icon

Ako fungujete, keď nemáte žiadnu pomoc od rodiny?

30. mar 2023

Ahojte zienky, zaujimalo by ma ako doma fungujete tie rodiny ktoré nemáte ziadnu pomoc k deťom ? Náš pripad je teda taký, že bývame vyše 600km od rodiny, radi by nám pomohli ale kvôli vzdialenosti to nie je možné a preto ma zaujímajú situácie ako napríklad keď mi dieta už nastúpi do škôlky/školy- ja aj manžel budeme v práci a taka detska klasika prídu časté choroby, ja mam prácu pri ktorej si nemozem dovoliť len tak rano nahlásiť že neprídem, u mojho manžela je to tak isto dosť ťažké a tak malé dieta nemozme nechať doma same. Ak ste podobný pripad ako ste tieto situácie riešili ? Sú tu mamicky ktoré aj po skončení rodicaku ešte ostali doma po dohodne s manželom? Lebo teda nevidím veľmi iné riešenie.

scila
30. mar 2023

@rivini @floki1994 @denkatn takže nestačí študentka, ale študentky.
Ono je fajn takto to napísať autorke, tie, čo s tým máte reálne skúsenosti. Že áno, dá sa to, ale treba počítať s viacerými študentkami a aj prípadnými OČR.
Ale nie že niektoré, ktoré o tom nemajú šajn, lebo to nepotrebujú a predstavujú si to jak Hurvínek válku sem napíšu, že veď "nájdi si študentKU.

floki1994
30. mar 2023

@scila ja som napisala svoju skusenost..moja rodina mala iba mna a striedali sa rodicia ked tak...niektore maju dve ...vzdy je to induvidualne..neviem co viac chces pocut 🙂 asi si nic take nezazila tak ta to tak udivuje 🙂 v mojom okoli tak funguje vela rodin ..takze zjavne to ide ...ale vsak je to na kazdom..autorka chcela radu, dostala ju ako to riesi moja sestra s 3 detmi, ako som to.mala ja pocas skoly...viac je uz na nej..pekny den

aristka
30. mar 2023

To -ze zostames dljsie doma ti nic nevyriesi s chorobami dietata pri zacleneni do kolektívu ,deti jednoducho chore byvaju a ak to v praci nerespektuju ,treba si najst druhu.

sasa1310
30. mar 2023

normálne sme sa s mužom striedali. Raz bol jeden doma raz ja. Rodičia síce blízko, ale na toto som ich nezneužívala, aby oni ostali z roboty doma kvôli mojim deťom. Nerozumiem aký problém. Ste dvaja na jedno dieťa. My sme boli dvaja na deti 3, ktoré boli choré každé v inom čase a normálne sme fungovali. To si fakt myslíš, že choroby sa o rok alebo o dva budú tvojmu dieťaťu vyhýbať, keď chceš ostať kvôli tomu dlhšie doma. Okrem toho akonáhle ostaneš dlhšie doma na neplatenej predĺžnej, tak ťa môže zamestnávateľ vyhodiť.

yanni
30. mar 2023

preco by si nemohla nahlásit. Dieta chore a bodka. Musoste sa s muzom prestriedat, ked nemate pomoc. Kolko deti mate? My sme 800 kg od jednych starych rodicopv, 450 km od druhych, inu rodinu anebo pomoc tiez v okoli nemame. Mame 5 deti (ok, traja najstarsi su uz velki a na internatnych skolach) ale 2 deti doma, tretiacka a 4rocna skolkarka. A fungujeme uplne normalne ako ine rodiny bez pomoci. Ked vam to nebude vychadzat, tak změnit robotu, popr. skrateny uväzok atd. A na OCRku a pnku mas predsa tiez narok. A nepredbiehaj udalosti. Mozno ti dieta ani nebude bývat chore. Nase baby vibes nevynechavaju. Chore nebyvaju. Mozno to bude aj vas prisad.

