Ako nájsť čas pre seba pri hektickom živote?
Jedno dieta 5r chodí do škôlky druhé dieťa 10r do školy. Robím vo výrobe umožnili mi od 7 do 15 pracovný čas. Ráno utekám s deťmi do škôlky a školy potom do práce. V práci celý deň na nohách často ani na záchod nemôžem ísť nie to ešte najesť sa v kľude. Poobede rýchlo pre deti, so staršou robiť úlohy, variť, prať, upratovať neviem čo skôr. Pri staršej musím sedieť lebo sama nespraví úlohy, mladšia sa chce hrať stále ma ťahá preč. Do toho domáce práce. Na varenie som vykašľala jeme cez týždeň chleba so salamom alebo pasteky parky atď niečo rýchle na prípravu. Veď sa najeme v práci deti v škôlke škole. Milujem keď rodina mi povie že mám manžela nech mi pomáha v domácnosti, lenže on pracuje od rána do 17 pokiaľ dôjde domov je 18 hodín. Doma nerobí nič, zapne si telku trochu sa pohrá s deťmi. Kamošky ma chápu a ľutujú že mám 2 malé deti za sebou a je to sakra ťažké starať sa o ne. No nevedia mi poradiť kde si nájsť čas na seba. Stále som nervózna dôjdem domov neviem co skôr robiť, potom len kričím na deti nech mi dajú pokoj nech si môžem na chvilu si sadnúť a mať ticho. Je to na zblaznenie. Cez víkend dohanam čo cez týždeň nestíham. Chodíme von s deťmi aj s manželom no nevládzem ani na výlet ísť. Potrebujem si oddýchnuť a nič neriešiť len bohužiaľ to sa nedá.
@nykkushka Áno vadí mi to keď deti hasteria a robia hluk potom na ne kričím nech su ticho. Mám celý deň toho dosť a potrebujem ticho a kľud. Aj teraz ony hádžu v izbe vankúše a rehotaju no neporazilo by ťa. Muž sa isol umyť sa, ja naháňam deti nech idú už do postele nechce sa im ja zas nervy nech už spia a môžem si aj ja ľahnúť.
@dskjhfdlkdjhl Ja som ako druhacka prisla domov zo skoly, nieco si zahryzla, zbalila veci do ZUS a sla som autobusom sama zo sidliska do mesta na hudobku. Ale je pravda, ze to bolo 25 rokov dozadu a bola mozno bezpecnejsia doba
To vážne 10r dieťa nevie kedy prestať? Ty máš naozaj problém nie s únavou(to je iba výsledok) ale s výchovou! Nechaj nech to vyrieši muž.
@mimi3008 no, moje deti to zvladali aj v tejto dobe. Ale boli vedene k samostatnosti.
Nie autorka, nevadilo by mi to. Pretože pokiaľ by sa deti "hrali" si ja môžem vypiť kávu, dať koláč alebo len tak sedieť. Alebo sa jasim s nimi, na vankúšovej vojne nevidím nič zlé 🤣.
Každopádne, máš to na prd, zle rozložená robota a zle naučené deti, žiaľ aj muža.
A vieš väčšina žien co chodí do práce ma toho z roboty dosť a chcú ticho a pokoj, ale pri deťoch to nie je také Izy pizy, veď to vie každá 😉
Dostala si kopec rád a ani na jednu si nenapísala okej skúsim to, aj keď si to vyžaduje tvrdší režim. Všetko stále len negujes, takže si myslím, že si za to ako to máš doma môžeš z 50% sama. Sorry
prepac ale 10r slecna by ti uz davno mala s vacsinou veci doma pomahat, a realizovat sa doma s nejakymi domacimi pracami. Ja som v tom veku mladsieho surodenca brala zo skoly a sami sme sli domov. Okej je dnes ina doba, nic to nemeni na fakte, ze 10r dieta sa ma v pohode vediet "venovat sa" a byt plnohodnotnym surodencom tomu mladsiemu, a nie ze ty este samostatne riesis aj ju, ze "nevie kedy prestat"
a ako budes tie domace ulohy riesit o rok, s prvacikom? ked tej 10rocnej musis stale asistovat? to este len bude zahul.....ak si to dovtedy neupraces
@zuzuliennka1 deti majú vychovávať rodičia, nie súrodenci. Pán otec sa dovalí domov, zapne si telku a tým pre neho svet končí. Nie staršia sestra, ale tento spolubývajúci by mal zdvihnúť riť a dať deti na poriadok, zatiaľ čo autorka obstará ostatné veci, keďže on je evidentne neschopný.
