icon

Vie bio rodič adresu pestúnov?

24. jan 2023

Ahojte, rozprávala som sa s manželom o pestúnstve a spýtal sa ma, či biologický rodičia poznajú adresu pestúnov, lebo má zlé spomienky z detstva na svojho alkoholického strýka, ktorý ich často opitý otravoval a spával na dvore. Myslím si, že pravdepodobnosť je malá, že by sa nám mohlo niečo podobné stať s biologickými rodičmi, ale ak by poznali našu adresu, tak to riziko tam je a neviem, či do takého rizika chcem ísť. Zatiaľ len rozmýšľame nad adopciou a pestúnstvom a hľadáme pre a proti. Nechceme ísť do niečoho, čo by sme nezvládli.

kacena4
•
24. jan 2023

treba sa dohodnut priamo s detskym domovom ze ked sa im rodic ozve napr. ohladom stretavania bude to na pode zatriadenia nie u vas. moj nazor

autor
•
24. jan 2023

@kacena4 ďakujem za odpoveď. A nejakých súdnych papieroch našu adresu nebude vidieť?

wodanka
•
24. jan 2023

Pri pestunstve Tvoju adresu vedieť budú. Stretnutia nemusia byť u Vás, ale na pôde úradu.

aliziana
•
24. jan 2023

áno, bio sú účastníci konania, môžu vidieť pravdepodobne aj Vašu adresu, ak si ovšem poštu prevezmú. Okrem toho, ak sa o dieťa pravidelne zaujímajú, majú asi aj právo vedieť, kde to dieťa je. Je to asi prípad od prípadu, väčšinou sa bio asi nezaujímajú

nikusiak9
•
24. jan 2023

Nema pristup k udajom

autor
•
24. jan 2023

Ďakujem za odpovede. Takže ak správne chápem. Právo na to majú, ale záleží od prípadu, či sa budú zaujímať.

nelca0510
•
24. jan 2023

Mám známych. Majú deti v náhradnej starostlivosti a vždy sa stretávajú len na pôde oficiálneho detskeho zariadenia (alebo ako to povedať ). Nevie ich adresu,nič. A to sú si vzdialení necelých 50 kilometrov od seba.

h2so4
•
24. jan 2023

Ja mám dieťa v pestúnstve. Či vedia kde bývam to neviem. Na súde bol iba otec a ten súhlasil s pestúnskou starostlivosťou lebo bývame asi 50km od otca malého. Kým nešiel do školy sa s rodičmi stretával iba v stredu poobede na pôde detského domova.
Po nástupe do školy som tam s ním už odmietla chodiť lebo by veľa vymeškal. Odvtedy sa stretáva iba s tatinom v mestskom parku alebo ideme na zmrzlinu či kávu. My bývame pár km od mesta.

any_soj
•
25. jan 2023

My sme pestuni a pravdupovediac si nie som istá, ale predpokladám, že dostali zo súdu vyrozumenie o zverení a tam by mala byť asi aj naša adresa - rovnako ako na našom sú ich adresy a aj dátumy narodenia. So stretnutiami to ale nesúvisí. Tie riešte iba na pôde organizácie, odporúčam Návrat alebo úsmev ako dar. Oni pripravia vás, dieťa aj bio rodiča a stretnutie je na neutrálnej pôde spolu s niekým z nich. Otravovať ako strýko vás isto nebudú, stačí zavolať políciu, že máte niekoho cudzieho na súkromnom pozemku.

