icon

Ako nájsť spoločnú reč s manželom?

leona22
24. nov 2014

Ahojte, aby yonebolo dlhe, zacnem priamo.nevieme s MM komunikovat.mame 3 deti, 1,4 a 14 rocnu dceru.byvame v dome, vysoka hypo, s peniazmi nie je problem, ja tiez som schopna poobede kazdy den pracovat par hodin v mojej praci na ciastocny uvazok.problem je, ze je to u nas o jednom a tom istom kolotoci.MM pracuje od rana do 16.00 v inom meste, ja som s detmi, robota, po robote pre deti, s nimi nakup, vecera, pomedzi to upratovanie, varenie, a ved to kazdy pozna.Moj muz je v pohode ked sa ho nic nevypytujem ani on sa nic nespyta, len ohladom deti, ja to nejako zvladam, ale tym, ze sa cely den s nikym nebavim okrem mojich deti, v robote zamakam a utekam domov, asi mi to chyba, to zenske vyrozpravanie.Z casu nacas potom netaktne vybuchnem, ze jednoducho neviem takto zit. Samozrejme v tu chvilu mi nato nepovie ani slovo.ja teda nesetrim slovami, chcem mu len tym vyjadrit, ze aj ked mame dom,2 auta, mozno by som bola spokojnejsia sama s detmi, aj ked ho lubim a pouzivam to iba ako obranu.scenar , ktory nasleduje je rovnaky, rano sms aj tak ta milujem,3-4 dni ako najzamilovanejsi muz, dlhotrvajuce vyznania, tulenie.ale realita nepusti.par dni a zas sme tam.staci zemi nieco vytkne, beriemto az moc osobne, kedze hned si predstavujem ako by to on zvladol s 2 detmi, aj nakup aj vsetky tie povinnosti.100x som mu povedala, ze moze aj on nakupit po robote, ale nejako to stale aj tak asi zo zvyku urobim ja, lebo co aknekupi a deti potrebuju jest.ked sa hadame on odchadza do spalne, stihne mi povedat par bolestivych viet, nad ktorymi zas rozmyslam par dni. A tak dookola.Nevieme sa pekne porozpravat, aj ked za nim idem v dobrom a neodpoveda, necham to radsej tak a odidem do detskej.Chyba mi usmev, bola som spolocenska bytost ,ale stala sa zo mna nic nestihajuca nervna mamina, zena.Ako na sebe popracovat?

lubka1983
25. nov 2014

preco chces na sebe pracovat??co si ty vinna??a on ked nechce rozpravat ja by som nerozpravala tiez..a urobila by som presne opak vypla by som.do roboty by som nechodila ved penazí mate dost,pises a doma by som mala tiez vsetko hakom nech vidí ked obaja nebudete robit nic..neporiadok?nevadí do obchodu??nechce sa mi....potom ze ludia koncia na praskoch a mladý umieraju..

leona22
autor
25. nov 2014

@womankc no ja viem ze najvacsi problom rozpravat rozpravat rozpravat. Niektore maminy mi tu napisali, ze muzi su taki. VED JA TO VIEM, ja nechcem od neho aby som mu vesala vsetko co som zazila, proste nam chybaju obycajne vety. A ja uz nechcem tlacit na pilu, proste aby to nebolo pre neho za trest povedat nieco pekne.ach jaj

leona22
autor
25. nov 2014

@womankc no ja viem ze najvacsi problom rozpravat rozpravat rozpravat. Niektore maminy mi tu napisali, ze muzi su taki. VED JA TO VIEM, ja nechcem od neho aby som mu vesala vsetko co som zazila, proste nam chybaju obycajne vety. A ja uz nechcem tlacit na pilu, proste aby to nebolo pre neho za trest povedat nieco pekne.ach jaj
@womankc a dakujeem veeelmi za povzbudenie

leona22
autor
25. nov 2014

@lubka1983 ahoj, ved to uz len preto muaim asi od nich parkrat vypadnut, lebo co zo mna maju.musim niekde dobit.myslela som, ze muz ma byt oporou, len akosi mi toto chyba, jasne ze to nemienim hladat inde, nie som hlupa, ale kamoska by bodla.len ked vsetky ma poznaju a vravia ty nikdy nemas cas.

