icon

Ako motivovať nepracujúce dospelé deti k práci?

30. apr 2024

Zdravim vás. Citam tu rôzne diskusie, o majetkoch o tom ,koľko majú dat rodicia peňazí deťom a podobne..Tak napisem svoj príbeh. Ako by ste sa postavili k nasledovnej situacii: 23 rocna dcera je 4 roky po strednej a odpracované nema ani dva roky. Syn 21 rokov tiež nezamestnany momentalne 8 mesiacov. Spravaju sa slusne vsetko, upratuju po sebe varia si proste vsetko si robia sami. Len ich viac menej zivim .Ako sa k tomu postavit? Aké ultimatum by ste dali a koľko? Ešte poznamenam, ze syn ma aspoň dlhodobý vztah, ale dcera je väčšinou zavretá v izbe maximálne tak vyjde počas dňa na dvor a priatela nikdy nemala.. čo mam robit ako sa zachovat?

ahhola
1. máj 2024

@drago12587 no, jednoduche to nebolo ani pred 40.rokmi...stavala cela rodina, ked bolo na com, trh s pozemkami Neexistoval,extravilany spravovali JRD, kto mal SP drzal ho 10rocia pre decko, neotvoril si portal na nete a neprehliadal pozemky, byty, domy... Kupit nieco cez inzerat v okresnych novinach bol horor bez konca. Stavala rodina, kebo na majstrov nebolo, az vo finale... elektrikar, instalater, podlahar, hrubu stavbu lepili laici, ako lastovicky a to sa potom odplacalo roky, lebo ja tebe, ty mne... Na cement bolo treba privstat o 5." rannej pred stavebniny... Jeden cesky profesor vysvetloval deckam tieto nuansy, stavania RD v 60.rokoch...to kdyz sem chtel cement, sel jsem pro 4 pytle a privezl na kole domu... A decka- to preco ste si nedali doviezt😄... To uz dnes kto nezazil, nepochopi.

madielilly
1. máj 2024

Jednoducho...povedat,ze stacilo a budu prispievat do domacnosti....ja som chodila na vysoku.Nebavila ma.Mama mi dala na vyber.Bud budem pokracovat vo vyske,alebo sa zamestnam a budem volaco prispievat.Ale nebude tolerovat povalacstvo.Povedala to slusne a na rovinu.Takze nase vztahy sa nijak nezhorsili,priam zlepsili.Dokonca po rokoch povedala,ze je na mna hrdá co som odvtedy dokazala a ze ak by som sa chcela vratit na vysku,tak mi ju bude plne hradit ako dar

anita6666
1. máj 2024

Ja sa dnešným mladým ľuďom ani nečudujem. Neviem,kto ti dnes pôjde robiť za nejakých 800€? Načo? To by som nerobila nič ani ja. Riešenie na to nemám,dosť patová situácia.

akab
1. máj 2024

@anita6666 Fíha, takto keby uvažovali všetci tak nemá kto učiť v škôlkach, školách.

zobaka
1. máj 2024

inak to je divné, že nechcú na dovolenku, kúpiť si niečo atď. ci dostávajú peniaze?

tamitamitami
1. máj 2024

@anita6666 Ak by nemali mama hotel z niečoho by žiť museli a aj 800€ by ich na začiatok potešilo.
Áno platy sú pre väčšinu ľudí ktorý začínajú nízke ale presne obdobie kedy žijú u rodičov a platia iba symbolicky je ten správny čas prejsť si aj horšou robotou za menej peňazí.
Dá im to priestor nadobudnúť pracovné skúsenosti a nájsť si lepšie platenú prácu. Prípadne prísť na to že vzdelanie im nestačí a dorobiť si ho (spraviť si rôzne kurzy). Proste popracovať na tom aby v období kedy budú mať začať žiť úplne samostatne boli ich príjmy prijateľné ich požiadavkám.

barju
1. máj 2024

Ja v jej veku(síce pred 10 rokmi) som si ani nedovolila pomyslieť na to že keď budem stále bývať u našich,že má budú živiť.Studovala som vysokú, popri tom pracovala ,tiež som introvert ale treba sa prekonať,ja viem že je to ťažké ale poznám prípady,ktoré takto ako u teba začínali a zostali odkázané deti na rodičov až do dôchodku. Ak ich v sedemdesiatke nechceš živiť z dôchodku, tak im daj ultimátum,že buď si nájdu prácu, alebo idú z domu. A keď už budú mať prácu, tak ďalšie, že keď už majú prácu tak nech sa osamostatnila. Nechápem synovu frajerku,že s ním chce chodiť, to ju akože na rande pozýva za tvoje peniaze? Dávaš I'm v tomto veku vreckové? Ja som dostala naposledy vreckove v 8triede. Aby neskončili tak,že tebe sa niečo stane,úraz, choroba, nedajbože smrť a oni zostanú na ulici, treba myslieť na budúcnosť, majú ešte evidentne malo skúsenosti aby videli čo ich môže v živote postretnúť. Treba ich na život pripraviť, oni si myslia že bývanie je zadarmo asi, nech sa podieľajú na chodbe domácnosti, elektrika, internet, strava, to je podľa nich zadarmo? Skús im povedať nech prispievaju. To že po sebe upratujú je normálne, u nás to nebolo hodne ani vreckového navyše.

