icon

Ako oznámiť partnerovi rozhodnutie nemať deti?

2. sep 2025

Vec sa má tak, že môj partner začal počas tohto posledného pol roka narážať na to, že sa obaja blížime k 25. narodeninám a, že to je podľa neho ideálny vek na založenie rodiny. Sme spolu 3 roky, milujem ho a v 90% veciach sa naše názory zhodujú. Až na tú otázku detí a rodiny. On pochádza z Oravy, má 4 súrodencov, jeho mama bola s nimi celý život doma a to isté očakával od svojej budúcej manželky. Lenže, keď sme sa pred 3 rokmi spoznali, jasne som mu dala najavo, že by som rodinu určite chcela, no nie hneď a, že neplánujem žiť život ako jeho mama. Že sa neskôr budem chcieť vrátiť do práce. Rovnako ako aj to, že viac ako 2 deti pravdepodobne nebudem schopná vychovať. On to akceptoval a všetko nám vo vzťahu klapalo. Až doteraz. On si myslí, že už prešlo od začiatku nášho vzťahu dosť času. A ja čím som staršia, tým viac bojujem s pocitom, že možno nie som pripravená ani na to jedno dieťa, a nieto ešte na dve, ako sme do budúcnosti pôvodne plánovali. Mám skvelú prácu, obaja milujeme cestovanie, sme veľmi aktívni... Som sebecká, keď sa toho nechcem vzdať? Viem však, že keď mu to poviem, pravdepodobne to bude koniec nášho vzťahu, pretože on po deťoch alebo aspoň dieťati túži veľmi a je to prakticky pre neho priorita.

anonym_28cab8
2. sep 2025
@anonym_1e674b

@anonym_28cab8 ani ty ani nikto iny nema patent na urcovanie co je prirodzene a co nie

@anonym_1e674b to ze je prirodzene mat deti som neurcila ja ale priroda. Alebo ten hore alebo si dosad ako ti vyhovuje.

anonym_86161f
2. sep 2025
@anonym_40064e

@anonym_autor dieťa sa robí s manželom nie s frajerom to po prvé ..po druhé dajte si taký skúšobný týždeň že každé 2h v noci si dajte budík ( asi tak ako vy vás budilo dieťa v noci ) a uvidíš ako ho to rýchlo prejde .🤣

@anonym_40064e Že "každé dve hodiny v noci si dať budík", veď by som bola ráno polomŕtva 😨 Ja potrebujem spať bez prerušenia v pokoji celú noc, preto deti radšej nemám a nechcem ani za nič.

lavender94
2. sep 2025
@anonym_28cab8

@lavender94 mat deti by malo byt prirodzene a nie problem.

@anonym_28cab8 prirodzene je aj chcieť sexovať od štrnástich rokov kedy sme pohlavne dospelé a nerobíme to, lebo dokážeme premýšľať na vyššej úrovni ako ostatné zvieratá. Keby sa mame riadiť len tým, čo je prirodzené, tak nás na svete nie je osem miliárd lebo by vďaka modernej medicíne, ktorá je totálne proti prírode umierali rad radom ľudia na banálne záležitosti, ak by sa vôbec narodili, lebo to tiež nebola samozrejmosť, keďže sekcia je neprirodzená, ale syndróm náhleho úmrtia novorodenca je vlastne prirodzený.

anonym_c9ca42
2. sep 2025
@anonym_28cab8

@anonym_autor dnesnym zenam fakt uz prepina v tej hlave. Hovorte si tu co chcete chlacholte sa tu kludne ako je to v poriadku, ze je super ze vedia co chcu ale rozrhlo sa tu vrece s pipinami co nechcu deti lebo... lebo si nechcu pokazit postavu, lebo kariera, lebo nie su schopne postarat sa ani o kaktus a lebo xy dalsich konin, jedna sprostejsia jak druha. Svet sa v kravsku rit obracia a ludia sa predbiehaju kto je sebeckejsi a egoistickejsii. Hlavne neprist o ziadne pozitky.

@anonym_28cab8 A ty rodíš ako čerešňa a tvoje záľuby a priorita sú len deti s domácnosť!?

anonym_28cab8
2. sep 2025
@anonym_c9ca42

@anonym_28cab8 A ty rodíš ako čerešňa a tvoje záľuby a priorita sú len deti s domácnosť!?

@anonym_c9ca42 what???? Su len dve moznosti? Nemat dieta alebo rodit ako ceresna? Ci co?

klara546
2. sep 2025

Podľa mňa sebecká si. Povedz mu o tom čo najskôr,nanaťahuj čas,nech si hľadá ženu svojho života.

caramellka
2. sep 2025

@anonym_autor Autorka, ste ešte mladí, možno o nejaký čas názor zmeniš, možno nie, je to úplne v poriadku, no ako tu už bolo spomínané, povedz partnerovi ako to momentálne vnímaš, je to voči nemu fér a bude mať možnosť rozhodnúť sa...

