icon

Ako nájsť odvahu opustiť manžela a svokru?

10. dec 2024

Ahojte ja už naozaj neviem ako ďalej . S manželom sme spolu 8 rokov mame dcéru 5 ročnú a s predchádzajúceho vstahu ja mám 14 ročnú dcéru . Všetko sa zmenilo po narodení našej dcéri . Svokra zhodila masku a vyhlásila mi vojnu . Manžel verí svojej mame . Vymýšľa si na mna veci ktoré sa nestali . Najprv že bola u nás a nedala som jej dcéru kočíkovať a pritom u nás ani nebola. Muž keď isiel k rodičom vyplakavala ako nemôže varovať atd . Pritom odmietla dcéru prebaliť že sére žlté hovna . Bola kojená . Keď nastúpila do škôlky a ja do prace že bude vartovat aby som mohla byt v práci dlhšie ( živnostníčka som ) ale prestalo ju to baviť lebo dcéra stále chorá týždeň v škôlke dva týždne doma . Tak sa stalo že neprišla nezdvihla ani mobil . Ja v práci objednaných zákazníkov . Mali to rozdelené s mojou mamou raz jedna raz druha presne férovo . Začala mi vyčítať že som do manželstva došla s holou ritou a dom je jej syna a ja budem poslúchať tak ako ona musela svoju svokru ( býva v rodičovskom dome kde snimi žila aj svokrova mama) a že jej svokra tiež nevarovala a nebude ani ona mne . Vždy sa takéto udialo bez prítomnosti manžela . Pred ním hra utrápenú starú mamu ktorá nemôže byt so svojou vnučkou lebo ja si to neprajem . Muž sa za mna nepostaví . Mame financie každý svoje a jeho mama mu dáva rady aby odomna pytal nájom a aby sme so všetkým išli na polovicu . On zarába slušne okolo 2000€ mesačne. V odbobi Jaro - jeseň máva okolo 2900€ ja sa pohybujem okolo 600-1100€ záleží aj aký mesiac koľko ľudí mi príde . Raz je lepšie raz horšie . On odomna pytal polovicu za nákup atd . On si sám rozhoduje o svojich peniazoch . Dovolenky chce na polovicu na čo ja nemám . Potom hádky . Svokra nám už rok nestrazi dcéru . Pomáha moja mama . Ona mužovi vyčíta že nemôže varovať lebo ju nezavolame . Ale kwd sme naozaj potrebovali moja mama mala operáciu .mala vymluvy že nemôže . Ide sadiť zemiaky , ide na nákup , ide na stretnutie jednoty dôchodcov atd . Ja ju vlastne nepotrebujem ale muža to štve že nevaruje a neni s našou dcérou . Ona svoj nezáujem sa snaží kryt tým že som všetkom na vine ja . Snažila som sa vždy slušne ale posledný rok sa to už nedá . Čím viac výmyslov na moju osobu . Keď je muž na tyzdnovkach robí mi kontrole pobeha každú izbu či nemám niekde skovaneho chlapa . Muž ju chápe povedal že keď mi mama robí kontrole tak má na to dôvod .

