Ako odísť bez problémov?

tjaden
4. dec 2014

Ahojte žienky, plánujem odísť od priateľa, už ma nebaví dávať mu šancu každý mesiac s tým istým výsledkom, no lenže chcem odísť k rodine, ktorá býva tak 130km od neho, on nechce aby som odišla a vyhrážal sa, že ak odídem tak bez malej, jediná šanca je odísť kým bude v práci a dať ho na súd kvôli výživnému a chcem aby ju zverili do osobnej starostlivosti mne, malá ma 4 mesiace, neviete mi povedať či z toho môžem mať problémy ak odídem a dám mu o tom vedieť už len ak budem véééééľmi ďaleko? nemôže na mňa zavolať políciu, že som mu uniesla dieťa alebo tak podobne? a prosím nesmejte sa ja sa v tomto naozaj nevyznám a neviem čoho je schopný

rakywanda
4. dec 2014

@tjaden zavolaj si úrad práce, sociálny odbor v mieste svojho bydliska a tam ti povedia všetky potrebné informácie, aby to bolo o.k.

mimikas
4. dec 2014

Otec dietata ma pravo vediet kde je jeho dieta a ak mu to vediet nedas bude to povazovane za unos, cize ked dojdes na miesto urcenia tak mu pekne daj vediet ze kde ste. Predpokladam ze ani tebe by sa nepacilo ak by on zobral malu a odniesol ju niekam koli vasim problemom vo vztahu.

sissy27
4. dec 2014

@tjaden 130km nie je "véééééééééľmi ďaleko", to je tak hodina a pol cesty, prípadne aj menej ak bude veľmi nasratý... máte voči dieťaťu obaja rovnaké práva, a tak, ako ho ty môžeš zobrať 130km preč bez jeho súhlasu a vedomia, tak isto to môže spraviť aj on a prakticky to nie je veľmi postihnuteľné...
a ako odísť bez problémov? úplne jednoducho - najprv si vyrieš praktické veci, ako zverenie dieťaťa do svojej opatery, styk dieťaťa s otcom, výživné a potom si zbal veci a choď ...
alebo zmizni len tak ako plánuješ a tras sa pri každom šuchnutí na chodbe, či náhodou neprišli policajti - on môže nahlásiť, že nevie, kde si aj s malou, budú po vás pátrať a skôr či neskôr vás nájdu... nestane sa ti síce nič, ale ak potom požiadaš o zverenie dieťaťa do svojej opatery, tak určite toto vytiahne a v tvoj prospech to nebude...

pribinak
4. dec 2014

Je zapisany v rodnom liste dietata ako otec?

rakywanda
4. dec 2014

treba sa obrátiť na tú sociálku, tam ti pomôžu spísať žiadosť o zverenie dieťaťa do tvojej starostlivosti a iné.

v mojom okolí teraz baba rieši opačný problém, muž jej zobral zo školy a škôlky dcéry a ona už 3 týždeň nevie kde sú, nemôže sa mu dovolať...ach jáj

tjaden
autor
4. dec 2014

tak radšej to budem riešiť cez sociálku nech o všetkom vie aj tak tomu nebude veriť, myslí si že na to nemám no a veľmi sa trápiť nebude jemu je malá ukradnutá on len nechce aby som odišla

cacianka
4. dec 2014

Tak si urob poznámky, doma v kľude, aby si sa na sociálke vedela vyjadriť k veci a podstatné veci, požiadaj o zápis a dostaneš kópiu, prípadne si to napíš doma na PC a im odovzdaj, že o dcéru nejaví záujem, je na teba majetnícky len z princípu, a ostatné informácie.
lebo medveď : na jar bol môj partner na sociálke kvôli dcére, že ho bývalka neinformuje
o školských výsledkoch (mala problémy s flákaním a dozvedel sa to až keď horelo)
o zdravotných veciach (oči a zápal žalúdka) a to jej voláva pravidelne, stretáva sa dcérou, len mu to akosi "zabudla" povedať, aj napriek vyslovene že ju o to prosil a žiadal. Decko má zápal žalúdka a kŕmi ho rezňami a hranolkami !
"my nejsme spolu, nemám ti co ríkat a pál do p..." - koniec citátu.
a čo všetko si vypočuje aj v telefóne...

