Ako efektívne rozdeliť financie v manželstve?
Skôr myslím takych ľudí čo máte každý svoj účet,kto čo platí?
U nás zarábame obaja 1000 eur v čistom,manžel zaplatí hypotéku a úver plus poistku na seba to je všetko 400 eur.Ja zaplatím poplatky za bývanie ako je plyn elektrika tv internet,poistky a obedy pre deti to je tiež dokopy 400 eur.Tankovanie 100 eur,na jedlo 200 eur.Sme na tom rovnako ostane nám cca 300 eur.Z toho si kupujeme ja ostatné veci ako je lekáreň oblečenie,zubár alebo proste čo treba zaplatiť a ostatné si ušetrím.Manzel si kúpi chlapské veci čo potrebuje a uzná za vhodné.Lenze poslednú dobu má blbé reči že nič si neušetríme alebo málo.Mame malú rezervu keby sa niečo pokazilo v dome.No niekedy ideme na doraz že neušetríme si nič,niekedy cca 100-200 eur.Viem že je to málo no nedá sa už kde okresať platíme len to čo je nutné.Neviem či žijeme normálne alebo kde robíme chybu v šetrení?
Vsak ked chce manzel viac setrit, nech si nekupuje “chlapske veci”. Ale kazdopadne z tohto platu ja by som neusetrila asi nic. Rezervu treba mat, tak ak neviete navysit prijem, skuste zopar mesiacov fakt kupovat len to nevyhnute a nieco aspon vytvorit.
Tych 200e na stravu i ked len pre dvoch dospelych - nemyslis vazne, vsak?
Ved to su 4 nevelke nakupne tasky! Akebo dva vacsie nakuoy a to nekupujem eko bio. Zijeme v AT ale jedine, co je na SK lacnejsie, je mäso. Takze sme na tom pomerne rovnako. Dnes napriklad 2 tasky a 70e v keli - a tedada to len trochu zeleniny, ovocia, maslo jogurty, sunka salama, chlieb, oar drobnosti- ziadne blbosti, sladkosti a 70e prec. A pri skromnosti to je na tyzden ranajky, vecere - ked vydelim kazdeho po par kolieskach uhorky papriky rajciny. Ja nechapem, co jedavate.
U nas muz plati vsetko, ja stravu a 1x skolku, mame o nieco viac ako vy ale z 200e na stravu by sme prissaham hladovali.
Takze carujete paradne. Moj muz si je toho vedomy, kedze nakupuje casto on. Drzim palce a tedlen zmenit region. Mala som veeela kolegov z vychodu v praci - prave prisli koli vyssiemu platu.
@sasa1310 ... ano, citam od zaciatku a s porozumenim, inak by som sa ani nezapojila, ale aby nedoslo ku zbytocnemu nerozumeniu - ako som uviedla, vyssie platove moznosti samozrejme existuju i v ramci SK, to nepopieratelne, i ked rozhodne ich nemozno povazovat za beznu realitu, i.e. standard ... To je i zrejme fakt, na ktory uzivatelka @zuzanockamt reagovala ... Kedze realita je prave skor hladina okolo oficialnej priemernej mzdy na SK, co je i autorkin pripad (approx. 1.300/1.400 € v hrubom = cca 1.000 € v cistom) ... Vsetko ostatne, ci uz nad alebo pod je tym padom mimo bezne dosahovaneho SK standardu ...
@sasa1310 Pre nás všetkých máme poistku.Clovek nikdy nevie čo sa stane.Bola som viac krát PN,deti mali úrazy aj v nemocnici som s nimi bola párkrát a poistka to všetko preplatila.
@svetlonos Na stravu dáme obaja s manželom 200 eur teda spolu 400 mesačne a snažím sa nakupovať za 100vku týždenne.
Nie sme z východu ale z juhozápadu Slovenska,neviem prečo si väčšina myslí že len na východe sa dá menej zarobiť.To je tak na celom Slovensku priemerný plat okolo 1000 eur v čistom.
Spiste si vydavky za posledné mesiace a uvidite kde sa sa ubrat. Ale vazne kazde 1€. My sme tak minule spravili a boli sme prekvapení kolko miname na stravu a pod.
My platime hypo a byt na polovicu (mne muz posiela na hypo, ja jemu na byt -mame to tak od zaciatku vztahu,kedze byt mame v podielovom vlastnictve). Ostatne extra neriesime, muz robi velke nakupy v potravinach, ja zas kupujem oblečenie, drogeriu, lieky,atd. Usetrim ovela menej ako muz,no ten zas kupuje dovolenky a velke veci (napr. Chladnicku,ked sa pokazila).
