icon

Ako pomôcť mame, keď nemá kde bývať?

evinkal
23. mar 2011

Milé maminky,rada by som bola,keby mi niektorá z vás poradila.Problém sa netýka detí ani mojej rodinky,ale týka sa maminy..Neviem kam sa obrátiť.Mamina má 55 rokov a 2 roky do dochodku.Pracuje na VPP a už mala 3 krát infarkt.Brat sa stále fláka /má 27 rokov/,nechce sa mu robiť.Mamina nechce ísť ani ku mne bývať do BB /ona je z handlovej/,lebo mm pije.Rada by som ju umiestnila aspoň na nejakú ubytovňu,ale neviem či može keď nemá trv.pobyt v bb a u nej ešte býva moj brat.štve ma,že nemá kto na ňu dať pozor..Jedáva len vifonky,lebo nemá ani na jedlo..mojmu bratovi sa stará aj o psy,holuby a inú háveď a nedáva jej ani fuka..Vyhodiť ho asi podla zákona nemože...Neviete mi poradiť ako z tejto situácie maminu dostať?Dosť ma to štve..je to predsa moja mama a nezaslúži si žiť ako "prašivý pes"!!!Za každú radu a nápad budem vďačná☹

pia22
23. mar 2011

A na koho je byt/dom kde mama byva? Dalsia podstatna vec je ako a ci to chce riesit mama.

evinkal
autor
23. mar 2011

@pia22 byt je mestský,je na mamu a už aj ona je zúfalá..rada by starobu strávila "normálne" ☹

bubelko
23. mar 2011

@evinkal ako mozno hlupa otazka, a preco nemoze brata "vyhodit" z domu? ved je plnolety, pripadne mu stanovit nove podmienky, za akych moze u nej zostat, aby sa mlady muz zobudil. hoci v takom veku, neviem ci uz nie je neskoro ☹

evinkal
autor
23. mar 2011

@bubelko neviem ako to je,ale ona vraví,že pokial má trv.bydlisko u nej,tak podla zákona nemože☹

bubelko
23. mar 2011

@evinkal aha, no ja by som sa na to poriadne pozrela, pripadne sa opytala v nejakej pravnej poradni, ci je to naozaj tak. pripadne skusila naozaj stanovit podmienky, za akych tam moze byvat. pripadne v tvojej pritomnosti, aby brat videl, ze s mamou suhlasis. lebo neviem si predstavit, zeby dobrovolne isla z bytu prec, do noveho prostredia. hoci mozno ano. ale zase platit byt a ubytovnu? 😖

evinkal
autor
23. mar 2011

@bubelko no ja som dnes bratovi volala,a povedala som mu,čo ma štve,či sa nebojí že mama doma odpadne a nebude jej kto mat pomoct,dohovárala som mu,nech si nájde robotu,trochu sa o mamu staral a on sa naštval,že nech ho nekomandujem a buchol slúchadlom-už odvtedy nedvíha

bubelko
23. mar 2011

http://www.porada.sk/
skus sa pozriet este tu, mozno najdes ako riesit situaciu s bratom a pripadnym vystahovanim. teda ak by take riesenie prichadzalo do uvahy 😉

bubelko
23. mar 2011

@evinkal no ved prave preto si myslim, ze uz je "velmi" stary a zvyknuty na svoj sposob, doteraz mu nikto do toho nerozpraval, tak ma pocit, ze ani nezacne. 😖

evinkal
autor
23. mar 2011

@bubelko mne už tiež tečú nervy..ja mu raz niečo poviem také že...aleluja...ja som na mamu a deti citlivá 😠

bubelko
23. mar 2011

@evinkal no to ti verim, ale myslis, ze by to k niecomu pozitivnemu viedlo? ak ano, tak by som mu to povedala. ale ak nie, tak je to len skoda reci a clovek sa na koniec este aj zle citi 😒

ela2710
23. mar 2011

@evinkal ahoj, takze to, ze tam ma tvoj brat trvale bydlisko neznamena, ze ho nemoze vyhodit, trvale bydlisko nic neznamena, ine by bolo keby bol vlastnik alebo spoluvlastnik bytu. Ma 27 rokov, uz by sa preboha mal postavit na vlastne nohy. A este takto trapit starsiu zenu ☹ . No napr. ja mam trvale bydlisko u nasich ale nebyvam s nimi, naozaj to, ze ma niekto niekde trvale bydlisko nema ziadnu vahu, pokial nie je vlastnikom nehnutelnosti. Vlastnika, ci spoluvlastnika vyhodit len tak nemozes

emyly
23. mar 2011

@evinkal záleží kto je vlastník bytu, resp. domu. Ten má plné právo vyhodiť niekoho z domu. Bez ohľadu na to či tam má alebo nemá trvalý pobyt. Dokonca je nový zákon, že vlastník môže iným aj trvalý pobyt odhlásiť. Len záleží či to má tvoja mamina záujem riešiť. Poznám také prípady, kedy sa to tiahlo až do staroby, synovia chodili pijúci a akurát strpčovali starým a chorým ľuďom život. Lenže toto sa malo riešiť niekde na začiatku...

titkovamiriam
23. mar 2011

presne tak ak je byt mamin kludne ho može odhlasiť a hotovo,no asi kedze je mama tak to nespraví ☹

maca_p
23. mar 2011

pises, ze byt je mestsky, co keby zasla na mestsky urad a poradila sa tam? mesto ho pridelilo jej a nie bratovi. my sme kupili byt a az po prebehnuti kupno predaj. zmluvy sme zistili, ze tam ma trv. pobyt exmanzel majitelky. tak sme ju pritlacili a spolu sme zasli na mestsky urad, zenska predlozila LV (v tom case este neprebehol zapis, ze my sme novi majitelia) a pani na registri obyvatelov TP chlapikovi zrusila.