katarina644
25. nov 2014

@leona22 ahoj, ja som uz sedem rokov doma, rozpravam sa akurat s detmi, obcas s mamickami vonku, teraz dcera nastupila do prvej triedy, tak pre nu do skoly, ucit sa. s malym doobeda a vecer navarit, upratat, dat deti spat, sice moj muz robi od siedmej do stvrtej, ale chodi na vysku externe, tak sa uci. ale to, ze nie je kedy porozpravat a tak uz beriem normalne, furt deti na nas zavesene a vecer uz tak pri telke a spat. asi to ma kazda zena taky problem, ktora je doma. bohuzial... chlapi narobeni a my co sa chceme rozpravat. ber to s nadhladom🙂

lubka1983
25. nov 2014

@leona22 ved asi dobre hovoria ze nemas cas ....musis si ho najst poste zvolnit tempo vsetko je ok,pohodicka bordel pocka a chod na kavu...

lubka1983
25. nov 2014

@leona22 a tot je problem skoro kazdeho co maju male deticky a staroti,ale deticky vam vyrastu a bude lepsie,uvidis.aj my sme si tym presli a keby len tym....

simca06022011
25. nov 2014

ja ti odporucam zacat zit, prestat z prace nakupovat a riesit talafatky. Najdi si kamosku, naordinuj pravidelny program mimo dom a manzel nech sa postara, ak chce ist s tebou von on raz za cas (to by som mu normalne dala ako ultimatum napr. raz za mesiac) tak niekoho k detom zozeniete ak treba. U vas chyba z mojho pohladu nejake rozptylenie... o com sa da bavit ked ste iba v praci a doma s detmi? O nicom... ja mam totiz doma to iste... jedine o com sa mozeme bavit je co mala vyviedla zase.. a nastupuju vycitky a hluposti ktore sa nas casto ani netykaju... prekvapujuco nie len z mojej strany :P no lebo nie je co riesit.
jedine kedy sa znovu citim ako clovek ked sa na cely den zavriem do kancelarie, idem na nakupy a pod bez starosti. Momentalne mame iste stresujuce obdobie v praci, ale od noveho roka u nas zavadzam harmonogram.. praca-nepraca je to aj jeho dieta (mame len jedno, o ktore sa staram skoro stale iba ja sama a aj to mi bude vykrikovat), takze harmonogram a budu dni ked malu odnesie aj donesie zo skolky... nie ze ja sa budem nahanat dobreze nie letecky, kym on si veget a ruka hore chodi po svete, pride z prace sadne na zadok a pod... Nakupy som vyriesila teraz nedavno, mali sme doma kiahne :P Nemohli sme vyjst von 10dni a tak sme dojedali co skrine dali (ja chodim na nakupy tak raz za mesiac obrovske, vsetko trvanlive sa nakupy... cize toho sme mali dost) a ked chcel daco ine alebo bolo daco treba tak som mu to proste zahlasila mobilom a smskou ak toho bolo viac a nic ine mu neostalo... ano stalo sa ze miesto hladkej muky doniesol polohrubu, ale kvoli tomu od hladu nezomrieme ;) a nauci sa a hotovo... ked nebude chleba so sunkou, bude s dacim inym... fakt sa za to nebude strielat 🙂) prinajhorsom spagety a kecup je u nas furt :P Je to len blok v nasej hlave, ze ak nepojdem na nakup neprezijeme jeden vecer.. prezijeme 🙂 a aj deti, ved zase hladomor nemame
Ospravedlnujem sa za dlhy prispevok.. ide len o to, ze aj zena sa musi trochu odbremenit.. je mi jasne, ze chlapi sa biju do prs, ze oni zarabaju a bla bla.. musime si to ulahcit same... nic sa neda robit 🙂)) Ja si tiez posledne tyznde pridem ako vrieskajuca krava, ale niekde sa musim odventilovat 🙂) U nas doma to takto nikdy nefungovalo, mama mala klud.. vsetci robili vsetko... nakup/upratovanie sme zvladli deti aj bez nich, mama vzdy povedala, ze co spravime spolu budeme mat rychlejsie a potom vsetci mozeme robit co len chceme ;)

