icon

Ako komunikovať s manželom?

lilifee
24. feb 2017

Ahojte, chcem sa poradit, lebo uz naozaj stracam schopnost hodnotit situaciu. Pisem z mojho pohladu, viem, ze treba aj pohlad z druhej strany....
Sme 24 rokov zobrati. Manzel bol vzdy prchky a nervozny. Casto sa hadame, chvilu je dobre, potom zase hadky. Ale uz tu sinusoidu akosi nezvladam, sme ok, klud a staci sekunda a vsetko je zvratene do hadky. Raz ho vytoci moja otazka, inokedy moja odpoved alebo nevhodna (z jeho pohladu) poznamka, inokedy zle nacasovane, potom zase ked od neho nieco chcem alebo len tak vyprovokuje hadku. Potom sa oduje, ignoruje, je neprijemny, arogantny. Ked si to vykomunikujeme, dohodneme sa na niecom, fungujeme normalne, vsetko je v pohode a po napr. 2 tyzdnoch opat to iste. Teraz vsak uz mam pocit, ze neviem, ako komunikovat, nic nie je dobre. Mam pocit, ze ci poviem to, ci ono, vsetko je nanic. Som nechapava, nerozumiem, najnovsie som neuroticka a nepricetna a vybijam si na nom zlost. Dokonca mi povedal, ze som nervozna ako buldog a rotvajler. Ked som sa ohradila, ako sa to o mne vyjadruje (nikdy tak nehovoril), tak mi povedal, ze co sa urazam, ze nikto sa na to neuraza, ze mi nenadava vulgarne. Casto mi odpoveda nervozne, neprijemne, ked sa bavi s druhymi ludmi, je omnoho prijemnejsi. Ked mu vysvetlujem, ze takto sa to neda, ako mi je to neprijemne, tak nechape... vidi len to, ze ja som ho zas vytocila. Velakrat ked vidim, ze je nervozny, tak sa radsej zdekujem a idem nieco robit do inej miestnosti. Ale on pride a zacne -Co ti je ? Ja mu poviem, ze nic ( naozaj mi nic nie je, len cakam pokial prehrmi). Ale on pokracuje- ved vidim, ze ti nieco je ! Takto do mna rype dovtedy, pokial som uz vytocena a naozaj sa pohadame. Samozrejme nasledne som u neho neurotická a on sa len pytal, a ze som si na nom vyliala zlost, lebo ma niekto iny vytocil ( pripadne spomenie niekoho alebo nieco, na co som sa mu predtym vystazovala). Takto sa velakrat stane, ze z dobrej nalady som v priebehu minuty na bode mrazu. Nie som typ, ktory si necha, takze mu poviem svoje a hadame sa. Stale mu opakujem, ze to neprospieva detom (mame 2 skolakov). Neviem uz, ako s nim konunikovat.....

Strana
z5
missguerlain
11. jún 2018

@blairgossip Uf, podla mna klame az sa prasi a z teba robi blbku. Toto sa tu objavuje permanentne, ze chlap podvadza/chce podvadzat, a ked ho zena konfrontuje, tak sa este ofuci a je urazeny, ze co si to dovolila a robi z nej hlupanu, ze nie je v poriadku a chce nanho nieco nasit. Keby mal cisti stit, necvakala by mu ritka pred tou akciou, kde si ju stretla. Ty si hlavne uvedom, ze o co ti ide, chces ty vobec vediet pravdu? Ak ta podvadza a chces si to potvrdit, tak pracuj na tom aby si ho odhalila, a ver, ze casom budes mat dokaz. Ale co potom? Rozvedies sa? Zostanes s nim? On sa rozvadzat nechce, jemu situaciu evidentne vyhovuje. Este mozes drzat hubu a krok, nesliedit, nezistovat, ticho tolerovat a hrat sa na stastnu rodinku. Tiez by si si mohla najst nejakeho napadnika (aspon platonicky), obcas sa niekde zdrzat, zacat o seba viac dbat, nasadit chrobacikovi chrusta do hlavy - podla jeho reakcie by som vedela, ci vztah ma sancu alebo nie.

missguerlain
11. jún 2018

@lilifee191
@blairgossip Sorry, zle som ta oznacila. Patrilo zakladatelke.

