icon

Ako odmietnuť žiadosť o vynosenie dieťaťa v rodine?

29. sep 2025

Ahojte, moja sestra má 38r a za sebou pár neuspešných pokusov o umelé oplodnenie. Nikdy dieťa nevynosí úspešne bohužiaľ, je z toho zúfalá, čo samozrejme chápem. Všetci sa snažíme byť čo najviac psychickou oporou ako to ide. Asi pred dvoma týždňami prišla s nápadom nechať si bábo vynosiť, adopcia pre jej manžela nepripadá do úvahy. Zistila teda, že kúsok za hranicami to ide legálne a teda ja som ju v tom podporila. Iba potom zistila približné ceny takéhoto niečoho a vycúvali. Ibaže vtedy sa obrátila na mňa a spýtala sa či by som bola ochotná, niečo by mi vraj zaplatili. Sprvu som myslela, že ide o žart. Ja deti teda nemám, som o 10r mladšia a naozaj som bola v tom, že sranduje. Ibaže zrazu sa mi ozvala aj mama s tým, že by to možno bol fajn nápad... ako jej mám preboha vysvetliť, že toto určite nie? Vždy sme s ňou o celom tom rozprávali opatrne, rešpektovali ju, ale toto. Naozaj neviem, toto je príliš. Napadlo mi, ž etu sú možno mamičky, ktoré boli v podobnej situácií a nedarilo sa im, aké slová by vás nezranili?

anonym_a18b77
29. sep 2025
@kasssiopea

@anonym_a18b77 Šialené.

@kasssiopea áno.. ale rovnako šialené je, keď je to oplodnené vajíčko sestry. V tomto rozdiel nevidím. Oba prípady sú postavené na hlavu.

anonym_3136b8
29. sep 2025

@anonym_autor myslím že tvoja sestra je šibnutá a príroda to zariadila dobre že je neplodná 😅🤦‍♀️

zanka777
29. sep 2025

@anonym_autor ja rozumiem sestre že je frustrovaná z toho že sa im nedarí atď.... Ale aby po vlastnej mladšej sestre dokonca NEZDETNEJ chcela by jej vynosila dieťa je už cez čiaru podľa mňa..... Ona absolútne nepozerá na teba a na tvoje city a názory ale len na seba! Uvedomuje si ona vôbec že prvé dieťa ktoré by si mala (podľa nej)nosiť pod srdcom by bolo jej???a že by si sa ho musela "vzdat"??? To je naozaj sebecké od nej

katrin21
29. sep 2025
@lucik194

@anonym_autor mama by jej ho vynosila? ako preboha, vsak uz davno musi byt v prechode......

hlavne sa neneachaj presvedcit k takej blbosti

@lucik194 mama v prechode nema problem donosit dieta vsetko sa da nastimulovat, staci sestrine vajicko. Ale teda nie na Slovensku.

Ja mam 25r dceru a keby nemohla a dalo by sa, pomohla by som jej.. v zahranici nahradne materstvo existuje. Ale teda zena by uz mala mat svoje deti.

zajinkakoni
29. sep 2025

@anonym_autor za mňa je to úplne nehorázne. Reagovala by som okamžite jediným slovom “nie” a basta.

stanislavicenka
29. sep 2025
@anonym_autor

Ja žijem v zahraničí teda, neviem aké su tu podmienky, ja osobne som to nezisťovala radšej. Každopádne mama sa o ňu bojí, sestra je dosť krehká by som povedala. Už je v bode kedy je naozaj zúfalá, naposledy plakala v reštaurácií keď vedľa nás sedela rodinka s deťmi, odstránila si všetkých známych zo soc. sietí ak dávajú príspevky s deťmi a to je len pár príkladov hej, mama sa o ňu bojí.

@anonym_autor to je uz na vyhladanie odbornej pomoci.
Mozno to znie necitlivo, ale snad sa nebude tymto v zivote umarat a vy budete okolo nech chodit po spickach.

anonym_1e5ce9
29. sep 2025

...myslim, že toto je vymyslena tema na rozduchanie diskusie, aka je vlada zla, , ze aku ustavu schvalila a znemoznila si dat vynosit dieta😉

kasssiopea
29. sep 2025
@anonym_1e5ce9

...myslim, že toto je vymyslena tema na rozduchanie diskusie, aka je vlada zla, , ze aku ustavu schvalila a znemoznila si dat vynosit dieta😉

@anonym_1e5ce9 Takmer nikto okrem Teba tu vladu na 5tich stranach nespomenul. Tvoj komentar vypoveda viac o Tebe ako o autorke..