zoja1234
30. mar 2023

No, vidím co tu píšete, ze aké je to komplikovane s chorými deťmi a bez pomoci (aspoň občasnej) starých mám.... Mam jedno dieťa 1,5r, do ďalšieho rozhodne nejdem. Aj keď manžel by aj prichcel, ale keď vidím aká je realita, nuž mam sa rada a chcem sa dožiť dôchodku so zdravým rozumom a s relatívne dobrým fyzickým zdravím... 😊 Ale keď sa tak zamyslím, mam o rok mladšiu sestru, ked bola ona ako mala chorá, ja som sa bleskovo ocitla u starej mamy. Bola som tam stále, často sama lebo sestra bola furt fufnava, a to ešte obaja aj dedo chodili do prace... Moja mama sa nehanbia dat ma ku nim choru, aby v kľude domova liečila mladšie dieťa... Pozrite a to je 30r dozadu... Teraz máme všetky rodičov 300km+ ďaleko, lebo sme opustili tie hladove doliny a šli sme za prácou ďaleko... A kto nám pomôže? No nik. Babky sa s našimi deťmi len pohrdia a pofotia, hodia dáku pajdu na narodeniny, par basic hraciek a vybavene... A my sa ešte cítime nepríjemné, ked ich prosíme o malinkatu pomoc... Áno, sú to naše deti a my sme si ich urobili, to iste platilo aj pre naše mamy, ale tým sa dostalo mega viac pomoci ako nám. Asi tak baby

jana2679
30. mar 2023

Som na tom podobne, po rodičáku som ešte bola doma , potom.som si našla prácu na pár hodín do týždňa, potom corona a bola som doma - dokopy cca 1,5 roka - nebolo na výber čo s deťmi. Prežili sme aj keď som bola bez príjmu a neľutujem.

lenka.25
30. mar 2023

Mne sa veľmi páči , ako tu veľa žien robiť chce , len jednoducho sa to nedá 😀 . Netreba hľadať výhovorky , ale riešenie . Alebo si to treba upratat v hlave , na rovinu povedať , že ešte chcem byt doma a buď , nikto nie sme povinní ísť do práce keď dieťa dovŕši 3 roky . Keď máš tak dobre zázemie v praci + dobrý plat , tak to pories opatrovatelkou .

mane01
30. mar 2023

@denkatn tak ked to chceme brat takto, tak ano, prihodit sa moze hocico… no myslim, ze autorka sa pyta vseobecne, za normalnych okolnosti… pocas covidu to mal kazdy, kto mal deti tazke…

mikadooo
30. mar 2023

Našla som si inú prácu po md. Nebol to plán, jednoducho ma vyhodili. A samozrejme, že som nevedela, že si nájdem prácu zrovna v takejto firme, ale stalo sa, čiže očr si riešime sami - buď ja alebo manžel. Obidve firmy rešpektujú naše zákonné práva, čiže také že "nemôžem si len tak dovoliť nahlásiť..." nepoznám. Ja si očr nenahlasujem totiž len tak a ani to nerobím zamestnávateľovi naschvál. Počítač mám stále doma a veru počas tej očr aj pracujem, takisto manžel, neriešime, že "teraz mám očr tak mi všetci vylezte na hrb". Za mňa je to win win situácia a spokojné sú obe strany. To pochopí každý zamestnávateľ hneď na prvej očr, keď budeš reagovať na maily a riešiť pracovné úlohy, že očr nie je až taká hrozna prekážka (jasné, nespravíš toho toľko ako normálne, ale takisto sa nestane, že tvoje srajdy musia za teba riešiť kolegovia). Samozrejme,, môžem sa aj tváriť, že mi predsa za odrobenú robotu neplatia a teda kašlem na to... 🤷. Ale možno v tom prípade už by som bola nezamestnaná, neviem, neskúšala som. Ja som s tým ok, zamestnávateľ je s tým tiež ok, dokonca sme už nejakú tú očr dohodli, že mi ju preplatil, ako by som bola v práci, jednoducho tiež sa snaží byť fér a moji ochotu nezneužívať.

