icon

Ako motivovať deti, aby chodili na výlety?

30. nov 2024

Ahojte, nase deti zacali odmietat s nami chodit po vyletoch, vianoc.trhoch, ... ako sa k tomu postavit? Je mi z toho do placu. Pubertiaci, ktori len pre techniku ziju. Uprednostia tv pred vianocnymi trhmi v susednom meste. Doteraz sme vzdy chodili 4, ako rodina. Je mi to luto. 😞

jana_eyre_2
2. dec 2024

Koľko majú rokov? Toto ma vždy zaujímalo, lebo že kedy podobne niečo mám očakávať aj ja.. ja viem, že to je individuálne, lebo niektoré kolegyne vraveli že ešte v 18tich s nimi deti sli, ale aj tak.. priznám sa, že toto je niečo na čo sa úprimne neteším.. milujem výlety s deťmi a tak nejako dúfam že im to nadšenie ísť niekam s nami vydrzi čo najdlhšie.. ale tiež sa už pripravujem že to nebude navždy..
Úplne chápem, že ti to je ľúto, aj mne bude.. a neviem úplne veriť, že niekto taku zmenu zobral hneď pragmaticky akoby o nič nešlo..

mondolina
2. dec 2024

@autorka
tak môj 15 ročný by so mnou na trhy nešiel...ale boli sme spolu v kine na Vlny, na koncerte Müllera. takže vyberať čo ho baví.

hranolka22
2. dec 2024

Ja teda neviem, ale naši s nami chodia rady všade 17,15,12 a 7 rokov a to ma najstarší frajerku. Už sa pýtali kedy pôjdeme na vianočné trhy 🎄🙂 rodinné výlety či pobyty tiež, samy sa pýtajú kedy kde ideme. Som veľmi vďačná 🙏, že spolu vieme stále stráviť čas spolu a nie nasilu, hlavne keď vidím, že to nie je až taká samozrejmosť. Ale ako píšu mnohé maminy, kebyže nechcú ísť tak by som ich nenútila a verím, že časom by si cestu našli 😊

moncici7
2. dec 2024

@sissy27 v 15 vianocne trhy tak akurat s rovesnikmi, je to v pohode, ked bude mat 50 zoberie Teba, ale tebe sa uz nebude chciet😂varene vinko si das doma

moncici7
2. dec 2024

@jana_eyre_2 nejde o nic, lebo neskor pojdu a pride hranica, ked budu starsi budu chciet oni organizovat

wiccawicca
2. dec 2024

Ja som vždy s rodičmi rada išla hocikam a chodila som aj v puberte a išla by som aj teraz a to mám už cez 40. Zato sestra vždy chodila dva metre pred alebo za nimi. Každý sme iný.

sissy27
2. dec 2024

@moncici7 u nas vianocne trhy nebavia nikoho - ani v 15, ani v 20, ani v 40+ 🤷‍♀️ a nemyslim, ze sa na tom nieco zmeni, mame trosku zaujimavejsie zabavky 😃

moncici7
2. dec 2024

@sissy27 uprimne uz davno ani ja niesom ich fanusik

jana_eyre_2
2. dec 2024

@moncici7 lenže už nikdy nebudu deťmi, jednoducho je to nejaká hranica ktorá už nikdy nebude tak ako predtým a to nie je "nič".. keď take čosi niekomu príde ľúto, je to úplne prirodzené..

zuza.m
2. dec 2024

Presne toto prezivam aj ja.syn 16 ,dcera bude mat 13.uz syn protestoval minuly rok ,nejde tam nejde hentam,dcera zacala teraz.je mi z toho smutno lebo este by mohla aspon ona. Zijeme na dedine a ked mi ju nevezmeme tak sa nedostane nikam. Nevravim na vianocne trhy ale celkovo vylety.zoo,hrady ,turistika,kupalisko a podobne.vsetko je trapne nezazivne snami.ako citam je to bezne...podla mna ani nie ja som chodila s mamou rada na kazdy vylet nieto k moru alebo na chatu ma ani len nenapadlo ze by som mala ostat doma.

