Ako hovoriť o počte detí a osobných rozhodnutiach?
Ahojte.Tentokrát potrebujem radu ja.
Poraďte mi niečo čo odbije ľudí ktorí si myslia, že ich manuál na život je ten správny aj keď je zjavné, že nie sú šťastní kedže sa stále len sťažujú.
Vekovo sa blížim k 30tke a myslím si, že mám už dostatok rozumu na to aby som vedela čo chcem a čo nie.
Akýkoľvek argument ohľadom počtu detí, že nechcem 2 ani 3 ľudia ignorujú.Neustále ma presviedčajú o niečom čo tak necítim.
Tak isto ma presviedčajú o neplodnosti, že ja vlastne nemám problém lebo veď aj ich Evke, Majke a Zuzke sa nedarilo a stačilo vymeniť lekára.Treba na to prestať myslieť.
Nechápu, že u nás nevedia nájsť príčinu, nedarí sa 2 roky a netlačíme na to.My to doma ani neriešime okrem lekárov.
Kto stále otvára tému deti je okolie.
Ja už neviem ako mám ľuďom povedať aby rešpektovali môj postoj, môj názor a nemali hlúpe poznámky ako napríklad, že načo sme sa brali keď nechceme viac detí.Ja som názoru, že každý má mať toľko detí o koľko sa dokáže a chce postarať.Ja nechcem celý svoj život len prispôsobovať časovo aj finančne len deťom a potom plakať, že koľko toho mám na robote.Neznášam plačkošov ktorí si za svoj spôsob života môžu sami.A nemyslím si, že je vhodné povedať žene ,,čo ak ti to jedno zomrie,,.
To aj manželov a manželky majú ľudia dvoch? Veď čo ak.
Čo by ste odpovedali ľuďom ktorí vám chcú vnucovať svoje pocity a domnienky
@kristinka92 Podľa mňa je v poriadku sa opýtať, diskutovať o tom, ale nie je v poriadku niekoho presviedčať o počte detí a znevažovať vyjadrenia lekárov a robiť si z človeka srandu alebo z neho robiť blázna, ale nevadí :D keď som mala 20 tak mi povedali, že nemôžem mať v takom veku migrénu.
@kristinka92 Podľa mňa diskusia o deťoch má byť rešpektujúca a nemá zasahovať názorovo do postoja druhého človeka.
ked uz budu 50+ muzi prilis dotieravi a otravni..skus sa ich popytat ci nemaju problem s erekciou..lebo ze v tom veku sa to stava a ze vsak nato su uz lieky a zacni rozvijat tuto temu.....
@mila23 😂😂😂😂👌
Tiež sa nám dlho nedarilo a už sme boli vo veku, kedy sa asi "patrilo" mať deti.. je to osobná vec, tak ako iné. Manžel zvykol odpovedať, že a vy ste mali kedy naposledy sex/už si v menopauze/atď podľa veku dotyčného.. tak vtedy sa dosť zháčili a dali pokoj s otázkami... ten, kto si tým neprešiel, nevie, aké veľké trápenie môže byť za tým..
...a budete tie deti vychovavat a zivit Vy? Ak nie, tak to nie je vasa starost! ...mozno tvrde, ale ked nedaju pokoj, tak mozno budu uz ticho 🙂
Ono mne to pripada, ze ty sama a tym asi niesi vyrovnana…ja mam jedno dieta a pravdepodobne zostane jedno. Tiez dostavam neustale otazky, poznamky a komentare typu „potrebuje surodenca, dve deti nie su horsie ako jedno, pristalo by ti dalsie, kedy bude dalsie…“ no mna to fakt netrapi, nijako sa ma tieto reci nedotykaju. Ja som s tym nasim jednym stastna a za vdacna. Co si myslia, alebo odo mna ocakavaju ini ludia, je mi naozaj jedno. Preto mam pocit, ze ty mozno to dalsie asi aj sama chces…no a z praktickych rad, ak sa ma niekto pyta na dalsie dieta, vacsinou odpoviem protiotazkou, „preco ta to zaujima“?. Niekedy zas poviem, ze je jedno, zostane len jedno, lebo dne takto spokojni. Potom necham tychto ludi „vykecat sa“ jednym uchom dnu, druhym von😂. Ak sami tie reci nechce pocuvat, poviem to, odidem, zmenim temu -podla situacie…ale nijako zvlast sa ma to proste nedotyka, myslim, ze to bude tym.
Ja tomu trošku nerozumiem...píšeš, že nemáte žiadne deti, tak prečo sa ťa okolie vypytuje na počet detí?
