icon

Ako obmedziť čas dieťaťa so svokrovcami?

saska_2000
2. okt 2024

Ahojte, potrebujem od Vás poradiť ako obmedziť čas môjho pár mesačného dievčatka osamote so svokrovcami. NIE, nie som stíhačka a som rada že majú záujem, ale… zistila som totiž že keď si malú zoberú, stáva sa že s kočíkom sedia po terasách, pohostinstvách a konzumujú alkohol. Minule sa prekecli že pili a druhý krát ich videli známi, dokonca som to z nich aj cítila. Zostala som ako obarená, bez slov. Nemôžem povedat že si vypijú vždy keď idú von, ale nepáči sa mi to aj keď je to napr. len jeden pohárik vína. Ja zastávam názor, že pri deťoch sa proste nepije. Dohodli sme sa aj s mužom, že doma sa piť pred malou nebude vôbec. Dcérka dostala injekciu a svokra sa ponúkla, že jej ju pichne. Išla som malú pred injekciou nakojiť, keď jej ju pichla a odišla, našla som pod stolíkom načatú fľašu vína. Pýtala som sa muža čo to má byť a on to zahováral. Za pár dní vyšlo zo svorky že si dala na guráž lebo bola nervózna! Keď som ho zdrbala prečo jej vôbec nalial, začal to bagatelizovať (on pri tom nepije skoro vôbec). Vyslovene si dcérku pýtajú len vonku, u nás sa len tak zastavia na pár minút. Je mi celej situácie úplne trápne, je to také ošemetné. V mojej rodine sa nepije skoro vôbec. Moc sa mi to ich kočíkovanie teda nepozdáva. Už chodia 2/3x za týždeň. Mám k nim narušenú dôveru a manžel to extra nerieši. A čo bude keď Simonka začne behať, ako ju môžem zveriť niekomu kto si vypije pri malej už teraz v kočiariku? Neviem ako sa mám k tomu celému teraz postaviť?

Strana
z2
victoriab
2. okt 2024

@danyelia kazda je ina. Tebe to nevadi, jej ano. Mne extremne vadi, ze napr. na takej terase kopec ludi fajci a ja sa idem zgrcat, nieto este dieta v kociku.

rozculena
2. okt 2024

@danyelia ty piješ,tvoje deti,tvoja zodpovednosť.Ale v autorkinom prípade to je inak.Ona nepije,ale keď sa niečo stane,bude zodpovedná ona,nie svokrovci.

danyelia
2. okt 2024

@victoriab To zase áno, fajčenie vadí aj mne, ale aby som svokrovcom alebo hocikomu zakázala si dať v reštike pri obede pohár piva, lebo ,,je,, tam aj moje dieťa - tak toto mi už príde fakt smiešne 😁 Nechápem vlastne ani prečo, len tak z princípu? Lebo ok, ak babka vypije pohár vína a potom tancuje a spieva na stole, alebo inak činí zlo dieťaťu, tak chápem...Ale to dieťa nevníma, čo ma kto v pohári. Preto vlastne nechápem, prečo jej to až tak vadí.

danyelia
2. okt 2024

@rozculena Ale prosím Ťa, tak hádam z jedného vypitého drinku sa z mamy nestáva nezodpovedné monštrum, ktoré ihneď zabudne na deti. A áno, hocičo sa môže stať, aj keď mama drží dieťa za ruku a popíja minerálku. Viď. my včera, dcéra si nešťastne zahryzla do pery, krv, plač...Ale k veci, ak by šli do zadymenej krčmy na 5 borovičiek, je to samozrejme o inom, ako dať si občas pivo pri obede.

hellwant
2. okt 2024

Tak super, ja mam rad pivko, ale dnes vecer nemusim, klobaska ma tanieri a alkohol v komentoch- mam vypite uz len z tolkych komentov o alkohole. Snad rano v praci z toho nenafukam.🤣

brrunetkaa
2. okt 2024

Mne by to asi nevadilo (okrem tej injekcie). Na dovolenke bežne ludia kocikuju malé dieťa a sadnú si na terasu k poháru vina. Vadilo by mi keby ho vláčili niekam dnu do krčmy kde sa fajčí alebo by pili tvrdý alkohol pripadne by stiahli celu fľašu vina. Jeden pohárik vina by som neriešila

tamitamitami
2. okt 2024

@danyelia Ale je rozdiel ísť na rodinný obed a pri tej príležitosti si dať pohár vína/piva. Úplne niečo iné je prísť si zobrať vnučku na kočík a ísť si sadnúť do krčmy na víno/pivo. To že sa táto situácia stáva opakovane aj napriek tomu že vedia o názore autorky...svedčí o tom že zjavne ten alkohol potrebujú.

