Ako na malého suseda?

9. sep 2022

Pred rokom sme sa presťahovali. Dom sme prerábali päť rokov tak viem čo to o susedoch. Hneď vedľa býva rovesník od mojej dcéry. No aj keď sú rovnako starý chlapec je na môj vkus rozpistany na 10 rokov,vynucuje si pozornosť a strašne kričí pri hre ako keby chcel aby všetci videli že on sa hrá🤦 pravdaže všetkých režíruje a keď neposlúchajú tak sa zduje .Dnes som bola svedkom ako dcéru volal po telefóne k nim a keď prišla mal tam spolužiakov a odignoroval ju ako keby sa chcel ukázať aký je kapo (hrali futbal) . Dcéra ostala sedieť na vonkajších schodoch a on ju prehliadal a ani nezavolal k nim. Muž ju zavolal aby od tial išla domov. Všimol si to ,lebo bol zrovna na záhrade. Dcéra mi povedala že toto robí v poslednej dobe často. A ona nechápe prečo??? Tak som tam nabehla a dohovorila mu ( prečo ju volá? Aby ju zosmiešňoval ?). U mňa je toto šikana. Ako by ste to riešili vy? Teraz mi manžel povedal že v týždni našej malej nadával do ,,strachoprdiek,,veď toto som ešte ani nepočula🤦🤦🤦. Manžel ho upozornil a aj napriek tomu dnes išiel nanovo.

simona20201309
9. sep 2022

🍿🤓

marci77
9. sep 2022

nepustala by som dceru do susedov
nech si najde ine kamosky, kamosov
toto nie je vhodny typ kamarata pre nu, ked sa takto sprava

teda ja by som sa tak ako rodic zachovala
len aby sa to neprenieslo aj do skoly a tam aby ju nezosmiesnoval
drzim palce🍀

simona20201309
9. sep 2022

Takých situácii zažije v zivote veľa. Budeš celý život jej stáť za zadkom? Rieš ako na svoju dcéru, nie na suseda. Nech vie reagovať a vyhodnotiť, s kým sa chcem stretávať a s kým nie. Kam chcem chodiť a kam nie. Nech sa nabudúce dvihne a ide domov sama, nie až keď ju zavolá ocko. . .

autor
9. sep 2022

@marci77 sranda je že o šikane na škole pod ktorú teraz patríme som počula už pred presťahovaním tak som dcéru nechala v pôvodnej škole. Ďaleko je to narovnako a má tam spolužiakov ktorý sú fajn a nikdy sme nič takéto neriešili. Konkrétne tento malý sused sa nám sťažoval ako ho v škole šikanujú a on to podľa mňa robí teraz druhým🤦.

matullienka
9. sep 2022

Ja by som dcéru poučila nech ignoruje ona jeho, nie je jej to kamarát ani známi. Ak by sa jej začal posmievat nech to obráti proti nemu. Susede spolužiačka povedala, ze drž pi*ua ona jej z kľudom Angličana povedala ale to by som musela držať teba. Hlavne keby to prerástlo do školy nech sa vám to dcéra nebojí povedať

autor
9. sep 2022

@simona20201309 to je tiež pravda čo píšeš.

autor
9. sep 2022

@matullienka našťastie nechodia do tej istej školy.

klarolinne
9. sep 2022

Vysvetlila by som dcére, aby si toto nerobila a nabudúce sa zvrtla a išla domov. Ako inak to chceš riešiť preboha? Nadávať inému decku? V prvom rade nauč svoju dcéru sa brániť, veď tej tvojej nič neurobil. Nie fyzicky, iba skúša na ňu pred kamarátmi, aby si zdvihol ego. Treba dcéru naučiť aby si to nenechala.

tosomja
9. sep 2022

A načo tam dcéra ide, keď sa to opakuje už dlhšie? Veď nemá 2r, že ide všade. 10r už hádam vie zhodnotiť, či jej je tam dobre, či nie.
Keď ju volá a nakoniec ju ignorujú, tak sa zdvihnem a idem preč a nabudúce nepôjdem nikde. Ale to jej musíte povedať, že nemusí tam ísť nasilu a hocikedy môže odísť keď sa jej niečo nepáči.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
luccija
9. sep 2022

