icon

Ako naučiť dieťa vďačnosti za darčeky?

21. nov 2024

Ahojte. Napíšem anonymne, lebo tak trošku tuším, že budem za nevďačnicu… Idem sa vám viac menej vyrozprávať, lebo ako sa blížia Vianoce, tak ma to ťaží.
Moje dieťa má všetko. Má všetky možné hračky, naozaj prebytok. Blížia sa Vianoce, on ani nič nechce, po ničom tak naozajstne netúži. Však ako by aj mohol, má všetko. Ja som z toho nešťastná. Na každý sviatok dostáva kvantum vecí. Lebo však rodičia, starí rodičia, iní príbuzní… dokopy nájde minimálne 9-10 balíčkov pod rôznymi stromčekmi. Lebo však každý mu chce dať. A nie že by som bola nevďačná, že ho majú radi… ale on už nevďačný je. Neváži si hmotné veci absolútne. Rozbalí darček a hľadá další a další a nakoniec sa čuduje, “akože toto je všetko?” Reálne ho zaujme 1 vec, ostatné len niekde pohodí. Rodina nadšená a ja v duši trpím. Vyrastá z neho materialistický chamtivec.
A ja neviem čo s tým. Ako vniesť vďaku do týchto pretekov v štýle “ja mám preňho lepší darček ako ty” ?
Nedajú si povedať. Nikto nechce prísť s maličkosťou, nikto nechce kúpiť vec, ktorú potrebuje. Každý len zábavky a najlepšie čím väčšia vec alebo čím viac, tým lepšie.
Stojím pred dilemou, čo tento rok urobiť s našimi Vianocami… rozmýšľala som, že mu zabalím iba knihu, ale tuším, že bude smutný, aj keď si číta rád, bude čakať hračku čo si želal, ale tú bude mať inde u rodiny ☹️ neviem či sa na to chcem pozerať ak by ho to rozplakalo. Ja by som bola najradšej, keby mu ostatná rodina nedala nič, alebo sa zložila na jeden dar pod náš stromček. Ale to samozrejme nejde. A mne to kazí celé sviatky a to ešte nie je ani december 😫
Už som rozmýšľala, že nejaké hračky darujeme, aby chápal… no mám aj druhé dieťatko a zas až tak dobre na tom finančne nie sme, že by som hračky teraz rozdávala a potom malému kupovala, keď dorastie 😏

Ja ani neviem, čo som týmto výlevom chcela povedať, ale ak ste dočítali až sem, ďakujem. Všetky vaše komentáre si rada prečítam…

janickacrazy
21. nov 2024

Tak zober tie hračky, čo máte v pivnici a zanes ich do škôlky, azylového domu, detského domova alebo niekde na charitu. Maximálne odlož nejaké lego alebo drahšiu hračku pre druhé dieťa. Ostatného sa zbav. Potom to farbisto opis svokre a ostatnej rodine, že deti v domove sa veľmi potešili.

loliki
21. nov 2024

Vianoce sa tými darčekmi akosi pokazili. A asi aj ľudia sa pokazili, lebo zmysel vidia iba v darčekoch. A Vianoce sú a majú byť o inom.

gleep1
21. nov 2024

Ničí lebo nemá vzťah a nie lebo ma veľa. Moja dcéra vie že si nič také dovoliť nemôže lebo by hračky nemala. Ona si ich musí každý večer upratať lebo vie že hračky čo nie sú keď ide spať na mieste už ráno nenájde- lebo sa nevie o ne starať a keď sa nevie o ne starať tak ich nemôže mať. To sú pravidla a hranice čo dávajú rodičia nehľadiac na množstvo veci. Ty si dávno mala mať pravidlo že keď niečo rozbije nedostane nič. Kto si neváži, nedostane nič. Často to hovorím. Aj mužovi ☺️😄

autor
21. nov 2024

@janickacrazy niektoré samozrejme posúvam, ale to čo plánujem využiť ďalej nechávam. V tom fakt vidím plytvanie peniazmi, teraz darovať a následne kupovať to isté lebo to bola dobrá hra. Svokra sa naposledy urazila, keď som darovala odrážadlo, ktoré ani nepoužil 😏 a aj tak jej nedošlo.

