icon

Ako môžu moji rodičia po tomto všetkom žiadať odo mňa výživné?

purple_wolf
14. feb 2025

Ja už naozaj neviem či som prišla o rozum ja alebo moji rodičia.
Úvod - mám dvoch súrodencov a všetci sme mali viac menej rovnaké možnosti keď sme vyrastali. Všetci sme šli na vysokú, len ja som ju skončila. Moji súrodenci školu nechali a išli zarábať - nikdy neprispievali na domácnosť a veľmi zriedkavo spravili akékoľvek domáce práce. Sestra si medzitým kúpila aj byt, ale vyžiera rodičov a byt prenajíma (obaja zarobia viac ako 1200 v čistom), rodičia majú dôchodok spolu skoro 2000, sú bez dlhov a náklady na dom je cca 300 eur (aj to preháňam).
Ja som popri škole brigádovala na seba, , starala sa o domácnosť aj rodičov (jeden porážka, druhý zdravotné problémy čo sa roky ťahalo) a keď som mala cca 21 rokov psychicky som sa zrútila po určitých udalostiach, rezala som sa, chcela som sa zabiť, pričom rodičia sa mi smiali do tváre že je to môj problém a mám si ho riešiť a psychiater mi povedal že som od detstva zanedbávaná, že to čo sa stalo bolo preto. Ja som sa citovo od nich úplne od nich odpútala, prestala som sa starať o domácnosť aj ich a pri prvej príležitosti som sa odsťahovala a chodím tam doslova len kvôli psovi.
Po rokoch čo som bola sama (ak ma nemajú radi rodičia ako môže muž) si ma našiel jeden muž, vzali sme sa, máme deti a rodičia mi celý čas hádzali polená pod nohy - prežili sme, máme sa dobre.
Nestretávame sa, sú hnusní na môjho muža aj deti a mali jeden incident s mojimi adoptovanými deťmi a skončilo to veľmi zle pre deti.
PROBLÉM
Po tej hádke som prerušila aj ten minimálny kontakt, ktorý som s nimi mala, dedičstvo prakticky rozdali alebo prepísali na mojich súrodencov a pritom stále žijú doma a rodičia ich živia (majú 31 rokov - dvojičky). Včera mi prišiel list - žaloba od mojich rodičov a žiadajú odo mňa "výživné" na seba, lebo ako ich dieťa som im povinná pomôcť podľa zákona.
AKO JE TOTO MOŽNÉ ŽE MAJÚ TÚ DRZOSŤ PODAŤ ŽALOBU?

Strana
z4
vikimed
14. feb 2025

@purple_wolf ťažko si viem predstaviť uspieť s návrhom na výživné od detí pri dôchodku 2000 eur.

bg92
14. feb 2025

je mi to luto ze mas takych rodicov
na spor si najdi pravnika

balerina2025
14. feb 2025

@purple_wolf je to neskutocne, ze toto sa deje. nechapem svet, nechapem. je mi do placu ako sa moze jeden rodic takto zachovat

alickapusinka
14. feb 2025

to treba ísť za pravnikom sa poradiť. A ako píše vikimed ked maju dokopy 2000 eur dôchodok tak súd im nepríklepne nič.Neverim

zojazoja
14. feb 2025

Pozri..žiadať môže každý človek od iných co len chce od výmyslu sveta. Žiadosti sa však vyhovieť nemusí. Súd samozrejme najprv bude posudzovať tu ich žiadosť. Toto asi fakt neprejde. Rodinu si proste človek nevyberie. Nie si prvá ani posledná s takouto rodinou. Ver mi, že sú ich stovky, tisíce. Hlavu hore.

prettywoman1212
14. feb 2025

Poraď sa s advokátom, ale nevyhadzuj zbytočne veľa peňazí naňho. Pri takýchto sporoch sudcovia tiež nie sú úplne hlúpi a vedia že ktorá bije. Normálne treba prísť na súd. Žiadne výživné ti neurčia.

deedol
14. feb 2025

urcite spomen pravnikovi aj toho psychiatra, jeho sprava moze tiez pomoct

prettywoman1212
14. feb 2025

Zvlášť ak máš ešte aj deti, že nie si sama milionárka, tak to vôbec nie….

doriiis
14. feb 2025

S takým dôchodkom a s tým,že majú nehnuteľnosť neuspejú.Nicoho sa neboj

subartic
14. feb 2025

autorka prišiel list od rodičov alebo zo súdu už priamo ?

simca115
14. feb 2025

@purple_wolf Ničoho sa neboj majú dôchodok nadštandardný plus majú kde bývať . Nemajú šancu

lauruska_sumienka
14. feb 2025

rieste s manzelom pravnika, povedzte mu vsetko to co si nam tu napisala co ste pri nich zazili a neboj sa. oni podavat ziadosti mozu kolko chcu ale sud im to pri takom prijme, raz dva zamietne

lauruska_sumienka
14. feb 2025

oni su poriadne psycho a nestitia sa nicoho, uplne bez chrbtovej kosti. des. drzim palce

basska_b
14. feb 2025

Tak to uz som asi videla vsetko. Skoda, ze im sud nemoze ulozit ist sa dat vysetrit k psychiatrovi

purple_wolf
autor
14. feb 2025

ja som viem ze nemaju narok absolutne na nic a ak sa to dostane na sud tak nielen neuspeju ale aj mi budu platit naklady ale ja toto prostr nepochopim ... a to mam deti a radsej by som pod vlak skocila nez by som sa takto mala k nim chovat

prettywoman1212
14. feb 2025

@purple_wolf pozor na rodinnom súde nemáš právo na náhradu trovov. Čiže náklady platíš sama.

tundra
14. feb 2025

Je mi velmi luto,co si prezila.V prvom rade maju povinnost prispievat rodicom surodenci,ktori ziju s nimi v spolocnej domacnosti.
Toto som nasiel v jednej poradni:
Podotázka: Výživné detí voči rodičom (Rodinné právo)
Dobrý deň, chcem sa opýtať, či moja matka môže požiadať o výživné na seba, hoci som ju nevidela už desať rokov. Aj v mojom detstve sa o mňa nestarala, ale venovala sa konzumácii alkoholu a narobila množstvo dlhov. Teraz som jej zrazu vhodná. Je možné niečo urobiť, aby nemohla požiadať o to výživné? Chcela by som predísť platbe tých dlhov, ktoré sama vytvorila. Ďakujem pekne.

