Ako dôstojne pochovať strýka?
Ahojte, pred 3/4 rokom mi zomrel strýko, má svoje hrobové miesto, kolumbárium, vyplatené. Jeho syn, môj bratranec ho nechal iba spopolniť, neprebehol žiadny pohreb. Sľúbil nám, že nám dá vedieť a uložíme urnu, spolu s kňazom a dá tam vyryť jeho meno a dátum úmrtia. Rovnako, že pri tej príležitosti tam nechá vyryť aj iniciály maminy. Zomrela pred 4r zomrela ( moja teta - bratrancova mama), tá je do hrobu vložená, dodnes tam nemá svoje meno ani dátumy. My nevieme, kde je urna. Nie sme dediči ani vlastníci hrobového miesta a teda my nemôžeme na svoje náklady veci nechať urobiť, keďže nie sme vlastníci.
Inak peniaze na pohreb, na hrobové miesto, aj nehnuteľnosť zdedil syn. Čiže bolo z čoho.
Čo by ste nám poradili? On nekomunikuje.
@beata_k v nasej rodine neboha nechcela cirkevny pohreb, len jednoduchy obrad v uzkom kruhu, nechcela byt ulozena do hrobu, chcela byt spopolnena, popol rozptyleny tam kde si ona zelala. Jej deti a manzel akceptovali jej zelanie, ale jej sestra kym zila tak im vycitala, ze ju vyhodili ako smeti, lebo nenalozilo sa s ostatkami podla jej presvedcenia a predstav. Nezabudla podotknut, ze kolko na pomniku usetrili. Jednoznacne najblizsia rodina su deti, manzel, manzelka. Ako oni citia a rozhodnu tak bude. Vsetci ostatni to musia akceptovat aj ked sa im to pacit nemusi. Kto si chce spomenut, spomenie si aj bez hrobu, hocikedy, hocikde, nemusi chodit na Dusicky na cintorin sviecky palit. Pomodlit sa moze tak isto hocikedy a hocikde, nepotrebuje k tomu hrob.
@anonym_2664cb Mam iny nazor. Skryvat pred rodinou urnu je sebecke.
@viestta Aj sestra je rodina
@beata_k pre chlapa ked sa ozeni je jeho najblizsia rodina manzela a deti. Ano, aj sestra ostava rodinou, aj mama aj otec, babky, dedkovia, tatky, sesternice aj ich manzelia. Ale najblizsou rodinou je uz jeho manzelka a jeho deti. Plati to aj pre zenu, ked jej najblizsou rodinou, ktora ma pravo o tekejto veci rozhodovat sa stava manzel. Ti ostatni uz len musia ich rozhodnutie akceptovat.
@beata_k pre chlapa ked sa ozeni je jeho najblizsia rodina manzela a deti. Ano, aj sestra ostava rodinou, aj mama aj otec, babky, dedkovia, tatky, sesternice aj ich manzelia. Ale najblizsou rodinou je uz jeho manzelka a jeho deti. Plati to aj pre zenu, ked jej najblizsou rodinou, ktora ma pravo o tekejto veci rozhodovat sa stava manzel. Ti ostatni uz len musia ich rozhodnutie akceptovat.
@viestta Ja tomu hovorim sebeckost. Ale presviedcat ta nebudem.
@kaktusik007 Existuje aj predsa urnova stena. Ci musite ho mat doma? Ano, ste doleziti...ale aj jeho sestra. Pozna ho dlhsie nez manzelka a deti. Maju spolocnu krv.
@beata_k ja a aj manžel nechceme byť v hrobe .. keby som teraz zomrela tak to manžel spraví tak ako som chcela a napríklad aj moja mama by sa mohla postaviť aj na hlavu že nemám hrob ... Ja nechápem keď sa tak niekto rozhodne tak čo že ho niekto pozná dlhšie?? To neznamená že ho pozná lepšie 🤷🏻♀️ spomenúť si vieš kedykoľvek a ozaj na to nepotrebuješ hrobové miesto
@anonym_autor pravoplatny clovek,ktory o tom rozhoduje je jeho syn. Vy sa do toho v podstate nemate co starat. Rozumiem,ze mate nejake predstavy,ale podla toho co pises ste konzervativni a myslim zeby ste si vzdy nieco nasli aj keby bolo vsetko cajk - malo kvetov na hrobe, zle pismo, malo chodi na hrob.... Nikdy nevies ake mali skutocne vztahy a nechaj synovca tak. Vystav si zosnuleho fotku doma a zapal sviecku.