Ignorovat a dcera nech si najde ine kamaratky

basska_b
9. sep 2022

Ano, masti si tak ego. Zazila som takychto magorov a maniulatorov v skole. Boli neznesitelni. Dcerke vysvetlit, aky postoj zaujat... aj takto sa uci... v zivote sa jej to zide

autor
9. sep 2022

@klarolinne no ja som mu dohovorila. On sa odbavuje aj na iných deťoch. Je naučený z domu že je vždy po jeho( najmladšie dieťa a ešte k tomu syn tak maznáčik ) tak mu nevie povedať ani jeho mama. S dcérou som sa porozprávala. No ako nová v novom prostredí je vo veľkej nevýhode aby si s ním vymieňala názory.

inana11
9. sep 2022

Ja som uu stvorrlcnemu vysvetlila že sa nemusi hrat s každým ale že tiež musí akceptovať ak sa niekto nebude chcieť hrat s ním… a že si má povedať… jeho totiž v skolke prenasledujú baby,lebo je nekonfliktný takze ho majú za ďalšiu babiku🤦‍♀️😃ale už si povie a viac sa aj ubrani… aj keď niekedy mam pocit,že je veľa veci ktoré mi nepovie,lebo mu nakrúcali do hlavy že musia mat tajomstva🤦‍♀️🤷‍♀️Ale postupne z neho lezie a veľa zo skolky používa doma takze sa v tom už orientujem že aha,toto tu ešte nebolo… takze ty vyvhovavaj svoje dieta a nie susedove🤷‍♀️Dvere len prospeje keď si bude stat za sebou a nie sa nechavat zosmiešňovať… a inak nikoho nenapadlo že ju chcel ukazat kamosom lebo sa mu páči?🤔

klarolinne
9. sep 2022

Ale dcéra sa s ním nemusí hádať. Stačí sa zvrtnúť a odísť. A nie nemáš právo mu "dohovarat" nič neurobil tvojej dcére aby si musela zasiahnuť. Navyše jej tým robíš iba medvediu službu. Budú sa jej decká smiať a naučí sa že každý jej konflikt vyrieši za ňu niekto iný.

sono2
9. sep 2022

U 10 ročnej nijako.
Moja 5 ročna by to pochopila.
Evidentne Riešite za ňu veľa vecí preto sa nevie pohnúť.

autor
9. sep 2022

@inana11 toto je aj moja dcéra, nekonfliktna vždy pohodová a tichá. A pravdaže dôverčiva.

zitaje
9. sep 2022

Ja nerozumiem, prečo tam tvoja dcéra chodí.
Veď keď sa s ním chce kamošiť, keď sa tam cíti dobre, nech ide. Keď sa s ním nechce kamošiť, nebaví ju to s ním / u nich, necíti sa dobre, nech tam nejde, alebo nech sa vráti. Ja v tom akosi nevidím problém. Moje deti by si to nenechali. Skúsila by som zistiť, z akého dôvodu tam tvoja dcéra chodí, keď tam vlastne byť nechce.

dskjhfdlkdjhl
9. sep 2022

Ja by som vysvetlila dcere, ze tam nema chodit, isto by som nesla nieco vybavovat s tym chlapcom.

luccija
9. sep 2022

A prave preto treba dohovorit dcere a nie chlapcovi.Aby sa vedela branit a vyhodnotit situaciu.To je taka blba povaha mam to doma🤣pubertou sa zmenila, ale bola podobna.Mozno sused chcel byt frajer pred kamaratmi, machroval..., ked tam nebude mat kamosov bude mu dobra aj ona

autor
9. sep 2022

Ďakujem vám všetkým za názory. Tak ste mi viaceré potvrdili čo je v tejto situácii správne spraviť. Doposiaľ sme bývali na mieste kde sme sa všetci poznali a nemuseli sme riešiť u detí takéto naťahovačky. V novom prostredí sme chceli so všetkými dobre vychádzať. Ani vo sne by ma nenapadlo že nakoniec budem musieť riešiť takéhoto spratka čo sa chce evidentne pochváliť že ako prvý pozná nové dievča v susedstve a ako vie s ním zametať.
@zitaje no ona tam chcela byť no nečakala čo jej spraví. A tým že je to pre ňu niečo nové tak nevedela zareagovať.
@luccija presne ako píšeš. Tým že sa chcel mladý pochváliť to beriem no nadávky sú u mňa už cez čiaru. Sa nečudujem že ho v škole šikanujú ( teda ako on tvrdí) ak sa takto správa aj k ostatným deťom. Nie všetky sú ako moja dcéra a sú radšej ticho.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
10. sep 2022

