icon

Ako podať žiadosť o úpravu styku s dieťaťom?

3. apr 2026

Dobrý večer, chcela by som sa opýtať či má niekto skúsenosti s písaním žiadosti o úprave styku maloletého dieťaťa so starými rodičmi. A či by ste mi boli ochotní pomôcť. Chcela by som pomôcť, keďze matka dieťaťa bráni vídať vnúča. Alebo by bolo lepšie keby som sa obrátila rovno na právnika? Ďakujem.

Strana
z2
autor
Včera o 08:50

otec dieťaťa zomrel, tým sa aj prerušil vzťah starých rodičov s dieťaťom, lebo matka proste nechce, aby sa vídali… kým žil ich syn tak boli nonstop všetci spolu, zrazu sú to neželané osoby… pani chce len peniaze od starých rodičov, inak aby ju nekontaktovali… viac sa k tomu vyjadrovať nebudem… Hlavne som sa pýtala ako napísať žiadosť, nič viac…

bambulkaaskatulka
Včera o 09:10
@anonym_autor

otec dieťaťa zomrel, tým sa aj prerušil vzťah starých rodičov s dieťaťom, lebo matka proste nechce, aby sa vídali… kým žil ich syn tak boli nonstop všetci spolu, zrazu sú to neželané osoby… pani chce len peniaze od starých rodičov, inak aby ju nekontaktovali… viac sa k tomu vyjadrovať nebudem… Hlavne som sa pýtala ako napísať žiadosť, nič viac…

@anonym_autor tak poukazujte na váš doterajší dobrý vzťah. Ak sú deti dosť veľké, aby vedeli vyjadriť názor, nech sa vyjadria či už pred koliznou alebo priamo na súde. Hovorte o objektívnych skutočnostiach, neutocte na matku. Ti by zhoršilo vašu pozíciu

anonym_72eb7d
Včera o 09:34
@anonym_autor

@anonym_autor Dostala si tu rady, ze kym si nenapravia vztahy tak k vnucatam sa nedostanu. Matka si vzdy moze vymysliet dovod a dieta neda babkovcom aj ked sud rozhodne 2 hodiny za mesiac. Nikdy som este nepocula, aby dostali babkovci sudom viac ako 2 hodiny mesacne. Skor to sud zamietne. Max 2 hodiny da. Ak matka neznasa svokru neda ani to.

anonym_6e1fc8
Včera o 09:46

Mali sme podobný prípad v rodine. Dieťa bolo ale zverene otcovi a babka od matky si žiadala o styk s dieťaťom. Dostala raz za mesiac plny víkend. Čiže dieťa má od piatku do nedele. Ale mala veľmi veľmi dobrú právničku. Dieťa povedalo že chce byt u babky aj na noc a kolizna to tiež takto odporučila lebo dieťa bolo na babku veľmi naviazané.

autor
Včera o 11:23
@anonym_72eb7d

@anonym_autor Dostala si tu rady, ze kym si nenapravia vztahy tak k vnucatam sa nedostanu. Matka si vzdy moze vymysliet dovod a dieta neda babkovcom aj ked sud rozhodne 2 hodiny za mesiac. Nikdy som este nepocula, aby dostali babkovci sudom viac ako 2 hodiny mesacne. Skor to sud zamietne. Max 2 hodiny da. Ak matka neznasa svokru neda ani to.

@anonym_72eb7d ako napraviť vzťahy keď druhá strana nekomunikuje? myslím, že aj tie 2 hodiny za mesiac sú lepšie ako nič

anonym_7a9335
Včera o 12:48
@anonym_autor

@anonym_72eb7d ako napraviť vzťahy keď druhá strana nekomunikuje? myslím, že aj tie 2 hodiny za mesiac sú lepšie ako nič

@anonym_autor no nijak asi sa to neda vynútiť. A s vnucatom mate ale vztahy? Chce byt s vami?

anonym_6f438d
Včera o 13:57
@anonym_autor

@anonym_autor preto som sa pýtala, prečo sa matka nechce stretávať. Odpoved, že “proste nechce”, neprinesie žiadny posun. Najskôr treba poznať dovody, až potom je možné nejaké pochopenie pripadne riešenie.

ovaaa
Včera o 17:27
@bronkax

@ovaaa ja viem čítať jednoduchý text, ale vychádzam z vlastných skúseností. Áno má rodičov, ale bavíme sa tu o matke, o otcovi tu nepadlo slovo takže menujem matku. Niesom psycho, ale ja som to urobila tiež. Ale mala som nato aj dosť dobrý dôvod, preto ma to hnevá. A ak aj ona mala pádny dôvod a idú takto proti nej, namiesto toho aby sa pokúsili niečo napraviť, ľudsky, normálne, tak potom to nevidím úspešne. Samozrejme matka môže robiť problémy aj skrz takýto nariadený styk. O tom hovorím. A ak má byť dieťa bod konfliktu, nikdy to neschvália. Konajú v záujme dieťaťa. A to ešte sa môžu modliť, aby tie vzťahy nepokazili ešte viac.

@bronkax Nie je vždy "podľa seba súdim teba". Otec dieťaťa zomrel!

bronkax
Včera o 19:43
@ovaaa

@bronkax Nie je vždy "podľa seba súdim teba". Otec dieťaťa zomrel!

@ovaaa ale veď v poriadku otcovi tu doteraz nebola reč riešia sa starí rodičia

anonym_9aae49
Včera o 22:39

@anonym_autor Ako clovek z praxe to vobec, ale skutocne vobec neodporucam. Nic tym nedosiahnete, len este viac postvete matku. Aj ked sud rozhodne v prospech starych rodicov, v praxi je stretavanie nevymozitelne, pokial je matka proti. Necakaj, ze sud rozhodne na baze vikendoveho stretavania, prax je max raz mesacne 2-3 hod. Aj to je vysoko zavisle od veku dietata, ak je dieta male, sud navrhne stretavanie v pritomnosti matky. Prvy mesiac matka stretnutie zrusi kvoli chorobe dietata, o mesiac to zrusi opat kvoli chorobe. Na treti mesiac stretnutie zrusi, pretoze dieta odmietne ist k prakticky cudzim ludom a vzapati na to da matka navrh na sud na zrusenie povodneho rozhodnutia. Odovodni to tym, ze dieta sa starych rodicov boji, nechce s nimi travit cas, ma pred stretnutim stresy, place, pomocuje sa...atd. vymyslom sa medze nekladu. Sud matke vyhovie. To je priebeh a zaver v 99,9 podobnych pripadov.

Strana
z2