lilifee191
11. jún 2018

@blairgossip nepojdem za nou, nechcem sa strapnovat

lilifee191
11. jún 2018

@momoqui narcis nie je, skor mam pocit, ze na neho dolieha realita veku, mame cez 40. On sa pekne vychysta, ked ide so mnou von. Do prace malokedy, ken ked ho caka jednanie a tak, ale vo mne fantazia uz pracuje. Dokonca ked vidi, ze ini chlapi na mna pozeraju, tak ma hned chyta, alebo sa postavi tak, aby nebolo na mna vidiet. Stale vymysla, kam by sme spolu mohli ist sami, brava ma aj na akcie, recepcie, kde su ludia aj z jeho prace. Ja som uz aj rozmyslala, ci to nie je opacne, ci sa on nahodou neboji, ze ja si niekoho najdem, ale to je asi blbost. Lebo aj ked spomeniem nejake chlapske meno, hned sa pyta, kto to je.
Hovori mi, ze ma miluje, ale ked som napr. smutna, neprituli ma, len obcas povzbudi, alebo ticho sedi pri mne. A ked sa pohadame, tak za kazdym mojim slovom vidi nejake pozadie, pyta sa co tym chcem povedat, co naznacujem, ze nieco bolo ustipacne alebo ze robim natlak. Ked som vesela, mila, ma super naladu, ked mam blby den, stale sa pyta co mi je, dookola, az ma to vytoci.

bmuller
11. jún 2018

@lilifee191 neriesis privelmi jeho spravanie a dokonca jeho lajkovanie? co keby si sa zacala pre zmenu ty spravat inak, ako je zvyknuty? chod si zasportovat, stretnut sa s nejakou kamoskou, zacni chodit na nejaky kurz a pod. lebo mi to pripada ako trojuholnik zaujmu - akurat, ze dve strany z neho tvori on a jeho spravanie, a len jednu ty. skus sa aspon na chvilu vykaslat na to, koho a kedy lajkuje a urob nieco pre to, aby bol tvoj zivot zaujimavejsi... nech ma dovod "lajkovat" aj teba 😉

lilifee191
11. jún 2018

@missguerlain no povedal mi vtedy, ze sa bal, ze tam urobim nejaku scenu, ze by to bolo divne po tom obvineni, aby sme isli spolu za nou a zdravili ju. My sme sa totiz nestretli zoci-voci, ona bola v tom objekte. Vecer ked som povedala, ze asi bol rad ked uz sme odtial odisli, tak povedal, ze keby dopredu vedel, ze tam bude, tak by tam radsej ani nesiel...on ani nevedel, ze ja viem, ze tam je, az ked som mu to vecer povedala, ze tam bola, tak reagoval “no a co, pozdravil som ju a isiel dalej, mala tam svoju robotu”.

lilifee191
11. jún 2018

Ach jo, pisem strasne utrzkovito

lusyc
Autor odpoveď zmazal
blairgossip
11. jún 2018

@lilifee191 Tak ak za nou nepojdes, zaroven neveris mu ked ti tvrdi ze s nou nic nema - tak ako potom to chces vyriesit? 😃😃

lilifee191
27. jan 2019

Ahojte, tak zas po dlhej dobe....pisem. Zistila som, ze muz s nou udrziava priatelsky vztah, dohadzuje jej stale nejaku pracu, hlavne na projekty, kde robi aj on, zaujima sa, ako sa ma, atd. Stretavaju sa obcas v praci. Citala som ich komunikaciu, uz mi pride, ze sa jej pcha do zadku, ona mu odpisuje neutralne, stylom dakujem, odpovie k veci ohladne prace atd. Proste po nej ide. Trva to uz dlho, od 2016. Konfrontovala som ho opat, ked som zistila ako ju vsade pretlaca v praci, popiera, taji, pytala som sa ho, ako mam zit s niekym kto klame. Tiez som sa pytala, ze ked s nou nic nema, preco take ofuky okolo nej a tajnosti. Vraj sa nechce do nicoho zamotat. Ze ma s nou nepodviedol, ze si to mozem pozistovat, ze si nechce komplikovat zivot nejakou neverou, atd. ALe vsetko okolo nej maze, aj ked vie, ze som to videla. Hovori ze za tym nic nie je, ze aj ona dohadzovala jemu pracu. Povedala som mu, ze ked ma k nej tak blizko, nech sa k nej odstahuje. Pytal sa, ci ho vyhadzujem. Povedala som, ze nie, ale nemienim a nevhcem zit v tieni niekoho ineho... tym sme ukoncili posledny spor. Za taku hodinu bol v pohode, mal dobru naladu, ja sa tvarim tiez v pohode, ale boli to.. dnes som si chcela nabit mobil a isla som vytiahnut z nabijacky jeho, aktivoval sa display a tam hlaska sms od jeho kamosa/kolegu, ze bol niekde a videl tam jeho /manzelovu/ platonicku lasku.
Ja neviem ako sa zachovat. Nic som mu nepovedala, boli to, ako mam fungovat dalej ked viem, ze ma rad inu, aj ked ma s nou fyzicky nepodviedol /mozno/. Neviem comu mam verit, ked nieco povie, ked odchadza do prace, neviem ci tam nebude nahodou aj ona, alebo ci sa nepcha niekam za nou. Ku mne sa chova pekne, milo, komplimenty, kupujeme dovolenku, riesime v byte nieco, planuje spolocny vikend, moju narodkovu veceru... ale uz neviem, ci je to uprimne alebo pocit viny voci mne....ani neviem, ci na ten spolocny vikend, len my dvaja, mam ist....

