icon

Ako naložiť s peniazmi z dedičstva?

citronove_koliesko
12. aug 2014

Ahojte, mám takú otázku. Blízka osoba zdedí väčšiu finančnú hotovosť. Nechce aby na majetok kúpený za tieto tieto peniaze mal nárok manžel. Akým spôsobom s nimi môže naložiť? Ak za nich kúpi nehnuteľnosť automaticky je polovička manželova? Alebo to bude len jej? Peniaze zatiaľ dá na nový účet založený na jej meno ale nechce ich tam nechať len tak ležať. Ona navrhuje aby som za tieto peniaze kúpila pozemok ja a jej to darovala. Som slobodná čiže čo nadobudnem je moje a môžem s tým voľne disponovať. Dá sa to? Mám ja k tomu nejaké povinnosti?

Strana
z2
zabka88
12. aug 2014

@citronove_koliesko tak ako ti píše draik, účastníkom konania o povolení vkladu je účastník právneho úkonu - takže ak bude v zmluve ako kupujúca iba manželka, kataster nebude riešiť manžela.. Ideálne by bolo to zúženie BSM ako som ti vyššie písala, ono raz to mužovi i tak musí povedať, skôr či neskôr sa to dozvie, domov jej budú chodiť dokumenty, kataster je verejný.. Ty sa do toho radšej nepleť, to riešenie s darovaním je síce potenciálne možné ale jednak komplikované a je tam priveľa ale.. mohlo by sa tito aj vypomstiť..

namornicka
12. aug 2014

@citronove_koliesko Mená sú v katastri uvedené aj na internete a táto informácia je dostupná takže jej manžel na to môže prísť, že vlastní nehnuteľnosť. Nemusí iba na základe podozrenia, môžu v budúcnosti niečo riešiť s nehnuteľnosťami spolu a vyhľadávač mu vyhodí čo ešte jeho manželka vlastní. Neviem či by to bol pre ňu problém ak sa takého niečo manžel spätne dozvie. To už radšej nech kúpi nehnuteľnosť a napíše ju na deti so súhlasom manžela.

citronove_koliesko
autor
12. aug 2014

@namornicka ...s manzelom v tomto smere ako som pochopila nie je ziadna rec, on by ani "nedovolil" (=peklo) aby nieco za tie peniaze kúpila, chcel by tie peniaze pouzit na "podnikanie" (=poplatit dlzoby a nabrat nove uvery) a to ich rovno moze hodit za susedovym psom. O peniazoch z dedicstva muz nevie a ona ani nechce aby sa dozvedel. Chcela za nich kupit pozemok, teraz zdedi viacero pozemkov (nezaujimave, rozdrobene) tak ten jeden co by kupila by sa medzi nimi stratil aj keby muz prehladal kataster.

citronove_koliesko
autor
12. aug 2014

@zabka88 mne sa do toho nechce ale keby som mala istotu ze ma to nic nebude stat resp. ze nebudu opletacky tak to urobim len chcem vediet vsetky rizika.

namornicka
12. aug 2014

@citronove_koliesko Ja by som do toho na tvojom mieste nešla. Ešte sa zbytočne zamotáš do vecí čo nechceš. Nevieš čo tam ešte vyskočí. Nech si jedia polievku, čo si navarili doma. Ja na jej mieste, pokiaľ by muž "nedovolil" a "nebola s ním reč" by som si za svoje zdedené peniaze kúpila čo chcem a ak by na to aj prišiel a chcel by to riešiť ani so mnou by potom "nebola reč". Buď sme jeden tím alebo nie. Platí to obojstranne.

namornicka
12. aug 2014

Nikdy nemáš istotu čo s tým všetko súvisí a určite dobre vieš, že opletačky sú vždy, či maľuješ byt alebo objednávaš dovolenku, vždy je tam komplikácia, trvá to dlhšie, stojí to viac ako sa plánovalo 😎

caoli
12. aug 2014

nebud si ista, ze sa novy pozemok v katastri strati. je tam uvedena lokalita, ak je manzel koumak, pride hravo na to, aky je to pozemok, k takym info nie je tazke sa dostat. územne plany obci su verejne dostupna informacia. predpokladam, ze by nekupovala polno pôdu, ale stavebny a to uz by len mala problem.
fakt mi vychadza ako ostatnym - nedaj sa do toho zatiahnuť.

Strana
z2