No keď sa nič "nedá " tak len fnukaj ďalej. Čo je zlé na vankúšovej bitke a smiechu? Zober víno, čokoládu alebo čo chceš, postav sa do kúpeľne, keď muž vylezie oznám mu, že ideš na hodinu do vane nech uprace zatiaľ deti do postele. Zamkni sa tam a nevylez kým v byte nebude ticho. A od zajtra začni so zmenou režimu.
@tiezjedna myslela som to v suvislosti s tym, ze sa doma len hasteria a nema klud. Jedna vec je, ze to su deti, je to normalne, druha vec, ze ta 10r by mala mat uz trochu chochmes. Nepoviem keby pisala o 4 a 5r detoch, ale 10 a 5 ze sa jasia a kricia v izbe,..
to ze manzel sa dovali domov,.. je tiez jej problem, ale dlhodobejsi, nez vek deti, na to stavim krk, ze taky domased bol vzdy, takze zapajat do aktivit mala uz davno.
my sme sa nikdy nehrali s otcom a mama varila, vystacili sme si sami ale boli sme nauceni sa nejak chovat, a nie hadzat po sebe vankuse a vrieskat v byte
Tak neviem presne kde bývate, môj má 9, od 8 chodí električkou do školy sám
Ticho a kľud od 5r a 10r dieťa? Veď sú to deti! Nech jašia a čo? Nie je pol noc, je piatok. Hrajú sa spolu v izbe. Áno, vadili by mi bitky a krik pre “nič”. Ale nech sa hrajú ako chcú, aj bordel v izbičke. Sú malé.
A deti po sebe má moja susedka čo má 4deti za 5 rokov.
Ja ťa chápem, ja tiež by som po práci chcela kľud, ale nerobím od 7-15, a na druhej strane dieťa je malé len raz….
Rodina má pravdu, muž je debil. Lebo nielenže ti nepomáha, ale ešte teba obviňuje, že si lenivá.
Keď nechce pomáhať, nech lepšie zarobí a ty budeš všetko robiť sama.
Jedine, čo ti uznám, tiež by som nenechala 10r samú chodiť na krúžok v hlavnom meste.
@nykkushka Vyskúšať môžem ale čo konkrétne?
@zuzuliennka1 Keď pôjde menšia do školy to bude ešte náročnejšie. Presne tak ani ja ako dieťa som sa nikdy nehrala s rodičmi no teraz je doba iná. Deti sa nevedia zabaviť samé.
Ved dobre tak nech sa nudia ked su lenive sa zabavit.. to co sedis pri nich ci jak?
Moj sa nudi casto, lenivy je si nieco najst ale animatorku mu nerobim,mam kopec prace, sem tam zahrame pexeso a tiez chcem aj cas na svoj pokoj a spravim si ho. To mi nik nevezme
Ja mám 5 a 7 ročných a teda nerobím im animátorku, vedia sa zahrat pekne spolu. Nedá sa stále pri deťoch sedieť a organizovať im čas.
Ako prvé vyskúšaj to,že staršej pridelíš POVINNOSTI. Zajtra je sobota,tak uprace postele,aby si nabudúce rozmyslela hádzať vankúše. Mladšej má byť príkladom a nie,že sa správa na jej úrovni. A predstav si,že také deti,ako máš sa majú vedieť zabaviť samé. Nezovšeobecňuj, ty si si ich to nenaučila!
No ja žasnem. 5rokov rozdiel medzi deťmi, v práci ti vyšli v ústrety s pracovnou dobou a ty fňukáš? Nejak blbo sú všetci tvoji najbližší naučení. Varíš rožky so salámou, párky.... Waw, ale to hádam zvládne aj pán manžel a deti aspoň to staršie aj bez teba.
Perie práčka, vyvesiť zas nemusíš len ty. Zapájaj ich a hneď by si mala času aj na oddych. Keď pôjde mladšia do školy a nezmeníš nároky, zblázniš sa.
Noo, pokial ide o deti este som "nevyhrala" ale starsi ma skoro 4 a od malicka sa vie zahrat paradne aj sam. Ked bol malinky, vzdy som bola s nim ked chcel, potreboval - okrem casu pri kave! Zo od mala vedel, ze vtedy sa hra sam. Chodil iba kontrolovat casom, ci uz som vypila 😄 - to pozera obcas aj teraz. Ja to vidim tak, ze som sa s nim veka hravala s malynkym ale on sa ozaj aj sam vedel zabavit. Mam dve kamosky, ktore by si rady tu kavu tiez vypili v klude ale ich chlapci sa nezahraju od mala sami. Obaja su velmi rozumni, sikovni ale potrebuju niekoho. Jeden sa dokazal zahrat "sam" ked sme boli u nuch na návšteve. Vtedy bola milo prekvapena.