womankc
25. nov 2014

@leona22 no veď jasné , každý je inak komunikatívny, aj môj má úplne iný spôsob komunikácie , tiež z neho niekedy ťahám, ono častou komunikáciou časom prídeš na to, kedy má tie svoje chvíle ako to môj muž nazýva dont touch. Vtedy ho nechám chvíľu kým on začne. Všeobecne muži majú úplne odlišné chápanie situácií ako ženy, to platí všeobecne u akéhokoľvek typu človeka a stále platí , že v manželstve je potrebná vysoká miera solidarity a vzájomného pochopenia , či schopnosti robiť kompromisy. A žiaľ je to proste tak , že vždy jeden s partnerov ťahá z času na čas za ten kratší koniec . Dôležité je nájsť si čas a zmeniť fakt aspoň na chvíľu prostredie stereotyp. Ak nemáte finančné problémy a dá sa Vám , tak sa zbaľte a choďte niekam na víkend , určite sa Vám uľaví zbaviť sa na chvíľku stereotypu

bonaqa2013
25. nov 2014

@stefka33 ????? nechápem čo si mi napísala.

leona22
autor
25. nov 2014

@simca06022011 ako keby si pisala z mojej duse, len moji su uz zvyknuti, ja zas ked vladzem taham, nepotrebujem pomoc, ale ked poviem, ze odvez dnes rano prosim deti do skoly, mala sa mi v noci 3-4 krat budi, tak som bola kao a jeho odpoved: a ty co ides robit? Mna to hned zrani, on napajedeny a ja vycitky.

leona22
autor
25. nov 2014

@bonaqa2013 to pisala mne, ze si mi dobre radila, klud 🙂 ty si nic nekupuj

stefka33
25. nov 2014

@bonaqa2013 Že sa mi tvoja rada najviac páčila. 😉

0silvia0
25. nov 2014

@leona22 nenechaj, aby ťa zranili jeho slová, jednoducho povedz bez výčitiek, že ideš dospať noc 🙂 Nech sa pajedí koľko chce, to je jeho problém 🙂 Niektoré veci si netreba veľmi pripúšťať a niekedy si musí človek uchmatnúť chvíľku aj pre seba. Jednoducho mu povedz, že keď ti trocha nepomôže, porozmýšľaš o tom, že zostaneš doma na materskej, uvidíš, ako na to bude reagovať. A výčitky zruš, tvár sa, že neexistujú 😎

simca06022011
25. nov 2014

@leona22 tak sa nezranuj a spamataj, povedz ze si ides r... skrabat a posli ho s malou do skoly. Nech sa zduva... aj on je otec.. co ide on robit nieco ine ako ty??? On predpokladam sladko spi celu noc a neriesi nic.. logistika deti je na tebe, domacnost na tebe, este sa aj trapis lebo sa mu nieco nepaci a pretoze nieco od nich chces... no to je na psychiatriu, aj ked sa budem/budeme chvilu tvarit ako sfetovana mamicka, ktorej niiiic neprekaza (raz som taku stretla fakt... :P ) a ved co.. chlapi.... aj tak ma z toho raz porazi 🙂))) Cize uz vopred treba mysliet na svoje zdravie.. ano deti vyrastu.. vacsinou to trva +18 rokov a potom co? Zniceni vztah, znicene zdravie... treba razne riesit teraz 🙂) nie prezivat a DUFAT, ze raz to docvakne aj chlapovi a bude nebodaj pomahat alebo nebodaj ubudne z povinnosti (figu ubudne, este pribudne).
A svojim detom das tiez najviac ked ich naucis, ze nic nepada z neba iba tak a treba aj doma pomahat, lebo MAMA nie je sluzka/otrok. Urobis najlepsie pre svoju dceru -nenecha zo seba robit handru v buducnostoi a rovnako aj pre syna (teda neviem ake mas zlozenie deti.. to len tak vseobecne)- nebude ocakavat ze vsetko sa urobi samo 🙂)) Tak nebude hrdinka, nezvladas vsetko, kedze nie si robot a kludne posun nejake povinnosti dalej podla schopnosti a veku rodinky 🙂)))