@anonym_28cab8 Tak hlavne, že tu svoj názor prezentuješ anonymne. Nikto Ti ho neberie, no to, že niekto môže mať iný, sa volá napr. rešpekt. Či potom, keď sú tu témy, že mama chce dať na adopciu 5rocne dieťa, lebo ho vlastne nikdy nechcela, sú o.k.? Každý má právo slobodne sa rozhodovať vo svojom živote o čomkoľvek, rovnako Ty, aj ostatní.

anonym_a536f5
2. sep 2025
@anonym_28cab8

@anonym_autor dnesnym zenam fakt uz prepina v tej hlave. Hovorte si tu co chcete chlacholte sa tu kludne ako je to v poriadku, ze je super ze vedia co chcu ale rozrhlo sa tu vrece s pipinami co nechcu deti lebo... lebo si nechcu pokazit postavu, lebo kariera, lebo nie su schopne postarat sa ani o kaktus a lebo xy dalsich konin, jedna sprostejsia jak druha. Svet sa v kravsku rit obracia a ludia sa predbiehaju kto je sebeckejsi a egoistickejsii. Hlavne neprist o ziadne pozitky.

@anonym_28cab8 Sisaka? Áno je to v poriadku deti nemať. Lepšie ako mať ich nasilu a potom budú nešťastní a frustrovaní všetci a deti nemilované, nechcené. Zrejme by si nechcela byť dieťaťom mamy u ktorej cítiš, že si na príťaž. To je radosť vyrastať v takej rodine, skutočne krásne detstvo a vklad do života.

anonym_dd49d6
3. sep 2025
@klara546

Podľa mňa sebecká si. Povedz mu o tom čo najskôr,nanaťahuj čas,nech si hľadá ženu svojho života.

Suhlasim s @klara546
Nie si sebecka preto, ze netuzis po detoch ale preto, ze nie si uprimna k priatelovi a tajis mu to iba preto aby ta neopustil a to uz sebecke je. Ved mu narovinu povedz o svojich pocitoch a nechaj to na nom ako sa rozhodne. Tiez si myslim, ze 25 rokov je najidealnejsi na zalozenie rodiny.

subartic
3. sep 2025

Tak za mňa dôvody pre ktoré deti mať nechceš sú sebecké . Egocentrizmus, prednostné napĺňanie vlastných potrieb je sebeckosť ,nie si ochotná sa podeliť o svoj čas, financie a ani telo ( áno tvoje telo tvoje rozhodnutie, vieme vieme ). Len v nedávnej minulosti som pozerala podcast na ČT 24 kde sa vyjadroval jeden psychológ a povedal že čím ďalej bude vzácnejšie a vzácnejšie na ulici stretnúť ženu s dieťaťom alebo vôbec vidieť v našej spoločnosti deti , a podľa toho ako rapídne pribúdajú témy " necítim sa na dieťa " tak to bude pravda . Dnešná generácia mladých žien je čoraz viac sebecká , hľadí predovšetkým na seba a svoje potreby, rieši svoje pocity donemoty, neustále sa uisťujú že nemať deti je v podstate ok, že je to bežné a úplne v poriadku . To že je malá skupina žien ktorá skutočne deti nechce a nevedú ich k tomu žiadna sebecké dôvody je v poriadku , nie je však v poriadku tento epidemický nárast sebeckých dôvodov ako mám skvelú prácu, nechcem sa energeticky vyčerpávať , peniaze chcem minúť na seba,chcem byť aktívna , cestovať atď. Ak to bude takto pokračovať do budúcna tak za pár rokov sa z 45-50 tis novorodencov ktoré sa ročne rodia bude 10 tis a menej . V parkoch nebudú deti ale cvičiace ženy , zaniknú herne a pribudnú kozmetické salóny, zmiznú škôlky a školy a pribudnú starobince. Som rada ,že som z generácie žien ktorá toto neriešila a nepitvala, jednoducho sme tie deti mali , kto ich skutočne nechcel tak ich nemal ani vtedy, len vtedy nebol dôvod práca a to ostatné ale preto, že jednoducho tá žena vedela že by bola nahovno mama. Nebude treba ani Rusov a európske národy sa zničia samé , jednoducho vymreme, lebo každá ďalšia a ďalšia generácia európskych žien bude menej a menej naklonená deťom .

anonym_40064e
3. sep 2025
@anonym_86161f

@anonym_40064e Že "každé dve hodiny v noci si dať budík", veď by som bola ráno polomŕtva 😨 Ja potrebujem spať bez prerušenia v pokoji celú noc, preto deti radšej nemám a nechcem ani za nič.

