Ako motivovať nepracujúce dospelé deti k práci?
Zdravim vás. Citam tu rôzne diskusie, o majetkoch o tom ,koľko majú dat rodicia peňazí deťom a podobne..Tak napisem svoj príbeh. Ako by ste sa postavili k nasledovnej situacii: 23 rocna dcera je 4 roky po strednej a odpracované nema ani dva roky. Syn 21 rokov tiež nezamestnany momentalne 8 mesiacov. Spravaju sa slusne vsetko, upratuju po sebe varia si proste vsetko si robia sami. Len ich viac menej zivim .Ako sa k tomu postavit? Aké ultimatum by ste dali a koľko? Ešte poznamenam, ze syn ma aspoň dlhodobý vztah, ale dcera je väčšinou zavretá v izbe maximálne tak vyjde počas dňa na dvor a priatela nikdy nemala.. čo mam robit ako sa zachovat?
@haley7897 ja nehovorím, že treba vyhodiť z domu. A chápem aj to, že nemusí byť ľahké nájsť si prácu. Za mňa je základ dôkladný rozhovor. Lenže mladí si už zjavne zvykli, že to u nich takto funguje. Či už je to chyba ich alebo rodičovskej výchovy či okolností, či čojaviem, rozhodne s tým treba niečo robiť.
A inak keď bývate na východe v okolí je menej prace/možnosti... už dávno.by som.deti podporovala v sťahovaní sa za prácou inam. Čím skôr tým.lepsie....do.zahranicia,.jazyk sa naučiť, skúsenosti nazbierať...
@zitaje nie, ja viem, ze ty si nepísala o vyhadzovani z domu, to len ja píšem, ze ma trochu zaskočilo aké odsudzujuce komentáre tu sú. Tým som nenarazala na tvoj komentár.
A súhlasím, ak bolo niečo zanedbané, tak to bola presvihnuta doba keď bolo treba oboch aktívne smerovať k tomu akým smerom sa chcú uberať po skole. Možno je na nich autorka sama a popravde vtedy je veľmi jednoduché neúmyselne niečo zanedbať. Osobne by som ich nezatracovala. Ci si zvykli, asi áno, každý by si zvykol 😂 ono je ľahšie voliť jednoduchšiu cestu ak sú ich okolnosti zložitejšie ako keď napríklad žiješ v BA. 🤷🏽♀️
Treba im oznámiť,že majú mesiac na nájdenie práce/ brigady a od júna chceš od každého 100€. Kľudne im ich odkladaj,ale to vedieť nemusia
Prepáčte, nečítam predchádzajúce príspevky.😇Odpoveď je pre autorku príspevku. Ja som po gymnáziu odišla do zahraničia, potom som 5 rokov pracovala a až neskôr a za vlastné peniaze som si robila VŠ. Nebývala som doma, mamka mi nikdy nič neplatila po SŠ.
Dcéra mi v 17 povedala, že si dá po maturite prestávku a nepôjde na VS, tak som sa jej spýtala ako si tu prestávku predstavuje, vraj tak cca 6 mesiacov si dá oddych a bude len tak cestovať a hľadať samu seba. Povedala som jej, že je to super plán, ale kým na cestách nájde samu seba, tak si musí nájsť financie na tie cesty, aj na zdravotné poistenie a v neposlednom rade na príspevok do domácnosti ak chce bývať doma. Týždeň rozmýšľala. Prestávka nebola, budúci rok promuje, časť výdavkov si hradí sama, a je finančne gramotna😀😀😀😀, povedať veci na rovinu pomaha😀😀😀
Ahoj,
ty si toho malo napísala. Predpokladám, že otec veľmi prezentny nie je. Ako sa mohli tvoje deti dopracovať k takejto hnilosti?? O koľkej ráno vstávajú? Za co chodia von?
Odisla som mesiac po maturite robiť Aupair, myslela som, ze viem nemecky, ved som sa učila. Prd makový! Ale tu pracu som si nadla sama ešte pred maturitou. Doma som to len oznamila. Mama chcela aby som isla na VS. Mala som dovody preco nie. A to tam chodili robiť aupair baby, ktoré fakt nevedeli nemecky takmer nic, ja som sa ju 9 rokov ucila. Po roku som sa od tej rodiny odtahovala, isla s kamoskou tam do podnájmu, mala som 21, chodila tam dalej na kurzy a mala 3 práce. Ostala som tam 3 roky, potom odisla do Anglicka naučiť sa jazyk- aj som fakt nevedela. Ôk, tam som mala niekoho z rodiny a bývala u nich. Ale chodila som na kurz aj platila časť najmu.