leona22
autor
25. nov 2014

@0silvia0 dakujem za odpoved, rozumne napisane, tiez som myslela ze mu to navrhnem s pracou, ale ro by sme nevyzili, jeho prijem na hypo, mame vysoku.a z mojho sa zije. Ale mohlo bh mi to byt jedno, mam pravo byt doma, ale tak viem, ze dalsiu robotu by musel mat v noci.jaaj

mamutka
25. nov 2014

@leona22 byt matkou malym detom je praca na plny uvazok. Ty mas este dalsiu pracu koli domu. Preco nema tu pracu navyse radsej on? detom velmi pomoze, ked mozu byt doma s matkou prve roky. Si absolutne vytazena a este mas pocit viny... aspon tie nakupy by komplet mal riesit on, ma len jedno zamestnanie, ak som spravne pochopila. Uz som vsetko necitala, ale ani sa mi nechce po pravde, pride mi to velmi neferovo u vas podelene. Je lepsie zacat od mensieho byvania, aby zena vobec mohla byt doma s dietatom, ale na to je uz u vas neskoro. Tak ked uz tie deti nevynosil, neporodil a po nociach nevypiplal, mohol by si najst tu druhu pracu, aby im tu strechu nad hlavou udrzal, kym matka sa moze v klude venovat detom

leona22
autor
25. nov 2014

@mamutka a vies ze zacinam o tom uvazovat, jeho by to polozilo.prinasat do rodiny z mojej strany 700 eur 209 je sakra rozdiel.ale asi poteebujeme nieco zmenit.necitim ziadnu hodnotu a pritom nam moze byt tak dobre.neviem ako mu to mam povedat, aby sme sa pred vianocami nedovadili ako psy.

pixma321
25. nov 2014

@leona22 ja som ako ty...tiež milion starosti, v jednom kole... dom, robota okolo, hypo, auta.... ale ak maš obavy či sa to da urovnat...DA..my sme urovnali... Tiež sme si vyčitali, ubližovali slovami (nie vulgarne).... Ale vela sme sa rozpravali o tom...a začala som prva (muž si to odkukal, dlho som premyšlala čo zmenit) ...No a zasady su (treba sa to po tych všetkkych stresoch učit ako školkari, ale neva):
1 - neublizovat si slovne, nepouživat "Ty" ...ale "Ja" ...takže ak sa ma niečo dotkne, tak nepoukazujem na to čo mi "on" povedal...ale vyjadrujem svoj pocit a to ako mi to ubližilo....
2 - snažim sa dlho nehnevat ... čiže aj ked som zatata, aj napriek tomu že aj asi ešte nechcem, aj napriek tomu že si myslim že nie som na vine...tak urobim prvy krok k udobreniu
3 - Snažim sa svoje emocie vnutorne spracovat..... Vnutorne myslim...že svoj pocit hned verejne neprejavujem, ale som v tichu (odidem do inej miestnosti napr) a vnutorne si to rozoberiem a snažim sa vysporiadat sa s tym, vychladnut.... a až po ukludneni idem riešit "vec"
4 - Viac fyzickych prejavov počas dna... pusa, objatie...
5 - malo by to byt na prvom mieste....uprimost ...čo sitim to poviem...
6 - nestratit uctu, vyjadrovat lasku
Toto som začala všetko ako prva...a neskor som zistila zmeny na mangelovi...sam začal použivat tieto pravidla...
Sme spolu 12r ...a je to fajn...boli male krizy, velke.... viem že svojho muža milujem nadovsetko, tak ako na začiatku....len je to okorenene starostami.... Zo začiatku mi pomoholl troška liek na upokojenie...