autor
21. nov 2024

@loliki presne

reanda
21. nov 2024

hm a ty nie si tak trochu materialista, ked za to, ze ma vela hraciek, mas dojem, ze uz ma 'vsetko' a nema po com tuzit? poviem ti tajomstvo - hracky nie su vsetko.. a tuzit sa da po kadecom inom 🙂
mne sa zda, ze ho k tomu materializmu sama vedies.. chces, aby bol prehnane vdacny a vazil si materialne veci.. aby ich mal za vrchol toho, po com sa da tuzit..
co hovoris na takyto pohlad?

yoxinka
21. nov 2024

Nám toto spravili svokrovci RAZ. Prisahám, 20 darčekov bolo pod stromom. Malý orvoril, zahodil, otvoril, zahodil. Ja som len kukala. Jedného dňa som všetko nazhromaždila, odfotila a muž poslal fotku rodičom, že toto ideme rozdať+vyhodiť. Že pokiaľ chcú naďalej kupovať hračky pre cudzie deti, alebo do košov, je to ich vec, ale u nás toto nebude. Samé plastové somariny, úplne odveci a veeeeeľa. Malý chcel autíčko na ovládanie, ale on mal vtedy 4 roky. Dedo si nedal poradiť a kúpil mu auto pre 12+, čiže totálne citlivé ovládanie, auto šlo rýchlo, malý s tým nič nevedel robiť a prereval celé Vianoce. Odvtedy si nedovolili kúpiť milión vecí, lebo by sme to dali preč a dary sa konzultovali, aby toho nebolo milión. Deti už máme medzičasom tri a držíme ich celkom nakrátko, mohli by mať všetko, ale veľmi prísne to regulujeme. Najstarší keď chce niečo drahšie, musí si šetriť, sme ochotní doložiť nejakú sumu. On si niekedy predá na burze Lego a kúpi si iné a vôbec 2x si vie premyslieť, na čo dá peniaze. Na druhej strane, keď mal 10 rokov, nedostal žiaden hmotný dar, celá rodina sa poskladala a chalan šiel s tatinom a na 4 dni do Dánska (Legoland + nejaké atrakcie k tomu). Je to jeden z top zážitkov jeho života. Inak, keby mi dieťa vyslovene že ničí hračky, kým je v škole, komplet vypracem jeho izbu dohola s tým, že pokiaľ si hračky nevie vážiť, žiadne mať nebude. A ver tomu, že by som to reálne spravila. Ja som deťom všetky hračky, ktoré neboli upratané vzala a už ich nevideli. Nemajú ich veľa ale vedia, že si ich všetky musia vždy upratať a starať sa o ne.

janickacrazy
21. nov 2024

No veď svokra aj tak zase nakúpi ďalšie hračky aj pre druhé dieťa, nie? Takže kľudne môžeš niečo darovať.

autor
21. nov 2024

@gleep1 toto u nás vždy fungovalo. Preto máme veľa vecí v pivnici, ale jemu je to jedno… zničí 1-2-3-5 aut… no a čo, má dalších 10 🙄 tiež čo je na zemi, tam ráno už nie je. Upratuje. Ale ničí aj tak. A keď sa s ním o tom rozprávam, sám mi povie, že nevadí že sa to zničí veď tam má ďalšie.

