icon

Ako efektívne zvládnuť domácnosť a nájsť čas pre seba?

janalali
13. sep 2025

Ahojte dámy. Som na materskej s pol ročnou dcérkou a mám ešte aj štvorročnú. Muž je celé dni v práci, večer chodí uložiť staršiu dcéru na spanie a potom ešte ode do práce. Takto aj v sobotu. Nedeľu využívame väčšinou na vylety a návštevy. O domácnosť sa starám len ja. Som stále v jednom kolotoči. S deťmi chodím von len raz za deň a potom pranie, varenie, upratovanie,,,často krát keď deti zaspia, zak ešte umývam riady, chystám práčku na druhý deň. Prosím o radu alebo inšpiráciu hlavne od vás ktoré stihate na materskej podnikať alebo niečo tvoriť,, ďakujem vopred veľmi pekne za každú odpoveď.

Strana
z2
anonym_678b6f
13. sep 2025

@janalali nezehli kúpte umývačku sušičku a robota na umývanie podlahy var na 2 dni

janinah
13. sep 2025

Zaplať si uprayovačku,ked je muž tak veľa hodin v praci,tak verim,ze na ňu hravo zarobí...a tiez na kompletne vybavenie domacnosti pomocnikmi typu umývačka,sušička...

anonym_00a576
13. sep 2025

Daj staraie dieta do skolky

frantisska
13. sep 2025

Ja som stíhala len preto, že moje deti spávali poobede 3 hodiny.

barka1
13. sep 2025

@janalali zlav z narokov na čistotu domácnosti a kup si myčku.
Varila som jedla do 30 minut, velké upratovanie (=3h) som robila raz za týzden. Rozliate / špinavé utriem hned. Neperiem oblečenie po jednom použití, pokial to vyslovene nie je nutné. Na rodinu v tomto zlozeni by mi stačili 3-4 pračky tyzdenne.

beata_k
13. sep 2025

@janalali Starsiu urcite nedavaj do MS. Dve chore deti a domacnost je vela. To este potom nebudes stihat. Mna varenie zdrzuje najviac. Treba varit na viac dni a zamrazit. Ono tu je tazko nieco radit. Deti su male a domacnost na tebe. Moja rada je vydrzat este par mesiacov a zacnu sa ti uvolnovat ruky. Drz sa.

martinka13
13. sep 2025

4- ročná už hádam chodi do škôlky. A ostatné ako radia vyššie. Varila by som minimálne na 2 dni (niečo možno aj do mrazničky), sušička, umývačka sú samozrejmosť. Ak muž toľko pracuje, tak určite upratovačku. Pokiaľ máte teda väčší dom. Byt by som zvládla sama. 2 deti s týmto vekovým rozdielom nie je veľa.

hederamonstera
13. sep 2025

Sama vies, ze ked babo podrastie, bude to jednoduchsie. Zatial sa tym nejako netrap.
Ale co mne pomaha, aby ma to neprevalcovalo(samozrejme, ze nie vzdy to zvladam😄)
- per kazdy den, vzdy ked sa nieco nazbiera, tak ta nezahltia kose
- planuj jedlo, mraz jedlo, kup aj hotove napr. omacky alebo objednavaj. Postupne si skusaj nejake rychlovky recepty, casom to uz pojde rychlo
- ked tvoj muz nonstop robi (toto by som nedala), tak nech obcas zaplati upratovacku alebo opatrovatelku
- v nedelu nemusite chodit na vylety, nechaj to obcas len na muzovi a ty si oddychni
- vydrz, babatkovske obdobie prejde a bude to lahsie

anonym_3f8030
13. sep 2025

@janalali no ja riesim podobne....ucim sa zit aj v chaose aj ked mam ma to nervy. Ja tiez periem aj 9 pracok tyzfene mam pocit ze len skladam pradli a periem susicku nemam. Ale robot na vysavanie a umyvacka pracka su koji top kamosi. Nezehlim. Ked.pride svomra alebo mama zehlia a muz si zehli svoje. Jedlo varim na dva dni. Teraz sa ulavi ked mali bude.v skolke s varenim. Ale zase prikrm pre mensieho. S muzom som sa dohodla ze budem chodit raz tyzdenne tancovat lebo uz je toho na mna dost ale.aj to mam vycitky. Takze v hlave si to upratat. A toez rozmyslam nad upratovanim ale dom 180 m a zahrada a neviwm ako to budem.davat ked pojdem do roboty.