Pointa ? pani sociálna kurátorka napísala takú správu, že ani piatak by to nezložil. to nemalo hlavu ani pätu, úplne bez štipky slohovania, no horor. Keby som to vedela, že je to taká koza, tak mu napíšem slušný a vecný oznam ja, požiada o prešetrenie a podá na súd žiadosť, aby matka roka bola povinná ho informovať písomne každý mesiac.
Ockovi roka napíš veľkým písmom oznam na papier, že odchádzaš, dcérka je OK, uveď miesto pobytu, papier daj na stôl a odfoť si to , ako malý čiastočný doklad že si mu to oznámila, alebo hneď mu pošli oznam doporučene o mieste pobytu.
Ale naozaj si najprv porieš zverenie malej , výživné, stretávanie, uved novú adresu,
alebo to podaj tam na príslušnom súde, aby si nemusela pendlovať, nečakaj týždne.
(prípadne si pre istotu zájdi za jej lekárkou na preventívku a pre kartu a daj si potvrdiť že dcérka nemá nejaké zdravotné problémy)
Držím ti palce, aby si mala silu odtrhnúť sa, začať nový a kľudnejší život, ty a tvoja dcéra si to zaslúžite.

alicka850
4. dec 2014

@cacianka preco by byvala tvojho partnera mala informovat pisomne kazdy mesiac? Moj exmanzel toto skusal na sude,aby som mu kazdy mesiac posielala spravu o malej. Samozrejme,ked sok ho informovala o tom,ze je chora,v zivote si nezobral OCR,nesiel s nou k doktorovi a len som si vypocula,ze chora je preto,lebo som jej nekupila tielko. .Ked som mu dala lieky ez vikend pre nu,nech jej dava,povedal mi ze si to preveri u doktorky. Tak naco ho mam informovat,aby som si vypocula,ze som neschopna matka,lebo dieta je 3x do roka chore? Sudkyna muu povedala,ze je takisto rodic a ma pravo sa informovat v skolke,u lekarky,kdekolvek. Takisto aj tvoj partner moze ist do skoly sa informovat. Uzasne ma vedia dojat taketo starostlive akozemamy,co len vedia nadavat na biologicke matky. Tak si zaziadajte o zverenie.dcery,starajte sa o nu 24 hodin denne a potom nadavaj.

cacianka
4. dec 2014

počul alicka, nepoznáš mňa, môjho partnera ani jeho bývalku, a že ti tvoj ex vyvádza, nemusíš tu hučať na mňa.vôbec si to nepochopila.
MM urobil pre ich spolunažívanie veľmi veľa, dokonca ju bral aj s jej nemanželským synom, staral sa o všetkých troch, viem ako to bolo, nielen moje veľké oči - že chudáčik, lebo mi to povedalo veeeľmi veľa ľudí, ako sa snažil (kolegovia, susedia, rodina). Až dosť neskoro si uvedomil, aká je jeho ex povaha, a najmä ako sa im do rodiny neskutočne montuje "svokra roka" a aj ten ťažko rozmaznaný sopliak. Ked už toho bolo neúnosne, rozišli sa, odišiel len s pár osobnými vecami. Bránila mu stretávať sa s malou, neskutočne na neho kydala, až ju museli v škôlke aj v škole uzemniť, aj susedia a kolegovia. To si myslíš že by MM oblbol desiatky ľudí ?! veď neboli slepí a hluchí a ani sprostí !!! A aj tak jej 3 x pomohol s prácou, kvôli dcére. A na prvom súde ešte aj sudkyňu tak dožrala, že ju skoro dala vyviesť, a veeľmi dôrazne jej vysvetlila, čo všetko si o nej a jej rodine zistila.
MM má o dcéru úplný záujem, od malička, neustále. Ovocie, sladkosti a aj veci osobnej potreby jej nakupoval pravidelne, k tomu darčeky ale nie nezmyselné, platí jej poistku, obedy v škole. A to nemá veľký plat, radšej si od huby odtrhne a ani ja mu nebránim, skôr ho podporujem a usmerňujem, aby nezabudol aj na veci pre potešenie. Keď chcel malú zobrať na výlet, dovolenku, ex až ryčala že či ju chce ukradnúť. Bola som náhodným svedkom takýchto scén na trhu, v obchode. Bolo mu z nej až na vracanie, ako sa správala. Keby nemali spolu dcéru, tak si o ňu ani hrdzavý bycigel neoprel. Zaťal zuby a pýtal sa ako je v škole, u lekárov. Nechcela mu povedať absolútne nič, vulgárne ho odbila, v škole a u lekára mu nechceli a nemohli podať informácie, že matka zakázala ! Riešte si to na súde. Keď nechcel trápiť dcéru, tak radšej nerýpal, až keď ho volali odrazu do školy, že je záškoláčka a posielajú podnet na sociálku. Už to chceli a mohli riešiť ?! Aj k lekárom mohol s ňou chodiť a chcel, robí na smeny, ale - zatajila, nahučala, stiahol sa, aby dcéra nemala doma nervy ešte viac. Na jar odrazu povolila, išiel s malou k očnej a ona tam čakala a vrieskala akoby bol pedofil ! Doktorka ich vyhodila, aby sa hádali vonku. On bol celkom v kľude, veľmi sa ovládal a čo mal volať policajtov na exku ? Pred dcérou ? Dcéra mu aj dávno hovorila - tatino ja už viem ako to je, ale čo mám robiť, keby som chcela ísť k tebe, to by bolo oveľa väčšie peklo. Mala všelijaké kaprice, slušne a dôrazne som jej vysvetlila kde je sever, ale keď videla že sa pred ňou vyjadrujeme a správame normálne, pochopila. Ešte si chváli, ako je u nás a u babky kľud. Dokonca ex dovolila aby išla s nami na dovolenku v lete, to bol šok, mala nového frajera.
A prečo písomné správy ? Je aj takáto možnosť, našla som aj vzorové podanie na súd, a súhlas s informovaním druhého rodiča , skôr by vedel že sa niečo deje, a nebola by skoro prepadla, nebola by skončila so zápalom žalúdka v nemocnici, ani by nemala neliečenú očnú vadu a psychiku na psychiatra. Bohužiaľ sa z jej mamky vykľula nejaká psychicky narušená osoba, zo začiatku nie, postupne sa to zhoršovalo. MM len vyciciavať z peňazí a nestaraj sa, nechoď ,nevolaj. Raz jej povedal, že požiada o zverenie, no to bolo peklo! Mne by to vôbec nevadilo, rozumieme si, stretávame sa, voláme si, aj ju sprdnem a babka sa smeje, že "sprdne ju a aj tak ide za ňú , ví, že ju má ráda a myslí to dobre" .

