Ako nájsť ubytovanie človeku bez peňazí?
Ahojte, neviem ci to sem patri, ale potrebujem radu..
otec 52r, - invalid nema kde byvat.
doteraz bol u priatelky ale rozisli sa a tym padom nema nic..
ma priznany 1/2 invalidny dochodok co je 162€ mesacne, nic viac.
Je to bratislavcan, no my si ho domov vziat nemozeme,
viete mi prosim niekto poradit, co mame robit? ako mu najst byvanie ?
(v ubytovniach v BA dlhodobo ubytovavaju len ludi s trvalym pobytom mimo BA! - takze toto by nam nevyslo..)
vdaka za kazdu radu
Deni
@katuska2709 Ale co by. Pri ziadosti o takyto druh vyzivneho sud prihliada na vsetky okolnosti, nielen na financnu situaciu. Toho by som sa vobec nebala.
@katuska2709 takto vyzivovacia povinnost tam je ale to neznamena ze pride a zaklope.. ale mohla by poziadat cez sud o vyzivne na rodica, ale teda musela by dokazat ze je proste na to odkazana a sud by samozrejme prihliadal na vsetky okolnosti aj na to ze ty mas vyzivovaciu povinnost voci svojim detom ...
nie si jedina ktora sa toho desi .... ako sa hovori clovek si rodinu nevybera.
@katuska2709 myslela som z morálneho hladiska. Z právneho neviem.
@marcelatje hej doopatrujete,ale v ich dome.
@veroremi22 ?
@denisa5555 A keď mu aj nájdeš bývanie, z čoho bude žiť? 160 € je sakra málo.
@denisa5555 v prvom rade: určite nemá príjem ako by mal mať - Suma životného minima sa ani druhý rok po sebe nemení a od 1.7.2015 do 30.6.2016 zostáva rovnaká, teda na úrovni 198,09 eur mesačne. Neviem aké máte problémy lebo si to viac nešpecifikovala,ale i napriek tomu nechápem to, že ho nemôžeš na čas (cca 2 mesiace)kým sa to nevyrieši vziať si ho k sebe. Ty nepíšeš, že si z BA. Je to raz pravda, že : 1 rodič sa postará a vychová 10 detí...ale 10 detí sa nieje schopných postarať o 1 rodiča!
@mimac a to sa za 2mesiace vyrieši? A ako prosím ťa? Kto to vyrieši? Kolegyna takto riešila svokru. O jej muža sa nestarala , odišla s chlapom keď im zomrel otec, jej muž mal vtedy 15. Vobec ju netrápilo, či má čo jesť atd. starala sa o neho staršia sesta. Keď ju ten jej chlapom po rokoch vykopol, nemala kde hlavu zložit tak prišla k nim. Zbedačená, v pantofliach v snehu. Tak ju zobrali, mali dve izby a kuchynu. Dostali ju z najhoršieho, normálne jej hnila noha z cukrovky. Až sa vylízala, tak utiekla keď boli v robote. Ešte si zobrala aj ovocie z misky /vlastnej vnučke zobrala, čo jej v živote nekúpila ani pomaranč/. Za ten čas čo u nich bývala, sa tá kolegyna skoro psychicky zrútila. Toto akože je normálne? Ja netvrdím, že tento otec je taký istý, ale keď raz napísala, že si ho nemože zobrať, tak načo to tu stále riešite? čo nechápete? Na čo tu hádžeš tie velkohubé gestá, keď nevieš čo je vo veci?
@marcelatje tým myslela, že ťažko by ste ich doopatrovali keď by nemali kde bývať, nemali svoj majetok..a nemohla by si si ich vziať k sebe z dákeho svojho dôvodu...
@mateson ale my to nevieme, tak sa musíme držať iba informácie, že má malý príjem a ako z toho vyžiť.
(Inak to musel sakra málo zarábať alebo nepracovať dlhú dobu keď má taký nízky invalidný, moja mama má taký, teda o 15e viac, nechce sa mi veriť, že by zarábal ako moja mama...hmm..môžem len polemizovať...)
@mimac Ked ciperna babka byva sama a sem tam ju idem pozriet to za opatrovanie nepovazujem.
A ak by bola dana osoba leziaca je pre mna jednoduchsie nastahovat si ju domov. Tak ako by som prijala moju mamu (otca sme uz doopatrovali) rovnako prijmem aj partnerovych rodicov. Netvrdim ze sa na to extra tesim ale neviem si predstavit dovod pre ktory by sme ich nemohli vziat k nam. Ak by sme sa nemohli venovat 24 hodin denne hladam nejaky domov socialnych sluzieb. Nejaka moznost vzdy je ale clovek ju mozno v tom prvotnom soku nevidi.
Sme dospeli ludia a uvedomujeme si svoju zodpovednost voci rodicom. Teraz hovorim o "normalnych" pripadoch.
V rodine som ale riesila aj jedneho vysoko neprisposobiveho jedinca. Bolo to narocne, no po 10 rokoch sa to konecne doriesilo.
