Ako odmietnuť tlak rodičov na založenie rodiny?
Ahojte, prišla som si sem po radu. V skratke, neviem ako mám mame povedať, že sa ešte "necítim na dieťa".
Aby som dala trošku kontext, medzi mnou a maminou je veľký vekový rozdiel. Mala 42 keď som sa narodila ja s bratom. Ja mám teraz 25, mamina má 67 a začína na mňa veľmi tlačiť, že by chcela vnúčatá. Ja som sa jej viackrát snažila vysvetliť, že som minulý rok vyšla z vysokej školy. S partnerom som druhý rok a bez svadby dieťa mať nechcem. Aktuálne bývame v BA v nájme a šetríme na hypotéku. Podľa mňa sú toto všetko valídne argumenty ale moja mama to nechápe. Stále mi plieska o hlavu, že obaja sme veľmi nadštandardne zarábajúci (IT obaja) a že však sa máme radi a prenajmeme si niečo väčšie. Nechce ani počuť, že proste nemáme zázemie ešte vybudované. Nemám už energiu a neviem ako jej to vysvetliť. Pristihla som sa pritom, že už jej nechcem volať alebo za ňou chodiť, lebo viem, že to znova takto skončí. Najprv začala "dohovárať" môjmu partnerovi, že teda ako mal by ma presvedčiť, že buď bude dieťa alebo pôjde preč, keď videla, že to cezo mňa nejde. Ten jej povedal presne to isté ako ja, že chápe, že by chcela vnúčatá ale že máme ešte kopu vecí, čo predtým treba.
Tak.zase mama by nemala byť sebecká a myslieť na svoje potreby. Ja som rodila v takmer 41 a 43 ( nie zo zdravotných dôvodov) a rátam s tým, že ak pôjdu moje deti v mojich šľapajach, vnúčat sa nedozijem. Ale s tým v podstate už rátam, a v žiadnom prípade by som deti do toho netlačila. Aj tak ťa nedonuti keď nechceš.
Ale mať partnera v 25, tak určite prvé poprosím aspoň do 30, aby som si ich užila dlhšie. Aj keď to človek dopredu nikdy nevie....kedy, kde a ako skončí.
@ahhola
Ja mám 3 deti a môj otec sa vyjadril, že však ešte jedno vnúča by sa šiklo, vraj netreba ešte končit 🤷🏻♀️ takze ani s 3 vnúčatami sa ešte stále nemusíš zavďačiť. Pritom kým sme len poriadne auto zohnali, kde sa zmestia 3 autosedačky s isofixami, aj aby bolo 4x4, to bol zahul, to by sme už museli dodávku kupovať a ja by som zo seba musela urobiť 2 polovice, aby som všetko stíhala. Jednoducho starí rodicia to vždy berú inak, nie sú s tými deťmi 24/7 ako rodicia. Pre nich je to spestrenie na pár hodín cez víkend.
@katkami123 sak toto.. Ano oni si svoje "odchovali" a aj spomienkovy optimizmus im vymazal (hlavne matkam, otcom ani tak nie) prezite strasti s detmi. Myslia si ze ked dnesne maminky maju pracku, susicku, robota na vysavanie, tak aj deti sa vychovaju a prebalia a najedia a uspia same..
@zoja1234
A príde jedno dieťa, milión otázok, kedy bude druhé… mna sa to na drzovku pýtala švagriná, ktorá bola k tomu bezdetná a je staršia odo mňa o 10 rokov. A keď druhé bolo - dvojičky, tak občas vtipná narážka od otca, že však 3 ešte nie je veľa, ešte jedno by sa hodilo… to okolie vždy bude vymýšľať. Inde som zas bola na nákupe s deťmi a už ma staršie panie ohovárali, že ony by tak veľa detí nechceli (pritom vyzerali byť vekovo z generácie, kde bolo normálne mať aj 7 detí). A teraz si vyber. To ľuďom sa nikdy nezavďačíš, treba myslieť na seba, aby pre mňa bolo dobre. Okolie bude mať vždy pindy na niečo.
A teba prečo mama nemala v 25r?
