Ako nahovoriť manžela na druhé dieťa?
Ahojte damy, dlho som rozmyslala ci napisem, ale zda sa mi, ze vy tu mate recepty na vsetko. Na tuto temu som diskusiu nenasla, teda ak je, asi ma admin zastavi... Mame 3 rocnu dcerku a ja uz rok naznacujem manzelovi, ze by sme mohli mat druhe dieta. Mam uz svoj vek - 36 rokov a uz sa citim dost unavena, preto si myslim, ze mat druhe je vhodne, aj kvoli dcerke ktora ma 3 roky. Vytvorila som si vlastne podnikanie a dari sa mi, hlavnou zivitelkou som v rodina ja - takze to nie je otazka financii. Muz stale hovori, ze je to o pocite, ze este nie je na to nastaveny, ze sa na to neciti a nechce o tom vobec debatit, ze co tym mysli. On ani nikdy neplanuje takze neviem, ci sa mam popozerat po dietatku, ktore by som si zobrala do staroslivosti. Ja sa uz aj bojim nadhodit temu dieta, lebo hned je zle, uz je na to podrazdeny, ale zaroven rok tuzby po dietati je dost. Mate niektora s tymto skusenost a ako ste chlapa zlomili?
@katka116 ja fakt neviem, ako na takehoto pohodlim zhyckneho chlapa. mozes mu slubovat este viac pohodlia, ale to je cesta nikam. este prestane chodit do prace 😀 podla mna by si od teba mal nejake veci vypocut. napriklad, ze mu v zivote davas, co chce. skvelu uspesnu iniciativnu zenu, teplu veceru aj financne zazemie. robis maximum pre vasu rodinu, a preto by on mal prestat pozerat na seba a svoje pohodlie, a tiez pridat ruku k dielu.
@eri28 lenze mi sex mame a tiez som vzdy otehotnela na prvykrat. Teda myslim aj prve co som potratila aj nasledne moju babulku. Ale on si dava maximalny pozor a vzdy sa na konci vytiahne... Baby mi stale radia, aby som to urobila naruzivo a aby to nestihol... ale ako pisete ja nechcem dieta ked ho on nebude chciet, ani ho saliet... gynekolog radi, ze robte to este druhy krat za sebou, ze v trubici zostanu nejake "kamosky spermie" ale mne to pripada take... ze sa na to netesime obaja a neskusame obaja snazilkovat
Proste asi musim cakat a cakat kym ho to nenapadne sameho...
@tea333 no hrozili mu aj vypovedou vtedy sa zlakol ale ja mu na to, ved neboj ja sa o nas postaram, len sa nestresuj... to som debil, co?
Ale nie v kazdej domacnosti je to rovnako, my mame garde opacne a ja sa o neho staram ako keby bol milovanou zienkou a nechcem, aby sa stresoval, lebo mu to nerobi dobre...
Minuly tyzden som mala taky vystup - robim to raz za pol roka - ze som zaplatila cele byvanie, ze sa viem postarat o celu rodinu, vsetky zavazky platim, mame nasetrene na 5 rokov ak sa uskromnime, auto som si kupovala sama, v zivote mi benzin nezaplatil, v zivote mi jednu dovolenku nezaplatil a on s chalanmi beha a na to ma.... a ja mu nic nevycitam a ani rodinu nechce mat s nami?
Vypocul si to, 3 dni bol ako medik na malu a so mnou chcel kounikovat, samozrejme nie o teme dieta... a uz sme opat v starom rezime....
Ach jaj s niektorymi chalpmi je to tazke, ale kazda ma ine problemy.
