Ako fungovať a ziť po rozvode?

dallmatinec
6. feb 2017

Ahojte,

Píšem sem pretože potrebujem poradiť.

Za posledné dva roky sa mi otočil celý život hore nohami. Zomrel mi otec, ktorého som mal neskutočne rád a bol mojím vzorom ale nevedeli sme si nikdy k sebe nájsť cestu, ani jeden z nás neukázal city ako nám na sebe záleží a radšej sme na seba nadávali a zlé sa k sebe správali.
O pár mesiacov po jeho smrti, prišla ďalšia rana. Manželka po viac ako 10rokoch spolunažívania a 2och deťoch požiadala o rozvod.
Stratil som chuť pracovať, robiť na budúcnosti žiť. Prvé mesiace sme ešte žili spolu, snažil som ju presvedčiť o ďalšej šancí o potrebe našich detí mať celistvý rodinu. Exka mi dávala stále nádeje, až sa raz odsťahovala aj s deťmi. Že potrebuje premýšľať a že spoločné bývanie nie je vhodné pre vývoj detí lebo som bol neskutočne depresívny bez budúcnosti. Neskôr som sa až dozvedel , že sa odsťahovala a jej priateľ rovno s nimi. Stále som žil v nádeji , že sa to dá dať nejako dokopy. Čas plynul, o mňa sa začali starať kamaráti, skúšal som spoznávať nejaké partnerky nech zabúdam. Nešlo to , na oko som sa tváril , že všetko je ok a som s tým vysporiadaný. Pred rozvodom som sa dozvedel , že je tehotná. Myslel som , že sa zbláznim. Rozvod prešiel na prvy krát, neprotirecil som a súhlasil nakoľko som ju miloval. S deťmi som relatívne často aj keď mne je to málo. Každý druhý víkend. Stretli sme sa s exkluzívnym párkrát aj pred rozvodom aj po rozvode. Stretnutia plné sĺz na oboch stranách, dokonca raz sa vyrozprávala, že je nešťastná a dokonca uvažuje , že by si dala dieťa zobrať aby sa vrátila. Nič z toho sa nestalo. Práve sa vydáva a keď si deti vzájomné odovzdávame stále sú tam slzy na oboch stranách.
Mám vzťah , ale v srdci to stále bolí , neviem ako budem ďalej fungovať . Dokonca odchádzam z mesta kde bývame , aby sme sa nestretávali a nevideli sa vzájomne.
Raz mi dobrý kamarát povedal , že aj jeho rodičia sa rozviedli ,kazdy má svojho partnera žijú od seba ale stále sa miluju. Bojím sa , že to čaká aj mňa.

Deti milujem neskutočne a nechcem ani exmanželke nič zlé, veľakrát si poviem, že radšej budem nešťastný ja ale nech oni sú šťastné. Deti nového partnera , s ktorým žijú nemajú radi ale akceptujú ho.

Čo robiť , ako sa odosobniť a žiť a nielen prezivat?

dominika6
6. feb 2017

@dallmatinec nerozumiem vete...odchádzam z mesta aby sme sa nevideli...ved deti ti predsa ona vždy odovzdáva aty si si po ne chodíš...tak o čo tu ide?

dallmatinec
autor
6. feb 2017

@dominika6 idem žiť do vedľajšieho mesta a deti si budem stále brat, len chcem obmedziť stretávanie sa v obchodoch , na prechádzkach...

dallmatinec
autor
6. feb 2017

@dominika6 Deti si beriem zo školy a odovzdávam do školy

dominika6
6. feb 2017

@dallmatinec jaaj tak...no ten kto miluje viac ten sa s tým aj dlhšie vyrovnáva..u chlapoch je to niekedy o to horšie,že utrži ich mužské ego a hoci sa snažia žiť dalej ako s len dá,mrzí ich to aj roky rokúce..
poznám zopár párov čo sú rozvedený x rokov a do teraz sa jeden z nich s tým nevyrovnal..
žena nech na teba nerobí smutné oči ani citové výlevy,má čo chcela tak nech nemrční..
venuj sa deťom,daj im toľko lásky koľko je to možné a oni nepocítia že by im niečo chýbalo...len to nedostanú spolu...