Vrátila som sa na SK, 3 mesiace hladala pracu a nakoniec nasla. So skúsenosťami operky, servirky a upratovačky ma vzali do kancelárie, SŠ pasovala.
Vobec som s tým nepočítala, na pohovore nás bolo 30, brali 10 ľudí. Drvivá väčšina z nich mala VS.
Po čase mi šéf povedal, že všetci tam mali popisane, ze vedia jazyk slovom aj písmom na komunikatívnej úrovni a na tom pohoreli.
A nedokážem si predstavit sediet na zadku 4 roky a nepracoval, nechať sa živiť rodičmi. Mama celý život robila, oco tiez. Vzdy sme mali všetko, nic nám nechýbalo, na dovolenky sme chodili, na vylety.
Aké vedela som, kolko zarábajú a predstava, že ma majú zivit ďalších 5 rokov VS, no neexist! A nieto ešte sediet na riti bez práce.
A synator ze ma čas?? To sa vobec necítiš blbo? Ved to je vychcane využívanie. Mama ty sa zober, nevadi ale ja mam čas. Takú hubovu teda ešte nedostal akú by som spustila.
Dcéra má stres? Introvert? Kamaratka kolegyna je tiež introvertka. Ona sa vyhýbala firemným akciám aj brífingu, kde bolo 400 ľudí ako čert krížu!
Ale do prace chodila i keď by najradšej pracovala niekde v prírode a s minimom ľudí.
Pokial ma t oja dcera seriozny pro lem, treba riešiť. No ak je to len umelo vytvorené, hajzel, prvá práca a čau. A mali sme 1/3 kolegov, ktorí sa presťahovali z východu, presne koli robote.
Ha ti to napíšem teraz tak hnusne - teda Boze chran, prajem ti krásny tdravy dlhy život.
Ale predstav si, ze by si sa zrazu stala nevladnou a musela by si byt 2-3 roky v nemocnici.
Ako by prezili tvoje dospele deti? Co by robili? Predali byt, minuli peniaze a potom?
Ved oni musia byť zivotaschopni a samostatní.
Týmto im robíš nevedia službu. Dcéra si možno najde chlapa, na ktorom bude fonancne závislá a on nemusi byt anjel. Synovej frajerke sa čudujem, preco s nim je. Mladý zdravy a mamahotel.
Neviem co robíš, ale asi by som odisla pracovať do zahranicia na tvojom mieste a deti starajte sa. Museli by si nájsť prácu aj byvanie, idealne v inom meste, pre začiatok. Takže by som povedala, ze o polroka odchádzam a treba si hľadať pracu.
A k tomu, ze mladí sa hľadajú, hmmmm, no kludne ale nech sa hľadajú aj popri práci, hocijakej. Ked im to "hľadanie sa" nebudú financovať rodicia.
Jednoducho dáš ultimátum maximálne mesiac musia si nájsť podnájom a pracu moje deti po skončení strednej školy opustili môj byt a starajú sa sami o seba
Treba nastaviť hranice. Ak neštudujú, môžu sa podieľať na chode domácnosti (nákupy, nejaké inkasá a pod.).
Moja mama má podobnú situáciu s mojou mladšou sestrou. Neštuduje, nepracuje, len je doma, vyspáva, chodí za kamoškami. Mama mi denne volá čo s ňou má robiť, prípadne či by som ju nevzala k sebe (chvalabohu táto možnosť zhasla príchodom bábätka). Doslova ju nevie donútiť nič so sebou urobiť. Pre svoje dobro a rozhodne pre dobro svojich detí im nastav pevné hranice a pošli ich pracovať. Ideálne tak, aby si našli aj bývanie. Keďže sú slušní a dobrí, bude to asi ťažsie, ale oni sa budú musieť eventuálne osamostatniť a čím neskôr s tým začnú, tým väčsia facka to pre nich bude, čo to reálne obnáša. Neexistuje aby mladý zdravý človek doma vyhníval. Ja som aj popri VŠ mala 3 práce a žiadny voľný čas, lebo som si chcela žiť na vysokej nohe, kupovať si veci, čo sa mi páčia a zároveň mi bolo blbé byť doma, pýtať prachy a nepriložiť ruku k dielu, hoci som mala denné štúdium...
