icon

Ako oznámiť moje tehotenstvo švagrine, ktorá 3x potratila?

7. feb 2023

Je tomu par mesiacov, co svagrina tretikrat potratila. Aj ked to nedava najavo, velmi ju to zobralo, co je teda pochopitelne. Este nedavno mi povedala, ze sa na tehotnu zenu nemoze ani pozriet...Prosim vas, akym sposobom jej oznamit ze som tehotna, aby to bolo voci nej co najsetrnejsie? Medzi styrmi ocami? Dakujem

felycity
7. feb 2023

je krásne, že máš v sebe takú empatiu a záleží ti na švagrinej..priznám sa sa, že ako mama, ktorá prišla o dieťa viem aké sú to pocity, pozerať sa na tehotné ženy ( aj ked je to úplne normálne)... ak si dáš tú námahu jej to napísať či osobne povedať, určite to časom ocení . Mne osobne takáto empatia troška chýbala a iba jedna priateľka si dala tú námahu a za to si ju veľmi vážim, lebo aspoň troška chápala moje pocity . Švagriná si to asi aj tak preplače, ale časom ocení tvoju empatiu.

kukulienka999
7. feb 2023

Ja osobne by som to povedala teda bratovi, on vie najlepšie ako na svoju manželku… s ním sa porad ako by to bolo najcitlivejšie jej povedať. Držím palce, ja som bola v podobnej situácii akurta niw Svagrina, ale dobrá kamarátka mala za sebou tieto nepríjemnosti. Odhodlavala som sa skoro 24tt jej to ppvedat. Zobrala to napodiv dobre, ze ona sa tesi s nami a my za jej zdravotne problémy nemôžme 🙏

timing
7. feb 2023

Poprosila by som brata aby on sam zvazil ako jej to povedat. Teda aby to on jej povedal doma v sukromi. Doma svoje pocitu spracuje lepsie ako v spolocnosti pri xy ludoch alebo pri tebe

vevesh
7. feb 2023

@simona20201309 z osobnej skusenosti, urcite nie osobne. Nech ma cas to spracovat sama. Ja som vydrzala ani nie hodinu a potom som sa psychicky zlozila. Beriem, ze kazdy sme iny, ale po 3 za sebou nasledujucich potratoch je psychika uplne niekde inde ...

andrea_r016
7. feb 2023

presne tak ako píšu žienky....popros brata, aby jej to on oznámil v čase, keď to uzná za vhodné a taktiež, aby podotkol, že si ho poprosila ty, aby to lepšie zobrala od neho 🙂 sama to spracuje určite lepšie aj s pomocou tvojho brata...keď sa na to bude citiť tak sa ozve aj sama a pogratuluje ti 🙂

svetlonos
7. feb 2023

Ahoj,
poviem ti ako by som to zobrala ja. Nozno by som neskakala o neba, zobrala to ako informaciu a spracovala ju. Nebola by som vsak taka, ze by som nemohla vidiet inu tehotnu alebo sa dokonca hnevat/ nebavit s tehotnou milou kamoskou ci svagrinou.
Zavist by mi nepomohla ani nejaky blby pocit nespravidlivosti.
Jediny pripad, kedy by som doslova zbila- je pripad, ked subdeti rodicmi tyrane- vtedy som vytocena do nepricetnosti, preco takyto kreteni deti maju a ine normalne zeny nie.
No to, ze by som 3x potratila, by bol moj problem, nie mojich znamych. Preto by som ho na nich nepresuvala.
Aj keby som teda koli svojmu smutku nevedela uplne zdielat ich radost, neviedla dlhe rizhovory ake nebola by som vici nim ani podrazdena.
Dvom kamoskam sa to stalo- nevedela som a s jednou som obchode obzerala dedske oblecenie. Povedala mi to omnoho neskor. Nehnevala sa na mna, ze ved sim nevedela. Dodnes deti nema, ja ano. Vzdy sa pyta na maleho, pekne sa s nim bavi aj s inymi kamoskami a ich malymi detmi. A to uz deti na 90% nikdy mat nebude. Nezanevrela za to na kamaratky, ktore matkami su.
Tebe prajem kradne tehotenstvo, mas plne pravo sa radivat a nebyt smutna so svagrinou!
Jej prajem, aby co najskor zistili pricinu potratov a potom vytuzene babetko.
Nenechaj si pokazit radost 🙂

dudos
7. feb 2023

Poprosila by som brata aby jej to povedal. A nech spomenie aj to, že to bola pre teba dilema ako jej to oznámiť, že ju ako matka chápeš, jej bolesť, a ty sama si ju nechcela zraniť a ak sa bude ona cítiť byť pripravená sa s tebou stretnuť alebo porozprávať sa tak si tu pre ňu. A určite si sa jej nechcela dotknúť tým, že si jej to neoznámila ty sama ale, že aj pre teba je to zložitá situácia, lebo ti na nej záleží.