Az teraz citam, ze deti este nemate…
Z praktickych rad asi tolko-daj jasne najavo, ze tema pre teba nie je prijemna a ze sa o nej nechces bavit. Alebo sa naozaj spytaj „a preco ta to zaujima/preco sa to pytas?“ Ludi to casto velmi zaskoci…no v zasade, ak sa o nejakej teme nechcem bavit, davam to jasne najavo…preto sa mi zda, ze sa ta to dotyka viac, ako si mozno pripustas🤷♀️…
@rivini Ja nemám problém s otázkou.Ja mám problém s tým, že ma nikto nerešpektuje.
Ak raz poviem, že chcem 1 dieťa aj môj manžel tak ma nemajú začať presviedčať o svojej pravde ako keby som bola nesvojprávna.Snáď môj manžel v 40tke už vie čo chce.
Nestalo sa to prvýkrát.Toto na mňa skúšala aj kolegyňa ktorá má 3 deti.
Počas korony som počúvala zas, že som sebecká lebo nechcem dieťa a kedy bude vhodnejší čas keď manžel nemá už 20.Nikdy som túto tému neotvorila ja.
Skoro som prišla o prácu a nemala by som nárok na materskú.Ani tento argument nič neznamenal.
Chcela som sa len vykecať a prečítať si názory, že či chcem tak veľa aby ma niekto rešpektoval.
Ja mám niekedy pocit, že nám závidia to, že my ešte nemáme ich starosti.Lebo pravdupovediac keď sa niekto stále sťažuje tak mi to nepríde ako prezentácia šťastného rodinného života.
Tak sa im zadivaj do oči, hlboko, a kľudne povedz, na tuto tému po jasnej odpovedi normálny človek ďalej nebude dávať otázky, ani rady. Že nie sú v poriadku, že sú hlúpi, resp len tupí ako teľce nie je tvoj problém, je to problém ich žien. O osobných a citlivých veciach nech sa bavia s manželkami v spálni, ak sa ovsem dotyčné s nimi ešte bavia. Ak si taka asertivna, tak im povedz, že sú arogantní hlupaci. Človek čo len trochu rozumu pobral nebude dokola toto riešiť s niekým.
@mandarinka555 Pretože si myslia, že plánujeme 2/3 ak im odpoviem, že nechceme mať viac ako jedno tak na mňa spustia vlnu aké je to hlúpe zmýšlanie.
@mandarinka555 Začne to tým, že treba mať aspoň 2 čo ak jedno zomrie a skončí to tým, že nezáleží ani na financiách, deti sú zmyslom života, musí mať súrodencov a podobné drísty ktoré ja ako dieťa ktoré súrodencov mám považujem ozaj len za nezmysel.
A aby som nezabudla tak: ,,keď budeš mať to prvé na rukách tak to už automaticky pochopíš, že chceš ďalšie,,.
Mne toto vyznie ako keby žena bola nerozmýšľajúce hormonálne teleso.
Tak z toho, co tu pises, chces zmenit ludi. To sa neda. Nemozes menit a kontrolovat spravanie, nazory, ci otazky inych. Nemozes riadit, co sa ta kto smie, alebo nesmie spytat. Zmenit mozes len svoj vlastny pohlad na vec, pristup a reakciu. Hovoris tiez o tom, ako si velmi prajes len jedno dieta a nie viac a pritom nemas este ani to jedno, cize o to menej chapem, preco tak strasne potrebujes vysvetlovat, ze chces len jedno. Mozno nebudes mat ziadne a nebudes si nad tym vobec musiet lamat hlavu. Okolie ta „nerespektuje“, lebo mas pravdepodobne okolo seba ludi, ktori deti maju a povazuju to za skvelu vec. Tak sa zacni obklopovat viac takymi, ktori deti nemaju, alebo ti ich nazory viac sedia. Hlupym otazkam sa nevyhnes nikdy, to by sa svet okolo teba musel spravat podla tvojich predstav. Prajes si nerealnu vec. Ak ta reakcie a otazky rozculuju, povedz to. Ak sa o teme nechces bavit, povedz to. No preco ta rozculuje, ze to niekto rozprava, ake skvele je mat deti, ak ty ani niesi nestastna z toho, ze ich nemas, to fakt nechapem. Myslim, ze ak by si mala tuto temu v sebe spracovanu a deti naozaj az tak velmi nechcela, alebo teda max.jedno, bolo by ti naozaj jedno, co ti kto hovori. Ved je to tvoj zivot…
@rivini Mne by úplne stačilo keby tú debatu ďalej nerozvijali ak som ju už ja ukončila.Priemerne inteligentný človek by to mal pochopiť, ale asi musím byť ráznejšia a ukončiť každú jednu diskusiu na tému deti.
ked chces aby ta v komunikacii niekto respektoval tak mu musis ukazat kam jeho nazor v takto citlivej veci patri.. ja by som urcite dookola nevysvetlovala ani nehladala nove a nove argumenty, normalne by som povedala ze nestaraj sa, dobre ? ved to je lepsie ako facka🤣
Odpoved pre takychto ludi by som dala na Martinku: "A vy ste kto? Vy ste kto? Vam na taketo otazky odpovedat nebudem."