anonym_b832de
13. sep 2025

@janalali ráno urob raňajky, potom daj malú na podložku hrať sa, staršia nech ju 30min postráži, tak aby si ich mala vo výhľade. Choď si pripraviť základ obedu a popratat po raňajkách prádlo vysušené. Potom úprav základné veci po dome čo ti ešte ostali. Nakrm zase menšie bábätko. Zbal veci do kočíka. Zapni umývačku. Zapni práčku. Zapni robotický vysávač a choďte vonku na ihrisko, alebo ku kamarátke (alebo nejaká k vám). Zvyšok dňa máš voľno až do večera. Poobede sa vráť domov keď príde muž. Potom vyložiš tú jednu práčku na šnúry, riad do skriniek, najete sa, okupete, povenujete sa rodine a sebe samým a ďalší deň za vami.

anonym_00a576
13. sep 2025
@beata_k

@janalali Starsiu urcite nedavaj do MS. Dve chore deti a domacnost je vela. To este potom nebudes stihat. Mna varenie zdrzuje najviac. Treba varit na viac dni a zamrazit. Ono tu je tazko nieco radit. Deti su male a domacnost na tebe. Moja rada je vydrzat este par mesiacov a zacnu sa ti uvolnovat ruky. Drz sa.

@beata_k a myslis, ze sa tej starsej aj stiha venovat? Citat, pisat, tvorit, strihat, pracovne zosity? Ked nestiha ani domacnost? V skolke by jej bolo lepsie

hederamonstera
13. sep 2025
@anonym_00a576

@beata_k a myslis, ze sa tej starsej aj stiha venovat? Citat, pisat, tvorit, strihat, pracovne zosity? Ked nestiha ani domacnost? V skolke by jej bolo lepsie

@anonym_00a576 mozno nestiha domacnost, lebo sa venuje detom?

lucia13022023
13. sep 2025

Využívam všetky vymoženosti tejto doby. Robotický vysávač ktorý aj mopuje, umývačku, pracku, sušičku, čistička vzduchu. Co sa tyka varenia, varím čerstvé ale rýchle a zdravé jedlá, no ak vám nevadi dvoj-trojdňové jedlo, kľudne navar na viac dní..

sissy27
13. sep 2025

@janalali polrocnu kde polozis tam ju najdes, takze zaobstaraj nejaku ohradku, kde sa moze hodinku zabavit s hrackami a ty zatial navar alebo nieco. Pranie - to ma vzdy pobavi, ked niekto prezentuje ako narocnu pracu, co chodite prat k potoku alebo tocite niekde klukou, aby pracka fungovala? 😃 ved nahadzem do pracky, pridam prasok avivaz a stlacim gombik, 5 minut roboty, vyvesat 10min, ak mas susicku, tak ani to nie. Kup trojdielny kos na pradlo a nauc clenov domacnosti rozlisovat tmave, biele a farebne, myslim, ze aj 4r by to mohla zvladnut, nemusis pred pranim este sortovat.
Varenie ako bolo spomenute, da sa aj na viac dni. Pripadne sem tam pecene kura - s tym je minimum roboty a velky uzitok.
Nakup potravin, drogerie objednaj online s donaskou.

zuzubb007
13. sep 2025

Staršia prečo nieje vo škôlke???, a s malou kocikovat a máš času celý den, navar na 3 dní a hotovo

januska12323
13. sep 2025

Staršiu do škôlky, muža domov, neverím, že celé dni pracuje.

janalali
autor
13. sep 2025
@hederamonstera

@anonym_00a576 mozno nestiha domacnost, lebo sa venuje detom?

@hederamonstera áno snažím sa jej venovať keď je doma, vymýšľam nejaké aktivity, čo najviac nech sa prehra aj sama,,, ale väčšinou chodí do škôlky do obeda.

janalali
autor
13. sep 2025
@januska12323

Staršiu do škôlky, muža domov, neverím, že celé dni pracuje.

