icon

Ako jednať s matkou, ktorá na mne iba hľadá chyby?

5. feb 2020

Prosím Vás, ako jednať s matkou ktorá ma sklony nemiestne rýpať a neustále sa dožaduje vysvetlení? Prípadne zhadzuje pred rodinou a známymi? Neviem ako by som to bližšie opísala aby ste mi rozumeli, dám nejaké príklady.

príklad č. 1 Dala som výpoveď v práci, bola dobre platená, ale pracovné prostredie bolo už dlhodobo neznesiteľné, tak som si našla inú prácu, málo platenú navyše je to práca so zvieratami, ale našla som prácu, ktorú milujem. Matka to nevie pochopiť, neustále som počúvala aká som hlúpa, že som nechala tak dobrú prácu. Nezabudne ma zhodiť aj pred rodinou a pred rodinou to aj pitvá.

príklad č. 2 Našla som si priateľa, nesúhlasila s ním, vraj nie je dosť dobrý, lebo nemá peniaze, nemá vlastný byt a ani auto. Čo na tom, že sa máme radi, to ju nezaujíma. Ani z mojej svadby sa netešila. Otázky ako: Prečo si ho berieš, Je neschopný, To nemáš na viac? - a iné boli na dennom poriadku.

príklad č. 3 Moje tehotenstvo bolo pre ňu katastrofou. Veľmi ma ranilo, že sa vôbec netešila, všetci ostatní mi gratulovali k bábätku, len moja matka bedákala aké je dieťa drahé, že už budem len doma sedieť, lebo s tým mojím - rozumej manželom, sa na nič nezmôžeme, dieťa je záťaž a vymýšľala katastrofické scenáre.

....
Mohla by som pokračovať. Čokoľvek urobím, na všetkom nájde chyby. Akýkoľvek môj krok chce mať zdokumetovaný a vysvetlený, vysvetlenie: Som dospelá mami a viem čo robím - u nej neobstojí. Rýpe a vŕta sa tak dlho, až ma dostáva do stresu.

Manžel stojí na mojej strane, ale zároveň jedným dychom dodá, že je to moja matka. Neviem čo s tým, nechcem k nej byť zlá, zároveň jej ale nedovolím, aby ma takto trápila.

Ako to vyriešiť? Trestami? Ak bude zase vŕtať, tak ju ignorovať, nedvíhať telefón? Metóda cukor a bič?

Strana
z2
limetka69
5. feb 2020

:D jediny kto tu ma prooblem je tvoja matka, ty nemas co riesit, usmev a ides... to najviac vytaca, zi si zivot po svojom a take blbe reci ignoruj, jednym uchom dnu, druhym von, ze si to vobec pripustas, myslim, ze tvoja mama ma povahu taku, ze by jej nic nebolo dobre, hoc by si sa poskladala

markaterka
5. feb 2020

Presne ako si napísala IGNORACIA. Keď jej nie je nič dobré, tak nech je sama so sebou. A tebe nech dá pokoj.

xjakubikovak
5. feb 2020

presne tak ignorovať a nedvihat telefon 🙂 povedz jej ze ked bude volat s tým.ze ako sa mate a nie len kritizovať a frflat tak ze potom si snou rada pokecas a zložiť

autor
5. feb 2020

@xjakubikovak Túto metódu som už vyskúšala, nekontaktovala som ju vyše mesiaca a ona mňa taktiež, pohádali sme sa. Potom mi začala volať, ignorovala som jej hovory aj sms správy. Neviem či robím dobre, manžel nesúhlasí s ignoráciou.
@markaterka

autor
5. feb 2020

@limetka69 Áno, ja to hovorím stále, ona má problém, ja som šťastná, mám manžela ktorý by mi dal prvé-posledné, dcérku, ktorú milujeme. Škoda, že nemá milujúcich starých rodičov.

