icon

Ako pomôcť blízkemu, ktorý zanedbáva zdravie?

9. sep 2025

Ahojte. V poslednom čase ma trápi životný štýl blízkej osoby, na ktorej mi záleží. Nejde o nejake zanedbávanie sa ohľadom vzhľadu či hygieny, to nie, skôr ide o zdravie ako také. Malo aktívneho pohybu, nezdravá strava, konzumácia sladkostí, sladkých nápojov. Zatiaľ to neprešlo do obezity alebo reálnej choroby, ale na zdravotnom stave to nepridá. Nie je to náhla zmena, trvá to v podstate stále, ale príde mi že je to teraz trocha horšie. Skúšala som tak jemne dohovárat, ale je tam veľmi flegmaticky prístup typu ak zomriem, tak zomriem, naveky tu nebude nikto. Ale trápi ma to, lebo mi na tom človeku záleží a nerozumiem prečo si (možno) dobrovoľne skracuje život. Máte skúsenosť s tým, že sa taký človek môže zmeniť? Alebo to proste nechať tak? Známa mi hovorila, že mala podobný prípad v rodine, tam sa to týkalo fajčenia. Jej blízky človek si to obhájil tak, že radšej bude žiť kratšie ale šťastný, ako dlhšie bez cigariet. Vraj jej to pomohlo lepšie prijať jeho smrť, lebo smrť akceptoval a ani sa jej nesnažil nejako vyhnúť. Mám z toho zmiešané pocity.

darina77
9. sep 2025

@anonym_autor možno bude žiť dlhšie ako ty

anna777115
9. sep 2025

Poznám kopec ĺudí ktorý žili cely život aktivne a zdravo a postihli ich tazke zdravotné kompikacie rovnako, ako takych ktorí vela timu zdravemu živitnemu štylu nedali. Každý dospelý svojpravny člivek rizhoduje sám za seba a taktiež prebera zidpovednosť za svoje konanie a činy.

januska12323
9. sep 2025

Jediné čo môžeš urobiť je ponúknuť svoj názor, človeka nezmeníš ak nebude chcieť sám. A je jedno čoho sa to týka.

anonym_d1f362
9. sep 2025

@anonym_autor Ak to nie su alkohol a drogy, tak sa nestaraj. Osoba nie je obezna, ma obciansky preukaz, nech si konzumuje, co chce.
Milujem, ked sa 50 kilove zeny staraju do zien s nadvahou a myslia si, ze ich rady pomozu. Opak je pravdou, skor im to zhnusia.

malinkajozka
Odpoveď bola odstránená
erikamamo
9. sep 2025

je cisto len na nom, ci sa tvojich rad bude drzat alebo nie, ale poviem ti, ze viac ako povedat mu, co si o tom myslis, nezmozes. to je jedine, co mozes prenho spravit. je to jeho zivot, jeho telo, teba je do toho nic. ked mu to takto vyhovuje, tak by som to nechala tak.

gdulskadarina
9. sep 2025

Uz som sa naucila, ze sa netreba zbytocne snazit tam, kde to nema ziadnu odozvu. Nikam to neviedlo a nakoniec to trapilo len mna. Toto je asi podobny priklad. Viem, ze chces pomoct, ale ak o to nestoji, tak len stracas cas a energiu.

janickacrazy
9. sep 2025

@anonym_autor nechaj to tak, ja mám kamarátku, ktorá celý život zdravo je, je štíhla, nepije, nefajčí, športuje, atď. a ešte pred 40-kou dostala rakovinu. Spravodlivosť jednoducho neexistuje.

autor
9. sep 2025

Samozrejme, niekdy zohrá svoje genetika a človek môže celý život piť, fajčiť, a dožiť sa 80tky. Ale to je podľa mňa skôr rarita a veľa ľudí zomiera zbytočne len kvôli tomu, že sa nechajú skôr ovládať pudovo - že proste dám si vyprážaný obed, zajem to horalkou, dam si do kávy lyžičku cukru, na večeru chlieb so syrokremom... Len preto, lebo mi to chutí. Nechcem nikomu rozkazovat ako sa má stravovať, mrzí ma ale keď vidím dospelého človeka, ako si dobrovoľne ničí zdravie.

anonym_eaa9e7
9. sep 2025

@anonym_autor a co ked ma dovod preco takm zije? psychicka porucha trauma umrtie?

autor
9. sep 2025
@anonym_eaa9e7

@anonym_autor a co ked ma dovod preco takm zije? psychicka porucha trauma umrtie?

@anonym_eaa9e7 neviem o žiadnom psychickom probléme, má relatívne ok prácu bez stresu, žiadne malé deti, normálne vzťahy. Nevyzerá to na emočne narazove prejedania, skôr možno len lenivosť a pohodlnost.

anonym_6659d7
9. sep 2025

@anonym_autor tak ale ked je ta osoba zdrava a neobezna, tak evidentne to nejak neprehana s tym sladkym / nezdravym... Zase mozno z jeho/jej pohladu je tvoj styl "prilis uleteny"...
Vacsi tlak by som vyvinula az pokial by sa jednalo o nejaky "vazny problem"...

janickacrazy
9. sep 2025
@anonym_autor

Samozrejme, niekdy zohrá svoje genetika a človek môže celý život piť, fajčiť, a dožiť sa 80tky. Ale to je podľa mňa skôr rarita a veľa ľudí zomiera zbytočne len kvôli tomu, že sa nechajú skôr ovládať pudovo - že proste dám si vyprážaný obed, zajem to horalkou, dam si do kávy lyžičku cukru, na večeru chlieb so syrokremom... Len preto, lebo mi to chutí. Nechcem nikomu rozkazovat ako sa má stravovať, mrzí ma ale keď vidím dospelého človeka, ako si dobrovoľne ničí zdravie.

