Ako podporovať starých rodičov?
Ahojte. Rada by som načerpala inšpiráciu týkajúcu sa spôsobov, ako nenápadne podporiť, pomôcť hlavne po finančnej stránke starým rodičom. Obaja sú to 70tnici, dôchodcovia.
Moji starí rodičia sú na tom finančne dosť zle. A ako som nedávno zistila, je to ešte horšie, než som si doteraz myslela. Oni to ale nepriznajú. Naopak, pri každom sviatku mi nútia peniaze. Je mi to veľmi nepríjemné, hlavne keď viem, že je to pre nich ozaj veľký zásah do rozpočtu a určite si kvôli tomu musia odopierať. Bohužiaľ sa im to nedá vysvetliť. Taktiež ich nechcem nejako zahanbiť. Ja sama som už dávno dospelá, mám dostatočné príjmy ktoré bezpečne prevyšujú súčet ich dôchodkov. Chcela by som im vypomôcť finančne, ale viem, žeby to odmietli a cítili by sa zahanbene, a to nechcem. Lenže táto situácia ma trápi a tak hľadám spôsoby, ako im pomôcť bez toho, aby mali pocit, že pre nich robím charitu.
Uvažovala som o tom, že im budem robievať nejaké väčšie nákupy, zaplatím napr. upratovanie domu a pod... no budem vďačná za akékoľvek nápady. ❤
Ked som vedela, že moji krstni rodičia potrebuju 300 eur, hodila som im ich anonymne do schránky. Čiže mozes im hodit anonymne napr poukážky do tesca. Alebo jednej vzdialenej rodine, kde prišli o ocina som poslala oblecenie a peniaze v obálke. Pripadne to uhrať, že ich vyhrali a posielat im ich mesačne, aby si nevyhodili z kopýtka, ale po mensich čiastkach si ich užívali priebežne.
Urcite je nakup skvely napad. To im velmi pomoze. Ked za nimi chodis sprav velky nakup.
neviem, ci si uvedomujes, ale stari ludia inak uz vnimaju hmotu a tiez financie, ako mladi....
Ak sa ti dá k ním ísť napríklad na víkend, tak rovno urob obrovský nákup, s tým, že “veď to zjeme/minieme cez víkend”, prípadne “babka urobíš mi ten a ten koláč, ja som naň všetko kúpila (samozrejme bude tam toho ďaleko viac) ty ho vieš najlepšie” rovnako v prípade, ak by si im chcela kúpiť oblečenie “babka, videla som túto krásnu blúzku, musela som ti ju kúpiť, lebo by mi to spávať nedalo” nejak to celé vždy zaobaliť do toho, že vlastne robíš radosť sebe 🙂. Peniaze neprijmu, a cítili by sa zle, keby si im ich aj anonymne dávala.
Nakup alebo im objednaj obedy. S firmou dodávateľskou sa dohodni, aby im neprezradili kto ich objednal. Dnes sú aj firmy, ktoré ti obed prinesú k dveram domu.
Ich deti sa o nich nezaujímajú?
@rozculena Zaujímajú.
@mabenn Áno, to zrejme áno, lenže toto nebude len o inom vnímaní hodnoty peňazí. Vidím, že šetria, kde sa dá.
@anjelicek26 Hotovostný vklad na účet som nerobila už možno aj viac ako 10 rokov, tak ma to ani nenapadlo 🙂 Lenže takto by sa určite dovtípili, o čo ide, a tomu by som sa radšej vyhla.
@tramtada31 Kedysi som im ich peniaze potajomky vrátila späť do peňaženky. Nebolo to nič platné. Prišli na to a najbližšie mi nanútili ešte viac. Aj preto hľadám spôsoby, ako to urobiť čo najprirodzenejšie a nenápadne. Ale už tu zopár návrhov padlo, tak sa skúsim inšpirovať ...
Ešte som uvažovala aj nad tým, že tie ich dary budem odkladať bokom a potom z tých peňazí napr. kúpim niečo k nim do domácnosti, o čom viem, žeby sa im zišlo. Alebo ich vezmem niekam na výlet.
Moja babka je už sama, tiež po 70 a nie vždy jej vychádza.
Na sviatky napr nakupujeme praktické veci alebo spotrebiče, ktoré vieme, že potrebuje. Jedne narodeniny sme sa dokonca poskladali viacerí z rodiny a kým išla na týždeň preč (nejaká púť alebo možno kúpele, už neviem), tak sme jej prerobili celú kúpeľňu, ktorá to už nutne potrebovala, ale ona na to nemala.
Niekedy jej kúpim niečo v obchode a potom mi chce dať za to peniaze, že však zadarmo to isto nebolo. A ja jej poviem, nech nechá tak, navarí mi nabudúce na oplátku obed, keď nebudem stíhať, to mi viac pomôže.