Nas napriklad rad po
aha - vysava, kludne aj cely byt, vybera umyvacku, susicku aj nakladá. Keby sa dala pracka, poriesi aj tu 🙂 Mas velke deti, kludne ich zapriahni do domacich prác a zváž vymenu muza
Teda mozno by ti bez neho bolo lepsie. Co robi okrem financnej podpory?
@zuzuliennka1 tak tvoja mamina asi stíhala a bola v pohode. Autorka v pohode nie je a len konštatuje, že muž príde a nazdar. Fakt nevidím dôvod prečo by sa nemohol so staršou učiť on, prípadne zabaviť obe deti. Pre mňa nepredstaviteľné. Pre môjho muža našťastie tiež.
@svetlonos Moje deti nemajú záujem o domáce práce, normálne začnu revat a vyjednávať keď im niečo prikazem. Manžel zarába a finančné ťahá všetko. Cez víkend sa venuje deťom zoberie ich von
Deti nemaju zaujem o domace prace, manzel nema zaujem o chod domacnosti ...tak ty si rano privstan - navar rano a potom chod vecer neskor spat aby si este nieco ine postihala...ine sa neda ..... "nejsou lidi " ako sa povie ...ale moze byt manzel rad ze ma krasnu rodinku s dvoma detmi 💪
Vieš, deti treba k starostlivosti o domácnosť učiť skôr ako v 5 a 10 rokoch. A nie štýlom Fero ty choď umyť riad, Zuza ty povysavaj. Treba to robiť spolu, deti poďte ideme spolu upratať obývačku, kuchyňu, spraviť prádlo, navariť jest. Zabiješ dve muchy jednou ranou - spravíš okolo domácnosti, zabavis deti a budete spolu tráviť čas.
Naše dieťa má 4 roky a keď vidí ze vyťahujem vysávač, berie mi ho, ze on povysava..rovnako si sám utrie poličky na hračky, spraví si kašu a keď strašne moc chce, aj chlieb si natrie. Pre mňa je to veľká pomoc...a myslím, že pán manžel by sa cítil trošku debilne, keby deti vedia čo treba a on si prdi na gauči do 🥚🥚.
To sú tie veci ktoré treba zmeniť a nie na všetko hovoriť nie, nedá sa, nejde to... 🤦🏼♀️Mňa by takto žiť nebavilo
No, ja neviem, kto tak asi ma zaujem o domace prace. Ale urobit sa to musi a nemalo byt to ostavat na jedinej osobe. Tu jedinu osobu raz vykydne a ten zvysok zdochne v spine. Takze treba aj pana manzela, aj deti zamestnat. Nuz, ale u autorky sa nic neda, absolutne nic. Tak moze dalej plakat do vankusa a dufat v nejaky zazrak.
To, že deti sa v dnešnej dobe nevedia zabaviť samé máš odkiaľ? Môj takmer 4 ročný syn sa vie zabaviť sám. A keď sedím a pijem kávu aj pol hodiny tak vie, že vtedy sa nehrám a okrem datia ho na záchod, max niečoho mega súrneho, sa z toho gauča nepohnem. Ale on to tiež nevie sám od seba, my sme ho tak naučili. A keď oddychujem alebo varím, je úplne super, že si nájde sám zábavku, trebárs aj pri mne v kuchyni.
Autorka, ešte raz, 10-rocna zdravá slečna si musí sama vedieť nachystať veci do školy a urobiť domáce úlohy. Ty jej môžeš maximálne niečo skontrolovať alebo ju vyskúšať, ak majú písomku. Ďalej 5-rocna slečna sa musí vedieť sama zahrať, veď chodí do škôlky, tak tam jej tiež učiteľka okolo rite nebehá. Takže si urob normálne hodinu denne veget, deti píšu úlohy a hrajú sa, mama si dá kávu a vyloží nohy. Pohoda -jahoda. Okrem toho ja mám deti s rovnakým vekovým rozdielom plus ešte jedno staršie k tomu a tiež chodím do práce. Manžel chodí domov o 19:00.