anita6666
1. máj 2024

@barju túto vetu "milujem": "nech už idú z domu." Oni sa na tento svet pýtali? To bolo ich rozhodnutie???? To bol tvoj počin,nie počin tvojich detí. Keby mali možnosť výberu,možno by tu nikdy nechceli byť.

lianka123
1. máj 2024

Ahoj. Viem naco narazas na tie diskusie s tym, ze rodicia davaju detom byty. My sa tiez chystame, ze detom takto pomozeme ale bude to pisane na nas kym dieta nebude pracujuce plus partner alebo nebude chciet si zalozit rodinu. Inak ten byt nedostane.

ahhola
1. máj 2024

@anita6666 takze ked matka spravi tu chybu, ze to decko priviedla na svet, nema pravo nieco po nich chciet, ale povinnost ich zivit dovtedy, kym sa laskavo uvedomia, ze maju kristove roky... Tiez nazor. 😅

lauricka
1. máj 2024

Musia pracovať, to čo za móresy? Jednoducho im treba povedať, že si musia hľadať prácu, len tak ich živiť nebudete. Dokedy ich chcete takto chovať? Do dôchodku?

lauricka
1. máj 2024

@anita6666 a preto ich bude ako dospelých živiť mama? Dokedy? Takto to ma fungovať? Budeme sa všetci povaľovať kde kade, pretože sme sa na svet nepýtali? Ak majú psychické problémy, čo asi minimálne to dievča má, tak treba riešiť s psychológom a nie čakať doma, či sa stane zázrak. Veľmi to je čudné celé. Autorka nenapísala ani zmienku o tom, čo oni na to, či sa s nimi o tom bavila, či sa už pokúsila to riešiť...

lulu0123
1. máj 2024

Naozaj ich treba nakopnut.Cim skor.Podla mna je naozaj hrozne - mladi ludia bez cielov a akychkolvek ambicii. Ja ked si predstavim seba v ich veku.Chcela som "dobit svet". Posledna vec na ktoru by som myslela, bola ostat doma a nechat sa zivit rodicmi.

dadis
2. máj 2024

@lulu0123 dobyt

barju
2. máj 2024

@anita6666 práveže si ich mama spravila, aby do nich vstepila základy života a tým je aj byť samostatný a nie odkázaný na ňu. Sú deti ktoré idú v 15 na internatnu skolu a sú schopné sa o seba postarať. Matka ich mňa výchova vychovávať kap sa hovorí ohybaj ma mamko pokým som ja Janko, keď už budem Jano,neohnes má mamo. Preto s tým treba spraviť niečo čím skôr, pokiaľ nie je neskoro,aby sa spamätali že mama tu nebude večne a nebudú do konca života jej prívesok. Každé vtáča raz musí vyletieť z hniezda ale týmto sa evidentne nechce,lebo majú mama hotel. Postaviť sa na vlastné nohy je najlepšia životná skúsenosť. Poslať ich do sveta je to najlepšie čo pre ne môže matka spraviť. Mama predsa nikam neodchádza, vždy sa k nej budú môcť vrátiť na návštevu.

ema234
2. máj 2024

Toto by nechcela mat doma

silviaab
2. máj 2024

A ked sa tebe niečo stane...zdravie atd...mas rezerviu...rocky bezi a aj do dochodku je dobry kazdy rok co clovek robi..mladym aj starsim

margotka17
2. máj 2024

Nooo, nie do akého veku je v pohode bývať s rodičmi, ale do akého veku je v pohode neprospievat na domácnosť? Ty máš elektrinu, plyn, vodu zadarmo? V obchode nakupujes za čo? Syn má dokedy čas ísť pracovať? Poznam pani, ktorej syn ani v 40- také nepracuje. Kto je na vine? Ty nepotrebuješ radu, ty potrebuješ odvahu ich poslať pracovať.

kukuk29
2. máj 2024

Zaujimava toto doba...velmi casto sa tu ludia ohanaju s tym ze ja som introvert a tym padom ,,nemozem ,, pracovat alebo najst pracu. Pred 10-20 rokmi neriesil ci si introvert,extrovert - robit sa muselo a nikoho to nezaujimalo...🙊🙊🙊

dorota111
2. máj 2024

Skús tyzden-dva, nevariť, nenakupovať...možno potrebujú okúsiť, že sú hladní

emm_i
2. máj 2024

@anita6666 Mňa udivuje, že človek radšej bude mať 0 na účte, než ísť robiť aj za tých 800€.