Ak minú veľa napr v lekárni na lieky (však vieme, ako je to u starších ľudí), kľudne by som im dala darčekovú poukážku do lekárne a povedala, že to ste dostali v robote a ty to isto nevyužiješ, či nemôžu oni, aby to neprepadlo zbytočne (a najlepšie ísť s nimi, nech naozaj minú). Alebo kľudne tak môžeš urobiť aj s poukážkou do obchodu s potravinami. Manžel dostal na konci roka tuším 30 eurovú do Freshu, všetci kolegovia dostali. A môžeš sa tváriť, že napr každý mesiac dostávaš 50 eurovú od Tesca alebo Kauflandu (niečo ako stravné lístky alebo tie stravné karty) a že ty toľko nepotrebuješ, tak radšej nech oni.
ich a ich pohlad na peniaze uz nezmenis, ak im das peniaze tak ti ich vratia a ak by si ich nahodou nechali tak urcite by nezacali viac minat a menej si odpierat 🙂 odlozili by si to a nechytili by sa tych penazi
ak uz chces silou mocou pomoct tam kde to neziadaju tak skor rovno nakup potravin alebo liekov.
Určite tie nakúpi ,nové spotrebiče ako darček
No ja by som určite urobila nákup, cestoviny, cukor, olej, rôzne dobroty čo ma babka s dedkom rada, ovocie, mäsko do mrazaka nabalia viac druhov, možno nejaké oblečenie na doma by som im prikúpila, či spodné prádlo a vzala babku aj dedka do mesta na ☕🍰 do nejakého centra. No moje babky a dedkovia už tu nie sú.
Ja mame kupujem gel na pranie, masla ,maso v akcii zamozrejmw chce mi to platit, uzatvaram to s tym ze rozdavali zadarmo 😁, potom samozrejme este skusa ale nezoberiem a ona to prijme
Mozno este nechavat hotovost v mensich ciastkach(desat dvadsat eurovky) niekde, kde ich najdu. Ak sa opytaju, o nicom nevies😀 ja sa vzdy potesim, ked si najdem v bunde na prechadzke zabudnutu desinu
Nad týmto som uvažoval aj ja.
Záleží ako ich moc chceš finnancne pomôcť.
Neviem ako sú na tom rodičia so záväzkami voči bankám alebo iným fin inštitúciám.
Napríklad
Môžeš nejakým spôsobom presvedčiť mamu nech ti dá splnomocnenie na riešenie veci ohľadom súčasných existujucich úverov. Nebudeš mať možnosť v ich mene brat nové ale iba informovať sa o súčasných a riešiť ohľadom nich veci.
Rodičom odôvodnis ze máš známu co by sa na to pozerela, a následne raz za čas môžeš pošleš extra splátku.
Rodičia si to nevšimnú iba jedného dňa zistia ze majú predčasne vyplatený dlh.
Mozes sa tváriť ze si vyhrala akurát niečo co potrebujú.
Chladnička, práčka atď a proste im to kúpiť a dať, alebo predať za pár desiatok eur nech nemajú pocit ze to mali zadarmo od teba.
Môžeš im kúpiť víkendový pobyt a tvrdiť ze si ho vyhrala a nanutit im ho ze inak ti prepadne. Občas aj odpočinúť môže pomôcť.
Možnosti je veľa, záleží aku pomoc im chces poskytnúť.
Plat im energie. Staci ti na to zistit variabilny symbol. Ano, budu platit aj oni, ale potom im pride preplatok🙂
Napr. že si vyhrala a chces sa a výhrou podeliť...napr. nejaké masáže alebo kôš s potravinami, alebo poukážky do odevov, obuvi 😉, že si si práve nakúpila a potrebuješ aby sa to minulo.
Alebo že ste dostali v práci poukážky a ty to neminies.
Tesco donáška, donesu im to pred byt priamo velky nakup za 100eur, čo maju na cely tyždeň alebo dva, velmi im to vypomôže, ja platim kartou, neviem, či sa da aj dopredu to zaplatiť, alebo drogeriu im doniesť, to veľmi pomôže, za takych 60eur prašky, mydla, toaletaky, šampony a sprchače
ja by som to riešila takto donaškovou službou - potraviny a drogeriu, pripadne ak si nemaju čo poriadne obliecť, pozvala by som ich v nedelu do obchodnéhocentra na obed a potom išla s nimi nenapadne do obchodu, či si babka nechce niečo vyskušať a kupila jej to na mieste, a to , že bude protestovať, by som si nevšimala..a Vianoce, narodeniny, meniny, kupiť niečo veľké, čo nemôžu odmietnuť ...
mojej tete sa deti poskladali a kupili k 80 obrovsky televizor
@karolinakr nad tou tesco donáškou som už uvažovala, avšak k nim tesco nedoručuje, čo je škoda. Ale drogeria sa dá, DM doručuje cez kuriérov... a s vysvetlením, že som mala "zvyšnú nevyužitú poukážku z práce", to by šlo
Akúkoľvek možnosť nájdeš, bude skvelá! Myslím, že Ťa rodičia vychovali veľmi dobre, pokiaľ dokážeš vnímať potreby ešte i starých rodičov!
Ked prides na navstevu, urobis velky(100-200e nakup) a rovno s nim prides.

Pokial viem, tak su hotovostne vklady stale anonymne, nie? Tak do banky, kde maju ucet a vlozit peniaze raz mesacne... Inak je ta uvaha dobra, len ci to prijmu takto...