mrkvicka060
29. sep 2025

nemusis nikomu nic odovodnovat a vysvetlovat. odpoved proste jednoznacne NIE a tam diskusia konci. nehoraznost toto, ony nie su normalne.. prepac, je to tvoja rodina, ale toto uz je na psychiatra...

anavixy
29. sep 2025
@anonym_1e5ce9

@anonym_1e5ce9 ale ved to sa vzdy dalo a stale da obist… len to nie je oficialne

anonym_1e5ce9
29. sep 2025
@anavixy

@anonym_1e5ce9 ale ved to sa vzdy dalo a stale da obist… len to nie je oficialne

@kasssiopea nikomu normalne zmyslajucemu to nenapadne...tak ako nikoho nenapadlo že toto je fake tema ako xy dalsich...

@anavixy legalne sa to nikdy nedalo...

kasssiopea
29. sep 2025
@anonym_a18b77

@kasssiopea áno.. ale rovnako šialené je, keď je to oplodnené vajíčko sestry. V tomto rozdiel nevidím. Oba prípady sú postavené na hlavu.

@anonym_a18b77 Súhlasím s Tebou. Surogácia je v každom prípade jedna z najkontroverznejších tém asistovanej reprodukcie.. Pre mňa - ak už nie je iná možnosť ako mať dieťa, je "najsympatickejšia" altruistická surogácia tak, ako to poznajú v Spojenom kráľovstve. Ja rozumiem, že ako aj spomínala @osky na druhej strane diskusie, prijať nemožnosť stať sa matkou je veľmi náročný a bolestivý proces a ženy sú v snahe stať sa matkami schopné podstúpiť neskutočne veľa. ALE - za mňa v žiadnom prípade surogátna matka nemá byť v príbuzenskom vzťahu s biologickými rodičmi, ktorým dieťatko vynosí. A rada pre sestru @anonym_autor : ak by sa sestra rozhodla za každú cenu pre dieťa s tým, že využije túto možnosť, jedine v krajine, kde sú zmluvy právne vynútiteľné, napríklad v Kalifornii. Sú známe prípady, že napriek tomu, že surogátna matka nebola biologickou matkou dieťaťa (lebo je možnosť aj takejto surogácie, že vajíčko je od surogátnej matky), táto odmietla dieťa odovzdať biologickým rodičom, lebo si to v procese premyslela. A keďže zákony mnohých krajín jasne definujú, že matka je žena, ktorá dieťa porodí, nasleduje náročný, niekoľko rokov sa ťahajúci súdny proces s neistým výsledkom, či sa moje bio-dieťa ku mne dostane, alebo zostane u "cudzej" ženy, ktorá ho "len" vynosila a porodila..

kasssiopea
29. sep 2025
@anonym_1e5ce9

@kasssiopea nikomu normalne zmyslajucemu to nenapadne...tak ako nikoho nenapadlo že toto je fake tema ako xy dalsich...

@anonym_1e5ce9 Napadá to veľa párom aj surogátnym matkám, stačí vyliezť zo svojej bubliny a zistíš... A áno, keď si trochu spravíš obraz o svete a naštuduješ právnu úpravu tejto problematiky v rôznych krajinách sveta, tak zistíš, že surogácia je legálna v mnohých z nich. Takže označovanie "normálne zmýšľajúci" by som používala opatrne.

anonym_1e5ce9
29. sep 2025
@kasssiopea

@anonym_1e5ce9 Napadá to veľa párom aj surogátnym matkám, stačí vyliezť zo svojej bubliny a zistíš... A áno, keď si trochu spravíš obraz o svete a naštuduješ právnu úpravu tejto problematiky v rôznych krajinách sveta, tak zistíš, že surogácia je legálna v mnohých z nich. Takže označovanie "normálne zmýšľajúci" by som používala opatrne.

@kasssiopea nie je normalne o to žiadať svoju sestru

že to je niekde "legalne" to viem, ale pamatam si aj, kolko babatiek ostalo "uvaznenych" myslim na ukrajine to bolo, ked zacala pandemia, nedostali sa k svojim objednavatelom

a po dalsie, vzdy je pravne matkou tá čo dieťa porodi, a ta si to moze rozmysliet...

pre niekoho je normalne znicit x zdravych embryí, pre mna nie ...a pre mna nie je normalne ani toto ...je to uz za mojou pomyslenou cervenou ciarou, a to som IVF sama absolvovala

biibiana
29. sep 2025
@anonym_3136b8

@anonym_autor myslím že tvoja sestra je šibnutá a príroda to zariadila dobre že je neplodná 😅🤦‍♀️