nikpa
21. nov 2024

Nedá sa donekonečna tlačiť hračky v byte a v pivnici. Treba proste triediť, čo je nepotrebné, s čím sa už nehrá alebo je to voľáko poškodené, vyhodiť, darovať, predať. Mladšiemu nechat naozaj len zopár pekných kúskov. No a s rodinou by som si sadla a vážne im prehovorila do duše. Presne tak ako si to napísala sem, sú to dostatočne silné dôvody aby ľudia, ktorým záleží na tvojom synovi, rešpektovali co im povieš.
Z vlastnej skúsenosti ti poviem, čo som urobila ja. 5 rokov som svokre rozprávala nech nekupuje plne igelitky hraciek, že to nemáme kam dávať. Až som jedny Vianoce nechala deti rozbalit si u nej darčeky a potom som im povedala, že si môžu vybrať po 2ks a len tie si zoberú domov. Svokra neverila, že tam zbytok necháme a veru nechali sme. Decká síce plakali ale svokra pochopila.

autor
21. nov 2024

@janickacrazy to od svokry kde všetko preč 🤣 to nemá pre mňa hodnotu. Nechávam si drevené hračky, rôzne stavebnice, spoločenské hry, bicykel a pod. Čo naozaj využijeme… A to ona nekúpi. Ona kúpi 10 plastových aut z pepca. A plysaky. Ktorých som minule vyhodila za vrece lebo to nikto nechcel ☹️

autor
21. nov 2024

@nikpa my už 2 roky nechávame 90% hračiek u svokry 🙈

janickacrazy
21. nov 2024

Moja svokra mi tiež vedela nakúpiť podobné blbosti, teraz je už staršia, prišli zdravotné problémy a už nevládze chodiť po obchodoch. Ani nevieš, ako som rada.

7lenka11
21. nov 2024

Autorka - ale to je aj o výchove. Ja stále opakujem svojej ani nie 2ročnej dcére, že starí rodičia tu nie sú kvôli darčekom, aj to, že nie každá návšteva znamená kopec darčekov. Dnes sme s dcérou triedili hračky, aby sme odložili to, čo sa nepoužíva. Sama mi pomáhala baliť veci do tašky. Niečo sme posunuli do detského kútika, niečo sme rozdali v rodine. Dcéru učím, že nie každý ma možnosť mať kopec veci a proste ich spolu posúvame ďalej.

gleep1
21. nov 2024

No tak tie hračky pretried veď ty si mama. Ty o tom rozhoduješ. Keby vieš koľko darčekov sa mojej dcére k nej do izby nikdy nedostalo… daj mu tam zopár- niekde som čítala pravidlo že toľko, z koľkých ty sama nie si ohúrená keď prídeš do izby lebo keď si ohúrena ty, deti sú dva krát viac. Trápi ta to a zmeniť to môžeš len ty. A darčeky čo sa ti nepáčia čo dostane sa nehanbi darovať. Bez pardonu a bez pýtania. Je to tvoj syn a ak máš pocit že mu to kazí osobnosť a charakter máš právo zakročiť.

reanda
21. nov 2024

@koniarova presne aj moji.. tiez som zo zaciatku chcela, ze menej darcekov, nech to nie je len o tom, ale situacia sa vyvinula tak, ze len doma casto dostali desat balickov 😀 a vobec nie su nevdacni, ani rozmaznani a nediktuju si ajfony, syn uz par rokov hovori, ze nechce nic, ze si kupi sam vtedy, ked bude ozaj nieco potrebovat, naco kupovat zbytocnosti, len za to, ze ma narodky alebo su vianoce

januska12323
21. nov 2024

Akože sorry ale toto je len vaša chyba. Natvrdo by som vypratala izbu, na to čo mesiac nesiahol rovno do vreca, do pivnice a keď si nespomenie predať, vyhodiť. Všetky hračky od rodiny nechaj tam, nech si ich aj do postele uložia ich problém keď nechápu.

rozculena
21. nov 2024

Moje dieťa má všetko. Má VŠETKY možné hračky, naozaj PREBYTOK
a zas až tak dobre na tom finančne nie sme, že by som hračky teraz rozdávala a potom malému kupovala, keď dorastie

tak ako teda
druhému rodina nič nekupuje,ani ty?
Druhý nemá všetko a prebytok?