Dakujem, ze sa mi snazite pomoct. Niektore problemy, ktore maju zienky s chlapmi by som ale nechcela ☹
@katka116 ani nevies ako velmi ta chapem..v 90% toho co pises som sa nasla aj ja..riesim to iste...teraz napriklad pracujem, ja nie som podnikatelka, ale ja pracujem..drobec bude mat 2 roky...ja som zivitel rodiny..som o 3 rocky od teba mladsia..teda cochvila budem mat 34...a tiez som mala najprv jeden MA a po 2 mesiacoch snazenia som opat otehotnela..a cele tehotenstvo krasa, uzas..pracovala som az do zaciatku kontrakcii...ked zacali, vypla som pocitac a sla do porodnice..vsetko uzasne..a strasne tuzim po druhom dietatku, sice s jednym rozdielom, ze som za trosicku vacsi vekovy rozdiel, na com sme sa zhodli s muzom tiez kedysi..tak 4-6 rokov...takze u mna otazka snazenia sa bude zacat tak o rok a nieco..ale aj napriek tomu, uz takmer od narodenia nasho maleho riesim stale to iste s muzom- ze on sa uz rozhodol, ze druhe dieta nebude...stale viac sa v tom utvrdzuje, ja tu temu ani nenadhadzujem, ale on pri kazdej moznej prilezitosti mi pripomenie, ze nech s tym uz neratam...odlozila som vsetky hracky a stale odkladam oblecenie, kociky, vsetko..ze ved raz sa zide..a on mi to kaze predat, ze proste druhe nie...a tak som sa tiez popri praci zazrala na MK, lebo stale tu hladam temy o detoch, o surodencoch, o tom ako vplyvat na manzela, citam si maminky co pisu o problemoch pri detoch s malym vekovym rozdielom, s vacsim, o radostiach..ale na mojho muza neplati vobec nijaky argument...a tiez nemame dovody financne, nemame dovody zleho tehotenstva ci porodu, aj nase dieta je anjel co krasne spava, papa..nie je casto chore...jeho dovody su skor typu, ze sme na deti sami, ze on chce dat nasim detom vsetko, ze ked bude druhe, tak sa nebudeme moct venovat obom rovnako, keby nam pomohli aspon dedkovci kedy-tedy, ked budu kriticke situacie, ale na to sa neda spoliehat, lebo su daleko..tiez mu vadi stale ked maleho nieco nahodou boli, napriklad zuby ked idu..manzel je precitlively na to, ze sa nase dieta trapi...ze mu nevieme pomoct..a ze nechce na tento svet privezt dalsie co sa tu bude trapit..ja tieto reci nechapem...a stale snivam o brusku, o surodencovi pre maleho..o tom, ze pri druhom neskor by som mala mat uz lepsie podmienky na to, ze budem moct ostat na materskej ja...ale nemam pocit, ze sa mi ho podari niekedy zlomit...a obavam sa, ze ak by aj ano, tak nase druhe dietatko mozno bude castejsie chore, nedajboze by mal nejake vaznejsie problemy, alebo bude zle spavat, bude budit starsieho, alebo proste nejake vacsie komplikacie, ktore sme pri starsom ani nezazili..tak budeme mat len stresy, mozno mi bude vykrikovat, ze vidis to...a niekedy potom neviem, ci sa o to vobec snazit a riskovat mozno aj rozpad vztahu v buducnosti..ktovie...
inak sme to riesili aj v tejto teme:
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/manzel-nechce-druhe-dieta-mate-podobnu-skusenost/
ale som rada, ze si otvorila tuto..hadam sa este viac zienok prida..lebo ja sa tiez z toho musim stale vyrozpravat a podelit...
@eri28 hej aj ja to niekedy skusam srandou... alebo mu ukazujem aka bola mala zlata ked bola malinka... a uz sa aj bojim nieco naznacit, lebo hned v tom vidi pokus o dieta... a povie maminka prestan, v kazdej druhej vete naznak dietata... potom vas to rani a je po komunikacii
Uz len cakat na tie kvapocky lasky 🙂
@m.i.r.i ja som sa tiez citila bezmocne, ked som to pocuvala. aj ked u nas su pomienky uplne ine. manzel je zivitel rodiny a este je s nami doma a stara sa.ň
@katka116
@m.i.r.i inak teraz ma napadlo, ze strasne zabera, ked to chlap pocuva od ludi, na ktorych mu zalezi, teda mimo manzelky. mojmu muzovi moj svokor furt omiela ze chce 5 vnucat, ako su deti to najkrajsie a jedine..a ako sa o neho deti postaraju, ked bude stary. svokrovci dochovavali dedka a ked umrel, tiez sa v muzovi nieco zlomilo. rodina bola s dedkom do poslednej chvile, moja svokra sa o svojho otca starala do poslednej chvile na lozku, nezomrel sam, opusteny, v nemocnici. vtedy to trochu pochopil, a ja som mu povedala- vidis, jedine na com nakoniec zalezi je, ci mas rodinu, ktora ta miluje.inak to muz pocul aj od kamaratov, ako je super mat viac deti, jeden jeho kamarat ma synovcov s malym rozdielom, tak mu kamarat rozpraval, ake je to super, ako sa spolu hraju a tak, lebo vedel, ze muza spracuvavam.