A tak takto moja milá, písomná. Tebe som mohla vytknúť, akého blba si si vybrala za bio otca ?.?.?.? ale načo, neviem čo si prežila, tak neútoč, skľudni hormóny.
Dievčatá - ospravedlňujem sa za odbočenie od témy, dožralo ma keď na mňa zaútočila bez poznania okolností.

martina28p
4. dec 2014

@tjaden v skratke - si matka 4 mesačnej dcéry...žiadny súd by ju nezveril otcovi,ked sa o ňu dobre staráš....chod a rozíd sa s ním ked to nefunguje,mám tu známych,ktorým súd zakázal brávať otcovi dieťa asi do 2-3 rokov,len navštevovať,potom sa riešila striedavá starostlivosť.....

tjaden
autor
4. dec 2014

@cacianka diky moc

simca06022011
4. dec 2014

myslim ze je to otazka viacerych veci. jednak ci je zapisany v RL, ale asi ano. Druha vec, kde mate obe trvaly pobyt... Dieta nie je zverene nikomu, ale ak nebyvate pokope ako rodina, do dnes mu to problem nerobilo kluuudne mozes ist s malou o tym 130km dalej a iba ho informovat. K vyhrazkam... jednym uchom dnu a druhym von. Kazdy druhy je otec roka ked mu chce odist partnerka, a kazdy treti sa nezmoze nakoniec ani na slovo, max. blbe narazky a urazky.
Neviem si celkom predstavit ako by nahlasil unos dietata napr. k tvojim rodicom.. su to stary rodicia, tvoji rodicia ak mu to das neskor vediet a budes tam, tak co? Nemozete ist na vylet/navstevu? Ja by som to nakoniec otocila proti nemu... a pri vyvadzani (napr. bezne trieskanie na dvere, vynucovanie si kadecoho) by som volala policiu... ;) VVed nenesies dietata na 10 rokov na nejake ostrovy 🙂) Ak nie si spokojna, odidte cim skor...