@sono2 👍👍👍super že máš tak chapave 5 ročné dieťa. A myslím že rodič je od toho rodič aby chránil svoje dieťa a hlavne v novom prostredí ako máme my. Tu nejde o nechapavost mojej dcéry ale skôr o jej nekonfliktnost, dôverčivosť a citlivosť. Ale beriem aj tvoj názor. Veď treba sa v témach pochváliť a zdvihnúť si aj svoje ego.
@elizabet173 tak ja som sa skôr chcela poradiť ako ďalej a posledné čo by som chcela zakazovať mojim deťom sa s niekým rozprávať. Vidíš aj keď som mamou pomalí 25 rokov vždy mi príde dobrá rada vhod😉.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
terezka1947
10. sep 2022

Nerozumiem,načo si to riešila s chlapcom🙄
Keď ti vadí,že sa k dcére takto správa,vadí to aj tvojej dcere,tak nech sa s ním nehrá. Veď teraz sú vo veku,kedy jeden pred druhým machruju. A tieto ich "problémy" sú súčasťou ich vývoja a vytvárania vzťahov. V jeden deň sú kamoši na život a na smrť,druhý deň sa pohádajú,lebo sa im niečo znepaci a tretí deň sú kamoši opäť.
Vieš koľko vaznych situácii ešte v živote bude?
Neverím,že toto rieši rodič s cudzím dieťaťom.

autor
10. sep 2022

@elizabet173 jeden deň sa v pohode hrajú dokonca najlepší kamarát no a keď si zmyslí tak spraví toto. Ja som bola v tom že ju zoznámi s ostatnými ( tým že sme sa presťahovali a nemenili sme školu tak sa nemá ako inak zoznámiť) Už mi aj napadlo či na ňu nežiaril. Ona kde príde tam je s každým kamarátka a on je potom taký odstrceny. Tak asi takto dáva najavo svoju prevahu v tom že pozná ďalších nových a ukazuje jej miesto. Napr. Aj v tom týždni keď jej tak vulgárne povedal. Išla k druhým susedom a už sa mu to nelubilo a začal s prezývkami. A toto už je na slovne zastavenie. To jej teraz vysvetlíme že nie s každým musí byť zadobre a keď pôjde okolo a on začne vynucovať jej pozornosť podobnými obdobnymi prezývkami tak mu to prejde??? Lebo ona ho síce odignoruje no mladý jej nájde z nasratosti prezývku a posunie ju ďalej. To už je šikana.

sense
10. sep 2022

Aj moja dcéra je taka, teda bola už sa to trochu zlepšilo. tiež si musela hľadať nových kamarátov ale neriešila osm podobných spratkov ti ta majú aj tak na salame ale "riesila* som ju. Vy ju musíte naučiť ze ak sa tam necíti dobre má odísť a nikto ju nenúti tam ostať. Ak by ju niekto niečomu nútil napriek tomu ze ona nechce, ju musíte uistiť ze jej dôverujte stohite pri nej a pomôžete jej, nech je to čokoľvek. A takisto ze ľudia aj deti sú rôzni niekto je ao ona niekto je ako on, a to ze ju niekto zavolá hrať nie je automaticky kamarát lebo skutočný kamarát sa tak nespráva. A vysvetľovať stále dookola.

merrynka19
10. sep 2022

Ja by som určite nedohovarala susedovi. Ale vysvetlila dcére,že toto nie je kamarát..a majú už 10 rokov. Čiže nie sú to tak malé deti. A dcéra mala odignorovať ten telefonát a neísť tam..a keď sa tam necítila dobre ísť domov...prečo tam sedela ? A čakala kým ju manžel zavolá domov ?

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
terezka1947
10. sep 2022

Tak si to mala napísať v príspevku vyššie,že na ňu slovné útočí.
Ale pokiaľ je to takto,okrem toho,že by som saxdcerou porozprávala a nedovolila jej chodiť s ním von. Čo sa divím,že keď jej tak ubližuje,že s ním byť chce.
Môj syn mal problém dosť podobný tomu tvojmu,ale v triede a teda,horšie veci sa diali. Ucitel,riaditelka neriešili. No on toho chlapca zďaleka obchádzal,nechcel s ním byť kamoš. Sa divím,že dcéra s ním chce chodiť von. Potom to medzi nimi možno také zle nebude alebo sa jej páči. Alebo sa páčia jeden druhému a takto nešťastne to riešia.
Tvoj parťák na rozhovor je rodič toho dieťaťa,nie dieťa.
Čiže zazvon u nich doma a porozprávaj sa s nimi.