@anonym_86161f neviem ako často sa budia decká to som dala len ako príklad 😁

anonym_28cab8
3. sep 2025
@subartic

Tak za mňa dôvody pre ktoré deti mať nechceš sú sebecké . Egocentrizmus, prednostné napĺňanie vlastných potrieb je sebeckosť ,nie si ochotná sa podeliť o svoj čas, financie a ani telo ( áno tvoje telo tvoje rozhodnutie, vieme vieme ). Len v nedávnej minulosti som pozerala podcast na ČT 24 kde sa vyjadroval jeden psychológ a povedal že čím ďalej bude vzácnejšie a vzácnejšie na ulici stretnúť ženu s dieťaťom alebo vôbec vidieť v našej spoločnosti deti , a podľa toho ako rapídne pribúdajú témy " necítim sa na dieťa " tak to bude pravda . Dnešná generácia mladých žien je čoraz viac sebecká , hľadí predovšetkým na seba a svoje potreby, rieši svoje pocity donemoty, neustále sa uisťujú že nemať deti je v podstate ok, že je to bežné a úplne v poriadku . To že je malá skupina žien ktorá skutočne deti nechce a nevedú ich k tomu žiadna sebecké dôvody je v poriadku , nie je však v poriadku tento epidemický nárast sebeckých dôvodov ako mám skvelú prácu, nechcem sa energeticky vyčerpávať , peniaze chcem minúť na seba,chcem byť aktívna , cestovať atď. Ak to bude takto pokračovať do budúcna tak za pár rokov sa z 45-50 tis novorodencov ktoré sa ročne rodia bude 10 tis a menej . V parkoch nebudú deti ale cvičiace ženy , zaniknú herne a pribudnú kozmetické salóny, zmiznú škôlky a školy a pribudnú starobince. Som rada ,že som z generácie žien ktorá toto neriešila a nepitvala, jednoducho sme tie deti mali , kto ich skutočne nechcel tak ich nemal ani vtedy, len vtedy nebol dôvod práca a to ostatné ale preto, že jednoducho tá žena vedela že by bola nahovno mama. Nebude treba ani Rusov a európske národy sa zničia samé , jednoducho vymreme, lebo každá ďalšia a ďalšia generácia európskych žien bude menej a menej naklonená deťom .

@subartic a teraz sa do teba pustia...aspon daju pokoj mne😂

anonym_40064e
3. sep 2025
@subartic

@subartic je nová doba kľudne sa jej chlap nože nechať prerobiť na ženu a porodit si detí koľko len chce 😊🫶🫶

drahomirrra
3. sep 2025
@anonym_40064e

@subartic je nová doba kľudne sa jej chlap nože nechať prerobiť na ženu a porodit si detí koľko len chce 😊🫶🫶

@anonym_40064e Toto je najdebilnejsi protiargument, aky som kedy citala. A este anonymne, no valis bomby.

anonym_40064e
3. sep 2025
@drahomirrra

@anonym_40064e Toto je najdebilnejsi protiargument, aky som kedy citala. A este anonymne, no valis bomby.

@drahomirrra je to rovnako debilné ako to že keď žena nechce deti je to sebecké .šak keď chlap chce tak nech sa zariadi 🤷

anonym_e37348
3. sep 2025
@subartic

@subartic ved ale to uz aj niekde "pisali", za chvilu vdaka tymto novym trendom tu budeme mat "islamsku europu". Rozpitvavat a riesit preco tu nejdem.
Nie ze sa nerodi do rodiny 4-5deti.. ale uz davnejsie ani tie dve, aby sa demografia udrzala nejak, a teraz uz vlastne ziadne :D a potom tu budeme citat o 40-50-60 rocnej prvorodicke, ked si pospajaju v hlavicke co to. Proste kto chce kam, pomozme mu tam. Netreba riesit, nech si robia ako myslia, ze je spravne, v neposlednom rade, my to uz nebudeme zazivat co tu bude o 100rokov, nova generacia si uzije, tak ako si praje.

drahomirrra
3. sep 2025
@anonym_40064e

@drahomirrra je to rovnako debilné ako to že keď žena nechce deti je to sebecké .šak keď chlap chce tak nech sa zariadi 🤷

@anonym_40064e Ty si asi nepojala tému. Tento chlap sa zariadi, tomu ver. Len nech mu ženská oznámi, že nechce deti a nech ho nenaťahuje ako gumu v trenkách. Sebecké je to, že márni jeho a aj svoj čas.

anonym_40064e
3. sep 2025
@drahomirrra

@anonym_40064e Ty si asi nepojala tému. Tento chlap sa zariadi, tomu ver. Len nech mu ženská oznámi, že nechce deti a nech ho nenaťahuje ako gumu v trenkách. Sebecké je to, že márni jeho a aj svoj čas.