@januska12323 malá chodí do škôlky,,, a muž je stolár a ešte sa venuje aj chovu akváriových rýb... Takže to zaberie kopu času,,,, aspoň ráno zavezie malú do škôlky.

janalali
autor
13. sep 2025
@anonym_00a576

@anonym_00a576 chodí do škôlky do obeda

anonym_c86945
13. sep 2025

Mala som medzi deťmi 3r rozdiel. Keď malo babatko 4mes, tak starší išiel do škôlky. Choroby mi domov nenosil - iba raz, keď malo bábätko 11m. Keďže bol starší v škôlke, občas sa mi nechcelo variť, tak keď bábätko spalo v kočíku, šla som na denne menu, alebo som si navarila aj na 2-3 dni. (Po-štv som bývala sama s deťmi). Doobedie som mala čas na jedno, poobede som si vedela urobiť aspoň pol h čas na druhé (100% venovanie sa). A domácnosť tak nejak šla ruka v ruke, ja som upratovala za pochodu. Myčku hneď vybrať, keď doumývala a vkladať priebežne - tým pádom je nonstop vyupratovaná kuchyňa, wc som vždy po večernej toalete nastriekala, ráno pred prvou vydrhla, umývadlo som umyla večer pri čistení zubov, prať som dávala výhradne v jeden deň v týždni, nech to mám všetko naraz, na podlahu roboticky vysávač. A prach zo skriniek som utrela vlhčenou utierkou (alebo nechala utierať staršieho syna), vždy keď som videla, že je ho veľa. S prádlom je však do dnes problém, preto neraz je veľká opratá kopa v pradlovom koši a každý si vyberie čo potrebuje 🤣. Ale mám to aj ako relax pri podcastoch.

pikachu999
13. sep 2025
@janalali

@januska12323 malá chodí do škôlky,,, a muž je stolár a ešte sa venuje aj chovu akváriových rýb... Takže to zaberie kopu času,,,, aspoň ráno zavezie malú do škôlky.

@janalali to je pekné ale nemôže byť všetko na tebe

januska12323
13. sep 2025
@janalali

@janalali tak máš celé doobedie na hodenie vecí do práčky, upratať stôl po raňajkách aj pozametať a do 12 stihneš aj dve kávy. Čo také chystáš na práčke? Vyzlečiem a rovno hodím dnu, ráno len zapnem. Riady sprataj za pochodu.

januska12323
13. sep 2025

Muž má okrem práce a koníčkov aj rodinu, nemôžeš robiť všetko sama.

marcellka32
13. sep 2025

Kde je muž toľko? Prečo sa nezapaja do chodu domácnosti?? Toto by som riešila...aj ty máš právo na voľno a svoj koníček

beata_k
13. sep 2025
@anonym_00a576

@anonym_00a576 Dieta bez toho prezije. Ja som z generacie ked si mama so mnou nesedkala na koberceku a nelepila so mnou. Nie zeby sa mi nevenovala, ale rozhodne si so mnou nelepila. Nebolo kedy. A nepoznmam nikoho s kym by si takto mama sedela denne.
Ja viem, co je to mat dve male deti chore. Mala som zhruba podobne stare deti. S to soplove a horuckove peklo ked trebalo znizovat horucku obom detom ti neprajem. Ver, ze ziadne strihanie a lepenie za to nestoji. O tom, ze som od unavy takmer omdlela ti tiez nebudem dlho pisat. Dokonalost za to nestoji...

vilma7
13. sep 2025

Nebrala som každý den, neverila som každý deň, alebo ak aj áno tak rýchle a jednoduché jedla. A von som chodila 2x denne, na ihrisko. Netreba byť otrokom domacnosti. Rob len to najnutnejšie.

galadriel90
13. sep 2025

@autorka prečo 4rocne dieta ostáva v škôlke len do obeda?

ghoul_
13. sep 2025
@anonym_678b6f

@janalali nezehli kúpte umývačku sušičku a robota na umývanie podlahy var na 2 dni

@anonym_678b6f ja varím na 1-2 týždne

anonym_678b6f
13. sep 2025
@ghoul_

@anonym_678b6f ja varím na 1-2 týždne

@ghoul_ mrazák?

andrejka1974
13. sep 2025

@janalali jednoducho kuchyňu ráno spravené riady do mlčky ak sa naplní pustím , keď treba pozametam nežehlím dlážku umyjem raz za týždeň aj kúpeľnú a ostatné upracem priebežne a mám čas na všetko varím na dva tri dni

Strana
z2