Prečo dcéra odišla z práce či prepúšťali?tak možno ich treba obidvoch trocha postrčiť sú to výhovorky introvert, syn má čas. ..v podstate im to vyhovuje, alebo....máte málo možností sa zamestnať, čo Ti povedia aký je problém, že nehľadajú.Ci hľadajú a len nevedia nájsť?chápem, že na vychode v nejakej dedinke je možnosti menej, ale takto môžu ísť mesiace za mesiacmi.
normálne by som si ich posadila deti zlaté život je drahy treba byť aktívnejší v hľadaní práce Ide leto viac možností na brigádu atď...ultimáta časové by som nedávala, ale chcela by som vidieť, že posielajú životopisy idú na pohovor.Co dcéra skončila akú školu?
Ako ja neviem, ale podla mna toto je aj chyba rodicov. Ja s bratom sme mali kazde leto brigady, uz ako teenageri, kym sa spoluziaci valali na kupaliskach my sme robili ale nebrala som to zle, tesila som sa ze si nieco zarobim sama. A to sme nemuseli, pochadzam z rodiny kde proste boli peniaze. Vzdy nas motivovali k tomu, ze treba studovat. Ked nieje clovek nejaky zrucny, alebo nevie robit nejaku dobre platenu pracu bez vysokej skoly, tak proste ta motivacia ist studovat dalej by tam mala byt. Cez vysku som tiez robila. Na jednej strane, od hanby by som sa prepadla keby som sedela doma 20+ bez studia, bez prace a este mame odfrkla ze mam cas, na druhej strane, keby som toto dala rodicom asi by mi jedna dobra vychovna letela
opytaj sa ich pri veceri Ako by si chceli zarabat na zivobytie. mozno chcu podnikat a potom povedz je cas to skusit. V dialogu s nimi urci termin kolko maju casu. povedz im nech samy navrhnu lethotu (nie nekonecno) a tuto nech dodrzia.
Autorka, snažia sa získať prácu ? Chodia na pohovory ?
Posielajú životopisy ? Počuj a nechcú si aspoň urobiť kurzy keď sú na úrade ? Teraz preplácajú kurzy od apríla sa dá urobiť rekvalifikačný kurz zadarmo cez úrad.
@haley7897 Áno, niekedy je ťažšie si nájsť prácu, mne to trvalo pár mesiacov lebo bývam v malom meste 🫤... Záleží od nich či sa aj reálne snažia niečo si nájsť.
@walentina7 super, ze si to takto napisala, lebo mne to nikdy neslo do hlavy 🙂 ja som bola uplny opak, od strednej som chcela vypadnut z domu, chcela som zmenu, vlastny priestor, cestovat, chcela som kopec veci. Cize bolo len prirodzenym krokom pre mna vypadnut hned po skonceni vysky
Dnes je to trocha inak ako 40 rokov dozadu.. mojim rodičom, rodičom znamych atd.. takmer každeho co poznam sa skladala rodina na byt , stavali im domy.. babka, dedko, z dvoch stran, sesternice, bratranci atd atd.. poznam vela takych, čo v 20 rokoch mali uz 2 deti, svoj dom svoje auto a to pracovali v novinovom stanku.. podobne pribehy počuvam od drvivej väčšiny MOJHO okolia.. netvrdim, ze vsade tak bolo.. ale dnes , mas 20, holu rit, nič nevieš, bez praxe ta nikde nevezmu a od rodičov nedostaneš ani na začiatok.. :D ..jasne, da sa ked sa chce. No uplne iny start do života.. mojho znameho otec roky do zadu denne prizvukoval " ja v tvojom veku som uz mal svoj dom, 3 deti na krku, aj auto" .. dom mu postavilo 10 ludi z rodiny, 3 deti si spravi hocikto ked moze, auto mu splacali rodičia :D a babkovci nosili jedlo dlhe roky :D .. jeho syn mal 10€, prave skončil skolu a mal ist do sveta s holou ritou :D ...
