Ako odpustiť rodičom fyzické tresty?
Dá sa to vôbec?
Hneď na úvod napíšem, že som nezažívala také domáce týranie ako možno niektoré z vás, s ranami do krvi, prípadne niečo horšie.
Moji rodičia ma bili tak bežne. Tak, ako to mnohí považujú za prípustné, výchovné. Väčšinou po zadku, rukou alebo pravítkom, tato kdekoľvek (okrem hlavy), kde trafil, keďže som sa snažila kryť. Facku som dostala tiež pár krát, skôr od mamy. Tiež mama ma často bila varechou, ktorú pár krát zlomila. Niekedy po mne hodila papuču. Od tata tie bitky boli skoro na dennom poriadku a boleli.
Inak sa o nás rodičia starali, chodili sme na výlety, dovolenky, tato sa s nami aj hral a blbol.
Ja im to nedokážem odpustiť. Najmä odkedy sa mi narodil vlastný syn. Jednoducho nedokážem pochopiť, ako môže rodič, ktorý miluje svoje dieťa, mu takto ubližovať. Je mi z toho zle, som znechutená, ublížená.
Na jednej strane mám pocit, že sa na nich nehnevám. Robili najlepšie, ako vedeli. Vtedy sa to tak robilo. Na druhej strane to vo mne ostalo a ten vzťah je asi doživotne narušený.
Uzavrela som sa pred nimi. Stretávame sa, k vnúčatku sú dobrí, láskaví. Dnes sú už úplne iní. Ja keď som ale s nimi, cítim sa ako v takej bubline, ktorá ma chráni. Odpoviem na ich otázky, zo slušnosti sa tiež niečo opýtam, ale som absolútne bez emócie.
Možno by mi pomohlo počuť prepáč, urobili sme chybu. Namiesto toho dostanem "s tebou sa inak nedalo". Z mojej strany cítim, že je ten vzťah už tak veľmi narušený, že si nikdy neľahnem k rodičovi na gauč a nepritúlim sa. Dáme si pusu na rozlúčku, lebo si ju vypýtajú, ale je to len tak, naoko.
Je vôbec možné im nejako odpustiť? Síce píšem, že sa nehnevám, ale vnútorne cítim, že klamem samú seba.
@karolinakr s týmto sa stotožňujem, ďakujem ❤️
@mantilka tak vam aspoň matka povedala, že ju to mrzí.
Ja nikde nepíšem, že idem rodičom niečo vyčítať alebo ich konfrontovať. Nebudem sa ale tváriť, že sa nič nedeje, keďže sama cítim, že v ich prítomnosti nie som sama sebou. Nedokážem sa pri nich uvoľniť, nezdoverujem sa im, som celú návštevu v kŕči a smejem sa len zo slušnosti. Pretrhnúť kontakty nechcem, keďže sú dobrí starí rodičia, takže buď budem po zvyšok života pred nimi strnulá, alebo s tým niečo urobím a dokážem im VNÚTORNE odpustiť. Teda chcem sa dokázať pri nich uvoľniť a preniesť sa cez to, čo bolo
Prejde to, ked im vnutorne odpustis. Nevedeli konat v danom okamihu inak. Tak ako ty, aj oni sa snazili byt najlepsimi rodicmi pre vas, pre deti, pre ich deti, ktore lubili tak, ako lubia ich vnucata, vase deti. Za danu dobu sa vychovavalo inak, drsnejsie. Aj v starsich hranych ceskych a slovenskych filmoch pre deti vidno bezny "pohlavok" a vyhrazanie sa varechou. Bola ina doba, aj v skolach sa bilo. Vezmi to z tej stranky, snad po porozumeni sa ti bude lahsie odpustat a prestanes sa bat byt samou sebou. Urcite ti rodicia nechcu zle ❤️
Verím, že keď budete chcieť, budete schopná im odpustiť. Z Vášho vnútra to bude bezpodmienečné, lebo im odpustíte preto, že po tom sama túžite. Bez ohľadu na to, či oni niečo voči Vám zmenia a či si vôbec niekedy uznajú chybu. A určite to prinesie dobré ovocie - budete slobodnejšia a bude sa Vám časom ľahšie spomínať len na to, za čo ste vďačná. Prajem Vám všetko dobré 💞
Michaela