@anonym_3136b8 Presne to som si pomyslela aj ja. Kto vie aká labilna a neprimerane starostlivá by bola ak by to dieťa nakoniec naozaj mala. Všetko je tak ako ma byt.

anavixy
29. sep 2025
@anonym_1e5ce9

@anonym_1e5ce9 ale dalo, len nie oficialne, mame taky pripad v sirsej rodine. Kto zabrani otcovi starat sa o vlastne dieta s inou zenou, ak sa vlastna matka o dieta starat nechce? Ale ja nepisem o umelom oplodneni a pouziti vlastnych buniek, samozrejme… takze kazdopadne by tento konkretny otec spokojny nebol.

tiezjedna
29. sep 2025
@anonym_autor

Ja žijem v zahraničí teda, neviem aké su tu podmienky, ja osobne som to nezisťovala radšej. Každopádne mama sa o ňu bojí, sestra je dosť krehká by som povedala. Už je v bode kedy je naozaj zúfalá, naposledy plakala v reštaurácií keď vedľa nás sedela rodinka s deťmi, odstránila si všetkých známych zo soc. sietí ak dávajú príspevky s deťmi a to je len pár príkladov hej, mama sa o ňu bojí.

@anonym_autor to jej ale ešte nedáva nijaké právo požadovať po tebe, aby si jej vynosila dieťa. Sestra by sa mala dať psychicky do poriadku hlavne. Možno telo vie, prečo jej nechce dopriať. A mama by ju v tomto móde rozhodne nemala podporovať... Chápem, že je to citlivá vec, že ju máte všetci radi, ale príde mi to úplne mimo z ich strany...

anonym_df0527
29. sep 2025

Nečítala som celú diskusiu, ale na margo sestry ma napadlo ešte i to, že si myslí, že ju dieťa urobí šťastnou. Ale keďže ho nevynosí, nemusí sa tak stať, nemusí sa vytvoriť tak silné puto. A potom čo, nešťastná sestra - matka, dieťa, ty ...
Zároveň som si spomenula, že dávali jeden dokument, bol o vynosenom dieťati. Dali si ju vynosiť v zahraničí, priniesli ju, ale ona s nimi vôbec nebola kompatibilná, cítila sa opustená, neprijímaná a to už mala svoje deti, dospelá bola a psychicky zničená. Až keď zistila, že jej mama, naozaj nie je jej bio mama i keď otec bol aj biologický otec - matku nevedela vystáť a nerozumela tomu celý život - až kým zistila, že ju vynosil niekto iný... Vzťahy sa nezlepšili... bolo to smutné...

benit
29. sep 2025

Sestra nech zacne vyvijat takyto natlak na muza pre adopciu. Matka sa k nej moze pridat. Toto je teda vazne nezrely napad. Chapem, ze topiaci sa aj slamky chyta, ale poriesit by si to mali oni dvaja. Aj keby bola tato moznost u nas, urcite by som do toho nezatahovala rodinu- nasilu a zvlast ked este ty nemas vlastne deti.

anonym_0e161e
29. sep 2025
@anonym_a18b77

Túto otázku som dostala aj ja od jedného z bratov. Ja mám štyri deti. On žiadne. Na jednej oslave sme sa o tom bavili a brat povedal, že on nevie čo bude ale ešte majú čas sa snažiť. Moja mama zadelila, že však požiadajte tuto "profi matku" a hlesla smerom ku mne, nech Vám vynosí. Nekomentovala som to ale som si pomyslela, že jej asi šibe. Pri všetkej úcte. Asi dva týždne na to, prišiel brat na kávu. Bežne sme sa bavili a on nadhodil, že tá otázka vynosenia dieťaťa ho zaujala a akože so vtipom sa ma opýtal, že kedy by sa mi to hodilo. To je jeho bežný spôsob komunikácie, keď niečo chce. Nadhodiť to ako strášne vtipnú poznámku a čakať na odpoveď toho druhého. Vtedy som mu povedala, že pre mňa je to totálne nereálne. Že by som ohrozila samu seba a aj svoje deti, že je to nelegálne. Že si nedokážem predstaviť ako budem 9 mesiacov tehotná, porodím a niekomu odovzdám to dieťa. Nikdy by som sa od neho nedokázala odpútať. Keď brat zistil, že som ho prepukla a viem, že to chcel reálne, tak sa zložil a išiel preč s plačom. Bolo mi to ľúto ale nijako to nepohlo mojim presvedčením, že toto nie je cesta. Nejaký čas so švagrinou komunikovali striedmo. Nie urazene ale proste ťažko niesli, že ani táto možnosť nie je. Ale ja som človek. Nie inkubátor alebo maternica. Môj manžel bol tiež poburený, že toto naozaj nie je normálne.
Nakoniec sme sa zhodli, že by mali pozerať menej seriálov... Predstavovali si to asi ako keď Phoebe z Priateľov čakala trojčatá svojho brata 🤦