Ja som už popri poslednom ročníku na strednej začala brigádovat,potom celú vysokú.. mne vyhovovalo byť finančne nezavislá od rodičov. Lebo som si kúpila čo som chcela, išla som na výlet kam som chcela. A ešte som si aj dokázala odkladať na sporiaci účet. Vtedy som ešte nedávala peniaze rodičom na domácnosť ako som študovala. Ale mesiac od školy som sa zamestnala a už som peniažky dávala rovnako ako starší brat. Ale naši hneď určili pravidlá a som aj rada. Naučili ma, že svet není gombíček. Treba byť zodpovedný a rozmýšľajúci aj do budúcna. A keď niekto napíše, že kto kde býva 🤦 človek keď chce tak si prácu nájde.. či dokedy sa má akože čakať? Žiadna finančná rezerva, no ja by som z nich už dávno bola na nervy. Najhoršie je to, že ich to netrápi..
Nikdy som nebrigadovala, počas vysokej som akurát doucovala, aj to len trochu, rodičia ma plne finančne podporovali. Po VŠ som sa automaticky zamestnala a začala prispievať rodičom, kým som u nich žila. A prišlo mi to samozrejme.
Mne Tvoje prispevky pripadaju, ako by to pisala ta dcera, co je doma a zistuje, co ini toleruju, aby to predlozila matke, co nedajboze chce, aby dieta pracovalo. Ak to pise rodic, tak rada je, okresaj vydavky na dospele deti na minimum, daj im jest len zakladnu stravu, ziadne sladkosti, ani ovocie, max.jablko, ziadne oblecenie, nieto este vreckove. Zrus im pausaly a internet. Zial, ako malym detom. Chalan sa snad spamata hned, lebo nebude na kavu s frajerkou a mlada bez netu, tiez nebude mat do coho pichnut. Pridaj domace prace - raz tyzdenne umyt okna a spravit velke upratovanie, aj ked ho netreba, ale, aspon pridu na to, ze ak nezaberu a nenajdu riadnu pracu, mozu aj upratovacov robit a za tazku uptatovacsku pracu zarobia tak akurat na mastny chleba.
Tak toto ti nezavidim.. neviem si to ani predstavit, to sa tie deti nehanbia, nie je im to blbe? To su len vyhovorky, ze introvert. A syn vidi, ze tiez nemusi pracovat tak ako sestra. Masaker. Treba urcit pravidla, toto by som netolerovala. Praca sa da najst, mozno horsia, ale aspon nieco, len tieto deti proste nemusia...
Aj ja som introvert a nakoniec robim v malych potravinach. Mna by mama hnala metlou z domu,keby nerobim. Co budu vase deti robit,ked ostanu sami? Kto ich bude zivit?????
Necitam vsetky komentare. Ja ta chvalim za to ze si si to uvedomila celkom v dobrom case. Moja teta ma doma takmer 40rocnu dceru ktora nema odpracovane ani 2 roky...a to uz nezmenis...
Sadni si s nimi spolu a potom aj s kazdym zvlast. Povedz ze ich mas rada ale kedze uz nestuduju, maju nad 18, tu uz ina moznost nie je ako pracovat. Neviem ci maju k dispozicii auto alebo ake su od vas spoje v okoli ale do kopec prac zváža autobus ludi...treba niekde zacat, vypracovat sa. Zaklad je pracovny navyk. To ze si vie upratat je sice super, ale to si vie aj 7rocne dieta. Drzim palce. Jednoduchou im povedz ze ich mas rada ale zivit ich nebudes viac moct.
A aké ultimátum by si im dávala, keby si nemala na to ich živiť? Skončili by školu a museli by proste pracovať. Tak sa k tomu postav. Si si ich rozmaznala, tak to teraz budeš mať ťažké. Aj oni. Donekonečna tu nebudeš. Už dávno si mala myslieť na ich budúcnosť a samostatnosť, nie si ich držať pri sebe. Oni sa musia vedieť postarať o seba aj finančne. Nie len natrčať ruku ako naši príživníci opálenejší občania, ktorým je tiež dobre bez práce. To si im doteraz financovala všetko a vôbec nepotrebovali peniaze? To bude ťažké zistenie o čom je život, keď kohútik vyschne....
ja ti to ukazem z pohladu dcery - v 19tich som sa vyprdla na vysku, pretoze ma nebavila, mama mi hned povedala - najdi si pracu, budes nam davat tolko a tolko + nejaky ten nakup potravin. A nebol problem. Zamestnala som sa a hned som prispievala. A to som tazky introvert. Takze nie, chyba nie je v detoch, chyba je v tom, ze si od nich nechas skakat po hlave a si na nich prilis makka. Toto ste si mali vydiskutovat hned, ked skoncili skolu, ako chcu pokracovat, co budu robit a ze ako dospeli ludia uz musia prevziat nejaku zodpovednost za svoj zivot.