@anonym_autor takto sa stravuje tak 50% Slovákov, nemôžeš ich zachrániť proti ich vôli, proste každý je zodpovedný sám za seba. Ja si tiež doprajem sladké jedlá, lebo ich mám rada, no a čo?

mandzula
9. sep 2025

To mas ako s fajcenim, kym sa clovek nespamata sam, nema vyznam do neho nieco hustit. Mozno sa spamata po prvom infarkte, porazke, rakovine a mozno aj nikdy. Akurat som sa zivotom naucila, ze pre takychto ludi nemienim menit program a robit ustupky. Mala som taku kolegynu - vyzrala sa do maxi rozmerov a nestihala moje tempo na sluzobkach, nestihala s dychom, lebo este aj fajcila. Nespomalila som, isla som si svoje.

prasiatko30
9. sep 2025

Ako sorry, ale pokial je to normalny clovek bez zdravotnych potiazov tak sa mozes aj na hlavu postavit a usami posuvat a aj tak nezmenis jeho nazor a zdravotny styl a ako uz niekto podotkol aby ta neklepla pepka este skor ako dotycneho. Poznala som uz niekolkych takych - zdrave stravovanie, pobyt na cerstvom vzduchu, vegetarian a jedaval len bio/eko, jeden aj pravidelne pretekarsky behaval a aj tak im to bolo na dve veci dobre - uz su obaja na druhom svete. A ti co sa o seba tolko nestaraju este furt pobehuju po svete. Pokial s nim nespavas a nie je do teba zamilovany tak je dost otazne ci ho dokazes presvedcit

anonym_2161aa
9. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_eaa9e7 neviem o žiadnom psychickom probléme, má relatívne ok prácu bez stresu, žiadne malé deti, normálne vzťahy. Nevyzerá to na emočne narazove prejedania, skôr možno len lenivosť a pohodlnost.

@anonym_autor a ty nemáš náhodou zdravotný problém, keď sa staráš tam, kde netreba...hm? Asi ti ten zdravý štýl nerobí dobre....

autor
9. sep 2025
@anonym_2161aa

@anonym_autor a ty nemáš náhodou zdravotný problém, keď sa staráš tam, kde netreba...hm? Asi ti ten zdravý štýl nerobí dobre....

@anonym_2161aa kvôli tomu, že mi záleží na zdraví ľudí, ktorych mám rada? A chcem aby tu boli čo najdlhšie?

anonym_2161aa
9. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_2161aa kvôli tomu, že mi záleží na zdraví ľudí, ktorych mám rada? A chcem aby tu boli čo najdlhšie?

@anonym_autor a možno si to isté myslia o tebe....že tvoj štýl sa im nepáči. Nechaj to tak a bude sa ti lepšie žiť

sova7
9. sep 2025

Ak ti na tom človeku záleží je to fajn ale ak jemu nezalezi na sebe čo s tým urobíš? Zavislost na jedle je ako kazda iná chciet musi ten človek a mať pocit že má problém. Tiež si myslím že nieco zajeda a dodáva si príjemné pocity jedlom. Psychické problémy majú aj ľudia ktorý navonok mozu mať všetko a predsa pociťujú prázdnotu

mandzula
9. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor nič si nerob zo žien, ktoré majú svojich blízkych u prdele, ale mnohé z nich tu budú potom vypisovať, aký je svet hrozný, že sa nikto o nikoho nezaujíma, to je taká koníkovská klasika. A tie kecy, ako skapínajú športovci, čo sa zdravo stravovali. Štatistiky a aj lekári hovoria niečo iné, akurát je fakt, že keď zomrie takýto človek, zhŕknu sa všetci, čo sedia na ritiach, jedia ako kobylky, slopú a fajčia a sú celí spokojní, že zomrel takí, ktorému len ticho závideli jeho pevnú vôľu a vytrvalosť.
Podľa toho, čo píšeš, môže mať tvoj príbuzný nejaký problém, keď sa o živote a smrti vyjadruje tak, ako sa vyjadruje. Skús najprv pátrať v týchto vodách.

anonym_d3026b
9. sep 2025

@anonym_autor Vy niektoré tu strašne dramatizuje ! Každý človek si je sám strojcom svojho šťastia. Koľko ľudí, pije fajčí a dožili sa pekného veku .ŽI A NECHAJ ŽIŤ !

princkrason
12. sep 2025

kolega 53 rocny nehybe sa, sladke napoje , udeniny, obezita a uz ma cukrovku + bol na jiske , nosi kompresne panucksy , pluca v keli a zere desat liekov denne a predstav si, ze je statny z toho a este byva stale u mamicky .... co sa tyka polity Fico on ho miluje ,,,