icon

Ako pomôcť alkoholikovi v rodine?

24. sep 2025

Ahojte, chcem sa spytat. Mame v rodine alkoholika - konkretne moju mamu bohužial, pila už ked som bola malá dosť kazdy den skoro vela, babka sa skor starala o mňa, neskor to obmedzila a našla si aj pracu no stale pila cez volno (bavime sa o napriklad 12tich pivách a k tomu este nieco) potom neskor prestala lebo zdr. komplikacie, vydržala uplne bez aj rok vyše sama (ale abstinen. priznaky boli strašne preživala to zle velmi aj my s ňou teda) a nedávno začala zas, najskor mesačne pár pív, teraz je to každy tyždeň aj viac 6-7 piv zaleži, berie aj lieky rozne a nevieme čo s ňou, stale vravi ze nebude ze prestane, lekarovi nechce, vravi ze jej je zle a ze ked si da alkohol je jej dobre, vydrzi len tyzden bez a neviem si rady, ja už nastupujem na VŠ… mate skusenosti? čo robiť?

Strana
z2
adulka07
24. sep 2025

@anonym_autor pokiaľ sa sama nechce liečiť tak nič s tým neurobíš...mali sme otca alkoholika

autor
24. sep 2025
@adulka07

@anonym_autor pokiaľ sa sama nechce liečiť tak nič s tým neurobíš...mali sme otca alkoholika

@adulka07 ved to ze ona sama si to neprizna a nechce riešit…velmi to mňa a babku trápi, babka uz nevladze riesit ju a davat pozor aby si nahodou nedala lieky ked pije alebo mama len tak odide vecer von a pride o 2-3h alebo az ráno… neberie ani mobil

anonym_3c397e
24. sep 2025

Otec na to čo?
Mama pracuje? je v práci triezva?

personality
24. sep 2025

Nič, prečo by si mala niečo robiť? Zariad si svoj život, to je najlepšie čo môžeš urobiť.

majus2323
24. sep 2025

@anonym_autor veľmi mi je ľúto čo zažívate, koľko máte rokov ?

anonym_80f353
24. sep 2025
@anonym_autor

@adulka07 ved to ze ona sama si to neprizna a nechce riešit…velmi to mňa a babku trápi, babka uz nevladze riesit ju a davat pozor aby si nahodou nedala lieky ked pije alebo mama len tak odide vecer von a pride o 2-3h alebo az ráno… neberie ani mobil

@anonym_autor ja by som skusila odkladat tie fľaše čo vypije doma a potom jej ich naraz ukázať za určité obdobie nech vidí koľko toho bolo. Alebo jej daj ultimatum ze ak neprestane pojdes bývať inde a ona zostane sama. Je to hnusné ale ona na teba tiež neberie ohľady. Ak nefunguju pekné slova treba ju tlačiť na liečenie

mirokub
Odpoveď bola odstránená
anonym_45af37
24. sep 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub opačne, tie modlitby sú v 99% k ničomu, to jedno percento je útechou tým modliacim sa, aby mali dobrý pocit, že niečo urobili. Ak sa alkoholik sám nerozhodne s tým skoncovať, môže sa modliť aj pol mesta a on sa v drvivej väčšine žiaľ nerozhodne.

mirokub
Odpoveď bola odstránená
enmery
24. sep 2025

Zase?Pokiaľ ona nechce, môžeš robiť aj stojky na mihalniciach. Venuj túto energiu ľuďom, ktorí pomoc chcú!

pribinak
24. sep 2025

Ak pije cely život, tak teraz sotva prestane. Ja by som ju asi nechala, že keď chce piť tak nech pije. Ty to nezmeníš.
Ak chce vidieť vnúčatá, musí prísť triezva.