elzena2
2. dec 2024

Kolegyna ma dvoch synov a odkedy sú v puberte, tak vie,že "trapne" vylety jej len ofrflu. Takže bezne vylety si robia deti po svojom, niektore aktivity im "nanuti" (zapisala ich rodinu na vymenny pobyt, ze dosiel niekto k nim a aj jej syn potom na tyzden do zahranicia, nahlasila celu rodinu na nejaky beh-ona aj muz su sportovci) a chodia na take letné dovolenky, že tyzdnovy cyklovylet, minule rok boli na obytnej lodi, ktorú sami riadili (niečo ako hausbot, ale že sa s tým plavili po rieke), v Anglicku niečo s Harry Poterom. Stojí ju to dosť času a penazi, ona to berie ako misiu. Že ak ich necha ako "samorasty", tak budú len kysnut doma a kupia si radšej kebab, ako navaria.

akvi
2. dec 2024

Spominam si presne na poslednu doolenku so synom, dal nam ju pekne vyzrat, kedze sme ho "donutii" ist s nami. 😅😂 Proste sa s tym treba zmierit, ze to male mile dieta, ktor bolo nadsene z kazdeho vyletu a pod., uz zrazu nechce. Inak, po prvotnom soku, ktory asi kazdy zazije, si uvedomis, ake skvele je chodit na dovolenku iba dvaja a nemusiet vsetko prisposobovat decku, ja teda si to uzivam naplno 🙂

elzena2
2. dec 2024

@akvi si spokojná s tým, ako teraz travi svoj volny čas?

akvi
2. dec 2024

@elzena2 absolútne. Môj má x záľub a vždy mal, takže aj keď s nami nikam nešiel, tak sa venoval tomu, čo ho baví.

elzena2
2. dec 2024

@akvi pytam sa preto,lebo ako príklad mam len tu kolegynu, ktorá stále dohliada na volny čas svojich deti (spominam v komentari vyssie). Tak ze či je to tak, ako si ona mysli alebo je dôležité vychovat najlepsie, ako vieme a rozvijat zaluby do tej puberty a potom už sa len spoliehat, že sa "nespustia" v týchto teenagerskych rokoch.

krasolienka1
2. dec 2024

My máme male deti teraz chodia radi s nami na výlety ale keď budú pubertiacu a nebudú chcieť ísť tak pojdeme len my s manželom

lenkalienka321
2. dec 2024

Rozumiem, ale ja som bola asi z inej planéty, na trhy, a iné aktivity som s rodičmi rada isla. Nebolo to trápne, ale milé. A tiež som mala aktivity s kamarátmi, jedno druhé nevylucovalo. Ale tak to, čo tu bolo spomenuté, že 40€ na trhy pre 14 ročného, no neviem. A čo ak rodičia nie sú v takom balíku? Je to už na šikanu od rovesníkov? Fakt by ma to zaujimalo. Ešte nemám také staré deti, ale to naozaj toľko dostane pubertiak?

akvi
2. dec 2024

@elzena2 tak vieš, to je aj o nastavení rodiča, ja celkovo nepotrebujem mať neviem akú kontrolu nad dieťaťom, dávam mu od mala zodpovednosť za to, čo aktuálne zvláda. Tej kolegyni, ktorú opisujes, sa to môže raz vypomstiť, že sa snaží animovat každú sekundu života. Práveže potom deti netušia, čo majú vlastne robiť, ak im niekto celý život plánuje. V istom okamihu človek rezignuje a potom upadne do stavu, že samostatne nie je schopný ničoho. Ja radšej nechám decko ako "samorast" a keď je hladné, nech si kľudne kúpi kebab 😉. Pamätám sa, ako som raz cez prázdniny išla s kolegom a volal mu syn, že nech mu tatko objedná pizzu. Som cumela ako puk, synáčik mal 15 rokov. Môj si objednaval pizzu ako 8 ročný a ja som sa divila, že mu ju doviezli, keďže decko... Aby si 15 ročný nevedel objednať pizzu, mi prišlo fakt divné. A keď som sa potom pýtala kolegu, že či mu neni divné 15 ročnému objednávať pizzu, tak mi povedal, že nikdy nad tým nepremýšľal, ale že keď mu to vravím, tak že vlastne mám pravdu, že 15 ročný by už ozaj nemusel volať otcovi, ale priamo do pizzerie. 😅🙈