Každý normálny človek ktorý nemá problém s alkoholom by vedel rešpektovať prianie rodiča. Na pohár vína/piva by si zašiel neskôr bez vnučky.

patka06
2. okt 2024
danyelia
2. okt 2024

@tamitamitami Autorka, ktorá si tu už účet zrušila je zjavne premotivovaná mamička, ktorej svokrovci malú zobrali možno 3 x na terasu, dali si pohár vína a ona kvôli tomu ide rozbíjať vzťahy v rodine...možno sa mýlim, ale mám z toho taký pocit 🤷🏼‍♀️

abbey1
2. okt 2024

@saska_2000 Ono je tiež otázka, či si s malou na prechádzke sadnú do krčmy a dajú si pivo, panáka, pár deci vína, alebo si sadnú do podniku na terasu a dajú si miešaný drink.
Ja so svojimi deťmi som si kľudne dala pohár vina, keď mávam teraz synovcovho drobca, tak si pri ňom nedám nič.
Mňa trochu prekvapuje aj to podávanie B12 dcére. Koľko má a aké problémy, že jej ich musíte takto doma podávať vo forme injekcií?

simca06022011
2. okt 2024

@saska_2000 tak svokra potrebuje poharik na guraz, aby ako zdravotna sestra pichla vnucke injekciu.. to je dobreee...

ale inak prehanas riadne, taketo pravidla.. o nepiti doma, v rodinach kde sa nromalne pije su pre mna smiesne. Mate hranice s muzom, fajn.. len potom ako sa u vas objavila flasa s ktorej si svokra dala? :D proste niekto si da preso, niekto vineu, niekto pivo, iny pohar vina.. su na to zvyknuti. Mna by zaujimal dovod, ze preco sa nema pit pri detoch, pri batolati par mesacnom, pri vacsich detoch.. z akeho dovodu si nemoze dedo dat pivo, alebo otec, alebo mama pohar vina? Ano budem zakopana pod zem, antialkoholovymi maniakmi, ale proste alkohol sa pije. Vsade ho piju a pokym sa clovek neopije, alebo este horsie neopije do nemoty, nepije denno denne, nic na tom nevidim...

maminkadeticiek
2. okt 2024

Podla mna dramatizujes.Co teba do toho ze si daju pohar vina.Ak ti to vadi tak im to povedz priamo,nie ich ohovaratbna konovi.

ivangeline
2. okt 2024

Ňu… ja som svoje deti do roka a pol nedávala nikomu. ;D

victoriab
2. okt 2024

@danyelia preco by mala byt premotivovana? Robi najlepsie, ako vie. To, ze podla teba prehana, je tvoj nazor, ale ty nie si ona. A ze z 10 riadkov vies vytusit, kam presne deckoo beru a ze ona je premotivovana, wow.

mamickalisticka
2. okt 2024

@saska_2000 Ježiš, no toto mi raz pripomenulo, že svokra si zvykla bravat takto môjho malého syna, keď mala voľno, ja som nekojila, takže si ho vzala na doobedie, kým som si upratala. Raz sa stalo, že svokra poslala svokra kočíkovat a svokor šup na pivo do krčmy (ale na terasu) no skoro ma vyvalilo, taka som bola nasratá že až. Mal hubovú polievku doma a už nechodil kočíkovat 🫠

danyelia
2. okt 2024

@victoriab ...presne ako píšeš, je to len môj názor, veď o tom je to fórum, nie? O názoroch, hádam ešte ten môj napísať môžem, tak ako aj Ty svoj.

danyelia
2. okt 2024

@mamickalisticka Och, to je niečo strašné prestrašné, mali ste ho dať sedieť do basy za tento hrozný trestný čin, aspoň na 20 rokov natvrdo 😱 Dal si pivo, no ešte že Ťa fakt nevyvalilo, toto si dovolil 😃 Jaj, ženy, chudák chlapi poniektorí pri vás...

mamickalisticka
2. okt 2024

@danyelia tak nebolo mi príjemné, že malé dvojmesačné dieťa je v kočíku a svokor pije pivo a fajčí pri ňom v smrdlavej krčme . Každá sme iná, a áno vadilo mi to, keď sa svokor vzal bez slova a v čase, keď mal kočíkovat, išiel do krčmy. Nehovorím, že je to trestný čin, ale tak mohol ai vybrať reštauraciu na pivo a nie poslednú krčmu.

danyelia
2. okt 2024

@mamickalisticka ...tak písala si, že to bolo na terase a o fajčení reč nebola 🙂

oli18
2. okt 2024

A vies o tom, ze na terasach sa fajci? To by mi vadilo viac, ako 1 pohar vina.

theanak
2. okt 2024

Ahoj, mám podobnú skúsenosť, ale so sestrou. Tiež popri kočíkovaní popíjala plechovkové šampanské napríklad. Raz som ju upozornila, keď sa to stalo znova, už som jej malú nedala. Tiež som toho názoru, že alkohol pri deťoch nemá čo robiť. A myslím, že sa tento problém bagatelizuje.