@m.i.r.i n tak dufam, ze nam temu nezamknu. Pane boze co pises, uplne vidim seba. My mame tiez starych rodicov prec a daleko ale to nevadi, lebo mame fantasticku opatrovatelku a ja tym ze som zostala podnikat, ked by mala ochorela /co bolo asi 2 krat/ tak si prehodim klientov a som s malou. Nenutim ho zostavat doma ani vyzdvihovat malu zo skolky...
No proste vsetko je ideal... minule mi zahlasil, ze on netvrdi ze vobec nechce druhe dieta ale nie teraz... ale kedze on neplanuje... mozno mi odzvoni 40ka a budem sa molit aby som porodila ako Madonna v 42ke
Ja mam viacerych znamych, ktorych deti maju 5-6 rocny vekovy rozdiel, ale tie deti sa spolu nehravali a neboli tak zomknuti ako surodenci s 2-3 rocnym vekovym rozdielom....ale urcite su vynimky. Dokonca muz ma az 3och surodencov a su medzi nimi 2rocne rozdiely a fantasticky si pomahaju. Vzdy si boli napomocni, najma v krizovych situaciach - paradox, ze teraz si z toho muz neberie priklad
@tea333 no tych inych ludi som myslela aj ja..len problem je, ze jeho otec napriklad ani nerata, ze my mame mat viac deti..on ked som raz nieco take hovorila, myslim, ked sa susedia pytali, ze kedy sestricka bude, tak on sam, ze im uz viac deti netreba..moj muz je jedinacik..teda aj svokor ho mal sameho a on k tomu, ze my sme uz stari na deti, ze nam jedno staci..tak viem, ze otec napriklad mu nic nepovie, ze je dobre mat viac deti..a moji rodicia sa zas museli zdrzat, lebo moj mm je haklivy na to, ako stari rodicia hundru, ze kedy budu mat vnucata a potom ked s nimi treba pomoct, tak je 1000 vyhovoriek preco nie...ako u nas..lebo oni pracuju, lebo my sme daleko, lebo oni su uz unaveni....a ze mladi maju deti preto, ze su este vitalni sa o nich starat..stari uz nevladzu...a podobne..takze moj mm povedal, ze nemaju pravo hovorit nam do toho, kedy a kolko mame mat deti a ako chcu vnucata na to, aby sa pochvalili v praci a u kamosov, a obzerali si fotky vnucat....tym sa namotivovat teda vobec neda...no a argumentuj tym 🙂
@katka116 na vekovy rozdiel mame svoje dovody..vsade su plusy a minusy..je tu aj na MK o tom vela tem..ja som so sestrou tiez 2 roky rozdiel a bolo to super potom neskor, ked sme sa spolu hravali..ale ja sama osobne by som nechcela este mojho maleho oberat o detstvo tym, ze on uz je velky brat..viem, ze vacsi rozdiel ma nevyhodu toho, ze uz deticky su taki akoby dvaja jedinacikovia, ale nie je pravidlom, ze si neskor nebudu rozumiet a pomahat ako surodenci...to je uz jedno...ja by som chcela ten rozdiel vacsi, ale hlavne ide o to, ze chcem druhe 🙂
A o tom neplanovani viem aj ja svoje..my sme tak sli aj do svadby a prveho dietatka..este teraz nie, ved raz sa vezmeme, raz bude to dietatko...a este podme toto spravit, este toto..a ked som chcela konkretne ze kedy to uz bude..tak nemam tlacit..ved raz to dietatko bude...ze on velmi chce deti, len este nie teraz🙂 takze to poznam..teraz je to len ine, lebo sa dost radikalne vyjadril, ze druhe vobec nikdy...
Tak ty to mas este stale dobre, ved nemas radikalne nie🙂 Ale uplne ta chapem..ta neistota je hroznaaaa...
@tea333 ty ma uz zabijes kolko ti argumentujem - ale to v dobrom a tesim sa z tvojich rad. Ja som organizovala navstevy u rodin s 2-3 detmi, vikendy s takymito rodinami a vsetci sa do neho navazali ze kedy druhe... a ja ze by som aj chcela a on ze este nie... vtedy sa vsetci cudovali, ze coooo? ze to sa malokedy vidi, ze muz nechce...
rodina do neho skor nerype... skor znami.
