Ako odmietnuť tlak rodičov na založenie rodiny?
Ahojte, prišla som si sem po radu. V skratke, neviem ako mám mame povedať, že sa ešte "necítim na dieťa".
Aby som dala trošku kontext, medzi mnou a maminou je veľký vekový rozdiel. Mala 42 keď som sa narodila ja s bratom. Ja mám teraz 25, mamina má 67 a začína na mňa veľmi tlačiť, že by chcela vnúčatá. Ja som sa jej viackrát snažila vysvetliť, že som minulý rok vyšla z vysokej školy. S partnerom som druhý rok a bez svadby dieťa mať nechcem. Aktuálne bývame v BA v nájme a šetríme na hypotéku. Podľa mňa sú toto všetko valídne argumenty ale moja mama to nechápe. Stále mi plieska o hlavu, že obaja sme veľmi nadštandardne zarábajúci (IT obaja) a že však sa máme radi a prenajmeme si niečo väčšie. Nechce ani počuť, že proste nemáme zázemie ešte vybudované. Nemám už energiu a neviem ako jej to vysvetliť. Pristihla som sa pritom, že už jej nechcem volať alebo za ňou chodiť, lebo viem, že to znova takto skončí. Najprv začala "dohovárať" môjmu partnerovi, že teda ako mal by ma presvedčiť, že buď bude dieťa alebo pôjde preč, keď videla, že to cezo mňa nejde. Ten jej povedal presne to isté ako ja, že chápe, že by chcela vnúčatá ale že máme ešte kopu vecí, čo predtým treba.
Treba mamičke povedať ze vnucatka môže cakat aj od druhého súrodenca 😂dalej by som neriesila, každopádne asi je na dochodku a nudi sa,
@medda_beda ja uz mam vnucatka a mladi sa pustili do ich vyroby az ked bola posledna klucka v byte na svojom mieste. Oni su zodpovedni, z tvojho pohladu. My sme boli tí nezodpovedni, voda zo studne v kybloch, kachle na uhlie, na poradne autobusom 2 kociare, ostatne peso 5 km. Bez telefonu, bez auta, bez autosedaciek, bez vajicka, bez hypotek, len MP. 😅. Nie stredovek, koniec 1989. A tu sme. Kto zazemie nemal, bola slobodaren pre slobodne matky, neletelo sa hned na vyskrab, lebo ja nemam zázemíe. Len sa neposerte, lemrava, rozmaznana generacia.
Autorke nic neprikazujem, iba pisem, ze matke Moze spravit radost. Ale nespravi. Zazemie nepusti🌷.
Hmm Potom po case, ked uz neskor budete mat dieta/deti, by som chcela velmi vidiet, ze ci aj takto naruzivo bude oná stara mama pomahat a varovat a strazit a vychovavat.. Ona je stara a ma len velke oci. Ked jej vnuca neskor donesiete, uz bude unavena, chora atd... Chod podla seba, nedaj si znicit vztah s priatelom (ak je to ten pravy), dieta je mega zavazok a mega zahul, dobre si to rozmyslite a dobre sa pripravte.
@ahhola matka si pockala do 42 a od dcery chce aby mala dieta pomaly v 18r - trochu nefer
@ahhola Lemravá generácia 🤣 zaplať hypotéku, účty vo výške platu pomaly lebo inak nebudeš mať strechu nad hlavou kedže podnájomníka s deťmi nechce každý a podnájom výjde na rovnako, boj sa o prácu každý rok tak ako my a potom mi povedz niečo o lemravosti dobre?
Či si myslíš, že rodičia sú celý bez seba keď sa musia tlačiť so všetkými deťmi a vnúčatami v 3izbáku? A to ešte dobre keď ten 3izbák máš.Dnes už nemusíš mať ani na ten.
Matke má urobiť radosť? A matka nemala maternicu žeby si porobila zo 5 detí nech sa nenudí? Ona svojej matke vnúča nedlží.Jej matka si užívala mladosť a od dcéry vyžaduje aby tu svoju zahodila.Riadne sebectvo.Čo jej to vnúča dá.Nech robí náhradného rodiča keď sa tak veľmi nudí.
Všetci by chceli vnúčatá na 10 minút.