@drahomirrra môžu si kľudne adoptovať takých detí je viac než dosť , on bude spokojný lebo bude dieťa a môžu si zobrať staršie a ona môže pracovať a nemusí byť toľko doma 🤷

mine123
3. sep 2025
@anonym_28cab8

@anonym_28cab8 nie je povinnosťou ženy mať deti. Nie každá po tom túži a je to úplne v poriadku.

oblecenie99
3. sep 2025

Ja som za voľbu a tiež som nebola z tých, čo by sa išli roztrhať, že chcem a chcem a chcem, ale... Tiež sme sa i Tom minule bavili s kamoškou, že strašne sa to prežíva. Dokola sa tu točia diskusie a témy na "nechcem deti", lebo práca, lebo telo, lebo kariéra, lebo prachy, lebo cestovanie, lebo zlá doba ževraj (taká hrozna je, že vlastne mojím najväčším problémom a prioritou je fasa robota a chodenie si po svete, ale tak asi takto vyzerá zlá doba), lebo lebo .. že aké to je, a aký to je pocit, a čo ak ja nebudem mať taký a hentaky pocit.. vedľa je akurát téma na "je v pohode rodiť prvé dieťa v 45 rokoch?" No nie je.

Kým my si tu tak krásne meditujeme a rozhodujeme sa okolo tridsiatky, tak zatiaľ v osade porodí žena do toho veku tých detí aj 8. Niektoré jej dokonca vychováme v detskom domove. Kto na nich bude o pár rokov robiť, to neviem, ale tiež neviem, že takým tempom kto bude robiť na nás. Nemyslím len dôchodky, ale tak celkovo na všetko, čo je potrebné na fungovanie štátu... A potom je tu ďalšia skupina, ktorá má deti ale tu teda určite nezostanú, ja ich len a len podporím v Tom, aby odtiaľ odišli. Oukej, však posledný nech ozaj zhasne, ak ešte bude čo...

Sme 7 sesternic, ak dobre počítam v rodine.. deti máme 2, slovom dve. Šikovné, ambiciózne baby, v stabilnom manželstve, ale deti nechcú. Majú ale psa, koňa (doslova), aj koníčky. Dieťa je vraj príliš veľký záväzok. Akože je to fajn, len slobodne.. Len niekde sa to v blízkej budúcnosti proste odrazí. Vrelo odporúčam film Idiocracy.

Autorka: povedz mu to a čím skôr. Nech sa vie zariadiť.

anonym_1c7d20
3. sep 2025
@anonym_28cab8

@anonym_28cab8 je to každého slobodná vôľa. tak aj vôľa autorky. ak nechce tak jej vec... nemusí ani tebe ani nikomu vysvetľovať prečo nie. ja mam síce jedno dieťa a druhé nechcem. a vieš prečo? lebo som sebec. a áno priznám to. nechcem zas rodiť, v noci vstávať... materstvo nie je to čo ma napĺňa... ale svoje dieťa ľúbim a dala by som zaň aj život. ale druhé nie. ďakujem

anonym_f3b7bf
3. sep 2025
@subartic

@subartic tak v prvom rade sa teeba zamysliet preco sa zeny uchyluju k tymto “sebeckym” rozhodnutiam. Podme na to na prikladoch, ktorych je tu v diskusiach neurekom a zazili sme ich urcite kazda aspon raz v zivite.
V ramci pracovnych pohovorov sa ma na vsetkych s vybimkou jedneho opytali, ci chcem deti. Jasne, nemozu sa to pytat, takisto ako ci deti zeny ma, predsa sa to pytaju. Zeny su uz automaticky pracovne odpisane za to, ze deti chcu alebo uz maju, lebo budu ocr a maloktory zamestnavatel chce zamestnat niekoho, kto je doma s dietatom, lebo na neho idu vydavky aj ked v praci nie je a este naviac pracu ani nevykonava lebo je doma s chorym dietatom a ano, deti su chore, casto.
Nemas strazenie? Smola, nevezmeme ta. Zeny sa tu pravidelne stazuju na to, ako im rodina nepomaha, nie, nie je povinnost rodiny pomahat, babky a dedkovia si zalsuzia svoju slobodu, volny cas, lebo si ho az teraz mozu uzit a nikdy ho nemali. Z toho vyplyva, ze si zena musi zaplatit strazenie a kde na to vezme? Vezme ja to z rodinneho rozpoctu, do ktoreho prispieva vo velkej miere manzel, ktory je viac v praci ako doma a zena je na deti sama, vycerpana, frustrovana, nezazdrojovana s ponorkovou chorobou. Deti taha po doktoroch, po uradoch, po vybavovackach. V prapoctate velakrat citam aj to, ako deti kazdeho obtazuju, lebo su “nevychovane”, placu, kricia a mame sa s nimi zavriet doma alebo sa sustredovat na ihrisku.
Mozno keby sa zlepsila situacia v praci, praca na polovicne uvazky by bola castejsia, zlepsila by sa dostupnost a kapacita skolok, zena by mala aj pracu, aj cas s detmi, bola by viac v pohode. Nepotrebovala by az tak pomoc rodiny, lebo tie zeny su predsa nevdacne a same si robili deti a co chcu teraz.
Mozno keby lepsie fungujeme ako spolocnost, zlepsia sa podmienky pre zeny, tak dovody ako postava a podobne budu len na urovni pochybnosti, ci zeny do toho pojdu.
Kazda ma obavy. Nehovorte mi ze nie. Ci o pracu, ci o postavu, ci o svoje mentalne zdravie alebo volny cas. A to, ze sa tu niektore hraju na matku terezu ako ste sa obetovali a ako nie ste sebecke. Trosku empatie by vam skutocne nezaskodilo. Ale toto je problem dohodoby a na viacerych urovniach spolocnosti, ktory sa nevyriesi tym, ze zacneme nariekat o tom ako coskoro vymrieme a zeny nechcu mat deti.
Realne sa zamyslite preco nechcu mat deti.