Preco s ludmi preberas taketo otazky? Toto je velmi sukromne a ostatnych nema co zaujimat, ci chcete 1 dieta, 10 alebo ziadne. Musis sa naucit byt asertivna.
@mila23 dobrý typ,
Prostata bacha, zvykne potrápiť,
Náš sused mal problémy so semeníkmi, jajjj rakovina je sviňa ,daj si pozor
Penis atrofuje, čítala som že aj nedostatočná hygiena narobí veľký prúser, vieš tie záhyby v mäkkej koži, Muži veľmi často podceňujete pánske choroby, daj si bacha, aj taký syfilis je mega prúser - veď vieš ako dopadol Lenin...
Nič. Absolútne nič. Najlepšia obrana. Oni sa vykecajú ja len poviem "aha", "uhm", "ehm", "porozmýšľam nad tým" a idem si ďalej.
@diewcatqoo Pretože mne to súkromné nepríde.
Tak isto ani otázka či chcem mať deti.Pre mňa je to bežná diskusia.
Ja mile rada odpoviem, ale tá odpoveď by mala byť akceptovaná.
Všimla som si však, že spokojní ľudia nemajú za potrebu nikoho presviedčať o tom, že treba mať viac detí.
Napríklad moja mama by rešpektovala aj keby som nechcela žiadne.
@domi2425 Ja už budem reagovať tak, že to viem snáď lepšie ako oni a sami sa presvedčia, že to tak bude.
A čo sa týka neplodnosti chýbajú im poznatky takže to som sa len pousmiala lebo nejaký gynekologický problém ktorý je riešiteľný nadrozdiel od verdiktu, že len cez IVF.
Ale to je zbytočné vysvetľovať pretože mi to ajtak nikto neverí v mojom veku.
My sa snazime 6 rokov a zial vyzerato tak ze asi sme na konci tejto cesty. Samozrejme rodina a blizky po tolkom case pochopili ze nieco nie je ok, ale presne hocikedy stretnem staru znamu alebo podobne hned a dieta nemas? Jezis a naco cakas? Toto by mi aj tak nevadilo ako pre mna veta ked mi povie zena ze bez dietata neviem co je zivot, ze az ked ho mat budem to pochopim a ze ma lutuje…Vtedy mam chut rozdvata facky
Viem ze pre kazdu mamu je jej dieta vrchol zivota a chapem to, ale nemyslim si ze bez dietata som nieco menej, najma v dnesnej dobe ked aj osobne v okoli vidim “dokonale” rodinky, ktore za zatvorenymi dverami podpisuju rozvodove papiere, alebo kolegov co maju doma male deti pekne zeny a na firemnych vecierkoch si odbiehaju s novymi kockami na izby…ani dieta nezabezpeci stastie, zeny co maju deti mozu byt nestastne z inych veci, ale neopytam sa znamej jaj tvoj muz si nasiel novu, mladsiu? Je mi ta luto. Nevadi pride lepsi..
To je to iste ako ked nam davaju rady s detmi, netlac nato, na mna hodi len trenky a som tehotna, neboj sa uvolni sa a podobne. Kto si tym nepresiel, nikdy nepochopi aky je to tlak z kazdej strany.
Ale beriem ze ludia to nemyslia zle a neuvedomuju si vahu takychto otazok.
Ja by som im povedala, ze deti jednoducho nechcete.
@senta_sofia To je horšia odpoveď ako čokoľvek iné 😂 ver mi.
Skúsila som to a spustila sa lavína výčitiek ako to môžem vôbec povedať, som žena a žena musí mať deti.To je zmysel života, to príde vekom, to máme v génoch.Kto sa o teba postará, kto bude robiť na dôchodky.
Niektorých ľudí pohoršuje aj to čo sa ich vôbec netýka.
Neviem ako cudzie deti ovplyvňujú ich život.
Mat deti je moznost, nie povinnost. Domovy dochodcov su plne ludi, co maju deti. Keby si s tym bola ok, tak ta taketo reci vobec nezrusuju. Takze ty sa potrebujes dostat do modu, ze ti je to jedno. Nie pitvat kazdu nevhodnu reakciu.
Nikomu by som nic nevysvetlovala, preco? Rovno by som im povedala, ze nech sa staraju o seba a ver mi, ze by si mala od nich uz svaty pokoj.

@stastnamanzelka Lenže táto diskusia nie je o tom, že nechcem deti.
Ja chcem, ale len jedno a kedy sa to stane vie len veštecká guľa.