vorkola
2. okt 2024

@saska_2000 Uz ,ked si na to prisla ,ze piju,aj ked málo,Simonku by som im uz nedala.Co ak si zmyslia,vybrat z kocika, pomojkat sa s nou, a nahodou im vypadne. z ruk,Ja som tak raz dala ,ale nemohla som si pomoct,memal mi na chvilu kto postrazit 2 r syna, mojim krstnej ktora si lubila uhnut, ,mala som surnu a nahlu vybabovacku, a mojho syna u tej mojej krstnej pokusal pes na čielko, rychlo k mudr,,lebo som sa bala, infektu a syncek v strese .Netvrdim ,ci vtedy mala vypite to by som musela mat alkoholtester ale uz ma to napadlo,tá nezodpovednost preco mojho syna mala v blizkosti psa.Tak to bolo prvy posledny X. Uz im dceru nedavaj ,kde nie si ty,a manzel ked si z toho nic nerobi, takisto,mu prikaz ,.striktne svokrovcomnie

ankare
2. okt 2024

@saska_2000 mne by to nevadilo, keby si dajú pohár drinku na terase. Veď nie sú strieskani a vedia sa o dieťa postarať.
Vypitie pohára vína pred aplikovanim injekcie je trošku odveci.
Skús počas pichania injekcie malú dojčiť, možno si vpichu ani nevsimne.
Držím palce!

katkazuz
3. okt 2024

Pred 30 rokmi nám vyučujúca profesorka na zdravotke, keď sme sa učili pichat injekcie povedala- aj keď to vyzerá jednoducho a poväčšine sa nič vážnejšie nestane, nikdy to neberte ľahkovážne a vždy pamätajte na komplikácie, ktoré môžu nastať. Áno, prídu vás prosiť susedia alebo známi, ktorí vedia, že ste zdr. sestry, príď k nám domov potrebujem pichnúť len injekciu a naozaj najčastejšie B 12.
Nikdy to nerobte- prízvukovala nám a aj logicky vysvetlila prečo.
A tu to ide robiť svokra malému dieťaťu- nevieme síce aké je staré, a ešte si aj pred tym vypije .
Gratulacia. Jednou nohou v base ona a ešte aj lekárka.
Ktorej sa inak tiez čudujem, aj keď je to samozrejme myslené v dobrom. Vždy je to myslené v dobrom, ale radšej pôjdem 1x do týždňa do ambulancie, kde je všetko, čo má byť keby sa niečo zomlelo.
A s toleranciou alkoholu na Slovensku typické.
Pred jazdou, veď som mal len jedno pivo, môžem šoférovať.
Veď dieťa len kocikujem…dám si..
Autorke sa to nepáči a svokrovci by to mali rešpektovať.

cacianka
3. okt 2024

@danyelia nedali jej za pravdu všetky ženy sveta, poniektoré si dovolili oponovať, tak sa asi zdula.
Lebo normálny človek slušne diskutuje, z príspevkov si vyberie dobre rady podľa svojich potrieb a tie aplikuje.
My máme v rodine aj blízkom okolí dosť zážitkov s alkoholikmi a vieme čo všetko spôsobí nadmerná konzumácia alkoholu. Ale mám dosť vlastného rozumu ako k tomuto problému pristupovať a riešiť.
Aj keď som zažila , tak viem rozlíšiť , kde je miera a pre človeka ktorý problém s alkoholom nemá, nemám opovrhnutie kvôli 1 poháru vína, piva, keď si po jedle alebo príležitostne pre chuť dá. Možno starí rodičia boli na prechádzke, chceli si aj sadnúť, tak zakotvili na terase, dali si za pohár, možno k jedlu, ale robiť z toho cirkus je cez čiaru. Toto sa dá riešiť slušne, komunikáciou. Keď zistím že ľudia ktorí trávia čas s mojím dieťaťom to s alkoholom preháňajú, riešim.

tim23
3. okt 2024

Neviem či ešte čítaš odpovede, autorka, ale ja ťa úplne chápem. Nerozumiem ale odpovediam mamičiek, že to je normálne a preháňaš. Veď nech si vypijú ale nie keď majú na starosti dieťa preboha. Môže sa stať čokoľvek, ako ju odvezú do nemocnice napr? A to, že si pani svokra vypije na posilnenie mi tiež nepríde normálne. Takže za mňa, nedávať dieťa svokrovcom. Jedine pod podmienkou že v ten čas čo sú s malou piť nebudú. A či im je prednejši ten pohár vína alebo vnučka už uvidíš sama.

ema22270
3. okt 2024

Mne by alkohol pri dietati u svokrovcov tiez vadil, urcite nie. Nie je to vhodne jednoducho ... a to viem o com hovorim.

ema22270
3. okt 2024

@katkazuz mas uplni pravdu v tomto aj s tou injekciou

lavender94
5. okt 2024

No…. Neviem či na seba nejdem zavolať socialku, keď tak čítam ten úvodný príspevok.

Strana
z2