Ja s mojimi rodicmi nemam taky vztah, ze by som ich nahovarala, ze maju mojeho muza na dieta prehovarat...
@katka116 trosku sa zapojím píses ze muz ma 3surodencov prave deti z velkych rodín su proti tomu aby oni sami mali viac detí vacsinou ostavaju pri jednom aspon co ja poznam ja mam deti3 moja mama pochadza z 6detí vies co sa moja mama nahnahnevala ked sa dozvedela ze bud,me mat tretie?nikto tak nevystrajal iba ona -MOJA MAMA asi preto ze vedela ake to je mat viac detí -tazke je to tazke my sme mali smolu keby boli deti zdrave bolo by to snad lahsie ale tak u teba sa jedna len o druhe dieta to by sa este mohol ukecat az ta ma rad myslím ze pristupi na druhe al az nie tak druhe ti potom ani niej treba nestoji to zato aby trpeli deti dve s jednym je ziviot ovela lahsí 😉
@m.i.r.i no ved vekovy rozdiel u nas bude tiez min 4-5 rokov - ak vobec. Nepovedal radikalne nie, ale ze nie teraz, ale tym ze neplanuje resp. tym ze je taka povaha, ze 12 rokov robi niekde a z toho 7 rokov nie je spokojny, ale nic s tym neurobi... ja som presny opak ked nieco chcem, idem si za tym... ale on len skomentuje ze skoda, ze nema taky drive ako ja a prejde dalsi rocik...
Keby povedal, ze vies teraz nie, ale vidim to na koniec roka, nejako by som vydrzala a vratila by som sa k teme na jesen... to by som sa musela riadne zapriet 🙂 teraz neviem kedy je vhodne sa k tomu vratit, aby to nebol natlak...
@katecameron hej pockam... ked ja mam niekedy pocit, ze by som sa v skromnosti postarala aj sama aj o 3 deti. Ved mat deti je dar. Minule som bola na stranke anjeliky.sk a tolko som sa naplakala nad tymi pribehmi, co si musia niektori rodicia vytrpiet. A my budme stastni za kazdu spolocnu chvilku s rodinou. Z prace ta mozu vyhodit, kamaratky sa ti otocia chrbtom, ale tie nase deticky - ja chcem do nich dat vsetku lasku a priority. Aj karieru som odsunula na druhu kolaj.
Ja som nemala detstvo s velkou laskou k rodicom, nikdy mi nic nevysvetlovali, nikde som nemohla chodit ani na strednej, VS bola pre mna vykupenim a postavenim sa na vlastne. U mna budu deti vzdy prioritou!
@katka116 tak ale aj pre mna su deti prioritou ja som koli ich zdravotnemu stavu doma uz 9rokov aj napriek tomu ze som vystudovala VS a mala slubnu karieru lenze prisli deti zo zdravotnymi problemami a vsetko islo bokom karira proste vsetko som obetovala len im verím ze raz sa mi to vrati 😉
@katecameron to urcite, ze sa nam to vrati.... v dnesnej dobe kedy sa vyzaduju od manazerov 12 hodinovky - som si povedala, ze to teda nie... deti su na prvom mieste
@katka116 uplne s tebou suhlasim..totalne zdielam tvoje pocity...ja pracujem lebo nam to dovolilo zit na vidieku a ja pracujem z domu, vsetko kvoli malemu...takze som pri malom tak ci tak aj cez den, pracu mam flexibilnu..ale tiez by som si trufla aj na 3 deti..pri druhom by som uz dufala, ze sa nam to podari zariadit tak, aby som ostala doma s nim na materskej ja..tiez karieru mozem mat este lepsiu, ale kvoli praci na doma a zivotu na vidieku som to nechala stagnovat..mam inu prioritu..ale juuj..veru, nie casto su taki chlapi co nechcu deti...vacsinou mam kamaratky co muzi praveze chcu viac deti, ale casto to nechce maminka, kvoli porodu, kvoli tomu, ze je na deti uplne sama..a tak...no neviem kam to spejeme v dnesnej dobe, ze musime tlacit muzov do toho aby rozsiali svoje semienka a zabezpecovali pokracovanie rodu 😀
Ja by som ho nenutila a radsej by som zostala v harmonickom vztahu, aj ked len s jednym dietatkom. Viem, ako sa zivot zmeni, ked su deticky dve. Iste, je to krasne, i ked tazke, ale je to fajn, ked to chceli obaja. Viem si predstavit, ze ak by som do tohoto dotlacila manzela, tak by ma mrzelo, ak by mi to vycital. Mozes mu samozrejme povedat ake by bolo skvele, keby mala vasa dcerka pri sebe okrem Vas dvoch dalsieho blizkeho cloveka, s ktorym moze ratat, ale tlacit ho do toho asi nemozes.