lilifee191
27. jan 2019

@missguerlain co si o tom myslis

lilifee191
12. feb 2019

Dnes sme sa opat pohadali, ze ho nepravom obvinujem a on nevie ako sa branit. Hadka vznikla uplne z blbosti, bola som nervozna, a aj som povedala narovinu preco (riesime nejake opravy). Vybehol na mna, inak to je vzdy ked poviem nieco, s cim nie som spokojna. Jednam vzdy narovinu, ale jemu to prekaza. Pohadali sme sa, povedal vulgarne slova a to ma vyprovokovalo k reakcii, kedy som mu predhodila pred oci opat tu babu. Ja uz neviem co dalej, vraj nevie ako sa branit, ze ho nepravom obvinujem. Tvrdi, ze ju nevidel 1,5 roka a ze aj ked robia na rovnakom projekte, nevidaju sa. Su veci, o ktorych viem, ze mi klame v suvislosti s nou. Tvrdi, ze na prvom mieste som ja, potom deti a nikto iny. Toto povedal potom, co som mu navrhla nech si vyberie medzi mnou a nou, ze si nema preco vyberat. No a teraz je zduty a pohrdavy. Ja uz taketo napatie nejak nezvladam. Ked som niekam isla, sam sa pridal, ze ide so mnou a dnes mi povedal, ze mi je stale pri riti. Vravim, ze ale ja to neziadam od neho, takze vraj mi to teda vadi, ze ide so mnou... cele to prekruti proti mne... ja uz fakt nevladzem...

lilifee191
12. feb 2019

A prepacte za tie dlhe prispevky

makakova
7. nov 2020

@lilifee191 ahoj,ako to dopadlo?

lilifee
autor
25. nov 2020

@makakova ahoj, no manzel sa zmenil, sprava sa ku mne vyrazne lepsie, tato zmena prisla nejak postupne. Najskor som zmenila pristup k nemu ja - snazila som sa vyhybat hadkam, nebyt ustipacna, naopak mila atd. No efekt to nemalo velky, trosku fajn, ale teda nic moc. Potom som s tym sekla, zacala som byt k niektorym veciam lahostajnejsia, kludne si neodpustim ani poznamku k niecomu, ked sa pohadame, kaslem na to a nehrotim. Ale davam jasne najavo svoju nespokojnost, len nerozvadzam dalej, odmlcim sa a tak. Je to asi tym, ze uz ma presla chut niektore veci riesit a presviedcat ho. Mozno to citi. Neviem. Manzel je prijemny, mily, ochotnejsi, nieje taky nervozny a neuraza sa tak ako predtym. Ale tym vsetkym co sa udialo, je moja dovera k nemu uz narusena a to ma dost ovplyvnuje. Ked ide pracovat, rozmyslam, ze sa mozno stretnu, ked sa oneskori, da si ine tricko, parfem do prace, alebo ma ist na meeting apod, uz za tym vidim nieco viac. Proste hocijaka malickost, ktora sa sice da vysvetlit inak, ale ja uz to vidim inak. Pri vsetkom som ostrazita. Je to blbe, stresuje ma to, trapi. Nehovorila som mu o tom. Takze tak.

Strana
z5