angel993
7. feb 2023

Najhoršie je keď sa to dozvie od iných a ešte horšie keď to budú všetci pred ňou tajiť a fakt sa to dozvie až keď uvidí bruško. Ja by som to urobila tak ako píše @moonlight1210 . Tiež mám za sebou 2x MA a najhoršie bolo pre mňa keď sa mi odrazu začala kamarátka vyhýbať a o pol roka som ju náhodou stretla s bruškom. Oveľa radšej by som bola keby mi to povedala sama.

simona20201309
7. feb 2023

@bilberryday no až by ma zaujímalo kde sa o takom overenom postupe píše. Mňa by sa toto maximálne dotklo, že ma niekto vybavi jednou sms. Co je toto za spôsob? Ako vie ta osoba kde sa práve nachadzam? Ako vidí, ako sa momentálne cítim? To je fakt super ak ti dôjde taka sms v tej najnevhodnejsej chvíli. Toto odporúčajú psychológovia? Zvoliť najneosobnejsi spôsob komunikácie?
Tak sa potom necudujem, prečo je toľko pacientov na AD

veronicka88
7. feb 2023

Aby jej nebolo skôr ľúto že si ju obišla....povedz to bratovi najskôr,a opýtaj sa či je to ok ak by si jej to medzi 4 očami povedala,pozná ju asi lepšie ako ty....ak áno,neváhaj....mne by bolo ľúto keby mi švagriná nepovedala a išla na mňa cez sms alebo inú neosobné konverzáciu.

vevesh
7. feb 2023

@simona20201309 skusim osobnu otazku- potratila si 3x za sebou? Ak nie, nemas ani potuchu, ako sa zena citi a hlavne, ked je to takto par mesiacov cerstve...

leskovael
7. feb 2023

Ak máte dobre vzťahy, urobila by som to presne ako píše @moonlight1210 a určite by som to neoznamovala cez sms ani nechcela aby sa to dozvedela od iných

simona20201309
Autor odpoveď zmazal
bilberryday
Autor odpoveď zmazal
simona20201309
7. feb 2023

@bilberryday ci sa ma to týka, alebo nie, je to môj názor a skúsenosť. Prešla som si tým, dozvedela som sa to od druhých a aspoň som to stihla v sebe spracovst. Keby mi sestra napísala sms ze je tehotná, sory, viem ze ty nemôžeš (je úplne jedno do akej omáčky by to obalila) pomyslela by som si, že je trafená! Tie keci ze ju to mrzí, a potom blbosti, toto som naozaj počúvať nepotrebovala. Žiadne reči by mi vtedy nepomohli. Našťastie sa v mojom okolí nenašiel žiadny blb, čo by sa mi ospravwdlnoval, že caka dieta. To akože som mala mat výčitky, že kvôli mne si nemôžu užívať šťastie?
Mala som nervy keď som videla tehotné ženy, ciganky s 5 deťmi okolo a veľkým bruchom... citila som nespravodlivosť a krivdu, ale ani náhodou som neocakavala opatrne zaobchadzanie. Vtedy bol baby boom a hneď po mojej strate otehotnela sestra, švagriná aj najlepsia kamoška. Ani jedna z nich neprišla za mnou s ľútosťou - našťastie!!! Ľútosť ešte nikdy nikomu nepomohla. Toto som riešila v sebe sama a nezatazovala som ich s tým. Úprimne som sa tešila.

simona20201309
7. feb 2023

@bilberryday a áno, roky som potom nemala dieta. Konkrétne 9 rokov.... zatiaľ čo švagriná 4, sestra 2 q ani jedna mi tehotenstvo nemuseli oznamovať smskou, ani s ľútosťou ani so žiadnymi ceremoniami

nyusika
7. feb 2023

Ja by som ti oznámila najskôr bratovi a požiadala ho, aby jej to nejak citlivo oznámil.
Samozrejme, s poznámkou, že keď jeho manželka uzná za vhodné, nech sa mi ozve.

Ja osobne ale nedokážem pochopiť ženy, ktoré sa hnevajú/majú zlý pocit kvôli tehotenstvu iných žien.
A to patrím k tým, ktorým nebolo dopriate porodiť vlastné dieťa.
Ja som sa vždy tešila, úprimne a naozaj veľmi, keď moje kamarátky, sestra, či švagriná, boli tehotné.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
vevesh
7. feb 2023

@simona20201309 netusim, co si chcela napisat. Ja len po prvom potrate, sice to bolelo, ale dalo sa to. Brala som to, stava sa, nabuduce sa podari. Druhy ma zasiahol viac a aj som sa dlhsie spametavala. Bolelo to, prebolelo, zname aj svagrine otehotneli, ale bola som optimisticka, ze na buduce to uz urcite klapne. Ale treti potrat ma polozil na kolena a to doslovne a tiez mi svagrina, hned ako sme k nim prisli na prazdniny oznamila, ze je tehotna a ma termin ako by som mala ja. Bolo to zle pre mna, pre nich a vsetci ocakavali, ze sa budem radovat. Ako, ja som im priala, ale mali mi to povedat skor a nie osobne na uvitanie rovno medzi dverami vyteseni....ja som potrebovala cas, aby som sa spametala, predychala a spracovala SVOJU stratu - to, ze ona je tehotna ma absolutne nezaujimalo, vsetko bolo o tej bolesti, ze 3x za sebou som ja potratila. Preto, pokial si nezazila, nemas ponatia o com to je...

