Ako dlho nosiť čiernu farbu po úmrtí blízkeho?
Dobry den, cierna sa nosi rok po smrti blizkeho? Myslim tym rodicia, manzelia, deti a pod? Nemam totiz vo svojom satniku absolutne nic cierne a nemam velmi ani peniaze na kupu celeho satnika, resp. co vsetko obnasa, od topanok, bundy, nohavice, tricka, tasky atd.
Kazdy ako sa citi, nemusis vobec nosit smutok akebo ak chces tak nemusis cisto ciernu. Staci ak vynechas pestre farby ako cervena zlta. Ako budes smutit a ako dlho je na tebe..
@anonym_autor nie nenosí sa ,nič čierne po smrti
Nosis to čo ty chces a na čo máš chut
To sa robilo v minulosti. Teraz sme uz inde. Smutok si vyjadri podla svojho uvazenia a nemusi to byt cierne oblecenie pocas celeho roka.
keď mi zomrel otec, tak som čierne veci nenosila (bola som tehotná v 7 mesiaci)...a ani on si to neprial
@anonym_autor je to prežitok. Kľudne si dajte žiarivé ružové šaty. Oblečenie nemá nič spoločné so smútením. Obliekajte sa tak ako je vám pohodlné a ako sa vám páči. Určite nemá zmysel si kvôli tomu kupovať nové oblečenie.
Mne zomrela mama keď som mala 15 rokov. Nosila som čiernu šatku - hocikde, na ruksaku, na ruke, krku a podobne.
ano,, po tak blizkej osobe som nosila cierne, ale nie rok,, urcite menej,, potom postupne tmavomodra, hneda, seda.....
To záleží čisto na tebe, či a ako dlho budeš chodiť v čiernom. Ved oblečenie aj tak správne nevyjadrí tvoj skutok. Ja som asi 3 dní po pohrebe zaradila aj inú farbu. A to preto, lebo čiernu mám celkovo rada a mám jej v šatníku dosť a nechcela som si takto svoju preferovanú farby do budúcnosti spájať so smútkom zo straty blízkeho.
Celoročné nosenie čierneho oblečenia ako prejav smútku z úmrtia blízkeho bolo zaužívané v minulosti najmä na vidieku.Ako sa tu píše v príspevkoch nad mojím, smútok má človek v duši a nie je podstatný vonkajší prejav.Mozno na nejakú dobu ,ak to tak cítiš,obmedzis živé farby a pestré oblečenie,ale aby si si menila celý šatník,je neekonomicke a aj zbytočné
Nenosila som nikdy a ani nebudem. Mám čierne veci a nie kvôli tomu, len keď sa mi chce nosím čierne tričko alebo mikinu, nohavice
Ja nosim.
Citim to tak.
Ciernu a tmavomodru.
Nakupila som par veci a striedam..
Ako dlho,neviem...momentalne to citm tak,ze asi uz navzdy 😥😢
ja som nosila...rok aj viac, bol r. 2020.....ale vsetko som nakupila v sekaci..velmi dobre kusky...kabat v obchode
Kazdy ako citi. Rocny smutok vyjadreny oblecenim bol kedysi. Bezne nenosim cierne veci. Ak by som mala nosit rok cierne, tak to by ma este viac deptalo. Mne to pride ako sa rok "uvaznit" v tej situacii/emociach. Dalej najblizsi vedia, co sa deje v mojom zivote a naozaj nemam potrebu davat trapenie zo straty blizkeho najavo sirokej verejnosti a s kazdym riesit, co sa stalo.
@anonym_autor nosi sa tu na vychode na dedinach, za mna je to hlupy zvyk bez nejakeho zmyslu. Ja to urcite nemienim dodrziavat. Svokra to dodrziavala, ale tiez len navonok kvoli ludom, doma nie. Manzel chvilu ako to citil, svagrina vobec.
Ja nosim.
Citim to tak.
Ciernu a tmavomodru.
Nakupila som par veci a striedam..
