icon

Ako fungujete, keď nemáte žiadnu pomoc od rodiny?

30. mar 2023

Ahojte zienky, zaujimalo by ma ako doma fungujete tie rodiny ktoré nemáte ziadnu pomoc k deťom ? Náš pripad je teda taký, že bývame vyše 600km od rodiny, radi by nám pomohli ale kvôli vzdialenosti to nie je možné a preto ma zaujímajú situácie ako napríklad keď mi dieta už nastúpi do škôlky/školy- ja aj manžel budeme v práci a taka detska klasika prídu časté choroby, ja mam prácu pri ktorej si nemozem dovoliť len tak rano nahlásiť že neprídem, u mojho manžela je to tak isto dosť ťažké a tak malé dieta nemozme nechať doma same. Ak ste podobný pripad ako ste tieto situácie riešili ? Sú tu mamicky ktoré aj po skončení rodicaku ešte ostali doma po dohodne s manželom? Lebo teda nevidím veľmi iné riešenie.

Strana
z5
babulkomale
31. mar 2023

@rivini nechapem, tvoje deti chodia so streptokokom do skolky? Ja som pisala v zmysle ze dost deti mava rozne bakterie v hrdle, v nose, byvaju soplave, zahlienene, kaslu atd. a ja nepoznam nikoho komu by sa o realne chore deti starala opatrovatelka.

veroniq85
31. mar 2023

@galioska len este taky rozdiel medzi UK a SR ze tam ti aj dieta so soplami a kaslom chodi do skolskych zariadeni. Na slovensku ta otocia pomaly pri prvom kychnuti.

babulkomale
31. mar 2023

@denkatn 😂😂😂
Tak myslim ze zenu robia silnejsou uplne ine veci ako obvolavanie studentiek. Napriklad prekonanie roznych zivotnych problemov, nelahky start z povodnej rodiny, vydrete studium, strata rodicov v mladom veku, financne problemy, zdravotne prekazky, urazy, straty deti...
To bolo v nejakej telenovele ze niekto zhanal opatrovanie a TO bolo to, co ho urobilo silnejsim a kreativnym? 😂😂😂

mikadooo
31. mar 2023

@babulkomale nemám povolený home office, skôr som sa takto vynašla, lebo som sa bála, že keď sa vrátim do roboty, tak ma švihne 😄. Ale rozumiem, čo tým myslíš, nie každá práca sa dá vziať domov.

rivini
Autor odpoveď zmazal
galioska
31. mar 2023

@veroniq85 no tak takto ked je dieta chore ostava doma, nie dva tyzdne par dni a rodicovi to nik nezaplati ziadna ocierka ci co to tam mate. Hlavne zena ma aj manzela a moze sa snazit hladat si robotu tak aby sa pri detoch striedali. Zena nieje kon aby musela vsetko riesit sama a ked sa boji nech je teda doma✌🏻

veroniq85
31. mar 2023

@galioska ale v zahranici sa kasel a sopel "nepovazuje" za chorobu. Cize tych "chorob" je asi o 80% menej. Minule tu bola tato tema. Ja viem ake je to chodit do prace s krcom v bruchu ze ti budu volat ze mas ist pre dieta lebo zakaslalo alebo mu stiekli sople (nehovorim o dietatu s horuckou ci na atb). Autorka nema problem sa postarat o dieta s muzom. Pytala sa vyslovene na choroby.

galioska
31. mar 2023

@veroniq85 asi 80%menej chorob? wow to mas odkial tieto percenta?😀 vidno, ze zas dalsia ktora nieco niekde citala ale nezazila😀🤣
ok pises ma muza postaraju sa obaja o dieta a teda aj pri chorobe sa postaraju, nevidim v tom ziadny problem 👩🏻‍💻 hlavne treba stresovat dopredu a nahnat jej este viac stresu🫣

guiseppinka
31. mar 2023

Zacala by som tym, ze kde zijete? Lebo 600km to moze byt rakusko, nemecko, svajc... V podstate v rakusku ma po rodicaku zakonny narok na elternteilzeit, ktory si vies predlzit so suhlasom od zamestnavatela o max dalsi rok bildungskarenzom. Ocr mas pri malych detoch 5+5 dni ROCNE. takze ak su castejsie chore, tak lepit tvojou, muzovou pnkou, dovolenkou, HO... Kolega mi vravel, ze ich mladsia je tak casto chora, ze zena nemohla normalne robit a robi poobedia (sestricka u zubara). Doobeda je on v robote, ona doma a potom sa vymenia...
Tiez to lepime s muzom ako sa len da, ale ja pracujem len 10 hod...