Ži si tak dnes, maj deti a daj nám vedieť či ti ich nezobrala sociálka alebo ich ostatní v škole nepovažujú za asociálov.
Môj manžel žil v 80 rokoch a aj vtedy ľudia potrebovali bývanie, spoje do práce.Ty tu opisuješ nejaký dom :D.
A odkiaľ že si nabrala aspoň na ten dom aby si kachle mala?
Lebo ja by som bez hypotéky mala holú riť.
@ahhola A neviem čo tu spomínaš interupcie keď ona tehotná nie je.Na interupcie sa chodilo aj vtedy pre tvoju zaujímavosť a nie ani vtedy nemali všetci deti do 25ťky.
Tvoja generácia možno bola zvyknutá nerozmýšľať dopredu narobiť si deti, sťažiť si život ako sa len dá, nechať sa otĺkať mužom lebo sa nepatrí rozvádzať a potom sa sťažovať kamarátkam aký je ten život ťažký, ale človek si má život uľahčovať a mať deti nie je povinnosť.Neplodnosť ťa môže zastihnúť aj oveľa skôr a svet sa nezrúti takže nevidím dôvod si robiť deti kvôli matke.
@ahhola si ako môj otec, načo automatická práčka, babky prali na potoku. Autorka nechce priviesť dieťa do podnájmu, chce najskôr svoje bývanie. Je preto rozmaznana? Véd si na to nepýta peniaze od mamy. Idu si to zariadiť s partnerom.
Mám 25 a mama ma núti, aby som mala dieťa
Dnes o 10:50
Ahojte, prišla som si sem po radu. V skratke, neviem ako mám mame povedať, že sa ešte "necítim na dieťa".
Damy vyssie, bolo jasne, ze ako vzdy vzniknu 2 tabory,
1.,nech mamke vyhovie,lebo mamka je uz stara, (vy neviete, preco ju mala po 40.tke,ked tu podsuvate, ze je nefer, ze ona mala deti stara a po dcere chce, aby si predcasne 25.rocna znicila zivot detmi, aby babka mala vnucence, co je sebecke) (podla vas)
2.nech ich nema ani Bohovi...
Za mojej generacie naozaj mali starki vnucence aj rodičia deti skor, ako po nich stihli zatuzit. Vsak co si vies zacat v klietke, ked sa mozes realizovat mozno v tom rodicivstve, sobasnost 95 %,deti mal prakticky kazdy a skoro. Pani, co vymaha vnucence to vidi optikou svojej generacie, mlada nema deti na programe dna a mozno postaci jedinacik pred koncom plodnosti. 💥 Typicky medzigeneracny konflikt a vyhra mlada (vnuca nebudetak skoro, ak vobec)
Peace🕊️🕊️🕊️
@ahhola
Za socializmu sa podľa štatistík práveže podstupovalo najviac interupcií (ten tvoj výškrab 🙄). Pre toto bol aj krtizovaný návrh Záborskej, ze v tejto dobe niečo také zbytočné predkladať, keď oproti socializmu je zníženie skoro o 30% a sme na minime.
A dieťa sa nerobí pre to, aby potešila mamu. To snáď nemyslíš vážne tuto vetu. “matke Moze spravit radost. Ale nespravi. “ to dieťa je nejaká blúzka alebo šaty ? Či ziva bytosť podľa teba? Ja sa fakt nečudujem týmto témam o svokrach na MK, keď tu si má dieťa urobiť, aby SVOJU MAMU 😳 potešila. No, na dnes mi to tu čítať stačilo.
@katkami123 ano, bolo to tak, jeden rok tusim 1988 bol pomer porod - upt 1:1. Komanci to mali u prdele. Mohli do republiky vozit HAK, ale to stalo valuty, takze nic. Interne vys., , narkozy, zakroky boli lacnejsie, zrejme.
... Nie sme na minime, tych 8 000 potratenych deti by sme potrebovali ako sol pri 50 000 populacnych rocnikoch (120 000 na vrchole ery Husakovych deti). Ale nemozes sa nikomu starat do maternice🤣ako tuna autorke, ani spomenut, ze by to pre matku mohla... 💤... Lebo to nie je bluzka.
@katkami123 matke môže spraviť radosť.
Kúpi jej psa.....
Lebo maternica nie je na povel babky.