@autorka ... zijete tak ako drviva vacsina slovenskych rodin, pohybujete sa okolo oficialnej priemernej mesacnej mzdy, cize ani nad, ani pod, skratka standardny priemer ... Vzhladom na to si dobra gazdinka, ak dokazes takto kalkulovat a hospodarit s tym, co Ti zostane mimo pausalnych vydavkov ... Bud na seba pysna za kazde odlozene euro, mnohi i pri vyssich prijmoch nedokazu ani to ... Odznelo tu niekolko dobrych rad, skus teda vydavky aspon 1-2 mesiace poctivo zapisovat, aby si ziskala uceleny, detailny prehlad o minutych polozkach a mozno sa nieco este podari prehodnotit ... Plus casom sa situacia moze i platovo zlepsit, a tym padom i najst priestor pre vacsiu tvorbu rezervy .. Ale rozhodne sa neobvinuj, ze nerobis pre to dost, na zaklade toho, co pises, si snaziva a hladas moznosti ako setrit, co je urcite chvalyhodne ... Hovori sa, ze setrit sa da, ked je z coho, a niekedy su skratka situacie, kedy to napriek sebelepsej snahe nejde ... O to viac sa ceni, ked i napriek vacsej financnej zatazi sa podari odlozit akekolvek euro, a Ty to dokazes, i ked mozno nie zakazdym, ale podarilo sa Ti to uz nie raz, preto bud na seba i trosku hrda, ze robis, co mozes a neberies to na lahku vahu 👍 ...
Autorka, ak máte na prácu auto, benzín platí zamestnávateľ?
Tak toto si ja neviem predstaviť, sme dvaja dospelí, a tých 400 eur na stravu mame dvaja ak nie aj viac, nie ešte dve deti k tomu. To je 100 eur/mes osoba, čo je 3,33 na den/osoba co mi príde pri zdravej vyváženej strave nonsens, to je už podľa mňa obmedzovanie sa na základných životných potrebách, a to my nekupujeme žiadne kraviny typu chipsy, nekupujeme sladené vody a kadejaké iné blbiny, pochutiny, sem tam niečo sladké to mame radi obaja, ale nie denne (za zdravú vyváženú stravu nepovažujem zeleninu z lidla a kuracie mäso z tesca, ktoré je pôvodom poľské a prebalene x krát). A to mame k dispozícii v lete vlastnú záhradu a zeleninu co si dorobime ale aj tak minieme na jedlo dosť. Snažíme sa nakupovať prevažne domáce mäso z fariem a od domácich chovateľov, lebo to nie je sama chémia ,nie ešte keby mam dieťa, tým dupľom by som sa snažila mu zabezpečiť čo najkvalitnejsiu stravu, zeleninu z obchoďakov v zime nekupujem, jeme až cez sezónu co si dorobime, ale 400 eur na stravu 4 osoby, to čo jete? Každý deň cestoviny? Reálne si neviem naozaj predstaviť minúť na stravu 100eur/osoba/mesiac,ani keby chodim nakupovať všetko v akcii a najpodradnejsej kvality. Naozaj pri dnešných cenách, kedy idem do obchodu a nechám tam 20 eur za 7-8 položiek a to som nekúpila dohromady nič, maximálne tak pokryjem nejaké raňajky a večeru pre 2 ľudí na možno 2-3 dni, a to nijako neplytvame, ja si do prace nosím varené jedlo z domu, žiadne objednávanie donášky, robím 11 hodinové smeny, takže polievka + druhé jedlo každý deň musí byť ci som doma ci v práci, a neviem si predstaviť, že by som šla tvojou matikou, a mame dvaja žiť z 200 eur. Nereálne. Buď by sme boli podviziveni, alebo nonstop chorí. Pri dvoch autach 100 eur na benzín je tiež celkom zazrak, asi nedochádzate ďaleko, ja dochádzam cca 15 dní do mesiaca 50 km denne, čiže mesačne okolo 800 km, tych 100 eur za mesiac prevozim len ja sama, aj u nás sú kvôli dochádzaniu dve autá nevyhnutnosť, lebo každý chodí do práce na opačný smer, cca tych 50 km hore dole, čiže take ze zvezieme sa spolu nehrozí. Mate nízke príjmy, a rozprávať o tom ze ved tu je normálne tolko zarobiť... Zarobím viac ako ty, alebo tvoj muž, a nerobím ani žiadnu vysokokvalifikovanu prácu, 1000 v čistom je pre mňa "slabšia" výplata ako pre ženu, keby takyto zárobok mal stačiť môjmu chlapovi, s tym ze mam s nim dve deti, tak mi zasvieti kontrolka, že tu asi nebude niečo ok.