limetka69
5. feb 2020

normalne jej na rovinu drzo povedat, ze ty si stastna, a ona nech sa stara o svoje stastie, pretoze zjavne si kompenzuje svoje frustracie na tebe, nech sa netrapi ako zijes, lebo si zijes skvelo, hotovo, 🙂

elistek13
5. feb 2020

Neviem asi najlepsie by bolo keby si si to nevsimala. Chapem, ze od vlastnej mamy je to neprijemne a zamrzi to ale neviem ci mas inu moznost. Asi je proste taka povaha a koniec koncov ked si to tak vezmes tak jej ide len o to aby si sa mala v zivote co najlepsie ale dava to najavo takym nestastnym spobosom

simona92101
5. feb 2020

Co takto skusit si snou sadnut a narovinu jej vysvetlit ze si to nezelas,a ak v tom bude pokracovat tak ju odstrihnes zo svojho zivota,alebo zacnes robit to iste jej?uprimne,naco ti je takyto clovek v zivote?ok je to matka,ale v tvojom pripade to slovo matka uz davno neplni svoju funkciu.matka by ta mala podporovat,byt stastna ked ty si stastna a nie robit peklo zo zivota 😕

halienka
5. feb 2020

Ak si nedá nijak rozumne vysvetliť ani dohovoriť, tak ja som za odstrihnutie sa od takejto osoby, aj keď je to matka. Viem že to vyznie tvrdo, ale časom každý pochopí, že ničiť si zdravie, nervy kvôli niekomu, kto ma len ponižuje jednoducho za to nestojí. Máš už svoju rodinu, dcérku, ktorá ťa potrebuje silnú a zdravú a usmiatu. Normálne jej to dopredu ale povedať, že mama ak s týmto neprestaneš ja preruším s tebou kontakty. A teda naozaj to potom urobiť ak neprestane.

laguna28
5. feb 2020

Akokoľvek sa na to pozerám, tvoja mama podľa mňa rieši peniaze. Ty ju nejak finančne podporujes? Lebo pre ňu nie je dôležité čo robíš ale koľko zarobia, že muž nie je bohatý, že dieťa stojí peniaze... Neprejavuje záujem o teba ale o peniaze ktoré sa okolo teba točia. Môj názor

autor
5. feb 2020

@simona92101 Už som to skúšala, rozhovory, dohovory, ale nič z toho neprinieslo úžitok. Ona si ide stále to svoje, už som vyčerpala všetky možnosti tak som tu na koníku, možno bude mať niektorá užívateľka nejaký dobrý nápad.
@halienka

autor
5. feb 2020

@laguna28 Nás matka nepodporuje, matka pracuje aj otec a peniaze odo mňa nikdy nechceli a ani nechcú. Tiež mi to príde tak ako Tebe, že peniaze rieši. Ale tak peniaze predsa nie sú všetko a tiež nežijeme na ulici a jesť máme čo.

laguna28
5. feb 2020

Keď máš ten istý názor tak na Tom niečo bude. Skús sa s mamou porozprávať na túto tému peniaze a zistiť čo ju k takému správaniu vedie. Možno na niečo prídeš.

perdulka7
Odpoveď bola odstránená
autor
5. feb 2020

@laguna28 O peniazoch mi dávala rady už od mladost, keď som začala pracovať, pre ňu je alfou a omegou sporiť peniaze a potom si za ne môcť dopriať. Keď som bola násťročná, založila mi sporiaci účet, posielala mi tam asi 15e mesačne a keď som začala pracovať tak veľmi kontrolovala moje výdaje. Neviem čo ju k tomu vedie. Možno keď ona bola mladá, tak nič nemala, neviem.

autor
5. feb 2020

@perdulka7 Tak túto metódu som tiež vyskúšala a ona sa urazila a spýtala sa ma, čo si to vôbec dovoľujem 🙂

simcika
5. feb 2020

Manžel nesúhlasí s ignoraciou. Mama nesúhlasí s tým a stým. Koho súhlas potrebuješ aby si sa ra konečne žila to co chceš.???? Pozor aby sa ti manžel nezačal podobat na nevurieseny vzťah s mamou

zanettsur
5. feb 2020

opytaj sa sama seba ci si ty stastna so svojim zivotom??? mne sa tak vidi, ze ma problem len tvoja mama, takze hold ona ma tu smolu. byvas s nou? asi uz nie, podla mna by to chcelo hrat chvilu mrtveho chrobaka. vsetko ries s usmevom 🙂

jaskolka
5. feb 2020

Ak nepomôže rozhovor a pokojne vysvetlenie, že ty si spokojná a šťastná, tak jedine prerušiť kontakt, aj keď je to matka. Pochopila som to tak, že bývate inde, tak nie ste nijako od nej závislí. Možno to vyznie kruto, ale ani rodič nemá právo otravovať život dieťatu,nezmyselne ho kritizovať a neustále mu vyhadzovať na oči, ako všetko bude zle.