@ahhola Áno mali deti skôr, možno ani nevedeli ako a ich manželstvá a vzťahy stáli za prd makový lebo spolu ostali len preto, že museli.
Nech si má každý deti kedy chce.Aj dnes sú ľudia čo chcú skôr ak majú vzťah aj tí čo chcú neskôr alebo nikdy.
Čo je na tom.
Ja som chcela pred 25ťkou a zistila som, že chcieť je pekné, realita je iná.
Takže nech sa pani matka aj na hlavu postaví jej dcéra môže byť aj neplodná.
Ja som sa tiež napočúvala najprv načo čakám.Nemali sme bývanie, skoro sme obaja stratili prácu a niektorých trápilo len to, že nemáme deti.Že ostatné sa nejak dorieši potom.
Nič by sa nedoriešilo.Žili by sme aj s dieťaťom v detskej izbe Fakt paráda :D
@1ryba iste, vsak je to straaaasne sebecke, od matky.
Raz davali dokument o Gottovi. Z nejakych divnych pricin tajil pred svetom existenciu dcer, jeho matka sa dozila starsej Dominiky a sebecky scenárista tam vlozil nieco taketo...
... Kdyby mistr vzal batole k umirajici matce, aby se pred smrti potesila...
... (Co si to dovolil, vsak mistr nebol povinny jej dat vnuca a uz vibec jej ho doniest k posteli.)
A vobec, co su to za divne tuzby, akesi vnucence, pokracovatelia rodu, vraj. 🥀
@ahhola
Sama mi povedz, za komáčov, keď žena mala dieťa, prvé, v 42 rokoch, ze ako ju okolie bralo. Načo ona ide riešiť…
@katkami123 co ju bolo po okoli, prisim ta? Buban sa narodil matke pred 50.tkou a co koho do toho? Ma starsich surodencov, ktory mu stale hovoria nas maly😅 a maju sa radi. Teda nemal byt, ked bol lo 40.tke?
@ahhola Ty máš názory ako z praveku.Moja svokra má pomaly 70, ale nemám pocit žeby jej môj manžel bol dlžný vnúča :D.
Máš divné túžby, ale tie bolo potrebné riešiť za mlada a nie svoje deti nútiť rodiť.
Čo by si robila keby tvoje deti nechceli byť rodičmi.
Ty si musela rodiť, starať sa o deti tak teraz musí každá.
Mne to príde ako: neužila som si mladosť, nemala by si ani ty.
V živote nikdy sa mi moja mama nestarala do toho kedy ja budem mať deti a či vôbec.
Nepríde mi to normálne starať sa do súkromia dospelých detí.
@medda_beda nikomu tu nevnuucujem vnucata, len odrazam utoky a dala som priklady 2 uspesnych ludi.
@medda_beda k vete cislo 3. Nenutila som, sami chceli.
(iba sme odpalili ohnostroj, ked dosli s foto z ulz. 💥)
@ahhola Veď keď chceli je to v poriadku.
V poriadku nie je keď nejaká matka núti svoje deti ktoré majú ledva stabilný vzťah k rodičovstvu.
@medda_beda su veci medzi nebom a zemou🌞🌐
Boze baby, autorka uz mozno olutovala, ze pytala radu, vy z tej 70.rocnej potencialnej babky robite mengeleho, ktory dceru nahana s pipetou natiahnutou semenom..... Sa uklludnite, nic jej nehrozi, len ochladnutie vztahov, az zanik👿to prezije.
Tvoja mama má pravdu. Ale nemôže ťa nútiť. Vy musíte na to prísť, kde a kedy sú priority. Nebojuj s mamou a začni si predstavovať, že budete mať dieťa. Nie hneď nie tento rok, ale pripúšťaj tú myšlienku. Teraz v rámci boja s mamou sa ti môže stať že zatvrdneš a vybuduješ si predsudok. A just nebudem mať dieťa. Pritom inak by si ho mala. A možno ti krivdím a nebojuješ s mamou iba ťa otravuje jej nátlak. Tak ju nejako opi rožkom, že už nad tým uvažujete a skutočne nad tým uvažujte.
Tvoju mamu chapem, ma uz vyssi vek, ale aj tak si v tomto musis urobit po svojom.