@katkami123 nevies, pod vplyvom coho ti to povedal... (jozo ich ma sest, ja som s desiatich,... su bohati, este este jedno by mohli...vsak su take vydarene🌞)... Vcera Daniska v Do kriza bedakal, ze rok 2023 sa zapise ako najvacsia mizeria v porodnosti..od vojny? .. 48 000...moze to klesnut aj na 40 000 a to bude polka, tretina z porodnosti do1989. (nemusite vypisovat, ze sa predsa nebude obetovat pre lepsie cisla, to mi je jasne, chodim sem casto🤣Mozno tvoj tatko mysli aj takto globalne. 🌐
@ahhola
No ja žiaľ, Slovensko nezachránim, ďalším. A povedal mi to niekoľko krát, ale ja zas neriešim, ja si to hneď odkomunikujem a pošlem ho za brachom popýtať. 😅
A máme veľký odliv mladých ľudí do zahraničia, takze tej pôrodnosti sa nečuduj. Slováci rodia, žijú, ale v iných krajinách, nie na Slovensku. A za ten odliv mladých ľudí, kto volil túto vládu? Hlavne staršia generácia odchovaná na socializme. Takze každý má to, čo si zaslúži. Starší mladých a vnúčatá v zahraničí a na Slovensku namiesto vnúčat Fica a Pellegriniho. A to ti tu nejdem písať ako sa o nás vyjadrujú zahraniční kolegovia, kde sa všade vo svete o nás teraz hovorí negatívne a ako povedal kolega Nemec - “Teraz od vás Slovákov budú zahraniční investori dávať ruky preč a pojdu radšej dobinych lacných krajín a tam postavia fabriky, lebo ste sa priblížili k socializmu, skončíte na chvoste.” No a aj tak je.
@katkami123 nemec nech si riesi svoj bombovy wilkomen kalifat, 2.nechali si odpalit nordstream a idu schnell do kopru. Aj tento rok zatvoria bazeny v auguste, lebo im tam hostia kadia a napadaju blond plavcikov? Wir schafen dass, wir haben platz🌍
Aha takze ona rodila ako 42rocna, a ty by si podla nej mala ako 25rocna...parada...
Uplne chapem, ze sa chce dozit vnucat, no nemoze vas do toho dotlacit. To je jedna z nevyhod neskorsi porod....
Keď sa tvoja mama veľmi chcela vnúčatá tak mala mať deti skôr. Veď keď sa mala deti v neskorom veku tak by mala počítať s tým, že sa nemusí dožiť vnúčat.
Mne príde divné že ona sama mala deti v neskorom veku a potom bude nútiť dcéru že musí mať čím skôr deti.
@ahhola V dnešnej dobe má každý 2 pár problém s plodnosťou ešte pred 30tkou a ty sa čuduješ, že čísla klesajú.Nehovoriac o tom, že ľudia už nespoznávajú životného partnera v 20tke lebo sú to ešte nevyzreté osobnosti a zato môže staršia generácia.
Oveľa častejšie som počúvala aj moje rovesníčky, že na deti je času dosť, na vzťahy tiež.Na kamarátku zazerali ako na chuderku, že si zničila život v 23 rokoch pritom dieťa bolo plánované.Keď si pýtala tehotenský test tak na ňu lekárnička zhúkla, že na také veci je ešte primladá.
Fakt ťa to udivuje, že sa dnes ľudia necítia na deti?Veď nás to učíte od mlada aby sme všetko odkladali a táto doba materiálna k tomu len prispieva.Dnes nemôžeš žiť veľmi skromne ak chceš fungovať v tomto svete.
@ahhola no vidíš ale na chvoste so životnou úrovňou sme my, Slováci a nie Nemci. 😉 už by poniektorí Slováci mohli prestať hrať tú hru, že budeme ukazovať na všetkých okolo prstom “veď aj oni majú svoje 💩”, lebo takto sa ako národ, úprimne, jeden z tých najzaostalejších v EU, nikam nepohneme. Tu je to ďaleko horšie ako v tom Nemecku. A buď zamakáme, alebo sa nám za pár rokov potopí loď, lebo sme len ukazovali na iných prstom “veď nie sme na tom až tak zle, aj oni majú”. V skutočnosti, sme na tom zle a to Slovensko zbožňujem a vrátila som sa tu žiť zo zahraničia, lebo mi chýbalo. Ale už by bolo na čase, aby sa aj tí Slováci naučili prijať konštruktívnu kritiku, pracovať s ňou a prestať sa odúvať na všetko ako malé deti. Presne táto črta nás ťahá dole. A Nemcom čo sa týka ich puntičkarstva nesiahate ani po členky. Tu sa za sociku ľudia latať veci len tak na oko, aby bolo. Zatiaľ čo Nemci sú detailisti. Preto sa aj ako národ tak pozviechali rýchlo po 2.svetovej vojne, napriek sankciám, ktoré mali ekonomicky Nemecko zničiť. Žiaľ iná mantalita a za pár rokov nás ekonomicky predbehli.
Dala som sa s muzom dokopy presne vo veku 25, obaja IT...svadbu sme mali po 5r, dieta po 7r...cize v 32 som rodila a nelutujem...nie je to tym, ze mama sa boji, ze sa nedozije...?