lentilka46
30. mar 2023

Osvedcilo sa nam spoliehat sa sami na seba. Mame 2deti s rozdielom 1,5r, cize ak jeden ochorel, s prehladom to chytil aj ten druhy, ak nie v rovnakom tyzdni, tak v tom dalsom, podalsom..predvlani sme mali obdobie na jesen, ze deti boli chore na striedacku, kazde dva tyzdne ocr s niekym..s muzom sme sa na ocr striedali, vlastne kazdy mesiac jeden z nas na tyzden vypadol z prace..pracujeme obaja s ludmi, home office mozny nie je, veduci tiez nie su nadseni, ale co mozu robit? Vedia,ze mame male deti a choroby kdetom patria, snazime sa ukazat sefom,ze sme dobri zamestnanci a zameskanu pracu dobiehame..napr.teraz v januari mali obe deti mononukleozu, len kym lekari prisli na diagnozu,trvalo to cca 10dni..doma boli 5tyzdnov, na ocr sme sa striedali po tyzdni,lebo ani jeden z nas si nemohol dovolit vypadnut na tak dlho z prace..my sa tiez pre to citime s manzelom neprijemne, robime vsetko pre to,aby boli deti zdrave co najviac, ale v pripade choroby mame priority nastavene jasne

mimi3008
30. mar 2023

@mikadooo no, to mas stastie, ze mas pracu, ktoru mozes robit aj z domu😊

babulkomale
31. mar 2023

@rivini to musia byt perfektni znami co vezmu chore dieta so streptokokom a budu mu sople utierat. Zrejme pan Superman a pani Catwoman 😂

babulkomale
31. mar 2023

@scila raz tu bola debata ze komu realne chodi oaptrovatelka, zvlast teraz po covide, k chorym detom.
Nepamatam ci sa dve nasli? A komentarov dementnych na x stran ako je lepsie oddychovat v praci ako sa serkat s chorymi detmi doma, hlavne od zien co bezali po troch mesiacoch do prace a dieta mala mama alebo svokra a ony si ho brali na vikendy.

babulkomale
31. mar 2023

@lentilka46 tu ti jasne napisu personalistky, ze takych zamestnancov nepotrebuju a zenu co ma male deti a vypadava ako ty, do prace ani nevezmu.
Mam v rodine aj medzi kamoskami jednu ktorej toleruju OCR ky, statna sprava a jedna zdr.sestra v zariadeni, asi tiez st.sprava
Ostatne o pracu prisli, niektore hned po prvej OCR.

babulkomale
31. mar 2023

@mikadooo to mas vyborne. Bohuzial nie kazdy pracuje v administrative a dokaze robit z domu.

scila
31. mar 2023

@babulkomale presne tá diskusia ma napadla tiež 🙂 Nepamätám si koľkým sa reálne podarilo nájsť tú dôchodkyňu / študentku, ktorej môžu kedykoľvek zavolať keď sa ráno dieťa zobudí s horúčkou alebo chytí niektorú z tých dnešných chorôb označovaných číslom, ktoré sme my dospelí nezažili, ale moc ich nebolo. Určite by sa každá študentka/ dôchodkyňa potešila keby od dieťata chytila napr. ruky/nohy/ústa. My sme sa s mužom škrábali skoro dva týždne jak nás všetko svrbelo.

srferreira
31. mar 2023

No co robime? Starame sa obaja. Obaja pracujeme, maly je v skolke tri krat v tyzdni, dva dni v tyzdni je s manzelom ked ma volno, vikendy je so mnou. Ja ostavam doma ked je chory, nastastie nas to obchadza, ja mam viacej flexibilnu pracu. Ale tak no spoliehame sa my dvaja na seba.

stanislavicenka
31. mar 2023

Rovnako nemam moznost volat starych rodicov. A suhlasim s @melanta, ze je to o nastaveni ludi, to je vsetko. Pokial nie si hasic/zachranar, a ja neviem cokolvek nevyhnutne, tak nejake skarede pohlady nadriadeneho/kolegov su iba o nich, nie o tebe.
S chorymi detmi ostanem ja, no skor manzel( no je pravda, ze on ma skutocne chapaveho/tolerantneho sefa)

babulkomale
31. mar 2023

@rivini samozrejme ze zalezi. A na milion inych faktoroch. Preto nemam rada ked sa tu zovseobecnuje a vsetko sa natlaci do dvoch modelov.