Liečenie…..poznám takých čo boli opakovane na liečebniach, ale keď raz ten človek nenájde v sebe motiváciu prestať, tak mu nepomôže ani 10 liečení

anonym_45af37
24. sep 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub nádej im veľmi nepomôže

enmery
24. sep 2025
@anonym_80f353

@anonym_autor ja by som skusila odkladat tie fľaše čo vypije doma a potom jej ich naraz ukázať za určité obdobie nech vidí koľko toho bolo. Alebo jej daj ultimatum ze ak neprestane pojdes bývať inde a ona zostane sama. Je to hnusné ale ona na teba tiež neberie ohľady. Ak nefunguju pekné slova treba ju tlačiť na liečenie

@anonym_80f353 Úplne zbytočne....čím skôr to autorka pochopí, tým lepšie pre ňu. Paradoxne posledná nádej u závislakov je, ked sa naňho vyserú všetci-ak už toto s ním nepohne, tak už nič.
Autorka odstrihni sa, inak budeš mat dodrbaný život.

anonym_a7e8d5
24. sep 2025

Je to choroba
Jediné čo ,, možno,,pomôže je liečenie ale len keď sama bude chcieť
A je len na tebe ci budeš počas tej choroby a života pri nej stať alebo sa odstrihnes pre ,,väčší,, kľud
Takže skôr je to len o tebe ako sa ty k tomu postavis

janulka1802
24. sep 2025

To sa nedá... pokiaľ sám alkoholik nechce. Vy sa môžte len prizerať, ako sa rúti do pekla viac a viac.

anonym_a7e8d5
24. sep 2025

A ja som mala oboch rodičov alkoholikov
Pomahala som im v rámci možností aj ich videla padnúť na dno aj v posledných chvíľach ich života pre alkohol
A som vďačná, že som ich neodstrihla lebo boli chorí, keďže som ich milovala ,tak som bola pri nich a nie ako ,, liečitel,, ich choroby ale jednoducho ako dcéra
A či mi to dodrbalo život?mne nie ale im
No choroba je CHOROBA a hanba nehanba nikdy som sa im neotocila chrbtom i ked som ich chodila zbierať po uliciach a podobne i horšie

rozculena
24. sep 2025

nijako

anonym_6827fa
24. sep 2025

Cele zle niektore rady tu. Tiez som mala/mam otca alkoholika. Ale pri kazdom vycitani, odstrkovani, ignorovaní, nadavaní a pod sa to len zhorsi. Alkoholik potrebuje podporu, rozhovor, pochopenie. Musi dostat pocit, ze je dovod preco sa zmenit. Ked vidi ze ho nikto nechce, utieka sa k alkoholu este viac. U nas pomohlo to, ze mama sa po rokoch s nim zacala bavit, rozpravat, my takisto, spolocne aktivity, narodilo sa mu vnuca, ma preco bojovat. Mysli vzdy na vetu: Tých ktorych je najtazsie milovat, to potrebuju najviac.

anonym_45af37
25. sep 2025
@anonym_6827fa

Cele zle niektore rady tu. Tiez som mala/mam otca alkoholika. Ale pri kazdom vycitani, odstrkovani, ignorovaní, nadavaní a pod sa to len zhorsi. Alkoholik potrebuje podporu, rozhovor, pochopenie. Musi dostat pocit, ze je dovod preco sa zmenit. Ked vidi ze ho nikto nechce, utieka sa k alkoholu este viac. U nas pomohlo to, ze mama sa po rokoch s nim zacala bavit, rozpravat, my takisto, spolocne aktivity, narodilo sa mu vnuca, ma preco bojovat. Mysli vzdy na vetu: Tých ktorych je najtazsie milovat, to potrebuju najviac.

@anonym_6827fa lenže to pomôže len u niektorých, u tých, ktorí si nepripúšťajú, že majú problém, s tým nič nevyriešiš. Myslíš, že ste jediná rodina, kde mal človek, ktorý mal problémy s alkoholom podporu?

adulka07
25. sep 2025

Ak už má človek vlastnú domácnosť a nežije s rodičom alkoholikom tak ešte sa to dá...ale pokiaľ ste s ním pod jednou strechou tak to do života zasahuje...nikdy sme nevedeli v akom stave bude keď prídeme domov, často sme v noci nespali a utekali k rodine aby nás na noc prichýlili, rodine chýbali peniaze ktoré prepol,.keď sme išli na návštevu do Čiech vlakom tak už v Žiline bol opitý - hovoril ,že ide na Wc a šiel piť do jedálenského vozňa... nepomáhali prosby, vyhrážky a pošlite som sa modlila každý večer...jeho smrť bolo vykúpením..ale to už som mala 26 rokov a už som nebyvala doma

david175
Odpoveď bola odstránená
hellwant
25. sep 2025
@anonym_45af37

@mirokub nádej im veľmi nepomôže

@anonym_45af37 a bez modlenia je čo odvykačka a dobre rady? Len sa nádejajú, dúfaju že ich posluchne a zmeni sa, lebo napriek všetkym veciam, musí dôjsť k zmene u neho inak nič prakticke nepomôže. Logicky ľudia skušaju prakticke veci a nebudu sa modliť a nechaju to tak, ze pán Boh to vyrieši. Ale keď uz nič nepomôže, je to to minimum pre veriaceho čo môže urobiť.