alicka850
4. dec 2014

@cacianka ja som len napisala.svoj nazor,to snad mozem. Ano mas pravdu,vybrala som si blba za otca svojej dcery. To nic nemeni na veci,ze tvoj partner ma pravo sa informovat aj v skole,aj u lekara. Moj ex pravidelne telefonuje doktorke aj do skolky a nikto mu nikdy neodmietol dat informacie. Ked mne neveri,jeho problem,nech si to overi v skolke. Nechapem,ked je matka jejo dcery taka psychopatka ,preco ju neziada do opatery,alebo to neriesi cez socialku. Never vsetkemu,co ludia hovoria. Moj exmanzel si zobral na pojednavanie ohladne dcery aj svoju snubenicu,nechal ju sediet pred pojednavacou miestnostou,tak som ju pozvala dnu,nech si ide vypocut co sa riesi,kedze sa.to tyka aj jej buducejo manzela. Nechcel aby tam bola. Asi preto ,aby mohol potom povedat len to,co mu vyhovuje,ako aj celej jeho rodine. Netvrdim,ze je to vas pripad,ale chcem tym len povedat,ze nesud ludi len podla toho,co o nich vravia druhi. Ak dcera tvojho partnera tak sttasne pri matke trpi,poziadajte o zverenie a skuste ju vychovat inak. Myslim,ze na tom nie je nic zle,co beries ako utok na seba.

cacianka
8. dec 2014

@alicka850 - veru mu odmietli dať informácie, už som tam chcela nabehnúť ja. . . MM ex neustále tvrdila, že keď ju má zverenú ona, on nemôže nič, iba platiť, MM nie je veľmi výrečný, keď mu ex povedala, že nemôže ísť s malou k lekárke, tak jej veril, v škole aj u lekárky mu naozaj odmietli podať info, že si to matka neželá, tak som napísala triednej list mejlom, veľmi slušne som jej vysvetlila situáciu a poprosila ju o spoluprácu. Máme nevýhodu že bývame ďalej, MM robí na smeny a ja som nemohla hocikedy cestovať, boli problémy v práci, mama bola ťažko chorá, potom otec, až zomrel, tak som riešila naozaj urgent, nie celkom malú, lebo bolo pomerne kľudné obdobie. MM by na takéto vybavovania potreboval hovorcu, tak ako je pracovitý, zase sa nevie vyjadrovať a reagovať , radšej odíde, zhltne im skoro hocičo, a ja potom riešim.
Teraz chodí mladá inde do školy, stará ju nemá toľko na očiach, aj sa už otrkala, osmelila a matke vypapulovala, že ak bude robiť také bezdôvodné hysáky , pôjde na sociálku a udá ju. My sme ju určite k tomu neviedli, ale už toho mala dosť a spoznala realitu, trochu sme ju usmernili že sa takto k mame nemá správať, ale pomohlo to. Malá ani tak netrpí, len ex sa vŕši od jedu zo svojej matky na MM.... MM a malá sa stretávajú už mimo jej bydliska, vyzdvihne ju v škole, naobedujú sa, pobehajú trochu obchody, idú k babke, do kina, pokecajú, skontroluje jej učenie, žiacku, v prvom rade rieši jej školu, a zdravie, tak už je to lepšie, ale vtedy sa mi penila krv, ako môže jedna ženská takto ubližovať decku. z bezmocnosti.
nesúdila som ju len podľa toho čo hovorili druhí, aj som ju neraz zažila, ja nie som nejaká hviezda, ale to keby si videla....
maj sa pekne a drž sa. ešte si celá ? 🙂 vydržíš pod stromček ?

alicka850
8. dec 2014

@cacianka ja viem ze je to tazke takto existovat,ked medzi partnermi nie je dohoda. Fajn,ze mala je uz taka velka,ze sa uz mozu takto stretavat 🙂 Drzim palce,nech to nejako spolu vsetko prekonate . Ja este drzim pokope,ale uz len silou vole 🙂

cacianka
8. dec 2014

napíšem pikošky - malá milovala Macka Pú, tak jej kúpil dve krásne knihy, malá skákala od radosti a keď tašku s vecami zobrala ex, tak "čo za p..... nosíš !" padla mi sánka.
dcéra už má svoj mobil, ľahšie sa dohodnú, stretnú. nechcem zakríknuť, cca od mája je pomerne kľud, len ktovie dokedy. MM to veľmi trápi, a mňa serinká bezmocnosť, dať to dlhodobo do vyrovnaného stavu.
Dúfam že porodíš 16., mám narodky, len nechci vedieť kooooľko, tak sa drž dokedy treba a potom poď von bábätko. Náš synovec kričal do pupíka "Dovotka pod uz konecne von, mám loptu"