Normálne im povedať ako 2 dospelým ľuďom že život nie je zadarmo a treba si nájsť čím skôr prácu. Povedz im že od júna/júla chceš aby ti každý z nich prispel 150€ na chod domácnosti.
Dcéra by určite mala pracovať, v 24 nemať robotu a sedieť doma? Z čoho si kupuje oblečenie, hygienické pomôcky, lieky?
Syn ok chcel si po škole chvíľu oddýchnuť. Ale teda už je najvyšší čas aby si ho tlačila do roboty, nie že má čas.
Ale teda nemyslím si že by si ich mala vyhodiť alebo nútiť hľadať si vlastné bývanie ak máte doma dostatok priestoru. Určite by si im mala ale vysvetliť že už nie sú deti ale dospelý ľudia a celé vaše fungovanie prispôsobiť tomu.
Akoze ved nech u teba byvaju ale nechapem preco nerobia,za co si kupuju vsetky veci?to im platis ty?Alebo stravu?A ak peniaze maju tak robia cosi take ako sa da zarobit aj bez roboty-predaj nejakeho fetu🤣
Urcite dat ultimatum. To nikam nechodia? Nic si nechcu kupit? Ci este aj vreckove od teba dostanu??. Proste im povedat su dospelí bud zacnu prispievat alebo nech sa odstahuju. Uz su velki a zvladnu si kupit listok na autobus a ist aj do vacsieho masta- ved ubytovne stale funguju. To je iba vyhovorka ze prace je malo. Syn id 16 chidi do Blavy na cele leto. A synovec siel minuly rok do automibilky ako 17 rocný na ubytovnu 200km od mamickinej sukne.

Bojí nebojí išla by. Syn čas nemá... v prípade ze ti neprispieva každý mesačne aspoň 200eur za mama hotel, sni jeden nemá čas ani iny dôvod nepracovat. Ja som dosť introvert, po maturitach otec povedal ze hajde prácu si hľadať (jeho ani nezaujalo ze idem na vs).. 3 týždne po maturite som si zo dňa na deň nasla prácu v ba, 200km od domu, zbalila saky páky a išla. S vtedy 1000korunami vo vrecku a dohodnutým úbytkom.
Inak ja si myslím, ze na tieto pracovné návyky ma veľký vplyv to, ze mladí málokedy aj brigáduju. V mojich časoch bola rarita ak niekto nič nerobil v lete ako stredoškolák, veľa z nás málo brigádu aj popri skole keď sa dalo. A otukali sa mladí v kadejakých prácach s rôznymi nadriadeným. Už môj brat (rozdiel 14 rokov) lehmil.doma, výhovoriek milión, žiadny kamoši, sedieť izbe, v praci nič koč výhovorky do cca 22-23 r neustále. A zrazu vymyslel si biznis, zrazu už z neho nie je žiadny introvert 😂 predtým.to bola výhovorka aj pre bežné veci, napr preconked príde návšteva nemôže sa ani pozdraviť atď, prečo nejde niekam s kamošmi, prečo nejde na školské výlety atď atď... :D prečo by mal.ked nechce? Ked nemusí?
A návyky: upratať doma, navariť nie je pracovný návyk. S tým to nemá nič spoločné. Pracovný návyk.som napr ja stratila cez covid, mala som úplne traumu z navratu medzi.ludi po mesiacoch... A to som roky pracovala medzi ľuďmi ( tiež som si zvyknúť musela, neznášala som telefonovať, sťažnosti riešiť, reklamácie, kontroly, stále cudzí ludia). Tak si predstav aké.je to pre dcéru napr... zrazu ísť niekam. Proste prekonať sa musí. Detto syn. S frajerkou z čoho.funguju? ;)