@katkami123 mam cely dojcekalifat uprimne v riti. Tvoja ich obhajoba na konci prispevku, ako sa pozviechali po vojne, ktoru rozputali je trochu podobna, ako by si vzivala Ondreja Riga... On sice zabil 8 ludi, ale rychlo sa z toho psychicky pozviechal, hero👿. Nechcem to tu zaplevelovat, lebo otazka bola ina a DE🇩🇪 v nej nebolo, ale zhruba takto cesi o skopcakoch. .
Ztratil německý kancléř Scholz veškerou soudnost?
14. 11. 2022 9:16
To, že německý kancléř Scholz se lísá k Číně je tím posledním, co mě štve. Mnohem horší je, že se pod českým vedení EU, naprosto ztratila ona proklamovaná jednota postupu celé EU a Německo nyní dotuje energetické potřeby svého průmyslu částkou 200 mld. EUR.
Tím je naprosto zničena konkurenceschopnost ostatních členských států EU, které tak štědrou vlastní vládu nemají.
Co myslíte, také vykáže německý statistický úřad tuto podporu jako snižující položku inflace, tak jak to udělal ČSÚ, který o tuto podporu 3 tis Kč na rodinu, snížil statistické výdaje na energie o 53,9 % ?
10. 11. 2022 23:45
Pane Zdechovský, velmi výstižně jste popsal německé usiloivání o ovlládnutí EU i když jste chtěl jen poukázat na ztrátu soudnosti kancléře O.Scholze. On ale soudnost neztratil, pokud vůbec nějakou měl. Státníkem kalibru Helmut Schmidt nebo Helmut Kohl se nestane, ani kdyby se o to sebevíce snažil. Cybí mu jak charakter a inteligence tak i strategické posouzení situace a realistický pohled do budoucnosti. Co mu určitě nechybí je křečovité lpění na moci jako kancléř i když je i tato moc jen relativní. Po tom, co bylo o Scholzovi uveřejněno ve světových ale i v německých mediích už před zvolení kancléřem nechápu, jak mohli Němci dosadit toto individuum do tak odpovědné funkce. Jeho věrohodnost a pravdomluvnost se rovná nule. Je zapleten do skandálů v souvislosti s Cum-ex-aférou a s privátní hamburskou Warburg Bank abych uvedl ty 2 nejznámnější. Je toho více, co mluví v jeho neprospěch.
Jeho zdánlivá zdrženlivost při veřejném vystupování není projevem moudrosti a skromnosti, nýbrž neschopnosti spontánně a adekvátně reagovat na dotazy novinářů či veřejného publika. Němci ? To je národ egoistů, nabubřelých ignorantů a potenciálních nacistů. Rádi by ovládali celou EU, to je více než evidentní, sami to prohlašují. To však EU nesmí dopustit. To by mělo katastrofální následky hlavně pro malé státy jako je na př. Česká země. Lidé, buďte velmi pozorní ! Myslím, že vím o čem píši, žiji mezi nimi už 50 let.
10. 11. 2022 9:54
Pane Zdechovský, doufám jen, že aspoň uděláte fotku, až povedou Uršulu v poutech za ty její machinace s Pfizerem.
Zatím je jen vidět, jak je ten celý fantasmagorický EU spolek úplně na nic. Každý stát si dělá svou politiku a na druhé kašle. Jak byste proboha chtěli něco nařizovat Němcům??? Ti si budou dělat vždy jen to, co sami uznají za vhodné a co bude nejlepší pro ně.. A vy jste jen taková neškodná štěkající stafáž.
10. 11. 2022 11:22
Opravil bych to "každý stát si dělá svou politiku". Nablýskaný Péťa , který se už vidí ve strukturách EU, dělá vše proto, aby se tam dostal byť i po debaklu ve své vlasti. Takže ne všechny si dělají svou politiku.
10. 11. 2022 7:58
Plyn z Ruska nikdy proudit nepřestal. Stačilo necpat se na Ukrajinu a nemusel být ani tak drahý.
10. 11. 2022 8:22
Plyn se stále tvoří, jeho zásoby se odhadují na 200 až 300 let. Není důvod neodebírat. Jediným důvodem je byznys.
10. 11. 2022 7:47
Soudnost v Německu není minimálně sedum let. Úplně nevím, co na tom překvapuje. Nové je to, že Německá loď blahobytu se potápí a všichni ostatní s ní. V podstatě vplouváme do rozklížené doby z které není úniku neb si nakládání více, než sneseme
9. 11. 2022 23:21
Myslím si, že kancléře Scholze do náruče Číny přímo nahnali naši "přátelé" z USA.