Mňa velice zaujíma vás jedálniček, prosím napíš čo varíš, to jete len cestoviny s lekvárom či ako? Mne to nevychádza, 100 eur/osoba na mesiac strava, určite si to dobre napísala?.
@marcellka32 2 dni dozadu som bola u mäsiara, kúpila som cca 3,8 kg krkovice s kosťou, za 20 eur, z polovice som urobila obed na 3 dni pre dve osoby (nemáme problém jest 3 dni to isté, z časového aj ekonomickeho hľadiska nám to vyhovuje, nemám čas byt každý deň pri hrncoch) k mäsu knedľa čiže za cca 12 eur som navarila obed na 3 dni pre dve osoby (bez polievky, iba druhý chod a to rátam čisto iba mäso, že do toho išli ešte iné suroviny co bolo tiež treba kupit... No tak nech za 14 eur). Co je cca 2,5€/ osoba bez polievky a plus ešte nejaké raňajky, desiata, večera... A to večere nijako nevyvarame, tie bývajú väčšinou suché, pečivo a co komu chuti, raňajky nejaké sladke pečivo/pripadne opečený camembert syr co pomerne dobre zasýti pred prácou, ale aj to vychádza cca 1,20 na hlavu.... Čiže mňa by tiež zaujímalo, ako dokážu vyjsť 100 eur/osoba, lebo toto mi nijako nevychádza. Keby to co nám dvom dospelým uvarim na 3 dni, varím pre 4 clennu rodinu, tak to varím na 1 max dva dni, a je to fuč.
Neviem kde chceš šetriť, už teraz robíte co môžete. My sme dvaja plat mame vyšší a teda aj to mam pocit ze nestačí niekedy. 400 eur na stravu už neokreses nijako, jedine tie poistky
Fuha tak my máme 1000 eur len na obe hypotéky...ak máte plat ako píšeš že obaja 1000 eur a takto fungujete tak za mňa ok, šetriť očividne nie je kde ...nepíšeš v akom regióne žijete celkom by ma to zaujimalo...lebo v BA sa určite dá zarobiť aj lepšie ale chápem že ak žijete niekde na Orave alebo na východe tak máte veľmi dobrý plat
@nelka93 neviem ci robia čo môžu, ja zarobím viac ako autorkin partner ci autorka sama (ale beriem na vedomie, že ženy s deťmi to majú čo sa práce týka ťažké, nie všade ich kvôli deťom vítajú s otvorenou náručou, a ak chcú s deťmi tráviť aj čas, učiť sa s nimi a podobne, musia mnohokrát zobrať aj menej ocenenu prácu, len aby im vychádzal čas odprevadiť deti do skoly/školky a potom po ne ísť), a aj to nie som so svojim platom, hoci nie je úplne nízky a hýbe sa niekde v tom priemere, celkom spokojná, preto sa do blízkej budúcnosti idem pozerať po práci, kde zarobím viac, pripadne zvažujem na určitý čas aj zahraničie, aby sme sa mali lepšie. Tu je len niekto veľmi pohodlný, a asi to najskôr bude autorkin muž, pretože priniesť domov takéto peniaze, naozaj nie je na muža a otca dvoch detí bohvie co. Netuším co robia a kde sú zamestnaní, ale vo svojom okolí (západné slovesnko tn kraj) asi chlapa, čo by mal 2 deti a zarobil 1000 čistého, nepoznám.
A ked si prepocitas, kolko ste do tej poistky vlozili za x rokov a aku sumu vam preplatili, oplati sa to? My ziadne poistky nemame, ani na auto (okrem povinneho), ani na dom... vnimame tie zle skusenosti, ako poistovne vymyslaju, aby nemuseli platit, co vsetko chcu mat zdokumentovane a vsade hladaju unik, vinnika... tu sumu by ste mohli dat do sporenia a bude vasa aj ked sa nic nestane.