veroniq85
31. mar 2023

@galioska https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/skolkarske-choroby-v-zahranici-2/?page=2#post-85985222 tu mas diskusiu. Mozes si precitat. Mozno si tam aj sama prispievala. Bezne ako chodia deti do skolky so soplom, kaslom, niektore aj s atb. A skor ti nevies ako to chodi na skolkach v SR (obzvlast po covide) a budes tu mudrovat. A ja netvrdim ze autorka nema ist do prace. Ja sama som na OCR skoro kazdy mesiac. Aj muz bol minuly mesiac. Takze mne naozaj nemusis vysvetlovat ako to chodi na SR. Autorka nepise ze sa nevie s muzom starat sama o dieta bez pomoci rodiny - len riesi vyslovene obdobie obzvlast pocas skolky kedy je to najhorsie.

galioska
31. mar 2023

@veroniq85 ja nevysvetlujem ako to chodi na sk ja som napisala svoju situaciu v cudzine a ze da sa aj bez pomoci pribuznych prezit...to ze tu bezne chodia deti do skol chore neznamena ze je to pravidlo a nieco co vobec neriesia akurat ked je dietatu lepsie uz moze nastupit do skoly aj o tom pisem vyssie ale ostane su bludy, kto je chory je doma rovnako ako na sk, len nie 2tyzdne co je tiez podla mna na sk chore.... A mimochodom ako je mozne ze tu pravidelne citam ako sa deti v skolke a skole na sk nakazia od choreho spoluziaka ked teda ostava doma🤔 no asi to bude tym ze aj na sk chodia do skol deti chore😀 cize aky to ma ucinok nechavat s kazdym soplikom dieta doma?😀
sama vidis ze ani tak ani tak to nieje vyhra ale stale si idem svoje, ze vsetko sa da zvladnut.

veroniq85
31. mar 2023

@galioska ja chapem co myslis. Vela ludi zije v cudzine logicky bez rodiny a ich pomoci. A autorka i ked je na SR dalej od rodiny tiez nema problem sa postarat sama s muzom o dieta. Ale to co sa deje teraz v skolkach je naozaj extrem a viem ake je to byt na OCR kazdy mesiac. Mojmu starsiemu synovi ked som v lete podpisovala cestne vyhlasenie o bezinfekcnosti (kvoli dennemu taboru) tak nie ze tam boli veci ako ze nesmie kaslat, mat sopel, teplotu... ale ani cerstvu vyrazku, cervene oci... Ako takymto stylom ked sa riadia vsetky zariadenia tak pomaly ani z domu nemusis vychadzat. A mozes len sediet doma s dietatom na zadku. A naozaj to velakrat tak je ze dieta v skolke tyzden dva a doma dalsie dva tyzdne. A takyto extrem bez pomoci naozaj nedas. Ale urcite nema zmysel dopredu to riesit. Treba nastupit a cas ukaze ako sa to bude vyvijat. V najhorsom moze autorka odist z prace. Ale dopredu to vzdavat mi pride zbytocne.

galioska
31. mar 2023

@veroniq85 pocuj ta ocr to vam zaplatia? lebo my take nic tu nemame, marodka sa zacina platit po tyzdni, cize ludia si dva krat rozmyslia ci ostanu doma, kedze im nikto nic zadarmo neda. Jedine tym co poberaju socialku.