emm_i
2. máj 2024

Autorka, ja mám takú kamarátku. Nevie sa v živote nájsť. Má 31, síce pracovala, ale tiež len 2 roky. Od strednej školy išla na 1 VS (nedokončila Bc.), potom ďalšia VS (nedokončila VŠ). Žije u mamy, aktuálne už 1 rok nepracuje, vraj sa opäť učí jazyk.
Pomaly už si nemáme čo povedať. Naposledy mi zahlásila, že ona si nájde bohatého cudzinca, nech nemusí robiť, že jej to vyhovuje, že len 2-3 hod sa učí, potom cvičí a pozerá seriály. Obávam sa, že ona sa už nezmení...

barju
2. máj 2024

@emm_i mám pocit že si dnešní mladí nevážia prácu a nevedia objektívne ohodnotiť svoju cenu a nie sú zvyknutí robiť ústupky. Mala som dočinenia na pohovoroch s takými čo si vypytali po skončení VŠ plat vyšší ako ja(pracujem v IT). Nezobrali sme ich, išli ďalej a teraz su už na 5 pozícii za rok , stále nespokojní lebo stále chcú vyšší plat, ktorí im nikto nedá bez praxe a benefity že sa mi oči prevracaju. Nespokojni že musia robiť 8 hodín denne 5 dní v týždni, lebo oni sa chcú po preflamovanej noci vyspať, prísť do práce na 11, o 12 obed, po obede kávička, po kávičke fitko a o 15 domov hrať playstation a večer na žúrku. Niežeby som bola taká stará, tento rok len 35 ale tá generácia čo po nás prišla je hrozne namyslená a radšej nebudú robiť vôbec ako by robili niečo pod "ich úroveň ".

emm_i
2. máj 2024

@barju Aj ja som sa občas v okolí s týmto stretla. Že na čo by išiel robiť za 1000ku v čistom. Tak radšej bude doma sedieť s 0. Ochota ísť do zahraničia robiť za viac tiež nie, lebo je to údajne podradná práca (napr. skladník a pod.).

anita6666
2. máj 2024

@emm_i mňa nie. Mať opäť 20 a žiť v dnesnej dobe,pri predstave,že mám pracovať celý život cca 40 rokov a dennodenne kdesi vstávať,hrdlacit za pár supov,no veru nie. Stačila by mi podpora. Aspoň na istý čas. Do práce by som sa isto nehnala,kebyže nemám vzdelanie - čo uvedení ľudia zrejme nemajú,tak nemajú ani motiváciu ani nič a v tomto ich chápem.

emm_i
2. máj 2024

@anita6666 Škoda, že ľudia s takým zmýšľaním pribúdajú. Nikto nechce robiť, nič sa mu nechce, len kvasiť doma a brať podporu, na ktorú sa skladáme aj my pracujúci.
Mladí ľudia (mladší odo mňa) si neuvedomujú, že niekde začať musia. Nikto ti nedá hneď 2000 v čistom. Človek si to musí vydrieť a postupne sa k tomu dopracovať. Lenže toto mladí nechcú, nechcú obetovať čas na rozvoj, makať od základov atď. Som zvedavá, kam to pôjde ďalej, keď každý mieni brať len podporu.

alexis617
3. máj 2024

No ja mám doma 24 r.zatial chodí na VŠ zatiaľ má tiež mama hotel keď je doma nie v škole

zitaje
3. máj 2024

@emm_i keď nikdy nepracovali, nemajú nárok na podporu...

nelka93
3. máj 2024

@anita6666 a z čoho majú mať podporu keď nerobia?

nelka93
3. máj 2024

Ja som tiež introvert, preto som sa rozhodla pre štúdium, kde zaručene nebude veľa ľudí v odbore ani v práci a splnilo sa mi to. Keď nechcem, tak celý týždeň neuvidím kolegu inde ako na obednej pauze, aj to pokiaľ chcem. Odišla som z domu v 19.na vysokú a odvtedy sa živila z väčšej časti sama, mama mi platila intrak, zvyšok bol na mne. Sestra ostala bývať doma a mame dáva 300 eur mesačne za stravu a bývanie. Tvoje deti sú lenivé, ale žiaľ tvojou chybou lebo si si ich naučila. Dat im ultimátum na nájdenie práce, ak nenájdu, tak nech idú bývam kam chcú. Je to kruté, ale pokiaľ majú zdravé ruky nohy a hlavu, sú schopné sa uživiť.