subartic
3. sep 2025
@anonym_f3b7bf

@subartic tak v prvom rade sa teeba zamysliet preco sa zeny uchyluju k tymto “sebeckym” rozhodnutiam. Podme na to na prikladoch, ktorych je tu v diskusiach neurekom a zazili sme ich urcite kazda aspon raz v zivite.
V ramci pracovnych pohovorov sa ma na vsetkych s vybimkou jedneho opytali, ci chcem deti. Jasne, nemozu sa to pytat, takisto ako ci deti zeny ma, predsa sa to pytaju. Zeny su uz automaticky pracovne odpisane za to, ze deti chcu alebo uz maju, lebo budu ocr a maloktory zamestnavatel chce zamestnat niekoho, kto je doma s dietatom, lebo na neho idu vydavky aj ked v praci nie je a este naviac pracu ani nevykonava lebo je doma s chorym dietatom a ano, deti su chore, casto.
Nemas strazenie? Smola, nevezmeme ta. Zeny sa tu pravidelne stazuju na to, ako im rodina nepomaha, nie, nie je povinnost rodiny pomahat, babky a dedkovia si zalsuzia svoju slobodu, volny cas, lebo si ho az teraz mozu uzit a nikdy ho nemali. Z toho vyplyva, ze si zena musi zaplatit strazenie a kde na to vezme? Vezme ja to z rodinneho rozpoctu, do ktoreho prispieva vo velkej miere manzel, ktory je viac v praci ako doma a zena je na deti sama, vycerpana, frustrovana, nezazdrojovana s ponorkovou chorobou. Deti taha po doktoroch, po uradoch, po vybavovackach. V prapoctate velakrat citam aj to, ako deti kazdeho obtazuju, lebo su “nevychovane”, placu, kricia a mame sa s nimi zavriet doma alebo sa sustredovat na ihrisku.
Mozno keby sa zlepsila situacia v praci, praca na polovicne uvazky by bola castejsia, zlepsila by sa dostupnost a kapacita skolok, zena by mala aj pracu, aj cas s detmi, bola by viac v pohode. Nepotrebovala by az tak pomoc rodiny, lebo tie zeny su predsa nevdacne a same si robili deti a co chcu teraz.
Mozno keby lepsie fungujeme ako spolocnost, zlepsia sa podmienky pre zeny, tak dovody ako postava a podobne budu len na urovni pochybnosti, ci zeny do toho pojdu.
Kazda ma obavy. Nehovorte mi ze nie. Ci o pracu, ci o postavu, ci o svoje mentalne zdravie alebo volny cas. A to, ze sa tu niektore hraju na matku terezu ako ste sa obetovali a ako nie ste sebecke. Trosku empatie by vam skutocne nezaskodilo. Ale toto je problem dohodoby a na viacerych urovniach spolocnosti, ktory sa nevyriesi tym, ze zacneme nariekat o tom ako coskoro vymrieme a zeny nechcu mat deti.