gleep1
21. nov 2024

@rozculena toto je paradox dnešnej doby že dieta ľudí co na tom nie sú finančne najlepšie ma prebytok 🤔

oli18
21. nov 2024

Mna, ako babku, moje deti ani stopnut nemuseli. Mam oci a vidim. + nerada kupujem darceky. Takze som zaviedla pre vnucata peniaze na vsetky sviatky a pre dospelakov nic. Maju vsetko a mame rozdielny vkus.. Na osobne sviatky kytica a dezert. My dostaneme poukazky, alebo listky na kulturu. Vybavene, kazdy spokojny.

rozculena
21. nov 2024

sama si si ho tak rozmaznala,sama si dovolila ostatným ho rozmaznať

autor
21. nov 2024

@rozculena veď rodina nakupuje

lapersefona
21. nov 2024

Sucitim s tebou. Ale druhých žiaľ neprekročil. Co sa da nechaj mladšiemu a ostatné bud predaj alebo daruj do detského domova ci na charitu 🫠

kavasmliekom
21. nov 2024

Nech ťa to netrápi. On podľa mňa ani nechápe, že prečo má toľko darčekov a že v podstate ani nič z toho nechcel.
Treba mu dať papier, pero, nech napíše Ježiškovi, čo si praje. Môže napísať tri veci. Pod každý stromček jeden darček. Keď idete na tri návštevy, tak 4 darčeky. Ale vždy mu pripomeň, že pod stromčekom je pre každého len jeden darček.
A dodržte to.
Ináč ho to nenaučíš, a ani neverím, že v tom chaose doma, keď ma všetko zapratane hračkami, sa aj vie hrať a sústrediť na hru.
Hračky nemusíš vyhadzovať, stačí pretriedit a odložiť do skrine, do pivnice, garáže. Obmieňať podľa veku.

zoja1234
21. nov 2024

@autorka my to robíme tak, ze syn (3r) keď niečo dostane od rodiny na svoj sviatok/vianoce/dačo, Doslova väčšinu z toho zhabeme, necháme mu len 1-2ks, zbytok zatvoríme v skrini, no a "davkujeme" celoročne. Nech si rodina mysli co chce, my sme rodičia, my rozhodujeme a my určujeme hranice. Takto z neho nerastie materislista 🙂

terezkaarthuramax
Autor odpoveď zmazal
terezkaarthuramax
21. nov 2024

Boli tam chyby, tak.ešte raz
V jednej epizode Bambuľky bolo, že si nevážia hračky, nudili ju a tak zmizli. Dedo Jozef jej vysvetlil,.že on mal len jedinú hračku, ktory mu vyrobil jeho dedko z dreva.. ona si to uvedomila...a hračky sa vrátili..

Neskúsila by si vysvetliť ze mnohé detičky
Sú z chudobnej rodiny a take hračky mať nemôžu. Akoby jemu bolo, kebyže je na tom tak ako oni.a podobne.v tej Bambulke aj hovorili že hračka stoji no.vtedy korunky a tie musi mamička, a iní zarobiť

janababana
21. nov 2024

Pre mna je toto nepochopitelne, ze ludia v dnesnej dobe kupuju darceky bez rozmyslu. Musis rodine povedat, ze maly ma hraciek vela a dalsie nemas kam dat, ze budes musiet nejake darovat inym detom, ze radsej by ste uvitali dostat zazitok pre vas troch, napr pobyt, alebo listky do kina atd, podla financnych moznosti.

autor
21. nov 2024

@kavasmliekom neverí na Ježiška, vie že to nosíme my. Ale list prianí sme skúšali. Vraciame sa k nemu od 3.novembra každý deň a nikdy nič nechce napísať. Je tam jedna jediná vec, čo majú v škôlke a aj on by to chcel. Inak nič. 😏

autor
21. nov 2024

@janababana toto svokre prizvukujem 6 rokov. Bez efektu. Neviem či to niekedy pochopí. Taký výlet by sme ocenili. Ale to nám nikto nekúpi. Však ako by sa s tým syn zahral pod stromčekom 🙄