icon

Ako pomôcť deťom nájsť kamarátov, keď ja nevychádzam s ich rodičmi?

Včera o 18:02

Ako to vysvetlit, hm. Byvame v oblasti, kde zije relativne vela ludi s malymi detmi. Mnohi rodicia sa medzi sebou poznaju, navstevuju sa a deti sa spolu hraju. Ja mam ale taky celozivotny problem, ze ja mam uplny antitalent na vytvaranie vztahov s ludmi a tak moje deti sa nemaju velmi s kym hrat. Proste neviem, ja som si tu s tymi rodicmi velmi nesadla a tym padom svojou neschopnostou sposobujem, ze moje deti sa nemaju s kym hrat.
Ja som proste taka odjakziva... vzdy som mala malo kamosiek, ludom na mna nieco vadi. Cim som starsia, tym viac som z medziludskych vztahov v strese. Proste snazim sa, ale aj tak si stale pripadam ako taky debil, ked sa bavim s niektorymi ludmi, som v strese alebo sa uz potom uvolnim a zacnem rozpravat blbosti. Neviem ani ako to opisat. S rovesnickami medzi nami vzdy vznikne nejake napätie, takze ked uz sa mi podari nadviazat ake-take kontakty, tak je to skor so zenami, co su trochu mladsie alebo naopak trochu starsie.
Mam spolocenske deti, chceli by sa vonku nahanat s kamosmi a mne sa chce normalne revat, ze ja som neschopna im v tomto pomoct. Nebyvame na sidlisku, nemame tu ihrisko. Deti sa hraju na ulici alebo sa navstevuju doma.
Ja som tiez spolocenska, rada kecam s ludmi, mam potrebu spolocenskeho kontaktu, ale neviem,...
Uz som to riesila velakrat, citala som si knihy o komunikacii, nepomohlo nic, nic. Normalne mi tecu slzy, ked teraz toto pisem. Ked vidim svoju dceru ako so zvesenou hlavou kraca a hlada, ci nebude niekto vonku a ja jej v tom neviem pomoct... Ved to je strasne, strasne...

anonym_8bf954
Včera o 18:07

Skúste si nájsť dobrého psychológa a zistiť, v čom môže byť problém. Budú to vidieť z odstupu, dostanete nové vhľady a pravdepodobne aj pomoc s riešením.

anonym_1b7832
Včera o 18:08

@anonym_autor ani zo skoly,skolky nemaju kamosov,kde by si ich mohla zaviest,nech sa pohraju.Ja bezne malu vozim napr.na oslavy kamosiek,raz ma jedna,raz druha,kazdu chvilu nejaka kamoska oslavuje.Aj v dedine ma spoluziacky,takze je vonku s nimi.My rodicia sa vzdy len pozdravime,a to je vsetko.Alebo ked ide ku kamoske,tak jej otec mi zavola,ze pre nu pride a vtedy a vtedy ju dovezie.

anonym_99128b
Včera o 18:14

Moje deti majú veľa kamarátov, ktorých rodičov len pozdravím. Nemám potrebu s nimi vytvárať hlbšie vzťahy a potom sú tu aj rodičia, s ktorými sme v kontakte aj mimo detí. O tom, že väčšina kamaratiek má okolo 40 napriek tomu, že ja nemám ani 30 sa nevyjadrujem 😅. Nevadí mi to vôbec, ani im.

kavasmliekom
Včera o 18:21

@anonym_autor ani ja nie som ten typ, čo sa bude vykecávať na Ihrisku, ani v detskom kútiku, ani v škole na akciách. Ale deťom nebránim sa s nikým hrať, ani ma k tomu nepotrebujú. Ideme na Ihrisko, ja si sadnem na lavičku a deti sa hrajú, niekedy samé, niekedy s ostatnými. Aj cudzími, aj so susedmi, aj na úplné cudzom mieste, kde nikoho nepoznajú.
Keď sa niekto prihovorí, tak pokecáme, ale nenadväzujem kamarátstva, kontakty, ani mi to nechýba.

anonym_e3a444
Včera o 18:27

Nevidim ziaden problem,na to aby sa deti kamaratili a spolu hrali sa rodicia nemusia extra bavit. Hlavne , ze decka si rozumeju. Nerob si kvoli tomu stresy,

stanislavicenka
Včera o 18:27

@anonym_autor ved nie je podmienkou tvoja spolocenskost, ani kamaratstvo s rodicmi deti, ktorych maju radi tvoje deti.