@anonym_f3b7bf ale ja sa veľmi dobre zamýšľam reálne nad vecou a vychádzajú mi z toho sebecké dôvody. Ja mám detí viac a nikdy , naozaj nikdy som nepitvala takéto pre mňa hlúposti . Obavy nemala a to mám detí viac ako je štandard. Jednoducho som tie deti mala, prijala som fakt že sa o ne musím starať a aj sa starám , neriešila som žiadnu prácu či ma vezmú alebo nie , zariadila som sa vždy v danej situácii . Problémom dnešnej mladej generácie žien že zbytočne kombinujú , zbytočne to prežívajú a dramatizujú , analyzujú každý svoj pocit, uniknutý pôžitok, dočasnú stratu niečoho imaginárneho , ony samé často ani nevedia čo . Jednoducho vzniká generácia žien ktoré nedokážu a nechcú čeliť žiadnym problémom , chcú mať život absolútne happy a celý život si užívať . Som toho názoru že ich bude pribúdať a pribúdať a s každou ďalšou generáciou žien to bude horšie až raz nebude kto. Presiakne to extrémnym feminizmom, ženy ktoré budú chcieť deti sa stanú výnimočným artiklom . Už teraz mi syn avizuje , že nájsť dnes ženu ktorá chce deti a nekladie podmienky akonepr. ale po pôrode sa o ne budeš starať ty , je čím ďalej ťažšie.

lienka.7
3. sep 2025
@anonym_f3b7bf

@anonym_f3b7bf a ja ti budem oponovať. V mnohom si za to ženy môžu same. A prečo? Nikto ich nenúti sa obetovať, otec je tiež rodic, to, ze nie sú schopný sa starať o chore deti alebo teda radšej nechce je ich vec ako rodiny. Zamestnavatel nie je sociálny ústav, robota musí byť urobená. Teba by tiež nezaujímalo, ze nemá napr. na výplaty, ze? A na vyplaty sa musí zarobiť. Prácou, nie vydávaním doma s dieťaťom. Polovičné uvazky sú, len treba brať do úvahy ze za 4 hod.v praci mi nikto 1500€ jednoducho neda. A ked za 500€ sa ti neoplatí chodiť do prace, tak sed doma a nesťažuj sa. Mimo to, nedávno ty bola diskusia ci ísť za 500€ do prace alebo za 1500€ na UP. Myslíš, že čo drvivá väčšina žien tu asi napisala? Ďalej prečo sa ich pýtajú na deti? Pretože keď prijímam zamestnanca, tak mi ide o to, aby robil a nie, aby sa zamestnankyňa po skúšobnej dobe hodila na účelovú rizikovú PNku, lebo sa jej nechce robiť, a pride do prace naspäť o 5 ci dokonca 10 rokov s tým, ze chce odstupné (za tie 3 mesiace co tam horsko ťažko odrobila) a potom preplatiť 80 dní dovolenky, co jej za nic počas materskej nabehla. A ked píšeš o tej empatii, ono treba začať najma od seba.
A nie, nie je povinnosťou rodiny pomáhať, ale je to uplne normalne a bezne. Ja som si kedysi bravala týždeň dovolenku, lebo kamarátka mala presne takúto rodinu, ze sa nedalo postrazit vnučku ani na týždeň, resp.prekazala im aj na chate, kde boli celé leto. Keď sa však karta obrátila, dcéra si mala kvôli nim brávať dovolenku a voziť k doktorom... k tomu niet čo dodať .

simca06022011
3. sep 2025
@anonym_f3b7bf

@anonym_f3b7bf ja si naopak myslim, ze sa podmienky cim dalej tym viac zlepsuju. Len ludia su ufnukanejsi. Nehnevaj sa ale aj teraz mi "lehni" zamestanec - chlap tyzden+ doma, lebo zienka ma soplik a je na RD s malym dietatom a nedava to a toto ide takmer pri kazdom a zaradom.. k tomu, jasne nebude ocr, ani pn, ale donesie mi Pcka a dovolenku bude cerpat... to kde bolo pred 10-20rokmi? nikde, s dietatom dokazala ist mama bez doprovodu k lekarovi a rovnako dokazala dieta aj vyliecit bez asistencie 24/7. Cim dalej tym viac muzov je aktivnych tak s detmi, ako aj domacnostou. Naozaj cim dalej tym viac, staci zbehnut do tej cakarne k lekarovi, kolko deti je tam s otcom. A casto iba s otcom. K tomu to ze sa s rodinou nebavia, nepotrebuju, nechcu, dieta nedaju, pripadne maju poziadavky ako pre kralovske batola = to si urobili maminky same. Jedine co je fakt zle, su skolky, a otvaracia doba skolok atd.. to ze ma niekto skolakov, ktori netrafia domov bez maminy, tka to je o vychove, a zase len na rodicoch to je ake maju samostnatne deti, ze tie nemozu to a nemozu hento a tamto nevedia, lebo su malicke. Nemozu do tabora, nemozu jest mimo domu, nemozu spat mimo domu :D Ano su to extremy, ael aj to co opisujes ty su extremy. Poznam kopec rodin a funguju uplne super aj s detmi. Kzady je niekedy unaveny, kazdy byva chory, nevladze, prejde to a ide sa dalej. Ale tu sa pomaly ocakava, ze cloveku bude neustale dobre, ze najvacsia starost bude ako sa ucesat, aku maslicku dat do vlasov psovi, aby sme ladili a ked po praci, najlepsie pocas HO si ist zajazdit, lebo potrebuje clovek relax, od nic nerobenia :D To ze niekto dieta nechce, je v poriadku, samozrejme, ale tvarit sa, ze to ze nemam prezidentsky plat, za polovicny pracovny cas samozrejme, k tomu nejaky ten personal, aby som to zvladla psychicky, vstat k vlasnemu dietatu a zabezpecit fungovanie denne je vazny dovod na to nemat deti, je smiesne a naozaj pri ludoch co rozmyslaju, musi vyvolavat obavy.
Na case, aby prisli naozaj tazke casy...

