nezabije nas to. Len proste hrob nie je. A tak je to v poriadku.
ja rozumiem ze je vam to divne.... tiez by mi to bolo, ak by sa ma to netykalo... ono aj Plamienok v ramci smutkovej terapie uci - rob to tak, ako to chces ty, a nie ako to chce tvoje okolie. Kazdy smuti inak, naucte sa to akceptovat.
Ak je urna stale v pohrebnej sluzbe - chodte sa tam na to spytat. Spravidla ak si rok nik urnu nepreberie, ide na rozptylovu luku --- ak to tak nechcete, informujte sa. Nemyslim si ze pohrebna sluzba uprednostni rozptyl pred prevzatim urny - mozno sa mylim, ale mozno by to slo.
@beata_k neskryvame. Len proste sme sa zhodli (manzelka a deti) ze to necitime tak, aby siel do zeme. A dolezitejsie je ako to citime my a nie jeho sestra.
@kaktusik007 Existuje aj predsa urnova stena. Ci musite ho mat doma? Ano, ste doleziti...ale aj jeho sestra. Pozna ho dlhsie nez manzelka a deti. Maju spolocnu krv.
Zisti,ci prevzal urnu a ked nie,oslov pravnika ako dalej postupovat. Pohrebna sluzba vyzyva,ale co sa deje potom,ked si neprevezme urnu,to neviem. Mame v rodine podobne. Nevieme,co sa stalo s urnou. Prevzata bola,ale nema hrobove miesto. Nestaram sa. Sviecky palim pri krizi. Ujo s detmi sa nejako rozhodli a respektujeme ich.
U nás v meste sa posledne veľmi často nerobí klasický pohreb. Proste na smútočnom oznameni je len info o umrti a oznam, že telesne pozostatky budu prevezene do krematoria. Niekto potom urnu uloži s obradom a oznamia to , niekto uloži v sukromi. Pri dnešnych cenach sa ani necudujem. Min rok nas klasicky pohreb a pomnik vyšli na 6000€. 4500 bol pomnik, 1500 zvyšok. Urnove su lacnejšie. Pismo je mega drahe ale vždy máš možnosť objednat si tabulu a dat ju tam prilepit. Alebo si ju prilepis sama. Davali sme novu tabulu na pomnik a nikto neriešil kto je majitel hrobu
.. Chod do pohrebnej služby. Informuj sa. Nevyzdvihnute urny dávaju do spoločneho hrobu alebo vysypu na lúčku. Určite radšej vydaju rodine. Už kto by si šiel len tak vyzdvihnut cudziu urnu. My mame krematoria daleko a teda posielaju postou urnu.
@anonym_autor že ťa do toho nič,urnu môže mať aj 10r doma,ty nemôžeš vedieť ako sa strýko rozhodol..ja osobne a manžel chceme byť spopolneni,a urny mať doma ,a keď bude čas rozprasit na mieste ktoré sme mali radi,dla toho kto skôr umrie,nechceme mať klasický hrob uloženie...nepotrebujeme aby nám raz za rok kládli umelé kytice ,a šli sa zájsť žiaľom..áno pohreb kresťanský v kostole,môžu sa všetci rozlúčiť kto chce a potom rovno kremacia ,a už nech Boh,osud ,život rozhodne kde náš popol ostane,nech rozhodnú deti alebo jeden z manželov
.
Pri všetkej úcte, ale riešite taľafatky. Tomu mŕtveho je to už asi jedno. Vy chcete dekórum, on bratranec to má v paži. Rozlúčte sa v tichosti doma.
@anonym_autor že ťa do toho nič,urnu môže mať aj 10r doma,ty nemôžeš vedieť ako sa strýko rozhodol..ja osobne a manžel chceme byť spopolneni,a urny mať doma ,a keď bude čas rozprasit na mieste ktoré sme mali radi,dla toho kto skôr umrie,nechceme mať klasický hrob uloženie...nepotrebujeme aby nám raz za rok kládli umelé kytice ,a šli sa zájsť žiaľom..áno pohreb kresťanský v kostole,môžu sa všetci rozlúčiť kto chce a potom rovno kremacia ,a už nech Boh,osud ,život rozhodne kde náš popol ostane,nech rozhodnú deti alebo jeden z manželov
.
@anonym_9fba9e so strýkom som bola do poslednej chvíle, to že zomrel sme oznamovali jeho synovi my. Posledné dva roky s ním nebol v kontakte vôbec. Sľúbili sme mu, že bude pri manželke a rovnako, že obaja budú mať na tom malom pomníčku to, čo majú mať. Strýko bol posledné tri roky v DSS a jeho syn za ním neprišiel ani raz. Prvý rok mu občas zavolal, ale potom už ani to. Ani mu nedvíhal telefón. Byt mal darovaný už za života strýka synovi.
@anonym_9fba9e so strýkom som bola do poslednej chvíle, to že zomrel sme oznamovali jeho synovi my. Posledné dva roky s ním nebol v kontakte vôbec. Sľúbili sme mu, že bude pri manželke a rovnako, že obaja budú mať na tom malom pomníčku to, čo majú mať. Strýko bol posledné tri roky v DSS a jeho syn za ním neprišiel ani raz. Prvý rok mu občas zavolal, ale potom už ani to. Ani mu nedvíhal telefón. Byt mal darovaný už za života strýka synovi.
@anonym_autor No bohuzial, nie vzdy sa deti podaria... chod sa spytat do pohrebnej, ako je to s urnou, ak tombude rok, vezmite ju, alebo nechajte na seba cislo, nech vam zavolaju, ked uplynie ulozna lehota
@anonym_autor No bohuzial, nie vzdy sa deti podaria... chod sa spytat do pohrebnej, ako je to s urnou, ak tombude rok, vezmite ju, alebo nechajte na seba cislo, nech vam zavolaju, ked uplynie ulozna lehota
@dadis to urobíme, my si urnu prevezmeme. Ale nám nedovolia to hrobové miesto otvoriť a vložiť tam, pokiaľ nie sme majitelia ani dediči.
@dadis to urobíme, my si urnu prevezmeme. Ale nám nedovolia to hrobové miesto otvoriť a vložiť tam, pokiaľ nie sme majitelia ani dediči.
@anonym_autor Tak si napiste splnomcnenie na tento ukon a ked synovca stretnete, dajte to podpisat. Dovtedy urnu majte doma. Asi inak sa to neporiesi...

@anonym_autor poradiť neviem, ale za mna to máš ešte lepšie ako ja. Môj bratranec nám neoznámil úmrtie, ani predpšlú hospitalizáciu, Nezaplatil ani urnové miesto, nejaký chladný debli bez obradu či farára jeho urnu do hrobu mojich starých rodičov a pritom rozbili krycie dosku na dve časti a ako došli tak aj odišli. Moju mamu skoro porazilo keď to uvidela. Bratranec série na všetko mama zaplatila za opravu náhrobného kamena, za vykrytie aj farárovi.