hellwant
25. sep 2025
@adulka07

Ak už má človek vlastnú domácnosť a nežije s rodičom alkoholikom tak ešte sa to dá...ale pokiaľ ste s ním pod jednou strechou tak to do života zasahuje...nikdy sme nevedeli v akom stave bude keď prídeme domov, často sme v noci nespali a utekali k rodine aby nás na noc prichýlili, rodine chýbali peniaze ktoré prepol,.keď sme išli na návštevu do Čiech vlakom tak už v Žiline bol opitý - hovoril ,že ide na Wc a šiel piť do jedálenského vozňa... nepomáhali prosby, vyhrážky a pošlite som sa modlila každý večer...jeho smrť bolo vykúpením..ale to už som mala 26 rokov a už som nebyvala doma

@adulka07 To muselo byť hrozne a bolestive. 😒

adulka07
25. sep 2025

Moja mama sa tiež iba modlila a 20 rokov situáciu neriešila

autor
25. sep 2025
@anonym_3c397e

Otec na to čo?
Mama pracuje? je v práci triezva?

@anonym_3c397e otec s nou neni uz davno, a mama teraz nepracuje lebo tie zdr. problemy čo mala tak sa liečila a podobne a má myslim nejaky dochodok to dostava len inak je doma vari sem tam upratuje a tak

autor
25. sep 2025
@majus2323

@anonym_autor veľmi mi je ľúto čo zažívate, koľko máte rokov ?

@majus2323 20 už, ale zaživam to podstate od detstva, malokedy som ju videla ani doma nespávala vzdy bola na diskotekach krčmach

autor
25. sep 2025
@adulka07

@adulka07 ja s nou byvam aj s babkou, ono to je to ze to bolo poriadku neskor, teraz nedavno zacala zas najskor 1 mesacne teraz 1 tyzdenne a bojime sa ze bude viac, proste si neda povedat skusali sme vselico uz… povie ze prestane a o tyzden sa zas naj*be ako pod obraz boži…. a berie lieky rozne pritom… tak musime davat pozor aby si ich vtedy nezobrala ked už pije :(((

anonym_3c397e
25. sep 2025
@anonym_autor

@adulka07 ja s nou byvam aj s babkou, ono to je to ze to bolo poriadku neskor, teraz nedavno zacala zas najskor 1 mesacne teraz 1 tyzdenne a bojime sa ze bude viac, proste si neda povedat skusali sme vselico uz… povie ze prestane a o tyzden sa zas naj*be ako pod obraz boži…. a berie lieky rozne pritom… tak musime davat pozor aby si ich vtedy nezobrala ked už pije :(((

@anonym_autor nejako sa pokúsiť riešiť aby nemala prístup k peniazom a všetok nájdený alkohol jej ihneď vylievať do odpadu
podaj na súd návrh na výživné, tak aspoň časť peňazí zachrániš

lady511
25. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor máme to v rodine a konkrétne švagor,,tie pije viac ako 20rokov,ostatný súrodenci z mizivej strany skoro všetci už dali od neho ruky preč už nevládzeme,žena sa s ním rozviedla on sa chcel otráviť tak sa napil SAVA ,,nonstop nás kontaktujú policajti že ho niekde zbili okradli,už sa pýtal aj k nám bývať ale ja som nedovolila(v minulosti býval u nás prišiel ožratý a pošťatý sa mi zvalil v chodbe)a na toto sa moja dcera teda nebude pozerať )ale kto by chcel takéhoto človeka doma?ked nemáte izbu navyše?ked smrdí ako cap?uz bol aj na liečení ale to naozaj keď sám ten človek nechce sa môžeme my ostatný aj na hlavu postaviť,,len čo takýto ľudia robia nervy celej rodine ,,

adulka07
25. sep 2025

Je mi ľúto...ak ona nechce,vy jej nepomôžete..hoci nebudete držať doma alkohol,hoci nebude mať prístup k peniazom aj tak keď sa bude chcieť opiť,spôsob si nájde...

Strana
z2