Ako dlho,neviem...momentalne to citm tak,ze asi uz navzdy 😥😢
@osky cierne mam aj ja ale zacala som mat z tej farby uz depresie tak nosim uz bledsie
tak ti poviem, keď mi zomrel otec pred rokmi, nezniesla som čiernu na sebe, normálne ma dusila, po pohrebe som dlho nemohla čiernu obliecť ... a pritom mám čiernej plnú skriňu. ale vtedy som jednoducho nemohla ...
teraz naopak - nedávno mi zomrel brat a ja si neviem dať inú ako čiernu, doma nosím aj iné veci, ale keď idem von tak len v čiernej. skúšala som aj svetlejšie veci, ale necítila som sa dobre ...
takže - rob ako to cítiš. ako to vnímaš...
úprimnú sústrasť ...
V nasej rodine sa nosi len do pohrebu, po pohrebe uz nenosi cierne nikto. Sice boli taki co s tym mali problem a zbytocne sa v tom pitvali, ale smutok je intimna zalezitost, nie je povinnost prezentovat ho verejne.
Odvazne tvrdit, ze uz sa to nerobi. Zavisi od toho, kde autorka zije. Su dediny, kde sa na to veru pozera - uz zavisi od povahy, ci to ma clovek u prdele alebo nie.
Ja som po otcovej smrti nosila ciernu (tmavomodru, v lete max bielu) rok. Lebo som chcela. Zijem v zahranici, tu to zvykom nie je, ale ja som proste mala potrebu zachovat tento zvyk, ako ho aj on zachovaval pri svojich rodicoch.
Ja som nosila po smrti muža asi 3 roky, tak som to cítila a po smrti mamky asi rok a pol. A viete prečo? Lebo ja nosím iba čiernu a tmavomodrú a max sivú.
Ja som pri ockovi nosila Mesiac. Čierna jednak pôsobí vo veľkom množstve negatívne aj na mňa aj na okolie. Ocka mi to nevráti. Hocikedy keď ma sviatok mu zapálim sviečku robím všetko preto aby sa na neho nezabudlo. Ale ta čierna farba je nezmysel. Iné krajiny majú iné farby. Zosnulý by si neželal aby si sa kvôli nemu utapala v depresii ktorú čierna farba vo veľkom množstve prináša
Smútiš oblečením alebo vo svojom vnútri? Nenosila som čiernu nikdy, keď niekto blízky umrel, viem, že nik z mojich mŕtvych blízkych by si na tom nepotrpel.
@anonym_autor umrel mi otec a vôbec som nenosila čierny odev. Ani tmavý. Kľudne aj biele deň po pohrebe. Mám asi 2 čierne mikiny a jeansy ako súčasť šatníka, nejaké bavlnené tričká. Ja spomínam v srdci, nie odevom. Mama nosí, alebo kombinuje. Každý ako cíti.Neznášala som to ako dieťa, keď umrela babka, dedo. V škole som ešte zažila týždeň čiernu pásku na rukáve, akože ma majú nechať na pokoji v smútku. Cítila som sa s tou páskou hrozne, označkovaná ako v lágri= Pozrite sa to je ona, jej niekto umrel.
Odvazne tvrdit, ze uz sa to nerobi. Zavisi od toho, kde autorka zije. Su dediny, kde sa na to veru pozera - uz zavisi od povahy, ci to ma clovek u prdele alebo nie.
Ja som po otcovej smrti nosila ciernu (tmavomodru, v lete max bielu) rok. Lebo som chcela. Zijem v zahranici, tu to zvykom nie je, ale ja som proste mala potrebu zachovat tento zvyk, ako ho aj on zachovaval pri svojich rodicoch.
@anonym_3876e6 úprimne mi je ľúto ľudí, ktorí nosia čierny odev po smrti preto, lebo sa to tak patrí na dedine 🙄
@anonym_autor moja kolegyňa po smrti mladého syna nosila vyše roka.Rob tak ako cítiš.Uz začala nosiť aj farby navonok ju to rozžiarilo, ale vo vnútri zomrela s ním😭
Toto sa robí možno ešte na dedinách - u nás to býval pol rok, rok. Ale momentálne sa od toho upúšťa, rob ako Ty uznáš za vhodné. Môj muž po smrti otca nosil tmavšie, nie práve čierne, veci pár týždňov.

@anonym_autor je to jedno, ako to ty citis