anonym_f3b7bf
3. sep 2025
@subartic

@anonym_f3b7bf ale ja sa veľmi dobre zamýšľam reálne nad vecou a vychádzajú mi z toho sebecké dôvody. Ja mám detí viac a nikdy , naozaj nikdy som nepitvala takéto pre mňa hlúposti . Obavy nemala a to mám detí viac ako je štandard. Jednoducho som tie deti mala, prijala som fakt že sa o ne musím starať a aj sa starám , neriešila som žiadnu prácu či ma vezmú alebo nie , zariadila som sa vždy v danej situácii . Problémom dnešnej mladej generácie žien že zbytočne kombinujú , zbytočne to prežívajú a dramatizujú , analyzujú každý svoj pocit, uniknutý pôžitok, dočasnú stratu niečoho imaginárneho , ony samé často ani nevedia čo . Jednoducho vzniká generácia žien ktoré nedokážu a nechcú čeliť žiadnym problémom , chcú mať život absolútne happy a celý život si užívať . Som toho názoru že ich bude pribúdať a pribúdať a s každou ďalšou generáciou žien to bude horšie až raz nebude kto. Presiakne to extrémnym feminizmom, ženy ktoré budú chcieť deti sa stanú výnimočným artiklom . Už teraz mi syn avizuje , že nájsť dnes ženu ktorá chce deti a nekladie podmienky akonepr. ale po pôrode sa o ne budeš starať ty , je čím ďalej ťažšie.

@subartic mozno by nebolo odveci vychovavat tie mlade zeny tak, ze tu pre ne budeme ako opora, nebudu tu na ne musiet byt same a ze budeme aj chlapcov vychovavat, ze im budu opora, lebo skutocne je materstvo narocne.

A devalvovat pocity zien alebo kohokolvek mi pride na hlavu.

anonym_f3b7bf
3. sep 2025
@simca06022011

@anonym_f3b7bf ja si naopak myslim, ze sa podmienky cim dalej tym viac zlepsuju. Len ludia su ufnukanejsi. Nehnevaj sa ale aj teraz mi "lehni" zamestanec - chlap tyzden+ doma, lebo zienka ma soplik a je na RD s malym dietatom a nedava to a toto ide takmer pri kazdom a zaradom.. k tomu, jasne nebude ocr, ani pn, ale donesie mi Pcka a dovolenku bude cerpat... to kde bolo pred 10-20rokmi? nikde, s dietatom dokazala ist mama bez doprovodu k lekarovi a rovnako dokazala dieta aj vyliecit bez asistencie 24/7. Cim dalej tym viac muzov je aktivnych tak s detmi, ako aj domacnostou. Naozaj cim dalej tym viac, staci zbehnut do tej cakarne k lekarovi, kolko deti je tam s otcom. A casto iba s otcom. K tomu to ze sa s rodinou nebavia, nepotrebuju, nechcu, dieta nedaju, pripadne maju poziadavky ako pre kralovske batola = to si urobili maminky same. Jedine co je fakt zle, su skolky, a otvaracia doba skolok atd.. to ze ma niekto skolakov, ktori netrafia domov bez maminy, tka to je o vychove, a zase len na rodicoch to je ake maju samostnatne deti, ze tie nemozu to a nemozu hento a tamto nevedia, lebo su malicke. Nemozu do tabora, nemozu jest mimo domu, nemozu spat mimo domu :D Ano su to extremy, ael aj to co opisujes ty su extremy. Poznam kopec rodin a funguju uplne super aj s detmi. Kzady je niekedy unaveny, kazdy byva chory, nevladze, prejde to a ide sa dalej. Ale tu sa pomaly ocakava, ze cloveku bude neustale dobre, ze najvacsia starost bude ako sa ucesat, aku maslicku dat do vlasov psovi, aby sme ladili a ked po praci, najlepsie pocas HO si ist zajazdit, lebo potrebuje clovek relax, od nic nerobenia :D To ze niekto dieta nechce, je v poriadku, samozrejme, ale tvarit sa, ze to ze nemam prezidentsky plat, za polovicny pracovny cas samozrejme, k tomu nejaky ten personal, aby som to zvladla psychicky, vstat k vlasnemu dietatu a zabezpecit fungovanie denne je vazny dovod na to nemat deti, je smiesne a naozaj pri ludoch co rozmyslaju, musi vyvolavat obavy.
Na case, aby prisli naozaj tazke casy...