dallmatinec
autor
6. feb 2017

@dominika6 u mňa si nemyslím, že ide o ego. Vždy pre mňa všetko čo bolo prvoradé bola rodina, tak ako má vychovali aj moji rodičia, bol som ochotný odpustiť neveru, klamstvo, nedôveru len pre to aby deti mali svojich rodičov, jeden človek mi povedal , že rozvod nie je tragédiou pre ani jedného z rodičov , ale tragédiou pre deti - je to pravda

libawet
6. feb 2017

@dallmatinec nerozumiem jednému - manželka sa s Tebou rozviedla, ona požiadala o rozvod, takže jej čosi vadilo, cez čo nevedela ďalej ísť a volila rozvod. Prečo teraz plače a banuje ? Vtedy to riešiť inak nevedela, len rozvodom ? A kde si bol Ty? Vždy je chyba na dvoch stranách, prečo si tiež rozvod dovolil? Čo teraz ? Nepozeraj sa už späť, ži si svoj život bez nej a staraj sa o deti ako najviac vieš a buď s nimi, čo najviac. Darmo už plakať nad rozliatym mliekom. Mali ste riešiť, keď sa ešte riešiť dalo, navyše ona má už dieťa od jej terajšieho priateľa...

dallmatinec
autor
6. feb 2017

@libawet chýba je na dvoch stranách vždy, aj keď tu už bolo zalaskovanie v niekoho iného ...
Prečo som rozvod dovolil? Na svadbu treba dvoch na rozvod stačí jeden. Možno pre moju povahu a pre lásku k nej som ustúpil, ale dlho dlho som bojoval a dal tisíce argumentov preco sa nerozvadzat....

natalym
6. feb 2017

@dallmatinec Vieš čo pozri sa na to, že dobre sa Ti stalo. Máš viac času, môžeš cvičiť, študovať, stretávať sa s priateľmi, nájdi si ešte jednu robotu, budeš mať prachy navyše. Neber to tragicky, kašli na to, proste ber to ako príležitosť.

libawet
6. feb 2017

@dallmatinec tak ja neviem...bol by si ochotný ju vziať späť? Našla si iného, zamilovala sa do neho, nevidela už Teba a deti, videla len seba a svoje potreby, popálila sa, teraz vidí, že už to nie je až také ružové ako sa jej zdalo a teraz by Ťa možno aj prijala naspäť. Berieš? Ak to urobila raz, môže aj druhý raz.....
Skús na ňu zabudnúť, odosobni sa od nej, choď ďalej, nestála za to, aby si sa teraz trápil. A áno, trpia tu najviac deti, určite...viem, že to je ťažké...vieš, čo máš robiť, prvý krok si už urobil - chceš ísť bývať do vedľ. mesta, čo je myslím dobrý krok, aby si ju zbytočne nevidel, spoznáš nových ľudí a prídeš aj na iné myšlienky.

dominika6
6. feb 2017

@dallmatinec
asi si nebol taký ideálny ako sa opisuješ

dallmatinec
autor
6. feb 2017

@dominika6 nikde som ani nepovedal, že som bol ideálny ... , Ani nepoznám ideálneho muža ani ženu 🙂

dominika6
6. feb 2017

@dallmatinec na margo tvojho príspevku vid vyššie že si bol oddaný rodine a láske...je to vždy len pohlad jednej strany..ak by to tak bolo žena nemá dôvod ani potrebu hladať inde a vystavovať riziku dve deti..je neskoro nad tým meditovať,ži si svoj život a snaž sa ho čo najmenej komplikovať

maminuska
6. feb 2017

@dallmatinec pozri z vlastnej skúsenosti , ale aj z skúsenosti mojich kamarátiek , normálna žena s dvoma deťmi dobrého manžela neopúšťa a nechce sa rozviesť. Zvyčajne k takémuto kroku u normálne ženy dochádza vtedy ak je dlhodobo nespokojná a frustrovaná a manžel nijako nereaguje na jej pripomienky .
Takže ak tvoja žena bola normálna a nie nejaká kača , čo bohužiaľ aj také bývajú , skús sa pozrieť na to kde si asi tak mohol urobiť chybu a v ďalšom vzťahu sa im vyvarovať. Ak to bola nejaká kača tak to ber ako zlú etapu života z ktorej máš dve deti ktoré miluješ a máš sa o ne starať. Prioritou by pre teba mali byť tvoje deti a nová partnerka .