S tym neurobis nic. Jedine sledovat kedy zostane hrobove miesto nezaplatene a vtedy ked ho daju do ponuky, tak ho rychlo kupit. Kazdopadne urcite sa chodte spytat dokedy je miesto zaplatene (niekde sa to da aj online pozriet). Pripadne ak sa da, nech si vas tam zapisu, ze mate o miesto zaujem, ak ostane nezaplatene. Inak zostava uz len dohoda s najomcom - bratrancom, aby ho na vas prepisal. To ho nestoji nic a bude mat pokoj.
S tym neurobis nic. Jedine sledovat kedy zostane hrobove miesto nezaplatene a vtedy ked ho daju do ponuky, tak ho rychlo kupit. Kazdopadne urcite sa chodte spytat dokedy je miesto zaplatene (niekde sa to da aj online pozriet). Pripadne ak sa da, nech si vas tam zapisu, ze mate o miesto zaujem, ak ostane nezaplatene. Inak zostava uz len dohoda s najomcom - bratrancom, aby ho na vas prepisal. To ho nestoji nic a bude mat pokoj.
@anonym_e3a203 nie je to take lahke a jednoduche, ze ak najomca nezaplati rychlo ty zaplat a hrobove miesto je tvoje! Najom hroboveho miesta sa dava na neurcitu dobu, s platenim spravidla po 10tich rokoch... To neznamena, ze ked nezaplatia najom na dalsich 10 rokov, zmluva automaticky zanika.....
Ty kokso, ja trvam na tom a oboznamila som s tym aj manzela, ze sa chcem dat spopolnit a popol rozptylit na nejake pekne miesto, on tak isto. Nase rozhodnutie.
No to by som sa na to pozrela, aby po nasej vzajomnej dohode by mi (alebo jemu) do toho kecali vsetky tetky, ujcovia, synovci a ina rodina s vycitkou, kam oni budu chodit palit sviecky😠
@beata_k ja a aj manžel nechceme byť v hrobe .. keby som teraz zomrela tak to manžel spraví tak ako som chcela a napríklad aj moja mama by sa mohla postaviť aj na hlavu že nemám hrob ... Ja nechápem keď sa tak niekto rozhodne tak čo že ho niekto pozná dlhšie?? To neznamená že ho pozná lepšie 🤷🏻♀️ spomenúť si vieš kedykoľvek a ozaj na to nepotrebuješ hrobové miesto
@robo1990 suhlasim, stat pri hrobe s pochovanymi kostami a nahrobkom je nejaky bonus? Ved dusa zosnuleho tam uz davno nie je, su tam uz len pozostatky, to uz nie je clovek, ktoreho sme poznali. Ja si na svojich blizkych spomeniem hocikedy, nepotrebujem k tomu stat pri hrobe. Ale respektujem, ak to niekto takto ma. Ale bolo by fajn, keby opacna strana respektovala prianie zosnuleho, ak si zela byt spopolneny a nelezat v hrobe.
@romanovic muž je tvoj mrŕtvy? On je syn, je brat. V prvom rade patril svojej rodine až potom spoznal teba. O tom môže rozhodovať rodič. Nie žena, ani muž. Keď ti raz umrie syn a tvoja nevesta si ho nechá doma, lebo je to " jej mrtvy" potom uvidíš dievča.
@anonym_autor to sa mýliš. O pohrebe a uložení pozostatkov podľa zákona rozhoduje manželka,
A v tvojom prípade syn toho strýka. Nie ty, ani nikto iný. Aj keby ťa roztrhlo, môžeš urobiť len to čo ti dovolí zákon a bratranec.
Ty nemáš čo rozhodovať za iných, či budú mať urnu v kuchyni, garáži, alebo v spálni nad posteľou.
Môže ti to byť divné, aj nám, ale to je tak všetko

@kaktusik007 Existuje aj predsa urnova stena. Ci musite ho mat doma? Ano, ste doleziti...ale aj jeho sestra. Pozna ho dlhsie nez manzelka a deti. Maju spolocnu krv.
@beata_k v nasej rodine neboha nechcela cirkevny pohreb, len jednoduchy obrad v uzkom kruhu, nechcela byt ulozena do hrobu, chcela byt spopolnena, popol rozptyleny tam kde si ona zelala. Jej deti a manzel akceptovali jej zelanie, ale jej sestra kym zila tak im vycitala, ze ju vyhodili ako smeti, lebo nenalozilo sa s ostatkami podla jej presvedcenia a predstav. Nezabudla podotknut, ze kolko na pomniku usetrili. Jednoznacne najblizsia rodina su deti, manzel, manzelka. Ako oni citia a rozhodnu tak bude. Vsetci ostatni to musia akceptovat aj ked sa im to pacit nemusi. Kto si chce spomenut, spomenie si aj bez hrobu, hocikedy, hocikde, nemusi chodit na Dusicky na cintorin sviecky palit. Pomodlit sa moze tak isto hocikedy a hocikde, nepotrebuje k tomu hrob.