Len pre vysvetlenie muž nikdy nemal ocr na dcéru lebo by prišiel o platené vyhody . Vždy som ja ostala alebo moja mama pri chorej dcere . On ráno vstane a ide do prace ja musím navarit nachystat deťom pracujem od 8.30-18.00 mám pevnú otváraciu dobu . Pracujem na dedine . Vybaviť stráženie keď dcéra ochorie od večera do rana . Mama príde . Obe sú dôchodkyne vo veku 65 rokov svokra je aktívna zdravá . Mne povedala že ona chce žiť užívať si keď už konečne svokra zdochla . Pred synom hra inú ligu.On verí jej a ja už fakt nevladzem . Rozmýšľam nad odchodom. Bojím sa či to finančne zvládnem . Deti majú naozaj zazemie nič ich nechýba ale ja sama
Už im taký život nedám . Mám našetrené na zábezpeku bytu chcem požiadať u nás v meste o nájomný byt . Ale čo bude ak ochoriem ako živnostníčka keď nepracujem peniaze nemám .manzel sa o mna už nezaujíma ako o človeka . Keď je doma sedí na mobile a pozerá videa .alebo hra hru. Neopyta sa ako som sa mala v práci a keď už aj sa opýta nevníma moju odpoved lebo ho viac zaujíma video . Rozhovorov za tých 5 rokov boli xy veľa nič nezmenilo chvíľu nejaký týždeň . Hádame sa . Klame mame klame aj mne . Mama ho ľutuje že nemôže sa toľko venovať svojim koníčkom . Je pri mne chudak atd . Viem že lepšie to nebude . Ako nabrať odvahu a odísť sama s dvomi deťmi živnostníčka . Nemám žiadny majetok . Auto čo sme kúpili pre mna na spotrebak splácam manželovi .mne ako živnostnícke by spotrebak nedali .a iné robiť nepôjdem neni kam automobilky v okoli prepúšťajú a robiť na smeny sa mi nedá . Veľa krát si viem časovo prácu korigovať pracovať menej pri chorobe atd. Účty nákupy platí muž ja okolo deti. Lekárov , krúžky oblečenie atd.ja si platím svoju živnosť telefón auto aj servis atd .ako stoho všetkého von ?! Pred 3 rokmi sme boli v manželskej poradni raz a dosť . Manžel to odmietol lebo mu to nehralo do noty čo nám terapeutka hovorila . Už má nebaví mu dokazovať , že sa veci majú inak . Je to pre mna ponižujúce . Ale bojím sa o financie ako by som to všetko sama zvládla .Ďakujem za prečítanie a možno nejakú radu.

autor
10. dec 2024

Moja mama povie že mám strát na svokru a muža mám vtomto ignorovať že je ťažká doba a sama s dvomi deťmi a že oni majú tiež svoje roky otec chorý na srdce bude mat 71 rokov že už mi finančne nevedia pomôcť z dôchodku .

luccija
10. dec 2024

Nevieš upraviť otváraciu dobu na kratšie?
Muž je na tyzdnovkach?

brendaa
10. dec 2024

Ahoj toto nie je bežný život, iba trápenie...ma ťa ešte rád?

autor
10. dec 2024

@luccija neviem lebo najviac práce mam po 15 hodine na obed chodím domov keď nenavarim ráno varím naobed aby mali deti jedlo . Cez zimu chodí večer domov Jaro leto zima je na dvojtýždňových turnusoch

autor
10. dec 2024

@brendaa jeseň malo byt

natalka13
10. dec 2024

Uz predtym.nez si si ho vzala musel.byt taky isty. Nemala si.ist do takeho vztahu.
Kde si byvala s dcerou predtym?
Je.to.tvoj.manzel.alebo.nie?
Ty cakas na.lekciu od.muza? Mas cele roky malo lekcii?
On ta ekonomicky tyra.
A ex? Ziadaj vyssie vyzivne, neverim ze ma.podplatene sudy.

autor
10. dec 2024

@brendaa vôbec asi pohodlnosť a zvyk má u mna servis mama ktorý postupne ruším .

autor
10. dec 2024

@natalka13 v podnájme som bola .
Bohužiaľ môj ex je dosť bohatý a má kontakty . Všetky sudy vyhral . V boji o dcéru mi nepomohlo ani trestne oznámenia o domácom násiliu .

autor
10. dec 2024

@natalka13 práve že nebol . Jeho mama mila kupovala mojej dcere darčeky . Prehovárala má aby som sa k jej synovy nasťahovala načo platiť dve bývania mech žijeme ako rodina . On mi pomáhal chodili na výlety . Dva roky má lámal aj on aj jeho mama .