autor
5. feb 2020

@jaskolka Nepomáha, neustále sa dožaduje vysvetlení. Prečo a prečo a prečo a samozrejme tiež kritizuje, prečo som kúpila aviváž Lenor, takú drahú, keď v DM môžem kúpiť ich aviváž lacnejšie. No nervy. Ale to je samozrejme, to najmenej čo ma trápi.

laguna28
5. feb 2020

Fuuuu, tak jej vysvetli že chápeš že ti chce dobre, ale máš svoj život. Ja by som jej povedala narovinu že ak s tým neprestane tak prerušim s ňou kontakt. Viem že je to vydieranie ale asi sa inak z miesta nepohnes. Alebo sa skús dohodnúť že na túto tému sa proste nebudete baviť. Urci si nejaké pravidlá, niečím ich podmien a uvidíš či to pôjde. Napr. Mami viac sa na tému peniaze spolu nebudeme baviť, každý nech si žije svoje, lebo sa potom len hádame, som z toho zlostna, alebo sa radšej nekontaktujme. No neviem, musíš skúšať.

perdulka7
Odpoveď bola odstránená
autor
5. feb 2020

@perdulka7 Mám staršiu sestru, žije v zahraničí aj s mužom a vidíme sa veľmi zriedka, tiež pred mamou ušla radšej preč. Mama sa takto správa k nám všetkým, akoby peniaze boli stredobodom vesmíru. Jej rady, aby som si kúpila trenčkot a blúzku alebo aké veci mám mať v šatníku, to beriem ešte v pohode, ok chce mi poradiť, ale aby sa nám starala do chodu domácnosti, do financií je už cez čiaru. Manžel mal nedoplatok na zdravotnom poistení, samozrejem, uhradil to, ale mama z toho robila cirkus ešte mesiac. Čo všetko sme za tie peniaze mohli mať, veď on Vás svojou ľahkovážnosťou ožobračil. 🙄

perdulka7
Odpoveď bola odstránená
autor
5. feb 2020

@perdulka7 Otca zmanipulovala alebo bol taký ako ona? Možno sú obaja rovnakí, takže obom im to príde normálne. Sestra matku ignoruje, potom ju mama rieši po celej rodine a rodina mame radí. Neviem či toto správanie nie je celorodové, lebo si to všímam aj u tety takéto správanie k jej deťom.

karolinakr
5. feb 2020

Pozri si film Cena za nežnosť.Presne tam hlavna hrdinka vystihuje jej vzťah s matkou presne podobný ako ty.Ako to riešila? Odsťahovali sa do iného štátu.Mama neustalou kritikou jej vyrábala trapasy pri všetkých možnych príležitostiach.
V zaverečnej scene matka zbila vnuka, lebo sa nepekne vyjadroval o matke ( čiže ako o tebe) Takze vlastne ona to robila pre jej "dobro"

autor
5. feb 2020

@karolinakr Ten film nepoznám, ale znie to zaujímavo, aspoň mám tip na večerný film 🙂

eliska13
5. feb 2020

@perdulka7 pri takom type ženy otec nemá žiadne slovo😀mamu nezmenis to je taká povaha veď píšeš, že bola taká vždy už od puberty kontrolovala financie a pod...volá sa to toxický vzťah cim skôr pochopíš, že jej nevyhovies, tým lepšie.Preco vie o Vás také súkromné veci ako nedoplatok a pod....ty sa musíš zmeniť nehovoriť jej súkromné veci, ohradiť sa.Mama má asi veľa času, keď všetko chce riadiť, kontrolovať nikdy Ťa nebude brať ako zodpovednú dospelú mamu dieťaťa

autor
5. feb 2020

@eliska13 Bola u nás na návšteve, ja som potrebovala zbehnúť do obchodu kúpiť víno a strážila mi malú a pri tej príležitosti nám musela prehrabať poštu. Zo zvyškom súhlasím, nebrala a neberie ma ako rovnocennú, berie ma ako malé dieťa a to je ten problém, ale jej problém, ktorý, ak nevyrieši, nebudeme sa kontaktovať.

evkano1402
5. feb 2020

Pocula si o narcisticke poruche osobnosti, pozri, postuduj...mozno ti to pomoze.
https://www.youtube.com/user/NarcissimSurvivor/...
vychodisko: jedine utnut kontakt natvrdo a natrvalo, nie je ine riesenie
Chcem ta este upozornit, mozno to este tak nevnimas, ale vas vztah ovplyvnuje tvoj vztah prip. vztah tvojho manzela s vasim dietatom a to je sakra problem...
Aj keby si sa vydala za Trumpa nebude spokojna, ze? 😉

Strana
z2