mamutka
25. nov 2014

@leona22 povedala si mu uz, ze nevladzes? ze nemozes lietat od deti do roboty a potom riesit domacnost? ved tie deti su vo veku, kedy cloveka totalne vystavia, ked su akcne typy. To co teraz zarobis navyse das casom do liekov, lebo si teraz znicis zdravie a oslabis imunitu? neviem kolko on zarobi, ak ty prinesies 700 eur, ale urobi doma rovnake mnozstvo prace a rovnako vela sa detom venuje, rovnako ich vychovava, ked donesie podobny prijem? ok, ak donesie viac, tak mu primerane z toho zniz, co ma venovat detom a domu, ale je to aspon zlomok z toho co robis ty?

leona22
autor
25. nov 2014

@mamutka si mudra zena, niekedy si pripafam, ze si neviem dupnut, akokeby som sa bala niecoho, ale teraz vidim, ze aj ked robim za 3, akosi je jedno, ci je bordel alebo upratane, ci je navarene alebo nie, chapes? Dokonca ked odchadzam do prace, dom je v tiptop stave a nakonuec vecer nejaku blbu sprostost najde, on nekrici, ale inteligentne ma zdrbe a ja ako utok zacnemskriekat, ze co,si mysli, ze nech si to vyskusa, a uz je to o nicom.pokricime, poublizujeme.ja v ten moment potrebujem jeho oporu, ale on pisle sms az na druhy den, kedy ja po prebdelej noci plbnej rozmyslania uzju citam lentak povrchne a on pride akoby sa nic nedialo, ja potrebujem aj 3 dni vychladnut.neviem co to je, ale ja sa mu v tie dni ani nedivam do oci.uz rozmyslam, ci to nie je o tom, ze ho uz nemilujem? Sama hladam.ale ked je zas po burke poviem mu aj on mne ze ho milujem. Mala by som pouvazovat co to prechovavam za cityk nemu.mozem aj lubit, a zapar dni ho akosi nepotrebujem vidiet.

0silvia0
25. nov 2014

@leona22 ale v manželstve sa nezdrbava! On ťa nemá právo zdrbávať, neživí ťa (živíš sa sama), nepomáha ti veľmi s deťmi, to ty by si mala byť tá, čo ho zdrbáva, on na to nemá najmenšie právo - staráš sa o deti, o domácnosť a dokonca pracuješ pri ročnom dieťati! Akým právom ťa zdrbáva miesto toho, aby ti pomohol? Kedysi sa chlapi hanbili, keď nevedeli uživiť svoje rodiny a dnes sa nehanbia hodiť manželke na chrbát zarábanie peňazí, starostlivosť o domácnosť a o deti, fakt smutné 😒