@hopsas píše že sú z juhozápadneho Slovenska. Naozaj netuším aká je tu situácia s prácou a platmi, ale vždy keď sa chce, vždy sa dá nájsť rozumná práca. Dokonca spomína dom, ja si z takýchto príjmov neviem predstaviť mat hypo dve deti, plus živiť dom, o je všetko o držku, čo keď s niečo pokazí? Co keď bude treba na dome niečo rekonštruovať... Radšej byvat v byte, ako v dome na ktorý nemám..
Inak oblecenie, zubara a ostatne chapem, ale chlapske veci za 300 € kazdy mesiac? Mozno mam velmi obmedzenu fantaziu, ale si to neviem predstavit. Ved naradie si kupi len raz a spotrebny tovar zas tolko nestoji.
odporucam to co tu uz bolo spomenute... zriadte si sporiaci ucet kam budete obaja mesacne posielat nejaku sumu a posli tu sumu ked platite ucty ako dalsi bezny vydavok... sama som bola schopna minut vsetky peniaze kazdy mesiac a ak som tie peniaze na ucte nemala tak mi nechybali a nejak prirodzene som sa tomu prisposobila ... druhou alternativou resp. moznostou ako ziskat zopar penazi je zvysit si splatky energii ... kazdy mesiac sice zaplatite viac ale pri vyuctovani sa vam vratia ako najdene peniaze a to uz je na vas ci to miniete alebo odlozite na ten sporiaci ucet .. mne sa obe moznosti osvedcili a budujem si takymto sposobom rezervu
Tam nie je velmi kde okresavat, byvat musite, jest musite, 2 auta je v podstate normalna vec hlavne ak byvate v nejakej dedine. Strava mi pride velmi malo, jedine ak si vela zeleniny a ovocia dopestujete mozno.
Jedine kde sa da usetrit je v ramci energii na dome niekde, mat auta ktore nie su drahe na udrzbu. Skor by som sa snazil zvacsit prijem ako "setrit". Setrit s 2 detmi uz moc nema zmysel, setrit a mysliet na buducnost ste mali ked ste mali 20..
Podľa.mna ste na tom ešte sobrey,viete ušetriť aspoň niečo...veeeeela ľudí žije s omnoho menej peňazí
Baby aj ja mam kolegov co zarobia do cca 1000€ mesacne, prace tu niet, odchadzat od rodiny nechce kazdy, a ti nsju ti chlapi domy,takze tiez to musia zvladat. Je to smutne, ake naozaj niekde ta robota kde vy človek mohol ist za vyšším zarobkom,proste nie je. Teraz este boli tie danove bonusy,no to idu znizovat,takze vela ľuďom to urobi skrt cez rozpocet, toto bolo fakt jedine zvysenie, ktore ľudia aj reálne pocítili...
@zmrzlinka2021 Nie zamestnávateľ,benzín platíme my.
@sigma510 Ja to nerátam na deň koľko nás vyjde strava lebo nechodím do obchodu každý deň.To sa ani nedá tak vyrátať ako si písala že 3,33 na deň.Ja chodím na nákup dva krát týždenne a na týždeň miniem 100 eur.Tym pádom na mesiac 400 eur.Kupujem aj varím normálne mäsové jedlá k tomu je veľa príloh ryža zemiaky cestoviny knedľa na xy spôsobov.Kupujem vo väčšinou v Lidli,jeme normálne ovocie aj zeleninu mliečne výrobky syry všetko.A tu sme,nepotrebujem zbytočne drahé veci ako príklad píšeš od farmára a bio eko neviem aké potraviny ešte.Nezarabam výplatu preto aby sme to prejedli,ale preto aby sme z toho žili,platili všetko čo treba bývanie škola škôlka oblečenie a pod a výlety.A benzín písala som v úvodnom príspevku za 100 eur natankujeme.Manzel robí ďalej od bydliska.Ja bližšie no s mojím autom chodím aj na nákup aj na výlety s rodinou.Tak aj ja dávam 100 mesačne na benzín.
@marcellka32 Cestoviny s lekárom ani neviem ako chutí to som v živote nejedla.Varim na dva dni niekedy každý deň ako to vyjde.Je veľa jedál a príloh čo sa dá kombinovať.Maso sa dá spraviť na x spôsobov k tomu stále inú prílohu.Soboty máme vždy len také jednoduché jedlá keďže chodíme na výlety po okolí.Jedalnicek minulý týždeň sme mali pondelok vždy ostane z nedele.Mali sme sviečkovu s knedľou.Utorok zapekané kuracie mäso s cestovinami a so syrom to bolo aj na stredu,stvrtok rizoto,piatok špenát s vajíčkom prívarok s chlebom,včera iba špagety a dnes idem variť kuracie rezne zapečené so šunkou broskynou a syrom k tomu ryža a vývar.Polievky robím len cez víkend,občas aj cez týždeň keď je na to čas.