Odpoveď: Výživné detí voči rodičom
(odpoveď odoslaná: 28.01.2022)

Dobrý deň,

Zákon o rodine obsahuje aj ustanovenie, že výživné nemožno priznať, ak by to bolo v rozpore s dobrými mravmi ( ust. § 75 ods. 2 ZR). Uvedené sa týka presne aj Vašej situácie vzhľadom na skutočnosti ,ktoré popisujete. V takomto prípade preto, nakoľko Vaša matka sa voči Vám nesprávala tak ako mala, sama sa o Vás ako o svoje dieťa nestarala, bolo by v rozpore s dobrými mravmi, aby ste jej Vy teraz prispievali na jej výživu. Nemáte takúto povinnosť a aj v prípade, ak by sa matka začala voči Vám výživného domáhať súdne, súd by jej ho po vznesení Vašich námietok nemal priznať. Ak je matka v takom stave ako píšete, tak je málo pravdepodobné, že sa bude chcieť s Vami súdiť.

purple_wolf
autor
14. feb 2025

@prettywoman1212 netvrdim ze je to moje pravo ale ak je zaloba takato trapna sudca mi moze peniaze priznat nie??? a este k tomu chcu 600 eur mesacne (300 na kazdeho) ... mame teraz 4 deti 6,6,8 a 12... ja som zuriva ze neviem co so sebou

euka210
14. feb 2025

@purple_wolf Boze, to co su za hyeny...tazko takych nazvat rodicmi!!! Mas oporu manzela, mas uz svoju rodinu, oni nadpriemerny dochodok, neboj sa.
Ja som ani nevedela, ze nieco take mozu rodicia od svojich deti ziadat.

negymama
14. feb 2025

tak poslali list, z pomsty, nenavisti, proste jedno dieta neznasaju a si to bohuzial ty.
Ak pojdu dalej a podaju to na sud, bud pripravena. Je malo pravdepodobne, ze by uspeli, ale skusaju ti zneprijemnit zivot.
sice ako matka to nechapem, ale vselijaki ludia maju deti, aj ti co by radsej mat nemali.

saraxyz
14. feb 2025

@purple_wolf dúfam, že sudca dostane záchvat smiechu. A ty sa neboj. Ani sa nerozčuľuj. Držím palce 😉

joannita
14. feb 2025

@purple_wolf osobne si myslím, že ak by aj mali právo na výživné (čo nemajú) mali by sa podieľať na tom výživnom všetky ich deti nielen to, ktoré si oni akože urcia.
Ich zastupuje niekto alebo sami spísali tu žalobu?
Reagovala si na ňu nejako?

sovica
14. feb 2025

@renatik91 alebo @draik, pomôžete dobrou radou autorke?

prettywoman1212
14. feb 2025

@purple_wolf Nechcem povedať na 100% ale zdá sa mi že bohužiaľ nie :/ Tam si všetky náklady teda právnikov platíš sama, aj keby to bolo 20€… Preto vravím že nevyhadzuj veľa na právnika, neoplatí sa to…

prettywoman1212
14. feb 2025

@purple_wolf hlavne zachovaj pokoj s chladnou hlavou sa vsetko lepsie riesi. Garantujem ti ze to bude v poriadku a nemusis sa nad tym vobec takto rozculovat. Ani ju nekontaktuj, este ju to viac posilni ze si nahnevana.

purple_wolf
autor
14. feb 2025

@prettywoman1212 o peniaze nejde to problem nie je aj keby sme sli cez sud ide o to ze aj napriek vsetkemu co sa dialo mojich prvych 20 rokov aj napriek tomu ze matka zlomila mojej dcere ruku a tvarili sa pri tom akoby sa nic nestalo ... a to ja k nim deti nevodim, ani na navstevy nechodime, ani na leto ich tam nenechavam ani nic podobne to skor nas vymaknu na ihrisku alebo pri skole/skolke

balerina2025
14. feb 2025

@purple_wolf velmi zvlastne vztahy, nechapem

purple_wolf
autor
14. feb 2025

@joannita este nie len som to vcera chytila precitala a z mojho vyrazu muz vedel ze je zle ... dosiel list od pravnika skor vyzva na dobrovolny prispevok inak pojdeme na sud bla bla bla... zle som sa v úvode vyjadrila ale ja fakt som tak zuriva a tu sa len ventilujem lebo ide vikend a nechcem aby to schytali moje deti a muz

subartic
14. feb 2025

@purple_wolf ja by som ti poradila to aby si zašla za právnikom , dobrým právnikom , ten nech spíše list a v jeho mene vo váš prospech nech im ho zašle ako odpoveď. Táto investícia ťa ušetrí množstvu nervov a ťahaniciach po súde. A nech si to medzi sebou vypinkajú ak teda nie sú problém peniaze . Nechaj to na starosti kompetentným ľudom .

martul
14. feb 2025

@purple_wolf ježišikriste, ja neverím, čo čítam. Nemám ti ako pomôcť, ale veľmi ti držím palce, si úžasný človek. Vydrž.

Strana
z4