@mimac zaujimave, ze osobne invektivy voci autorke ako nemoze doopatrovat rodica sa uz domyslat mozu, ale ked niekto napise pripad o cloveku co nie je idealny rodic, tak uz sa mysli na najhorsie..
skratene - ked niekto napise, ze sa nema ako postarat o rodica, automaticky je najhorsi na svete, ale moznost, ze rodic nie je svatec, tak to uz je domyslanie..
zas je tato diskusia o tom, ake su deti nevdacne a akoby sa vsetci vedeli o svojich rodicov postarat.. proste pausalizacia.. 🙄
autorka asi vie, preco sa postarat nemoze, ale chapem, cudzie zivoty sa najlahsie riesia..
@jana_eyre ale tu ani nejde o to doopatrovanie ktore moze trvat roky. Ide len o cas nevyhnutny na to aby sa naslo vhodne riesenie.
Ja som napriklad pri hladani ubytovanua natrafila na muza ktory v pristavbe pri dome ubytovaval ludi v nudzi za tusim 100 eur a oni mu pomahali s prestavbou domu. Popritom na charite podavali od pondelka do piatka ranajky a neskory obed. K dispozicii bolo oblecenie aj informacie o volnych pracovnych miestach.
@mimac pretože tých 10 detí prišlo na svet pričinením rodiča, deti sa na tento svet nepytali samé a neklopali rodičom na dvere "haló,chceme u vás žiť a vyrastat" nemali,možno ani na tomto svete nechceli byť (keby bola možnosť voľby). Preto.
@marcelatje niekto nema ani ako ubytovat rodica ak aj ide len o nevyhnutny cas..
zober si ako priklad situaciu mojej sestry - ked islo o to, kam pojde moj invalidny otec po smrti mamy - otec, neschopny sa o seba postarat, psychicky labilny, ona v garsonke s muzom a malym dietatom.. keby bola jedinacik a nezobrala by si ho k sebe druha sestra a polozila by rovnaku otazku, tiez by ste jej uz pisali rovnake vety? aka je neschopna..
suhlasim, ze nikto nevie, co je vo veci a prave preto netreba riesit to, ze niekto iny by to zvladol.. Kazdy je predsa v INEJ situacii..
@jana_eyre tazko radit niekomu kto situaciu neobjasni, nie? Zbytocne sa tu my budeme sekat medzi sebou a domyslat si. Ja zakladatelku neodsudzujem ale napriklad pre mna by ani ta garzonka nebola problem lebo mat rodica na ulici to by mi srdce puklo. Stale sa bavime o prisposobivych ludoch.
@marcelatje ved ty sa bavis o prisposobivych ludoch, autorka mozno nie.. chcela radu, kde mu moze najst ubytovanie, nic ine - urcite nemala zaujem o to aby jej tu zeny pisali ako by to dali..
a tak isto, garsonka by nebola problem, ale ako si si iste vsimla, pisala som, ze moj otec je psychicky labilny - cize NIE JE prisposobivy..
@jana_eyre mozno mozno mozno.......to sa zjavne nikdy nedozvieme...
A co je to psychicky labilny? Ze mu sem tam rupnu nervy, nevie riesit situacie, upada do depresie, je schizofrenik......? Moze to znamenat hocico.
Ruku na srdce.....spavala by si pokojne keby tvoj rodic nemal kde byt?
Ja by som skúsila nejaké krízové centrum a dať žiadosť do domova soc. služieb.
@marcelatje normálny človek či je rodič alebo nie je sa sprava a žije tak,že myslí na svoju budúcnosť a svoje dozitie a nepoznám normálneho človeka v zrelom veku či v dochodcovskom,ktorý by nemal strechu nad hlavou. To,že sa pridruzia možné zdravotne problémy neriešim,to je vec druhá. Ak však človek po 50-tke nemá kde reálne bývať, sa nemohol rozumne správať počas dovtedajsieho života a niekde v jeho konaní sspravil chybu. Tu máte priestor na diskusiu všetky ostatné,nemá to súvis so zakladatelkou,ktorá sa vyjadrila jasné a stručne a nie je povinná rozoberať detaily. Ber túto tému a možnosť filozofovat bez ohľadu na to ci je alebo nie je realna.
@marcelatje ano ja spavam pokojne.. neviem kde je moja mama a ani nechcem vediet, tolko hanby, klamstiev a dlhov, co narobila, tak jej treba.. ja som si ju k sebe zobrala..bola tu 2 roky..nepytala som od nej ani cent.. len sa mala postarat 2 dni v tyzdni o deti, ked sme s muzom robili naraz... pokial bola chora a nevladala sa motat mimo, tak bola s nimi.. ked sa vystrabila a zacala sa flakat, poziciavat si tu na okoli peniaze, nas ohovorat a robit hanbu.. jedneho pekneho dna som ju vyhodila, vyslovene robila medzi muzom a mnou problemy, pomaly by sme sa rozviedli... je uz prec rok a pol.. u nas sa vsetko upravilo a ona mi ale vobec nechyba, obcas sa k nam dostane info ako vyuziva dalsich inych ludi, robila to cely zivot.. vzdy niekho vycicia a ide dalej.. takze ano, ja dobre spim, ked nie je tu a ani nic o nej neviem
Tak nerozoberajte, ale odpovedajte na konkrétnu otázku. Zrejme to úplne stačí. 😉
@skeblicka77 taleto pripady vobec neriesim. Ba dokonca si myslim ze si urobila dobre.

@mateson určite?