@anonym_a18b77 to je tak ,keď ľudia majú pocit se si môžu všetko dovoliť a kúpiť. Tvoj brat so švagrinou sú sebecká topka!

marca12
29. sep 2025

@anonym_autor Akoze sestre uz z toho asi dobre zahrabava. My tiez nemame deti,ale nastastie sme pri zmysloch a toto by som od nikoho neziadala. Vie sa ona vobec vcitit do pocitov nahradnej matky? Ako moze bezdetnu zenu poziadat o vynosenie dietata,ktore jej mas potom odovzdat a cely zivot sa nan pozerat ako vyrasta s nimi? Ja by som jej narovinu povedala,ze by som to nedokazala vzdat sa dietata,ktore vynosim. Cudujem sa,ze s tym zacala aj tvoja mama. Nulova empatia voci tebe. Vsetci len sestru lutuju,ale tvoje pocity nikoho nezaujimaju.

anonym_0b20cd
29. sep 2025
@anonym_autor

Moja mama by jej ho vynosila, ale už jej to zdrav. stav nedovolí. Ja jej ublížiť nechcem, iba sa na to teraz zamerali a vidia to ako spósob ako konečne dosiahnuť bábo, čo tiež chápem. Ponúkli mi aj peniaze, no na niečo také ja osobne nemám zalúdok. So sestrou máme skvelý vzťah, preto je to pre mňa náročné

@anonym_autor zrútenie sa je jedna vec, áno aj mne sa to zopárkrát stalo a dieťaťa som sa doposiaľ nedočkala. Ale. Takéto niečo by ma ani vo sne nenapadlo, toto je už na liečenie u psychiatra. Keď ma takéto myšlienky, aby jednoho dňa nejaké dieťa neukradla.To by bol už iný prúser. Takže nie, toto už v poriadku nie je ani zďaleka.

medea2003
29. sep 2025

@anonym_autor Tehotenstvo je veľká záťaž na organizmus. Môže sa niečo zvrtnúť, budeš musieť ísť cisárskym, môže sa stať, že už nebudeš môcť vynosiť ďalšie dieťa. Zdravie máš len jedno. Keby už týmto tvojou mamou nepohlo, tak už čím pre pána. Navyše netušíš, ako by si psychicky zareagovala, to dieťa by v tebe žilo, rástlo, vyvíjalo sa, netušíš, čo by to s tebou urobilo, keby si ho po pôrode musela odovzdať. Pre pána, ako to mohlo napadnúť tvojej sestre a už vôbec netuším, ako to mohlo napadnúť tvojej mame... Ak muž nechce adoptovať, tak sa musia zmieriť s bezdetným manželstvom, tebe nemôžu robiť takýto nátlak. Ide o tvoje zdravie, fyzické i psychické!

anonym_44dcfe
29. sep 2025

Skor by som bola ochotna darovat sestre oblicku ako vynosit dieta a odovzdat jej ho

eeffka
29. sep 2025

@anonym_autor nuz ja napr aom isty cas nad tym teoretixky uvazovala ( sestra mala chemo) a bola by som ochotna byt 9m zivy inkubator, ale len za predpokladu ze obaja biologicki rodicia by boli sestra a jej muz, a mala som uz vlastne deti. Ale ani to pravne nie je mozne a ani sestra to nenavrhla. Ale ak by som vlastne dieta nemala tak ani nahodou, tehotenstvo nie je prexhdzka ruzovou zahradou, aspon pre mna.porodim aj 10 ale tych 9m predtym... nic moc.
Ale v tvojom pripade nie, sestra ma dost psychickych problemov sama so sebou

anonym_a2b77a
29. sep 2025

Povedz to mame že nie. Nech už nepokúšajú

anonym_a2b77a
29. sep 2025

Alebo pošli sestre rovno link na túto diskusiu

mira0611
29. sep 2025

@anonym_autor ja viem, ze je zufala, ale tehotenstvo je vazna vec, zmena tela a po tom, uz nikdy bebudes jak predtym.
Mna zaraza, ze matka aj sestra sa s tebou o tomto takto bavia, ako keby si jej mala darovat auto.
Urcite by som nevynosila dieta nikomu!

anonym_d82af4
29. sep 2025

Vymyslená téma. Prečo temu admin nevymaze?