mamutka
25. nov 2014

@leona22 dakujem, ale taka mudra zase nebudem 😉 len som zazila a zazivam unavu. cokolvek urobis, unavu neprebijes. Mozes vyglancovat dom a byt uzasna pracovnicka, ale doma ked ti nieco vytkne, zareagujes hoc aj podrazdene a uz to ide... lebo si CLOVEK, NIE STROJ. Nemozes makat za troch a na vsetkych frontoch byt dokonala. Mozete predat jedno auto a ty sa vzdas prace? kolko das na benzin a vsetko okolo toho? Rozdiel 500 eur na prijem stoji za znicene nervy a vztah? On je chlap, nechcem malovat certa na stenu, ale potom to uz tak chodi... najde sa slecna, pri ktorej sa bude citit uzasny, ktora ho pochvali a tebe este povie, ze to je tvoja vina, lebo si bola stale nervozna.... on si nezrata, ze nevladzes a preto si podrazdena...
neboj sa, pri nejakom rozhovore pri vinku o 5 rokov sam pripusti, ako by bolo fajn, keby si mohla byt s detmi doma dlhsie, venovat sa im naplno a uzit si to. ze by ste sa uskromnili... ty uz len zatnes zuby a prehltnes slzu, ci si vytknes, ze si za to nebojovala...
to je moj pohlad a nazor, ale radila by som ti prebrat tie cisla, ci sa to neozaj neda zredukovat a vypustit tu pracu. v tom vidim kamen urazu. Taka tazoba z unavy uz vztah k cloveku, ktory ta do toho vlastne dostal dokaze znivocit....

leona22
autor
25. nov 2014

Super napisane, normalne mam chut to dat citat muzovi, aspon bysom mu to nemusela rozpravat a on by nestopol pri druhej vete, ze co zasa riesim, on nevidi ziaden problem.ja stale som ta nespokojna, nevyrovnana no hold ajj a mam hranicu, ale to som akoby dostala silu cez vas vsetky, co tu pisete , klobuk dole.ako psychologičky.

mamutka
25. nov 2014

@0silvia0 mne to uz pride ako "cukor a bic" zdrbat ju a obcas "pochvalit" ked za odmenu povie, ze ju lubi ☹
akoby z nej chcel urobit velmi vykonneho pracovnika 😖 chlapec musi pochopit, co to je vies domacnost, vychovavat deti a potom letet do roboty. Navrhovala by som vymenu.
Lebo hoc aj bezny chlap robi a zena deti doma vychovava, aj tak sa v robote s kolegami cuduje, co zenske doma cely den robia... az kym si tie ulohy nevymenia

0silvia0
25. nov 2014

@mamutka urobil z nej mulicu a ešte si vybíja na nej komplexy, mne to už hraničí s manipulátorstvom... nakoľko sa mu dobre darí vzbudzovať u leony výčitky svedomia. Tak ju zmanipuluje, že sa ona cíti za všetko vinná. A pritom každý normálny chlap vie, že matka má byť s dieťaťom ak má manžela a je povinnosťou manžela živiť rodinu. A tu si pán manžel neváži snahu manželky a ešte si bude rýpať a zdrbávať, tak by som ho kopla niekde 😠

leona22
autor
25. nov 2014

@mamutka ahoj, chcela som ta poprosit, napisala som dlhy email muzovi, rozmyslam ze mu ho poslem, ale neviem, ci nie moc ostry, nemala by si cas ho precitat ak ta to nebude zatazovat.ak, tak by si mi poslala email? Ak nie, jasne.pochopim.

mamutka
25. nov 2014

@leona22 posielam IP

leona22
autor
25. nov 2014

@mamutka dakujem,

val_
26. nov 2014

Ja mam podobny problem, tiez mam tri deti (3.7.8) a som devat hodin denne v praci a muz tiez. Sme uplne odsudzeni, sme ako nejaki business partreri, ktori tahaju dom, hypoteku a tri male deti. Ja mam pocit, ze ani nezijem, som ako "robot", ktory stale nieco "musi". Ano, chcela som rodinu, mam pracu, je to super. Na materskej som nebola nikdy viac ako pol roka a tisko zavidim mamickam, ktore boli roky. Teraz mam taku krizu, ze chcem ujst aj z prace aj od rodiny, nie navzdy, ale na dva tyzdne, nech mi daju vsetci pokoj a nech nikto odo mna nic nechce. Citim tu sialenu zodpovednost voci detom a som aj velmi rada, ze ich mame. Na druhej strane moje ego chce byt trosku slobodne a nemat pocit, ze mam zviazane roky den a noc.