germaniawerks
6. feb 2017

"normálna žena s dvoma deťmi dobrého manžela neopúšťa a nechce sa rozviesť. (...) ak nie nejaká kača ,"

To neni ani tak veľmi o tom, či je kača, ako skôr o tom, či má alebo nemá lepšiu možnosť. Pokád ženská lepšiu alternatívu má, no tak sa presúva za ňou. Pokád nemá, no tak vtedy sa nepresúva.

libawet
6. feb 2017

@germaniawerks akože - keď do pekla, tak na peknom koni? Ok, to sa dá ako jednorázovka a nikto sa nič nedozvie, ale nie, keď už mám dve deti....

maminuska
6. feb 2017

@germaniawerks neviem ja som žena a tak to nepociťujem a nikdy som nepociťovala.
Ten kto sa presúva je zásadne muž. To by ti tu vedel vysvetliť tvoj kolega oldman. Žena odchádza aj sama s deťmi , muž výnimočne.

natalym
6. feb 2017

@maminuska Však on súdi asi podľa seba.

maminuska
6. feb 2017

@natalym každý súdi podľa seba, aj ja . Len s tým rozdielom že ja myslím ako žena a som žena, mám dve deti a od manžela som odišla .

natalym
6. feb 2017

@maminuska Si sa nepresunula?

libawet
6. feb 2017

...k tým neverám u žien, vtip :
Muž načapá svoju ženu s milencom. Chytí ho pod krk, otvorí okno a vyhodí ho von so slovami :
" Keď máš lepšieho vtáka, tak leť ! "
( to len na odľahčenie 🙂 ).

maminuska
6. feb 2017

@natalym presunula, ale keby nebolo dlhodobej frustrácie z 13 ročného manželstva tak by som sa nepresunula. Ja už som ale bola v rozvodovom konaní , takže vplyv iného muža na môj rozvod mal nulový efekt.

oldman50plus
6. feb 2017

@dallmatinec nejaká nostalgia tu vždy bude, veď s ňou žijú tvoje deti. Ale to nevadí musíš si nájsť novú lásku. To na rozdiel od toho čo si všetky ženy tu na MK myslia pre muža nie je jednoduché, za život stretneš ich len niekoľko, 2-4, viac nie z tých tisícov , len pár ktoré si schopné milovať (také na skvelý sex desiatky ak nie stovky, kým nemáš nič vážne na obzore aspoň trénuj aby si bol vo vrcholnej forme 😉 ). Ono to prejde len to trvá tak aspoň 5 rokov keďže si ju miloval. Neľutuj sa, ona už je passé, aj keby ste sa dali znova dokopy už nikdy by na vás slnko nesvietilo.

@maminuska Nereprodukuješ presne čo hovorím. Ja hovorím že muž zostáva aj vo veľmi zlom vzťahu ak nemá nejakú ku ktorej by sa presunul. Čím je ten vzťah horší, tým menej mu stačí v tom novom, ak žije v pomerne zlom vzťahu tak mu stačí v novom trochu sexu a ostatné veci rieši za pochodu až je presunutý. Keďže je to prieskum bojom, často je veľmi prekvapkaný do akého hovna zase zapadol až po uši.
Ženy sa niekdy aj vo vzťahu s pomerne bežnými problémami (stačí ak majú na partnerov nerealistické nároky) v období dlhodobejších kríz rozvedú a vypoďkajú bývalého alebo ak sa nedá odídu a žijú samé - teda v tomto prípade samé väčšinou znamená s deťmi. Ak to spraví chlap tak to už skutočne muselo byť peklo na zemi. On by zostal skutočné sám, pretože bývalé im tie deti len na chvíľku "požičiavajú" už to rozhodne nie je tak ako to bolo predtým. Takže chlap aby nebol sám čaká s presunom do momentu kým sa presúva k niekomu, nie do citoprázdna.

dallmatinec
autor
6. feb 2017

@oldman50plus
Ďakujem za odpoveď, jeden z mála čo pochopil v čom chcem poradiť. Pretože neriešim prečo sa to stalo, či to má budúcnosť.
Chcel som len poradiť ako najrýchlejšie zabudnúť, ako nájsť tú iskru pre ďalší šťastný život.