bielasovicka
10. dec 2024

Tu tvoju pracovnú dobu by si mala zmeniť, lebo robiť do 18.00.kazdy deň je dosť dlho. A tvoja mama tiež môže ochorieť keď už má svoj vek a to bude dosť problém.

ysseba
10. dec 2024

To je hrozné, je mi to ľúto. Vieš čo, ja by som jej zavolala, že či ju môžeš poprosiť, či by mohla prísť ku vám postrážiť malú. A hovor by som si nahrávala. A potom ho prehrala mužovi. Neposielala, iba prehrala, aby to nemohla použiť proti tebe, že si porušila GDPR.

ahhola
10. dec 2024

No vidis, co dokaze taka stara suka. Nie aby bola rada, ze sa syn dal naporiadok, ale krmila mu usi nezmyslami, lebo vsak ona bola za nevestu a desatrocia si ani nepipla pri svokre a zrejme nemala u muza zastanie, ten tiez drzal s mamkou viac, ako zo zenou, tak preco by sa mala pozerat na vase stastie, ked to sa dalo rozkyvat par jedovatymi🍄 vetami, take lahke to bolo u toho tvojho chruna. Ten vdacne prijal jezibabine rady, ako ti nema davat peniaze a vsetko ma ist fifty-fifty. A svokor co na to?, surodenci jeho, tvoji, tvoja matka nemoze hodit rec zo svatkou, nech jej nej€be👽

brendaa
10. dec 2024

Som si myslela... tak sa musíš zariadiť už sama...

autor
10. dec 2024

@bielasovicka bude dcéra potom chodiť somnou do prace ako chodila staršia ak by mama nemohla . Každý deň niesom do 18tej ak naozaj nemám objednávky idem domov okolo 12-13 dám oznam . Niekedy bývam aj do 20 tej ak mám prácu aby som zarobila . A zákazníkov mi pribúda tak troska dúfam že aj moja finančná stránka sa zlepší . Skôr mám obavy keď ochoriem čo potom . Ako utiahnuť sama bývanie deti . Mám pevnú pracovnú dobu ale predsa ako živnostníčka viem si ju korigovať . Keď treba viem si zákaznícky dať na iný termín čo naozaj nebýva často.

luccija
10. dec 2024

No más to ťažké, ale to ti nepomôže.Kolko má muž rokov?ten nájomný byt ti ani nemusí vyjsť a môže byť o pár rokov.Tak najprv ti ho nukala a teraz chudáčik nemá čas na hobby a ty máš?
Ešte dobre, že máš mamu, ale aj tu nemôžeš zaťažovať 5 r dieťa je zivé atď ..za chvíľu škola kto sa s ňou bude učiť?nemôže čakať na teba do 18.
V prvom rade by som vyskúšala zvýšenie výživného nechce sa mi veriť, že má podplateny súd každý sudca vie, že na 14r je 90 eur málo
Tvoj muž terajší má všetko na papieri, alebo bokom peniaze?treba cca zrátať koľko by si mala, ak by si odišla.S chlapom a svokrou nepohnes to je názor, že mozes byť rada , že bývaš v dome a babky pomáhajú aj, keď to tak nie je.

autor
10. dec 2024

@ahhola chyba je môj muž . Ak by bol chlap ktorý má rad rodinu ktorú si vytvoril ona by si neškrtla . Ale ona vďaka svojej svokre ostala zlá a zatrpknuta . A svokor ako píšeš bol niečo ako je teraz môj muž . Zijem život mojej svokry práve teraz ktorý ona mala než jej svokra zomrela .
Muž chcel aby som prispela na jeho dom keď sa robila terasa a ja som odmietla že dom nieje môj nebudem mu ho financovať a ani nemám zcoho .A To sa svokre nepáčilo lebo on je jej žaloval lebo ho kritizujú prečo nemá urobene to a tamto a on povedal že nemá zcoho že všetko ťahá on ja som bola na rodicaku . Tak svokra ho nahovorila aby pytal odomna a on 🤦🏼‍♀️ pytal . Ale až tak blbá niesom aby som dávala do cudzie .jej druhý syn verí jej muž tak isto . Svokor knam odmieta chodiť za vnučkou lebo ja k ním nechodim . Ja som u nich nebola viac ako rok . Muž ide aj s dcerou . Mám sestru ale tá žije v zahraničí sme malo v kontakte . .