123andrea
•
31. jan 2023

Ja som pestúnka, v rozhodnutí o zvereni dietata zo súdu je naše meno, aj celá adresa aj meno a adresa matky, takže adresu vedia presnú, je to hneď v prvom odstavci.

any_soj
•
31. jan 2023

@123andrea a isto majú oni rovnaký papier? Či to ich rozhodnutie nevyzerá nejako inak, že toto je pre toho, komu sa zveruje, a ten druhý dostane nejaké vyrozumenie že čo sa rozhodlo.. Netuším, nikdy som nič iné so súdmi neriešila :D

123andrea
•
10. feb 2023

@any_soj podľa mňa je to jedno rozhodnutie poslané všetkým. Posiela to súd, ja vidím ich adresu, oni našu.

adalmba
•
10. feb 2023

@123andrea presne tak. Ja mám 3 deti v pestúnskej starostlivosti. Posielala sa rozhodnutie súdu, aj s menom, priezviskom, adresou a dokonca aj rok narodenia nariadenia tam je. Samozrejme ak si to matka- otec prevezmeme

adalmba
•
10. feb 2023

@any_soj presne to isté rozhodnutie pošlú. Sociálke, rodičom, pestunom

niki78281
•
10. feb 2023

Samozrejme že má, veď aj on má súdne rozhodnutie.

skeblicka77
•
10. feb 2023

@kacena4 keď odíde dieťa do nrs, Cdr s tým už nič nemá a stretávanie sa rieši cez upsvar.

macocha
•
4. mar 2023

Keď som ja ako pestúnka žiadala UPSVAR, aby stretnutie s biorodinou bolo u nich, div že ma nevysmiali. Vraj nech ideme do cukrárne. (BTW dieťa malo rok, neviem, čo by v cukrárni robilo...) Detský Domov tiež absolútne nič - tam poskytli priestor jedine pre deti v starostlivosti profesionálnych rodičov. Takže ma dosť prekvapilo, že niekde to funguje... My sme sa stretávali v parku, v detských herniach a chodili sme aj k biorodine do bytu. A k tým osobným údajom: adresu biorodina vždy získa, keď chce - až na pár výnimiek, keď to súd zakáže.

macocha
•
4. mar 2023

@any_soj gratulujem Vám, to ste dobre dopadli. Alebo sa konečne pohli veci k lepšiemu. Môžem sa opýtať na lokalitu? Ja som prosila všetky spomenuté subjekty niekoľko rokov, ale nikto mi so stretnutiami nikdy nepomohol.

skeblicka77
•
4. mar 2023

@macocha tak ale si zober, že Cdr má napr 50 svojich detí, plus počas roka im odíde možno 10 a majú umožniť stretávať sa na ich pôde s bio rodinou ešte aj pestúnom, plus robiť stretnutia s deťmi, ktoré sú aktuálne v Cdr, plus interakcia do nrs. No podľa mňa nereálne.

macocha
•
5. mar 2023

@skeblicka77 Iste, netvrdím, že to mal byť DeD, po novom CDR - ale nechať to celé na pestúnku bol riadny zaberák. Náš prípad patrí k tým komplikovanejším, takže našťastie väčšina pestúnov také nezažíva. (Poznám len 3 prípady pestúnskych rodín, kde bol kontakt s biorodinou častejší ako u nás.) Ale píšem o tom, že kým bolo dieťa malé, tak som nemala absolútne nijakú podporu ohľadom stretávania s biorodinou - v tom vidím problém. Na príprave som si tiež myslela, že keď budú stretnutia, tak nájdeme nejakú neutrálnu pôdu. Ale v realite som ani jediný raz za 14 rokov takú možnosť nemala. A pri predstave, že niekto na stretnutie pripraví dieťa a nebodaj aj biorodiča sa len trpko smejem. Ani DeD, ani UPSVaR, ani Návrat, ani Úsmev ako dar. To už vidím ako chybu v systéme. Niekde by sa to malo dať nárokovať. Ak už sa to niekde dá, tak sa len teším. 🙂 Ale zas nebolo by fér voči autorke otázky tváriť sa, že všetko je zabezpečené - bohužiaľ. Je to veľká výzva - pestúnov treba ako soľ, ale takých, čo sa pre to riziko rozhodnú, nie že to zistia až "za pochodu".

any_soj
•
5. mar 2023

@macocha no pravdupovediac viem to iba teoreticky, od nich, lebo my sme zatiaľ interakcie neriešili.

bosorkabb
•
13. jún 2023

Áno budú vedieť. Tieto údaje im prídu zo súdu, je to súčasť spisu. Pretože sú účastníci konania.