tykat
7. feb 2023

18tt? A to sa nestretavate ze si este nevsimla? Ja by som nijako specialne neoznamovala. Ked si doteraz nepovedala, tak teraz uz sama uvidi. A mozno uz aj vie len o tom nehovori.

autor
7. feb 2023

@tykat stretavame sa niekolkokrat za tyzden, ale nie je to na mne absolutne vidiet. O tehotenstve vie len moj manzel, nikomu z rodiny sme este nic nepovedali.

sidicek
7. feb 2023

Prečo to chceš oznamovať prave jej ?Veď povedz rodičom a ona sa to dozvie.Pripadne povedz bratovi.Ja som teda svagrinej osobitne takéto veci neoznamovala.

ailiba
7. feb 2023

Ja by som to povedala bratovi. A vysvetlila preco to nehovoris aj pred svagrinou (mas ju rada a nechces ju ranit). Nech jej to povie on.

autor
7. feb 2023

Dievcata dakujem za kazdu radu a skusenost. Popasujem sa s tym a porozpravam sa s nou ja, popripade sa poradim s bratom (jej manzelom). Nedokazem jej to napisat do sms, stale mi v takomto oznameni brani pocit, ze toto nie je spravna cesta. Ja sa na babatko velmi tesim, ale chapem, ze pre zenu co si presla potratmi, musi byt taketo nieco tazsie spracovatelne. Nebudem ju lutovat, o to predsa vobec neslo, ale tiez nie som bezcitny clovek. Nemam z toho stres, iba hladam najmenej "bolestivu" cestu.

karolinakr
7. feb 2023

Brat ju pozna najlepßie.Nech sa on vyjadri, čo by jej prospelo..

janasz06
7. feb 2023

Ešte ma napadlo skús sa poradiť v poradni Alexis.Je veľmi pekne od Teba,že to berieš takto citlivo 😊

nikaeli
7. feb 2023

Pozerám sa na to z pohľadu tej, ktorá 2x potratila a naďalej sa snažila.. V tom čase okolo mňa otehotnelo viac kamarátiek a s každou jednou som sa tešila a držala jej prsty. Ani by mi nenapadlo vnímať to inak.Verila som, že aj na mňa príde rad 😉 aj keby otehotnela švagriná, tešila by som sa s ňou. Ak si ale myslíš, že by to pre ňu mohlo byť naozaj náročné, porozprávala by som najprv s bratom.

rivini
7. feb 2023

Z vlastnej skusenosti, nam ked sa nedarilo a bolo to naozaj tazke obdobie, najlepsie som znasala oznamenia tehotenstva, ktore sa udiali na konci stretnutia a osobne. Najcitlivejsie mi tehotenstvo oznamila kamoska, s ktorou som stravila cely den a pri rozlucke mi oznamila, ze je tehotna. Objala som ju, zablahozelala jej a o 5 minut som sa mohla vyplakat sama v aute. Mohla som to takto spracovat a potom neskor sa s nou aj uprimne tesit. Sms, telefonat a hlavne na zaciatku navstevy, ked s tebou potom chudera svagrina musi sediet dlhsie, by pre mna boli tie horsie moznosti. Cize za mna-urcite osobne oznamit niekedy k koncu stretnutia.

rivini
7. feb 2023

Este k tomu oznamovaniz cez sms-ja som tiez absolutne proti a je mi jedno, co na to hovori psychologia. Neviem si predstavit, v najhorsom obdobi neplodnosti dostat niekde k veceru sms o oznameni tehotenstva, alebo este lepsie, precitat si ju niekde pocas pracovnej porady, ci pred cestou domov v aute.

20erika07
7. feb 2023

@nikaeli presne ako ja, z potratov zničená psychicky, ale ani by mi nenapadlo tehotenstvo inej zeny ci uz v rodine alebo kamaratky spracovavat ,tesila som sa s nimi a boli mi kazda jedna novou a novou motiváciou nevzdavat to. Pamätám dodnes velmi dobre, ked ja som potratila, švagrina bola pred pôrodom, ale prave to mi pomahalo vidiet ju, ocakavat bábatko a predsalen ,že bude vobec ďalšie bábatko v rodine , zamestnat mysel prave tym pozitivnym aj ked sa to nedialo priamo mne. Neviem si predstavit byt nahnevana alebo urazena alebo znicena kvoli tomu ze ty mas, ona ma a ja nie ...