Ako pomôcť členovi rodiny?
Dobry den, chcem sa poradit s nasledovnou situaciou a poprosit o rady, najlepsie asi tych, co maju skusenosti. Ide o rodinneho prislusnika, ktory je uz pomaly v dochodkovom veku a opustila ho dlhorocna partnerka (boli spolu viac ako 30 rokov). Uz dlhodobo to nefungovalo, vyzeralo to ako talianske manzelstvo az to ta partnerka nevydrzala a odisla. Cela rodina a okolie vedia ake su obaja tazke povahy a uz davno videli, ze to nefunguje a nikoho teda odchod neprekvapil. Problem je, ze dotycny ma uz dlhsie uplne skreslene vnimanie reality a niektore veci ked si vezme do hlavy, tak ho nikto nepresvedci, ze je to inak. Tak isto si vzal do hlavy, ze oni nikdy ziadne problemy nemali a ze to prislo zrazu, ze zo dna den ona odisla a on vobec nechape preco, ze co to ma znamenat, ze co sa vlastne stalo. Neprijima od nikoho vysvetlenie, ze ved predsa ake veci sa u nich diali, ze sam hovoril, ze takto to dalej nejde, ze to nefunguje, teraz povie na vsetko, ze to nie je pravda. A bez nej odmieta fungovat, nema zaujem o nic, ledva chodi do prace, neje, nespi, o nic sa nestara, nezaujima, zanedbava sa. Je upnuty len na to, ze ona sa musi vratit. Ona s nim prerusila uplne kontakt, tvrdi, ze tolke roky znasala rozne psychicke natlaky, ze uz stacilo a odmieta sa o tom akokolvek rozpravat, diskutovat, alebo davat dalsie sance. Ako teraz dotycnemu pomoct? Odmieta vsetko, k lekarovi ani za svet, jemu nikoho netreba len ju, odmieta surodencov, rodinu, dospele deti s rodinami, vnucata. Nevie si sam poradit v domacnosti, ale nenecha si pomoct s nicim. Vsetci chapu, ze je z toho zroneny, ale boja sa, ze pride o pracu, ze sa dostane do problemov, ze sa mu nieco stane. Skusaju to na neho po dobrom, vyhrazkami, citovo - ze ide o jeho deti a rodiny, vnucata, ze nech sa pokusi zit pre nic, nezaberaju prosby, proste nic. Viete nieco odporucit ako pomoct, ako nasmerovat, ako mu otvorit oci?
Prestan byt sebecka. Cela tema nie je o ziadnej pomoci iba o tvojom sebeckom slepom vykriku do tmy, same "ja ja ja ja ja". Ked raz on nechce tak tomu daj pokoj a staraj sa o seba.
@zuvelyn Sebecka? To nemyslis vazne, keby som bola sebecka tak pozeram na to nech je mbe dobre a kaslem na neho! Ked chce clovek pomoct rodine tak je sebecky? Nehorazne...
Ostatnym dakujem, kazda mate v niecom v pravdu, teoria je super ale zazivat to a nevediet pomoct je strasny pocit. Vzala som si z kazdeho nieco, dakujem.
"nehorázne" je toto : " Preco mam s nim ja stratit kontakt a pozerat sa na to ako chradne? Preco moja rodina a moje deti s nim uz viac nemaju byt?".
Ponúkla si pomoc, odmietol. Respektuj to, opačným chovaním docielis akurát úplný opak toho.

Jaaaj to je este veeelmi kratka doba. Dajte mu cas na spracovanie. Doprajte mu aj cas osamote,ale budte aj s nim. Prezili spolu cely zivot,je tazke zvyknut si na opustenie.