Když tam byl kancléř Scholz na návštěvě, tak mu Biden jako nesvéprávnému podřízenému sdělil, že USA nepřipustí, aby Německo mohlo používat Nord Stream II. Krátce nato byl Nord Stream II odpálený a💥 Německu ani nebylo dovoleno zúčastnit se vyšetření okolností jeho zničení. Kromě toho Německo hodně doplatilo na sankce, které muselo na rozkaz "přátel" z Washingtonu uvalit na Rusko.
Neutekl byste potom sám od takových "přátel" a nezamířil k protistraně, která Vám prokazatelně zdaleka tolik neškodí?
9. 11. 2022 21:38
Čína je pro vývozní ekonomiku jako je Německo naprosto zásadním trhem. Navíc o jakém vyvázání se zavilosti na nestabilních režimech mluvíme. Vždyt bereme suroviny z celého světa, a krom pár výjimek jsou to všechno totalitní režimy.
11. 11. 2022 21:37
Pane Vacek, Vaše tvrzení v první větě je správné. Druhá věta je vlastně otázkou. Ta třetí je zcela vedle. Nestabilní režim není totožný s autoritativním resp. diktátorským režimem. Mimochodem, který režiím je podle Vás stabilní ? Vždyť ani USA nemusí být po <midterm> volbách tak stabilní, jak se zdá a už vůbec ne, když 2024 vyhraje Trump. Už dnes jim hrozí občanská válka, alespoň podle mínění různých "proroků".
V té první větě jste se dotkl ožehavého tématu. Ano, pro německý export je Čína největším odběratelem. To ale neznamená, že budou nenežraní němci
pomáhat Číňanům postupně, pomalu ale jistě pronikat do Evropy a za pomocí agresivní ekonomiky nás Evropany podrobit jejich prokletému komunismu.
Prostoduchý Scholz si ve své chorobné fantazii vysnil, že bude uctíván jako velký, progresivní státník. Na to však jeho vrabčí mozeček nemá. Angela Merkl👽 zavinila spoustu škod a přivedla Evropu an okraj katastrofy. Scholz, pokud ho zavčas Němci sami neodtraní, Evropu úplně rozvrátí. Již teď jsou rozpory s Francií a s východními státy EU hmatatelné. Při jeho megalomaniil
je docela možné, že bude za nějakou dobu vyjednávat i Putinem, nebo jeho následníkem na moto: "Wandel durch Handel". Tento slabomyslný postulát
, proměnu zkrze výměnu (obchod), vypotily mozky německých rádoby ekonomických expertů. Němce musíte permanetně kontrolovat a zavčas jim ukázat, kde jsou jejich hranice. Jinak by se mohly dějiny opakovat, neboť jak je historicky prokázíno, lidé jsou nepolepšitelní, nejsou schopni se vyvarovat chyb v minulosti.
Ja ti to napíšem z pohľadu dieťaťa starých rodičov.Mama sa možno boji toho,že budeš mať deti taká stará ako bola ona a ona sa ani vnúčat nedožije.Preto ťa naháňa.Asi s tým veľa neurobíš,ak sa mama necháva ovládať takýmto strachom.Len jej to v kľude vysvetľuje,nemaj sama z toho stres.Ja som od malička vedela,že nechcem mať deti taká stará ako boli moji rodičia.Skus sa na to pozrieť takto😊

Autorka je mozno rada, ze sa jej niekto zastal.. aj ked takto virtualne..a mozno jej to je uplne jedno 🤣 nerobim z nej mengeleho..zo slov neotehotnie 🤣 ja jej mamu vlastne aj chapem.. mozno sa jej nedarilo a preto mala autorku az v 40 a chcela by sa dozit vnucat...mozno to mysli v dobrom a chce aby mala dieta skor lebo sa boji ze to potom bud nepojde alebo nakoniec nebudu a nechce aby jej dcera neskor lutovala... ved to je vsetko ok a pochopitelne a vlastne aj pekne lebo ju zaujima budúcnost dcery..len to nutenie..to neni ok ..riskuje ze autorka bude mat dieta a ona ho neuvidí ked ochladnu vztahy.. alebo ze autorka zatrpkne a na just si ich neurobi lebo bude znechutena pricom keby ju nechala tak mozno budu a mozno coskoro tak ako bolp pisane vyssie.. kazdopadne toto je na autorke ci bude mat dieta kedy ho bude mat ci ho chce nechce alebo ja neviem co.
Otazka je ked sa tak vehementne snazi byt babkou a presviedcat ci by nou aj bola potom
Mali by si normalne sadnut a porozpravat sa .. vypocut sa a akceptovat nazory jednej druhej..mozno to zle uchopila ale mysli to v dobrom aby ozaj neskor nelutovali ale stale je to na nich no ..su dospeli