Ja mám 5r. a 9r. deti a teda po príchode domov si starší robí sám úlohy, pripraví si tašku, ml. si v pohode vezme jogurt a naje sa. Starší vie sebe aj bratovi spraviť večeru(rozkrojiť rožok, natrieť ho maslom). Majú vlastnú izbu a vedia sa zahrať aj sami. Mám čas aj telku pozrieť. Periem každý druhý deň a robím na smeny aj môj manžel. Nemá problém spraviť večeru, naložiť, vyložiť umývačku/práčku. My máme aj psa, sliepky a stíhame...... treba manžela po 17:00 zapájať do domácich prác. Veď aj ty chodíš do práce potrebuješ si oddýchnuť. Odpoj telku a uvidíš..... 🙂
Aledvaj ty pracujes, takze netaha vsetko. A vies co? Ja som domace prace tiez nezboznovala ale teda nehrozilo vyjednavat! Kokis taku nehrali. Dodnes mam traumu z polirovania miluon poharkov a skla z vytrinok a kristalovych lustrov 😁🤯 Dnes mame doma par vinovych poharov. Zaprisahala som sa, ze takyto teror si robit nebudem. Ale uz skor ako v 10 sme si utierali v sobolu prach v dedskej aj v obyvacke a aj vysavalu a mama s nami varila. Utieranie, umyvanie riadu bolo normalne ako aj vysypanie kosa, a ryfle sme vtedy este prali kefou vo vani. I ked bola automaticka pracka. Ked sa raz pokazila, rali sme chvilu aj v rukach a 13 som veru este nemala. Nemala som rada domace prace ale zvykla som si. To nie je pre radost, ale je to potrebné a bez diskusie. Nas skoro 4 rocny mi pimaja v kuchyni. Dam mu zeleninu a kraja, robi to rad ako aj tie ostatne cinnosti. Jasne ze to neurobi ako ja a je mi to jedno. Hlavne ze si vytvara navyk. Zirala som ked vysaval a zdvihol kazdu malickost zo zeme, dokonca aj koberec nadvihol. Ked on vysava, ja po nom uz nevysajem. Pochválim ho a on je stastny. Este aj mop mu dam nech poumyva 🙂 Skoda, ze si nezacala uz skor s takymi pracami u nich. To ale nevadi, lebo to som ja taka mala tiez nerobila. Ty si vsak rodic a su veci, o ktorych mozu diskutovat ale posledne slovo maš ty! Si rodic a ked zavelis, tak bez debaty budu robit co pivies a cez to nejde vlak! Vobec ich to bavit nemusi, nech pindaju ale urobia to.
Možno pomôže organizácia v domácnosti. Ale hlavne rada pre teba ROZLOŽIŤ ADEKVÁTNE PRÁCU MEDZI VŠETKÝCH …. Napríklad saty kľudne ukladať ty, ale ponožky a spodné pradlo zvládne aj tvoj muž pri telke, kos vynášať môže muz, vyprate veci ti môže podávať 10 ročná dcera či sa jej to paci alebo nie, 5 ročný môže utriet prach na skrinkách(aj keď to nebude dokonale, je ti návyk) kupelky umývam kým sa deti kúpu(umývadlo a záchod..vanu nakoniec) vysávať môže aj 10 ročná(tiež to nemusí byt dokonale, ale robit z toho prirodzený návyk) a motivuje a odmenuj deti! Napríklad c sobotu. Ak si doobeda upraceme dom, popbede ideme do detského kútika, do kina, na McDonald, pôjdeme na preliezky alebo čo vás baví. Trosku zmeniť myslenie a ide všetko. Držím palce dostať sa z toho kruhu

@zuzubb007 ja sa nehnevam. Len by som mu dala pocitit ako je to prist z prace a nevediet ci sa najskor prezliest, naucit s detmi, alebo navarit veceru. Detom zo par dni neublizi ak sa naucia o par hodin neskor. Potom by mu mozno cvaklo, ze treba doma pomoct.
U nas napr jeden vari, druhy sprace a umyje, a ten jeden da medzitym na poriadok syna (umyje, da pyzamo, zuby atd. Alebo naopak. Nehrozi, ze jeden si sadne za TV a druhy ma upratovaci maraton. Sadame si k TV spolu s poharom vina o 20 ked syn je v posteli. Od 19:30-20 sme vsetci spolu v posteli a citame si rozpravky, predtym ako ide syn spat.
Manzel ma dva dni v tyzdni volno, povysava, zmyje podlahy, ked je vela pradla da aj poprat a do susicky, posklada a je so synom doma. Navari im obed. Ja pridem z prace a mam nachystanu veceru, vtedy aj umyje a sprace. Syna dava do skolky, aj ho berie. Mne ked praca dovoli tak vezmem syna ja. Nakup riesime uz iba donaskou, ked nieco chyba ide ten kto ma cas.