@m.i.r.i ja budem mat rozdiel 2 roky a celkom mi vadi, ked mamicky davaju takto male este skoro babatka do role velkych bratov, ktori teraz musia toto a hento, a musia vydrzat, a mladsi je uprednostnovany.starsiemu potom hovoria, ze musia dat mladsiemu hracku, lebo je mladsi.ja toto robit nechcem.2 rocne dieta je male, a podla mna ma take ostat aj pri mladsom surodencovi. samozrejme ze niekedy musi pockat, ale tak je to aj bez surodenca. planujem sa mu venovat aj osobitne a davat mu "jedinacikovsky" cas a lasku, a necakat od neho ze bude ten starsi a rozumnejsi.
Mne trvalo skoro rok a pol, pokiaľ som manžela prehovorila na prvé. No žiaľ po 11tt bol MA. Ale teraz možno od februára yačíname odznova, tak držte palce 😉
Na jednej strane je nenútiť muža nasilu mať druhé dieťa. Samozrejme, že v harmonickom vzťahu nefunguje "Teraz bude" ale prístup, ako opísala @anjelicek26. S tým môžem len súhlasiť. Ale na druhej strane je chlapov striktný postoj "NIE" bez ochoty k akejkoľvek debate takisto nútením nasilu, aby žena žila iba s jedným dieťaťom a takisto aj nútením toho vlastného jedného dieťaťa, aby žilo bez súrodencov! Na základe niečoho, čo tá žena ani nemá právo vedieť? Že aký je dôvod? A musí to z neho dolovať a prosiť, aby sa jej vôbec zveril, že prečo druhé dieťa nechce? Bože tí chlapi sú, čo čítam tu na koníku, tak také cintľavky, len ich ofukovať a skákať okolo nich a "nič mi nehovor" a "nič nechcem riešiť" a "bude furt len po mojom" a žena potom vyplakáva na koníku, že ako naňho, aby chcel dieťa a ako ho presvedčiť, aby uznal jej túžbu po svadbe a ako ho presvedčiť, že aby s ňou spával!! Kam sa to ten svet rúti!?
Ak sa dvaja dohodnú, že chcú len 1 dieťa, je to jedna vec, aj keď aj tam vlastne nútia svoju vôľu jedináčikovi...ale ten s tým ťažko niečo narobí. Ale aby sa 1 partner rozhodol, že BUDE len jedno a druhý partner mal oči pre plač a dával si na váhy, čo mu stojí viac za to, či partner alebo jeho túžba po druhom dieťati, tak to je proste nespravodlivé a sebecké! Áno, nech existuje kompromis, vo vzťahoch by mal byť, ale keď jeden povie TAKTO a druhý sa môže akurát tak prispôsobiť, ak oňho nechce prísť, tak tomu kompromis nehovorím!
A @kamilka22 podotkla, že keby muža dotlačila do druhého dieťaťa, že by jej to mohol vyčítať a ju by to mrzelo... a čo tá žena, ktorá je dotlačená do toho, že má len jedno dieťa, hoci túži po dvoch troch štyroch? Tá nemá čo vyčítať? A jej muža by to nemalo mrzieť, že jej nedoprial, po čom túžila?
A keď už sme pritom, nebude neskôr vyčítať dieťa, že prečo nemalo súrodenca?
Ale hlavne že chlap sa nemusí ničoho obávať a je spokojný...

@tea333 toto mas uplnu pravdu, vsetko mam zorganizovane a on chodi pohodlne domov, caka ho tepla vecera 🙂 mas pravdu som akcna, ale jemu to vyhovovalo ked sm sa spoznali 15 rokov dozadu, vzdy hovoril, ze chce taky motor ako som ja...
teraz uz prevychovat mna lebo jeho...
viem ze chyba je vo mne, taksom si ho zvykla, ale co teraz...?