denkatn
31. mar 2023

@babulkomale to bolo trocha s "nadsazkou" ta kreativita, ale niekedy si myslim, ze ani manazer by nezvladol to co musia matky. kazdy preziva nieco ine. ja to citim tak, ze pre mna to je niekedy vela, napr. lekarka mi napise pridite na odbery o 6.45 (muz odchazda do roboty o 5 hod rano, dochadza do zahranici dcera stava normalne o 6.30 a ide z domu 7.30 so mnou, cez 2 velke stvorprudove krizovatky, nemoze ist sama. tak musim vymysliet, necham ju sama a stihnem prist pred 7.30 a zobrat do skoly, alebo ju mam zobudit o 5 hod a na 6.30 dat do ranneho skolskeho klubu kde sa musis prihlasit dopredu ale potom bude v skole ospala, alebo ju zobrat so sebou k lekarke pre dospelych, ale moze tam chytit chorobu v cakarni a nie je tam miesto ked mi beru krv alebo proste ju necham spat doma kym pridem a do skoly napisem ospravedlnenku? takze nejako to zvladnem. ale potom sa mi zda, ze zorganizovat v praci event, kde maju vsetci dospeli prist na jeden termin a zohnat im miestnost sa mi zda hracka oproti tomu co musim vsetko zariadit a vymysliet aby klaplo. a este moja praca je narocne dusevne, takze mne nempomocze ani home office ked je mala doma, takze musim to kombinovat po nociach a som na nervy z tej organizacie viac ako z toho ze napisem s nou ulohy, alebo navarim kazdy den aj muzovi do roboty, lebo v zahanici nema obedy a robi v priemyselnej zone. uz som sa radila, ktoru vec mam vyradit zo zivota, ale varenie tiez nemozem vynechat, takze vsetko len zonglujem a cakam kym mala podrastie aby mohla byt doma sama ked bude riaditelske volno ako u nas zase minuly tyzden bolo a ako bude okolo velkej noci zase.

veroniq85
31. mar 2023

@galioska ano je platene. Tusim 55%. Od zamestnavatela dostanes to co si odrobila (pocet dni) a zvysok posle socialka (tusim 2 ci 3 mesiace ma na vyplatenie). Ale tak samozrejme ti to nedorovna normalnu mzdu. A plus zamestnavatel je nervny ze zase nie si v praci. Ja som v statnej sprave ale robila som aj u sukromnika a videla som ako mu to "vadi". Ano vyhodit ta za to nemoze oficialne ale nejako sa ta zbavi pri najblizsej prilezitosti.

matkahelka
31. mar 2023

ja tu len pozeram a nevychadzam z udivu, ake su u nas ocr standard. celkom by ma zaujimalo, kde tie zeny pracuju. lebo v mojom okoli teda ocr standardom vobec nie su. lebo to po prve netoleruje zamestnavatel a po druhe, ani kolegovia nebudu 14 dni z mesiaca robit za niekoho ineho za svoj standardny plat. ocr si mozu dovolit uradnicky v statnych spravach. lebo ani ucitelka v skole, ani asistentka na fakulte, ani zdravotna sestra u lekara, ani predavacka, kde su 2 na zmene, atd.si ocr nemozu dovolit ani 2x mesacne a ani raz mesacne. ja pracujem v korporate kde sa ocr tiez netoleruju. a ano, davaju sa za to vypovede. dovod? nadbytocnost stavu, resp.rusenie pozicie. ake jednoduche.
Tiez nemame rodinu poblizku a tiez som pri prvej dcere bola doma prvy rok jej skolky. chora nastastie takmer vobec nebola, takze som s kludom potom nastupila do prace. teraz po rokoch mame druhu dceru, planujem to urobit rovnako. Ak chlap zarobi dost a nepotrebuje rodina otacat kazde euro, nevidim dovod stresovat seba, dieta, celu rodinu...alebo komukolvek cokolvek vysvetlovat a uz vobec nie obhajovat sa na koni, kde vacsina zien ma takych chlapov, co pocas rodicaku si nemaju ani za co kupit vlozky, lebo chlapi od nich chcu, aby prispievali do domacnosti rovnako ako keby pracovali.
Kazdy si pozna svoje moznosti - rodinne, financne. A kazdy sa podla toho zariadi.