@simca06022011 ja mam okolo seba dost rodin, kde starkovci nepomahaju, lebo sa im jednoducho nechce, chcu mat me time, chcu si oddychnut, deti su prilis narocne. Mam jednu kamaratku, ktorej pomahaju rodicia vo velkej miere, ze ma cas na pracu, seba aj partnera. Potom mam jednu sesternicu, ktorej pomahaju s vychovou svokrovci a beru si deti k sebe kazdy den. Kamoska ma dve deti, sesternica tri. Ostatne kamosky maju po jednom dietati alebo ziadne. Nemaju prehnane naroky, ani specialne ocakavania od rodiny, ich rodicom sa nechce, lebo deti su, citujem velmi “zive”, ked im ochoreju, plataju to ako vedia s manzelmi. Nemaju ziadne extremne ocakavia o kralovskom batolati. Uprimne, ani neviem co to je.

subartic
3. sep 2025
@anonym_f3b7bf

@subartic mozno by nebolo odveci vychovavat tie mlade zeny tak, ze tu pre ne budeme ako opora, nebudu tu na ne musiet byt same a ze budeme aj chlapcov vychovavat, ze im budu opora, lebo skutocne je materstvo narocne.

A devalvovat pocity zien alebo kohokolvek mi pride na hlavu.

@anonym_f3b7bf nie , tak ja svoje deti vychovávať nebudem a ani nechcem . Predovšetkým svoje deti vediem k samostatnosti , odolnosti ako fyzickej tak psychickej , vystavujem ich pravidelne aj frustrácii a nemať všetko hneď a teraz . Ako dcéry tak aj chlapcov. K chlapcom pristupujem ešte prísnejšie , ponesú zodpovednosť za svoju rodinu ak si ju založia. Oporou im budem vždy , na to netreba výchova. Lenže opora neznamená že im budem vychovávať deti , chodiť domov upratovať, či variť polievky pre deti aby sa vôbec odvážili mať deti, lebo inak budú kolabovať a rúcať sa z toho . Moje deti vidia že to ide , vidia ako fungujeme doma a tento model a aj výchovy detí si budú prenášať aj do svojich rodín .
Ja neznižujem nikoho pocity, pomenovávam fakty tak ako to je , čo je tiež problém dnešnej generácie ( korektnosť ).

subartic
3. sep 2025
@anonym_f3b7bf

@simca06022011 ja mam okolo seba dost rodin, kde starkovci nepomahaju, lebo sa im jednoducho nechce, chcu mat me time, chcu si oddychnut, deti su prilis narocne. Mam jednu kamaratku, ktorej pomahaju rodicia vo velkej miere, ze ma cas na pracu, seba aj partnera. Potom mam jednu sesternicu, ktorej pomahaju s vychovou svokrovci a beru si deti k sebe kazdy den. Kamoska ma dve deti, sesternica tri. Ostatne kamosky maju po jednom dietati alebo ziadne. Nemaju prehnane naroky, ani specialne ocakavania od rodiny, ich rodicom sa nechce, lebo deti su, citujem velmi “zive”, ked im ochoreju, plataju to ako vedia s manzelmi. Nemaju ziadne extremne ocakavia o kralovskom batolati. Uprimne, ani neviem co to je.

@anonym_f3b7bf moja najstaršie dcéra má 30 rokov , je vydatá a budúci rok sa im narodí potomok . Ďalší syn v poradí má takmer 26 rokov a deti chce, aspoň dve. Viem že bez detí by on v manželstve nebol, jedine možno ak by tá žena tie deti nemala zo zdravotných dôvodov. Ďalšia dcéra má 15 rokov a ona je naklonená mať tých detí aj viac ale zároveň je dostatočne ambiciózna na to aby pracovala .Ďalšie deti sú ešte malé .
A tým že mám deti v rozpätí od 30 do 7 rokov a pracujem , tak viem že sa to dá. A o to viac v tejto dobe , kedy to máme uľahčené omnoho viac ako naše matky alebo my čo sme porodili prvé dieťa v 90 tych rokoch .

nika1971
3. sep 2025
@subartic

@subartic lepsie by som to nenapisala

sticker