rivini
Autor odpoveď zmazal
lentilka46
31. mar 2023

@babulkomale rovnaku pracu som mala aj pred detmi, myslim si,ze vela zalezi aj od sefa a mojho pracovneho nastavenia,ci sa flakam alebo sa sef moze na mna spolahnut..verim tomu,ze keby vypadavam z novej prace, je to omnoho narocnejsie ako zo stabilnej, kde pracujem takmer 10rokov.

galioska
31. mar 2023

my byvame v anglicku ani z mojej strany ani z muzovej ziadna pomoc, mame dve deti . Dcera je v uk od 2 rokov a syn sa tu narodil. Dcera uz 19 rocna a syn ma 15 a sami vsetko spolu a dokonca som nastupila prim7 mesacnom
synovi 2roky kojenom do prace a muz siel na nocne, tak sme sa striedali a sme na seba hrdi, nikto nam nemoze nikdy nic vycitat a deti su vychovane tak ako chceme my❤️🦋 a ze sa to neda je velka blbost alebo skor pohodlnost.

srferreira
31. mar 2023

@galioska ale zas treba dat za pravdu, ze UK je omnoho benevoletnejsie co sa tyka matiek( kojenia, chorob, odsavania mlieka pocas pracovnej doby atd.) ako na Slovensku. Nepride mi, ze clovek sa tu musi strachovat o pracu koli tomu, ze ostane s chorym dietatom doma. Zamestnavatelia su to o 100x ohladuplnejsi a nie je tu tak bias ked sa mamicka uchadza o pracu. Uz vidim ako na Slovensku by jej schvalili, ze pocas pracovnej doby si musi odsat prsia aby dieta malo mlieko.
Slovensko je v tomto 100 rokov za opicami. A nedivim sa, ze matky zostavaju co najviac doma s dietatom. Urcite su aj vynimky, ale tych je malo. Ked zeny vo fabrikach nemaju div cas si ani vlozku vymenit nieto este odstavanie povolene od zamestnavatela. V UK to je o niecom inom ako na Slovensku. A coraz viacej sa pretlaca work life balance.

elviku11
31. mar 2023

Nechápem. Ešte si ani nenastúpila a už sa strachuješ, že ťa vyhodia kvôli očr? Veď uvidíš. Jednu chorobu budeš doma ty, druhú manžel, prestriedate sa. Prinajhoršom niekedy na doliečenie k deťom môžu prísť aj starí rodičia zo 600 km vzdialenosti, keď im dáš vedieť dopredu. Veď vlaky jazdia.
A keby ťa náhodou vyhodili, tak aspoň stihneš medzitým robiť pár mesiacov, niečo zarobiť, niečo mať v životopise naviac. A potom si budeš hľadať inú prácu

galioska
Autor odpoveď zmazal
srferreira
31. mar 2023

@galioska ale ja som napisala o zamestnateloch a nie o materskej.

galioska
31. mar 2023

@srferreira ale ja pisem vseobecne o odluceni sa od rodiny ci sa to da a opisala som svoj zivot.
Pozeram ze mas male dieta a si v uk pracujes?

srferreira
31. mar 2023

@galioska tak clovek ide zit do zahranicia a planuje si zalozit rodinu, predpokladam, ze rata aj s takou moznostou, ze sa musi v prvom rade spolahnut sam na seba, manzela, partnera. Nerata s babkami ani tetkami. Ja neviem my ked sme planovali dieta, tak nas ani nenapadlo, ze nemame tu rodinu co bude. Takze ano da sa to.
Ano mam doma 2 rocneho a pracujem.

galioska
31. mar 2023

@srferreira no ved o tom vyssie pisem aj ja, ze sa to da ja som to dala pri skolopovinnej a babatku a v cudzine a o tom je myslim tema, ci sa to da prezit, odzit😀 a ake vyhody su ci niesu tam a tam🙂 to je cele. Niekto to ma tazke aj v zahranici lebo to bez pomoci nezvlada.