autor
10. dec 2024

@luccija s ex sa ťahať naozaj nejdem . Chcem žiť a nie sa bat kedy zasa zamnou prídu gorile z vyhrážaním sa že má zakopu 2 m pod zem . Bohužiaľ takto to niekedy je aj keď neuveriteľne. . Nemám silu ešte bojovať s ex fakt mi to za to nestojí .

autor
10. dec 2024

@luccija áno viem že nájomný byt je na dlhé lakte ale má sa stavať bytovka . Tak dúfam …. Muž má 43 rokov
A keď začne dcéra chodiť do školy čo je za dva roky lebo jej nevychádzajú roky zavedieme si režim ako som mala pri staršej dcere . Stou som ostala sama keď mala 6 mesiacov . Rozviedli nás keď mala 2,5 roka take ťahanice on rozvod nechcel tak naťahoval ako sa dalo .

lenicka999
10. dec 2024

Odkladaj si tajne peniaze, nič mu nepriznávaj a plánuj pomaly odchod.

dharmasanata
10. dec 2024

Otázku financií vždy treba riešiť skôr 🤷 neviem si predstaviť mať partnera ktorý stavia peniaze vyššie ako svoju rodinu. Ja by som s takým mužom nebola mohol by mať aj chuj zo zlata..veľa šťastia a dobre rozhodnutie 🍀❤️

deninka233
10. dec 2024

Autorka, to nie je o tom, že “uňho by toto neprešlo”, ty máš nárok na polovicu všetkých vašich zarobených peňazí. Kľudne sa dá vybaviť výživné na manželku aj počas toho ako ste spolu, nemusíš čakať na rozchod/odsťahovanie/rozvod. Doma to asi nezlepší náladu, ale budeš mať trochu väčší budget, môžeš si prípadne šetriť na odchod alebo čo…

autor
10. dec 2024

@lenicka999 odkladam mám našetrené na zábezpeku a zariadenie bytu .

autor
10. dec 2024

@dharmasanata veď nechcem byt áni ja .

autor
10. dec 2024

@deninka233 je na to nejaký zákon ? Paragraf ?

bystrozraky
10. dec 2024

Takze ty sa staras o dieta, chodis este aj do prace, staras sa o domacnost a mas si platit aj dovolenku sama? To kde si nasla takeho bimbasa? To akoze on si bude zarabat na seba ty budes vsetko za seba robit a platit? To mate bezpodielove mazelsto? Zajtra ked pride svokra, tak asi bude hladat dovod aby si nieco vymyslela a ona uz nemusela chodit. Tvoja svokra je podla mna chory clovek. Asi ju jej spolunazivanie so svokrou poznacilo a jedine jej vychodisko bolo prijat take spravanie za normalne a teraz to spravnie robi ona. ...a teraz napisem toto zo zatatymi zubami: Ak sa ti da, tak naozaj nejlepsie riesenie je to este ustat s tvojim manzelom, ale podla toho co pises to bude tazke, ale nie nemozne. Normalne by som skusil na svokru inu techniku...povedz jej, ze ti je luto, ze nie ste kamosky a ty by si rada chcela. Spytaj sa jej ako by si to ona rada predstavovala. Otoc tu kartu a hraj pozitivne. Mozno ju to zmeni. Spytaj sa "manzela" akoby postupoval on na tvojom mieste, ze si nevies rady. Nech ti on poradi. Tiez skus este napravit vas vztah z manzelom. Ale uplne hlavne: zacni sa mat trocha viac rada. Zacni si vazit sama seba. Vsak to co si ty dala, by nedal len tak hoci-kto. Oni to vycitia a sklapnu. Bud pozitivna, komunikuj vludne. Pozoruj vsetko co sa deje, ale nenechaj sa do nicoho zatiahnut. To sa da len ak citia ze mas silne sebaveomie (to neznamena, ze mas na nich kricat, alebo byt zla, alebo zufala - prave naopak to ukazuje nizke sebavedomie). No kazdopadne prajem pevne nervy a vela stastia