@sigma510 Je síce pravda že robím len na jednu smenu ja nosím ráno deti a poobede vyzdvihujem do škôlky školy aj zo.Ale som spokojná,poznám ľudí čo zarobia ozaj len minimálku a žijú z toho.Muz robí na dve smeny zarobí koľko toľko čo ja.
@feb13 Mali sme pár udalostí zlomeniny aj v nemocnici sme boli ja som bola práceneschopna.A poisťovňa všetko preplatila.Neviem ja by som sa bála nebyť poistená.Nikdy nevieme čo sa stane,môžeme ostať bez príjmu alebo nejaká choroba,nehoda nebodaj smrť jedného z nás.Lepsie je byť poistený.Takisto aj dom aj auta keď sa niečo stane.Chlapske veci nepísala som čo konkrétne,no manžel prerába zveľaďuje dom podľa svojej predstavy a vždy tam niečo kúpi.Raz je to náradie raz materiál alebo do auta niečo toto som myslela ako chlapské veci.
@purple_wolf To máme vyššie zálohové platby na elektriku a na plyn,na vyúčtovaní vždy dostávame naspäť okolo 200 eur.No už to ide dole lebo ceny išli hore.
@tttbb V 20 sme veru nemysleli na budúcnosť.Ja som vtedy zarábala len 400 eur v čistom,z toho som dávala rodičom za bývanie a energie,čo ostalo som si kúpila oblečenie a po troške som našetrila na vodičák.Potom na auto.Mne rodičia nič neplatili ako x ľuďom.
@summer23456 Ani môj muž nechce odísť ďalej od rodiny hovorí že peniaze mu za to nestoja aby bol preč od nás.
Autorka netrap sa, robis co mozes, ide ti to podla mna dobre. Tito je realita na slivensku, ako vravim u nas chlspi zarabaju cca 1000€, zeny ich tiez max do tisícky, mozno len 700€ a tu su vsetci. Ja som samozivitelka s dcerou,tiez zijem skromne,mam vsetko poplatene,aj odložím nieco,nic nam nechyba. Mozno niekto by sa zblaznil na mojom mieste, ja som spokojná. Len zdravi aby sme boli
a si si istá, že neplatíš viac za poistku pre deti, ako si vlastne "získala" ich úrazom? treba si to poriadne rozrátať a premyslieť či ozaj zbytočne neplatíte poistky na úkor vašich príjmov.
@zzzuzzzu ešte raz. Zuzanita dala opäť najavo (rovnako ako v iných podobných témach), že keď niekto zarába viac ako 1000 eur a napíše to, že to je výmysel, pretože ona sama tomu neverí. A k tomu je to ešte aj koníkovský výmysel rovnako ako keď niekto zarába cez 5000 eur. Na základe toho som komentovala dotyčnej, nech vystúpi zo svojej bubliny, lebo realita je úplne iná a nie je to koníkovský výmysel.
ešte by ma zaujímalo čo také kupuje do auta. My máme 2 autá a odkedy sme ich kúpili som do nich nič nekupovala. Samozrejme neberiem servisy a tankovanie. Čo také môže niekto do auta kupovať? A inak celkovo ešte dosť málo miniete, ta strava to je za mňa extrém, tak málo minúť. To ťa v tomto obdivujem. Na vašom mieste okrešem tie zbytočneé poplatky ako sú poistky na deti, ktoré nie sú finančne produktívne. Tie nemáme ani my poistené, lebo nám to príde zbytočné. Skús si radšej tú sumu čo za nich platiť odložiť mesačne a zistíš, že to, čo to ti preplatili je možno tak polovica z toho, čo si im zaplatila. Keby si si to odkladala namiesto platenia, tak máš peniaze aj keď by k úrazu neprišli. Vy áno, vy majte životnú poistku, vy potrebujete, keďže zarábate a aj v prípade PN. Ale deti fakt netreba pokiaľ tie peniaze potrebujete ako vy.

@zzzuzzzu ono treba čítať od začiatku. Nadnesenú sumu provokačne doplnila pani Zuzana na komentáre vyššie. Ja som reagovala na to, že komentáre vyššie sú reálne čo sa týka príjmu a sumu "5000" som brala nadnesene, aj keď aj toľko ľudia na Slovensku prekvapujúco dokážu zarobiť.