Ako konečne začať žiť?
Ahojte, od malička ma rodicia učili šetriť a hospodáriť s peniazmi. Nikdy som rodičov neprosila kupovať zbytočne veci. Prvý mobil som si kúpila sama za svoje peniaze. Všetky peniaze co som v detstve dostala mi rodicia odkladali na vkladnú knižku. Moja mama je odo mňa o polovicu strašia. Rozumej 40r a 20r. A ona ako som sa odsťahovala z domu začala veľa nakupovať, ma plne všetky šatníky. Keď som s nou žila ja tak sme mali oblečenie len tak akurát a kým sme ho nezodreli tak sme v ňom chodili. Od 15 som si zarábala sama na brigáde popri skole. Lenže mne toto šetrenie až tak prerástlo do hlavy ze ja si nedokážem na seba kúpiť vec drahšíu ako 10€. A aj to max z bazáru. V obchode si pre seba nekupujem veci. Jednoducho to nedokážem takto míňať peniaze. Dieťaťu aj mužovi kúpim v pohode ale na seba neviem minút a hnevá ma to lebo veci mam staromódne. mam malú skrinku s oblečením ktoré nosím dookola. Aj muž mi už hovoril nech si nakúpim co potrebujem, s peniazmi totiž biedu nemáme. Ale ja to neviem, neviem peniaze minút na nové nevi pre seba a tak veľmi by som sa chcela pekne obliekať. Včera zrovna mama prišla ze bola s otcom na nákupy vo veľkom meste a znova si nakúpila hŕbu moderných veci. Fakt krásnych a tie veci ju omladina ešte o 10 rokov. Ja si nedokážem obliecť ani bundu ktorá nieje pod zadok lebo sa bojím ze mi na chladnú kríže. A taktiež keď už kúpim tak z bazáru. Ani topánky si nové nekupujem. Manželovi a dieťaťu kupujem každý mesiac niečo nové ale sebe to nedokážem, ako mam už premôcť toto že si neviem nakúpiť. Mne je hrozne ľúto peňazí vyhodenych na oblečenie. Mam len 20 ale chem byt pekná pe svojho manžela chcem sa vedieť pekne obliekať. Ako to robiť prosím vás. Inak áno, minule som si pár legíny nových kúpila ale ešte som ich ani nevytiahla lebo musím najprv zodrat staré. Chápete tie staré majú malé dierky na kolenách ale stále sa dajú nosiť po dome... No hotová choroba co vám poviem 😀
@zuzu11166 a to som ho vtedy nemohla mať za frajera?? 🤣 Keby si radšej riešila to na čo som sa pýtala
Kupuj drahsie, kvalitnejsie kusy vo vypredajoch. Vydrzia ti naozaj par rokov a nemusis dat za ne vela penazi. Pozri si priklady kapsuloveho satnika. Ja sice nakupujem dost kadecoho, ale tie lacne handry aj tak vyzeraju, po par praniach to uz vyzera vynosene, tak to ide do kosa. Ja som teraz vela doma, ale ani tam si neobleciem znicenu ci roztrhanu vec.
@elisebah91 mozes to aj mne prosím poslať? Vdaka
@spratek máš ip
S tymto by si mala navstivit psychologa, tu ti nepomozeme.
Super
ja tejto téme neverím... píše, že má 20, manžel jej kúpil kabát pred 4 rokmi. Celé tie odpovede znejú veľmi divne, neverím, že keď dokáže kúpiť čokoľvek dieťaťu a manželovi, tak nedokáže kúpiť niečo sebe
@lienka175 áno nemám nič iné na práci len si vymýšľať hovadiny, bože ste tu nejaké preafektovane všetky. Ci akože keď bol môj frajer mi nemohol nič kúpiť????????????? Sú tu iné blbé témy a tie sú všetky v pohode že? Už sa nik nemusí vyjadrovať, tie co chceli sa normálne vyjadrili. Myslím si ze ja psychológa nepotrebujem ako ma tu niektoré hneď posielajú. Pretože su to väčšinou tie ktoré psychológa odporúčajú pod každým príspevkom. A konkrétne ty keď nemáš napísať nič k téme tak nekomentuje vôbec.
tak choď s mužom znova na nákupy, ale ak to zredukuješ, tak si zaplať svoju vec a on nech vezme to ostatné čo si vyradila a zaplatí zvlášť, ak to pomôže... Tie staršie veci preraď do poličky "na doma/do záhrady", tie úplne historické pokúskuj na handry na upratovanie a potom už budeš potrebovať aj niečo nové. Nemusíš hneď kupovať vyslovene módne kúsky, čo zajtra už budú nemoderné. Tak vyberaj nadčasové, čo vyhovie na pár mesiacov. Každá značka má aj také. Vymieňaj napríklad doplnky, bižu, šatku,.... Ja si občas prerobím nejakú bižutériu, ak sú príliš veľké náušnice a už sú nemoderné, niečo z nich odmontujem skrátim,... a mám "nové" Ale inak Ti rozumiem, z niektorými kusmi oblečenia sa aj ja veľmi ťažko lúčim. A keby si išla nakupovať s kamarátkou, alebo teda aj s mamou, keď sa dobre oblieka. Možno vie kde to nestojí veľa a budeš šik a teda aj spokojná, že si neminula veľa peňazí. Pozor na to , že aj muža to môže mrzieť, že si ako z roku 5, aby sa nehanbil s tebou niekam ísť. Aby ho náhodou neoslnila nejaká nahodená slečinka. Tak si to nakupovanie daj ako "bojovú úlohu. Alebo si daj podmienku, že keď kupuješ deťom a mužovi, tak musíš jeden kus aj sebe. To by nemalo tak bolieť 🙂 Ešte otázka: platíš kartou, alebo hotovosťou? To je tiež rozdiel, kartou by to mohlo fungovať, lebo tie peniaze nevidíš fyzicky odchádzať od teba. Držím palce 🌞

Ono šatník je v tomto prípade len jeden z prejavov sebapodceňovania. Problém je, že autorka sa vždy stavia až na posledné miesto. To je extrém. Zrejme to robila aj jej mama, ale tá si prehodila hodnotový rebríček, keď dieťa/deti vyleteli z hniezda. Lepšie neskoro ako nikdy... ale čím skôr, si autorka uvedomí, že je prinajmenšom na rovnakej urovni ako ostatní členovia rodiny, a že nemusí ostatných uprednostňovať na svoj ukor, tým lepšie.