srferreira
31. mar 2023

@matkahelka presne toto som myslela, ze aj ked je OCR na Slovensku, tak nie je take lahke ju mat aj ked je narok. V UK mi toto pride jednoduhsie, zamestnavatelia su ohladuplnejsi ked zostanes s dietatom doma. Preto mi to tu pride aj jednoduhsie nemat rodinu nablizku. Nemusim sa bat, ze pridem o pracu. Na Slovensku zena musi preratavat kazdu hodinu, zial.
@galioska

galioska
31. mar 2023

@srferreira lenze ti to nikto nezaplati😀 ani 50 percent, preto po kratkej dobe idu deti do
skol ked im je lepsie. A tuna sa marodka plati az od 7 dna a zivot je drahsi, takze tiez ziadna vyhra...jednoduchsie je ostat doma s dietatom vtedy, ked poberas benefity, ale tiez ti po 3 dnoch zvoni ucitel a pyta nejaky doklad o chorobe a tiez su schopni domov poslat socialku, plus pokuta a tak rodicia hadzu do skol sj chore deti, nevidim na tom nic lahsie🙂 a tiez mi nepride fasa nechavat doma s kazdym naznakom kasla ci sopla... kolko deti ma alergie...

srferreira
31. mar 2023

@galioska nechapeme sa nevadi 🙂
Asi sa blbo vyjadrujem. Keby som v praci na Slovensku potrebujem isto babky, tetky, a neviem este koho aby som vykryla pracu a dieta. Tu si vystacime dvaja s muzom. Len preto, ze tam je ta opora od zamestnavatela. Na Slovensku tu oporu nemas. Nebavim sa o tom co je zaplatene a co nie. Ja mam napriklad narok na dependant leave, 100% zaplatene. Manzel nie. Ked si ju vezmem nikto sa mi nevyhraza vypovedou, jednoducho som doma s dietatom lebo mam na to narok. A tak isto aj manzel. A je jedno ci je to zaplatene, alebo nie. Na Slovensku mas narok, a aj tak si to ledva mozes vziat lebo div ta nevyhadzuju po navrate do prace. Zoberes jednu OCR a strhnu ti bonus dajme tomu. Cize nakoniec mas zaplatene, nezaplatene. Tak sa robi na Slovensku. Matky zliepaju hodiny, minuty, preto sa nedivim, ze autorka ma starost, ze tu rodinu v okoli nema. Naopak ja to neriesim, pretoze viem ze zamestavatelia vyhoveju mne aj manzelovi.

babulkomale
31. mar 2023

@matkahelka presne si to vystihla. Mam kamosku a u nich to tak nejak viselo vo vzduchu ze ona musela ist cim skor do prace, lebo ma lakomeho muza a zvlastneho. On si kupil pozemok a uz ked spolu chodili a postavil dom pocas toho ako sa vzali. Ale ona nie je na LV vobec...tam nejake "zivit zenu" nehrozi. Take zeny ani nenapadne ze by mohli zostat na cas doma a robit zazemie, nemaju tu moznost a nikto im ju nenavrhne.
Jedine stastie ma ze v jej praci OČR zatial toleruju, plus pomahaju babky.
Povedala mi ze je totalne vyflusnuta, vsetko na dome zanedbane, to by musela vikendy a noci dobiehat aby mala vsetko ako si predstavuje. V jednom kolotoci a nevidi unik.

babulkomale
31. mar 2023

@srferreira toto si velku pravdu napisala.

galioska
31. mar 2023

@srferreira ja pisem vseobecne preco su deti v skolach aj chore, proste neexistuje s nim byt doma dlho ako to maju na sk az do vyliecenia, proste to v uk neexistuje a skola to ani nedopusti, maju svoje percenta dochadzky a tie dodrzuju a su schopni na teba poslat socialku, urady...ani v uk to az tak netoleruju ako pises, su s tym natahovacky a problemy, teraz v robote riesime dvoch ludi, hrozny proces...

Strana
z5