moncici7
2. dec 2024

@jana_eyre_2 budu vzdy, ale uz inak, mne sa paci ked syn pozve mamku na obed, mnohym teraz na sviatky prinesu napecene deti, proste ze sa o rodicov staraju a zalezi im na nich. Vidim to okolo seba a chcem sa toho dozit, dufam ze aj mne bude tak fajn na stare kolena ale nastastie este ich nemam take stare🤪

nika1971
2. dec 2024

teda ja uz mam dvoch dospelakov, jeden ma 27 a pracuje, druhy 20 a studuje a na vylety s nami chodia radi...aj na spolocne dovolenky, aj pred rokom na vianocne trhy v Budapesti...radi s nami travia cas, ale to neznamena, ze ich nutime..chodievame aj na chalupu, tam chodia sporadicky, ked sa im chce...chodievaju aj s kamosmi

zuza.m
2. dec 2024

Ja este trochu odbocim od konkretnej temy ale ked uz tie deti nejdu nechavate doma?same?nejde o celodenny vylet ale skor ,,trapnu " napr.tyzdenu dovolenku.16 rocne decko o rok v lete uz 17.nemyslim si ze by sa stratil nepostaral o seba ale tu zodpovednost nema nejaku extra alebo teda ja v nom nemam az taku doveru ze by to napriklad dom prezil 😅,ze si nepozve priatelov ,ze si napriklad aj nevypiju ,nespravi party ,zapodieval sa aj nad tym niekto?

elzena2
2. dec 2024

@zuza.m moja mama tak nechala brata a az od susedov sme sa nahodou dozvedeli, co stvaral. Ale tak aj on, aj byt, aj susedia prezili.

sisaka
2. dec 2024

@zuza.m myslím si, že predtým, než niekto nechá svoje dieťa doma sa tým, čo sa môže stať, či je na to pripravený atď. rodič zapodieva, či má dieťa 7 alebo 17. V každom veku sa zapodieva niečim iným, ale keďže ma za neho stále zodpovednosť, tak sa zapodieva. Ak vyhodnotí situáciu, že môže nechať, tak nechá. Predpokladam, že každý si pozná svoje dieťa a vie, čo od neho môže očakávať. Mám 26 ročnú a 16 ročného, zatiaľ som nemala problém vyhodnotiť situáciu.
Moje deti nikdy neboli z tých, ktoré by sa snažili podpáliť dom, ani zorganizovať ožran party hneď ako sa za nami zavrú dvere.

autor
2. dec 2024

@mondolina ved jasne,boli sme aj na Jakuba Destra,youtubera😃

autor
2. dec 2024

Myslim, ze nasi nie ze by nechceli byt s nami, ale su presyteni. Som mestsky clovek, rada som vsade.😃

janka1011
2. dec 2024

Je to prirodzené, nič za tým nehľadaj. Tobôž chlapci. Dievčatá ešte niektoré ako tak.

akvi
2. dec 2024

@zuza.m to je o dôvere. Ja som nikdy nemala problém nechať dieťa samé. 1x bol dlhšie sám keď mal 14, to bol rok, keď sme 1x šli bez neho na dovolenku. Bol sám tri dni a na ďalšie dni prišla babka. V 16-tich už celé prázdniny pracoval, takže ozaj nemal čas na blbosti. Od 17 už fakt neriešim, je to úplne samostatná jednotka.

autor
2. dec 2024

@akvi kazde dieta je ine.. 🙂

renesance80
3. dec 2024

od 12tich rokov so mnou dcera nechodila nikam a je tomu tak doteraz ked zije vo svete a ma 30

lavender94
3. dec 2024

@zuza.m ja som od 16 tich nechodila s rodičmi na dovolenky, chodila som s kamarátkami. Ale bol tam nejaký dospelý vždy. Ale nie vždy to vyšlo na rovnaký čas, takže keď boli oni na dovolenke, bývala som sama doma. Boli dohodnutí so susedou že mi prinesie obed a keď pôjdem niekam preč do mesta alebo tak, tak jej mám dať vedieť. Ale priznám sa, že svoje decko by som takto nenechala ak je po mne. Každý deň bola party s minimálne 10 ľuďmi a keď nebola u mňa, bola niekde inde 😂 rodičia samozrejme nič netušili