Deti sú moje všetko a ja by som pre ne urobil čokoľvek, preto ma trápi keď vidím , že nie sú Happy, že sa cítia ako keby oni nemohli mať svoj názor a nikto sa ich nepýta len im povie takto to bude a hotovo. Inak ma rodičia vychovávali a preto taký názor...

oldman50plus
6. feb 2017

@dallmatinec Deti sú z toho určite nešťastné, ale ešte nešťastnejšie budú ak sa ty budeš umárať nad zmyslom života a či za to stojí vôbec. Ak nie si výborný herec, a to bývajú skôr ženy, tak to proste z teba vycítia a budú na tom len a len horšie. Snaž sa ako vieš, ak si budú myslieť že vám to obom prinieslo pokoj uspokoja sa tiež.
Neviem si predstaviť ženu ktorá by si dala vziať dieťa ktoré mala s milencom a vrátila sa k manželovi a žili šťastne až kým neumreli - nehnevaj sa, naozaj neviem. Ty si to vieš reálne predstaviť? Hoci kľudne je možné že by všetko vymazala ak by sa dalo. Ale sa nedá

Kým budeš sám tak sa budeš umárať. Venuj sa záľubám, v niečom sa zdokonaľuj ale pozeraj či nevidíš niečo na obzore. A možno by si mohol oprášiť zoznamček v duši a pozrieť sa či niektorá z minulosti náhodou nie opäť je voľná... Možno z toho nič nebude, ak ale neskúšaš tak sa zadariť nemôže. V druhom vzťahu už je človek poučený, neurobí tie isté chyby ale nové.... Drž sa.

stastnablcha
6. feb 2017

ahoj. znie to hrozne co pises... ale ono treba asi rano vstat, nadychnut sa a susat najst drobne radosti... raz sa to prelomi a pojde to, drzim palce

dallmatinec
autor
6. feb 2017

@oldman50plus
Ďakujem za úprimne rady 🙂

natalka13
6. feb 2017

Dlho si bojoval? Ale kde ved si suhlasil s rozvodom na prvy sup, mozno keby si nesuhlasil a je pravda ze dnes to ona lutuje, tak by vas v manz.poradni dala dokopy a nerozvieldi by ste sa, ale za rok dva, co by to trvalo by ste sa k sebe vratili.
Deti su tvoje vsetko, umaras sa v spomienkach? Ked su tvoje vsetko, zaziadaj o striedavku, dva tyzdne v mesiaci nebudes mat cas mysliet na blbosti,ale budes zamestnany detmi. A nie stahovat sa do druheho mesta,aby to mali detmi tazsie s navstevami u teba.

mandala77
6. feb 2017

@dallmatinec písal si o žene, "Že potrebuje premýšľať a že spoločné bývanie nie je vhodné pre vývoj detí lebo som bol neskutočne depresívny bez budúcnosti."
To je kameň úrazu. Žena potrebuje v mužovi oporu. Príťažliví sú pre ženy muži, ktorí majú zameranie, cieľ, víziu v živote. Je to ubíjajúce byť vo vzťahu kde je muž depresívny. Ty ju podľa mňa svojim vyjadrovaním a postojom až odpudzuješ. Necíti z Teba žiadnu silu. A tiež pre ženy nie je príťažlivé, ak vzťah je pre muža dôležitejší ako pre ňu.

Skús si pozrieť na nete niečo o Davidovi Deidovi alebo v Čechách Richard Vojík. Venujú sa polarite vo vzťahu a Richard robí aj mužské kruhy a skupiny.

A ako zabudnúť na minulosť a vysporiadať sa s rozchodom? V tom sú výborné videá na youtube od českého psychológa Jeronýma Klimeše. Hlavne v hlavne neprehrávať dookola čo sa stalo. To je cesta do pekla.

dallmatinec
autor
6. feb 2017

@natalka13
Dlho som bojoval ale keď sa pár týždňov pred súdnym pojednávaním rozviesť že je v treťom mesiaci , neviem či je správne povedať nie nesúhlasím. Exmanzelka už bývalá s novým partnerom počas rozvodové ho konania a aj otehotnela cca dva mesiace po odstahovani zo spoločnej domacnosti
Sťahujem sa do mesta 10km vedľa. To nie je tak ďaleko, striedačku podľa mnozstva psychológov nie je dobrá pre deti, ale keby deti chceli striedačku nevaham

dallmatinec
autor
6. feb 2017

@mandala77 mám už knižku od Davida Dieda a prečítanú a už sa snažím fungovať podľa nej 🙂