jakubrianka
10. dec 2024

@ysseba veď nech zapne hlasný odposluch a zavolá rovno pred manželom takto aj 2-3 x, nech si vypočuje aká je jeho maminka ochotná.

autor
10. dec 2024

@bystrozraky skúsila som . Chodiť k ním s malou na návštevu nebola som tam vítaná . Mala mala hlad nemá jej čo dať jesť . Oni doma asi nejedia 🤷🏼‍♀️. Volavala som jej posielala fotky . Reakcia palec hore nič viac . Keď prišla k nám snažila som sa ju pohostiť byt vľúdna . Aj tak si navymyslala keď muž išiel knim . Držala som hubu a úsmev na tvári 4 roky . Prvý konflikt vznikol keď mala dcéra dva mesiace že budem poslúchať keď mám s jej synom decko a bývam v jeho dome . To som si povedala svoje . Muž u toho nebol .bol vonku na dvore . Keď prišiel dnu začala hystericky plakať že jej nadávam , vyhanam a nemám ju rada . Nič stoho ale nebola pravda . Dom je muža nedovolím si vyhodiť jeho mamu . Iné by bolo ak by bol aj môj . Potom som zasa sa snažila hrať milú nevestu a pred rokom som to vzdala a vybuchla a povedala jej do oči čo si o nej myslím . Svojim spôsobom mi jej je aj ľúto . Nesie si vsebe krivdu a tu prenáša na mna.odmietam ale už toto chovanie či zo strany svokry alebo muža .
Bojím sa budúcnosti ako to sama zvládnem s dvomi deťmi nejsom už najmladšia mám 46 rokov . Keď prídu zdravotné problém deti malé čo snami bude . Predsa takto je aspoň o deti postarané a cítim že takto žiť nevladzem .

cacianka
10. dec 2024

Áno je, môžeš podať návrh na súd. Zajdi na upsvar za koliznou, mohli by poradiť, alebo si zaplat konzultáciu u právnika. Ak chces ušetriť, vstup tu na koni do skupiny Právne poradenstvo, je verejná a bezplatná, čítaj do radu a vyberaj príspevky ohľadom výživného na dieťa a príspevku na domácnosť , dá sa to, ale priprav si aj podklady, príjmy výdavky kto koľko a za čo platíte. Zapisuj si a spominaj aj spatne , aby si mala prehľad, nejakú tabuľku . Pomoze ti to ako dôkaz.

martinka13
11. dec 2024

No podľa Tvojich príspevkov odchodom zrejme ešte aj získaš. Čo sa tyka financií. Keď všetko ťaháš sama, takto budeš mat aspoň slušné výživné. S dcérou Ti pomôže mama a možno by už mohla aj staršia dcéra. No a muž možno precitne, keď mu hodíš na stôl žiadosť o rozvod. A svokra tiež.

cacianka
11. dec 2024

@deninka233 ako som doplnila tvoju radu včera 23,33,
áno dá sa, ide o príspevok na manželku a výživné na dieťa do rozvodu, ktoré by mal súd určiť aby ho vyplácal na tvoj účet autorka, preukázateľne, ak by neplatil, tak exekútor mu to vysvetlí. môžeš to podať exekútorovi aj keby sa omeškal iba 1 jediný deň.
Zákon ? Zákon o rodine platí pre všetkých manželov, súčasných aj ex, pre deti.