anonym_b724a7
Včera o 18:28

@anonym_autor ja som typ, co sa druhým vyhýba. Ked ide sused domov čakám kym odíde az potom idem dnu. Do škôlky chodim v čase, ked chodi najmenej rodicov. Ale verim, ze deti budu socialnejsie. Na ihrisku nemaju problem aj v skolke sa pekne hrajú. Ak ta to trápi rieš to s terapeutom

anonym_9f7d2e
Včera o 18:34

Ak ste ako ulica a tam sa deti stretavaju a hraju sa na ulici tak ich pusti von a nech sa hraju. Ty si rob svoje. U nas to tak funguje. Su tu deti rozny vek. 3-11rokov. Neriesim. Pustim deti a ja si robim nieco v zahrade obcas kuknem cez branu alebo idem na ulicu pozriet. Ked su tam rodicia obcas prehodim slovo a idem si dalej. Ked vidim ze rodicia tiez doma v zahrade tak sadnem na chodnik surfujem v telefone a dohliadam na vsetky deti. Ked tam je niektora suseda strazi zas ona. Nepotrebujem s nikym debatit.

anonym_7250ce
Včera o 18:40

@anonym_autor ako keby som to ja pisala 😃 vidím sa v tom, ale ja už som si zvykla, neviem prečo to tak je, ale je.. bohužiaľ. Pokecám si s hocikým, ale nikto ma nevola von, a vlastne ani ja nikoho k nám, mám rada doma svoj kľud. Deti sa hrajú v škole v druzine dcera v školke a to im stačí, pridu domov robia sa úlohy, vecera a ide sa spať viac neriešim
A keď sa nudím a som frustrovaná otvorím koňa a čitam 😃

autor
Včera o 19:10
@anonym_7250ce

@anonym_autor ako keby som to ja pisala 😃 vidím sa v tom, ale ja už som si zvykla, neviem prečo to tak je, ale je.. bohužiaľ. Pokecám si s hocikým, ale nikto ma nevola von, a vlastne ani ja nikoho k nám, mám rada doma svoj kľud. Deti sa hrajú v škole v druzine dcera v školke a to im stačí, pridu domov robia sa úlohy, vecera a ide sa spať viac neriešim
A keď sa nudím a som frustrovaná otvorím koňa a čitam 😃

@anonym_7250ce
Ano, aj nase deti si v skolke a tak, ale co vikendy, prazdniny... Niekedy aj poobede chcu byt vonku a hrat sa

anonym_be32e0
Včera o 19:52

Moje deti vybehli na ulicu medzi rodinnymi domami, kde byvame a prirodzene sa zoznamili a zacali sa hrat so susedovie detmi. Ved ty im nic nemusis "vybavovat". A druha vec, kde maju otca? On nie je komunikativny, ze by sa dal so susedmi do reci?

marianarem
Včera o 20:10

@anonym_autor Tak v podstate v tom nemusis detom pomahat, vsak ich zober von a mozu skusit same, ked su spolocenske. Ja si nepamatam, ze by mi akykolvek kamaratsky vztah sprostredkovala mama, ci uz na ulici alebo inde, zoznamila som sa vzdy sama.

anonym_f1a539
Dnes o 05:56

Celkom nerozumiem. Ako suvisi to, ci sa kamaradis s ostatnymi matkami a kamaratstvo tvojich deti? Ved decka si vytvaraju kamaratov sami, zoznamenim sa vonku. Nie je vobec nutne aby si kavickovala s ich matkami. Ako stare mas deti? Za mojich cias, moja mama poznala matky mojich kamosiek iba z videnia. Ani ja sa nenavstevujem s mamickami kamosiek mojej dcery a vobec jej to nebrani v tom mat kamosky.
Ale k tvojmu problemu: nie je to tym, ze sa citis s nimi menejcenne alebo mas velmi nizke sebavedomie?

prasiatko30
Dnes o 06:38

Vsak pozvi deti na dvor - sice na to aby si pozvala deti pohrat sa na vas dvor musis ich rodicov/matky aspon oslovit, nemusis sa s nimi vyslovene kamaratit

akvi
Dnes o 06:54

Už to tu odznelo - nemusíš sa kamarátiť s vôbec nikým, proste choď na ihrisko, dieťa nech sa hrá s kým chce, ty sa pozdrav a sadni na lavičku. Absolútne nemusíš s nikým komunikovať. X krát som sedela na plnom ihrisku bez toho, aby som sa s kýmkoľvek bavila. Kamarátstva prišli časom, spontánne, bez nejakého cieleného sústredenia sa na nadväzovanie vzťahov. Ja sa bavím s ľuďmi rada, ale nie som ten iniciátor komunikácie, len proste "som" a keď sa nájde niekto, kto tú komunikáciu začne, tak sa rada pridám. Ale je úplne v poriadku aj nebavit sa s nikým. Tvoje dieťa absolútne nezaujíma, či si kamoška s x mamičkami, pre dieťa sú podstatné deti. A už len byť medzi inými ľuďmi, už aj to je forma interakcie. Takže začni tým, že na to ihrisko pôjdeš. Bez nejakých strachov a očakávani.