nech sa mamka postazuje, ze sa podareny synacik nepodiela na chode domacnosti, neprispieva financne a nech si zrata sumu od kedy a kolko jej na najomnom dlzi. zapojit do toho exekutora a brat sa bud uvedomi, alebo nech ide do holubnika.

len vsetko taketo dotahovanie stoji cas a peniaze. ach jaj. nezavidim.

pia22
24. mar 2011

@evinkal mama ma len 2 moznosti: 1.vyhodit syna-darmozraca z bytu (ma na to plne pravo, nakolko je byt na nu a syn je dospely a predpokladam, ze aj svojpravny), ale-neviem ake ma prijmy a ci by bola schopna uhradzat sama poplatky za byt. 2.moznost-odhlasit sa z bytu a odstahovat sa k tebe, nebola by sama a ty by si tiez mala pri sebe niekoho blizkeho, ale-ako pises manzel ma problemy s alkoholom, takze by sa tiez nedalo ocakavat idealne spoluzitie. Cakat pomoc od statu je zbytocne-je prace schopna, ma financny prijem, zabezpecene byvanie a tym nesplna ziadne podmienky pre statnu pomoc.

klincek
24. mar 2011

@evinkal, rodicia maju povinnost starat sa o deti (vratane poskytovania byvania) dovtedy, kym deti nie su schopne same sa zivit, co v pripade tvojho brata asi uz aktualne nebude..
ak je mestsky byt prideleny mame, ona ho odtial moze odhlasit, vymenit zamky a basta fidli. a keby jej chcel mlady nejako ublizit, volam policajtov. predsa jej nebude smrad darmozracsky strpcovat zivot donekonecna. lenze otazne je, ci toto mama dokaze spravit..
ina moznost asi velmi nie je, kedze u teba ako pises byvat nemoze, resp. nechce.
je to fakt tazka situacia, podla mna hlavne preto, ze mama to nebude chciet riesit nijako radikalne-a v tom pripade sa to asi riesit neda, lebo po dobrom to zjavne nejde.. 😒

veonka
24. mar 2011

@evinkal pokiaľ je mama vlastník nehnuteľnosti môže zrušiť trvalý pobyt osobám, ktoré tu žijú (teda tvojmu bratovi) aj sama a to aj bez ich vedomia, vyplní tlačivo na zrušenie trvalého pobytu. v tomto prípade by sa asi automaticky hlásil tvojmu bratovi trvalý pobyt na meste (ako bezdomovec)- pokiaľ nemá inú možnosť.

maznacik007
24. mar 2011

nuz ja mam pre teba radu ktora by to cele vyriesila.... v prvom rade zruste bratovi trvaly pobyt v byte / predpokladam ze najomna zmluva na mestky byt je len na mamu/ a vystahujte ho... a potom sa do toho bytu prestahuj ty s detmi a poriesis vsetko jednou ranou / aj mamu aj tvojho mm ktory ako pises pije. Nielen tvoja mama si zasluzi dostojny zivot ale aj ty a tvoje deti

evinkal
autor
24. mar 2011

dievčence...ani som nečakala,že sa mi ozve až tolko ludí 😉 ďakujem krásne...Mňa najviac mrzí,že keď je dobrá matka,má sprosté deti!!!Bolo mi čudné že prečo by ho nemohla vykopnúť,keďže my sme s mm a matejom bývali u svokrovcov a stará nás mohla vyhodiť aj s dieťaťom...uvažujem,že sa zveziem dolu k mame a budem to riešiť s ňou,pretože ona je "makká",ale nemože takto existovať do smrti ☹ .Možno brata to nesie/prepáčte za výraz/,ale mňa to štve ako žije...veď aj cigáni v osadách žijú lepšie....Neviem si predstaviť život bez eletriky,na vifonkách..... ☹

yanni
24. mar 2011

@evinkal evka velmi ti neporadim bez toho aby som neopakovala uz to, co je vyssie napisane. Ja si viem predstavit, ze to asi mame trha srdce vyhodit syna, ale mala by si jej asi ty dohovorit, ze to takto dalej nejde. Bud bude platit polovicu za byt a ine poplatky a podielat sa na chode domacnosti alebo ho jednoducho vystahujete, vymenite zamku a hotovo. a keby sa o nieco pokusal, zavolajte policajtov.
A tiez by som isla na mesto sa opytat ako to je, ked je byt na nu, mozno by nejako pomohli. S uradnikmi to nie je bohvie co ale najdu sa aj taki, co radi pomozu.
Drzim ti palce.

Inak, viem ze to sem nepatri, mas v pase, ze chces torticku. Tiez som povodne z BB, privatne zial neviem ale mne mama na narodky v january objednala v BB Kauflande v tej cukranicke, hned ked vojdes dnu. Davaju to piect niekde sukromne do Detvy ci tam niekde a mozes si objednat podla vlasnych predstav. mama im nakreslila ako ma vypadat povedala ake ma byt cesto, plnka, zdobenie atd. Bola vynikajuca. Jedli sme ju dve rodiny aj s navstevou tyzden 😀 😀 😀

evinkal
autor
24. mar 2011

@yanni ďakujem skčím sa opýtať 😉 .moja mamina je hrozne makká,ale už dvaja s ňou cybabrali a teraz sa s vlastnou mamou nebavia!!!

zajo79
24. mar 2011

a preco by ho nemohla vyhodit? trvaly pobyt nema vplyv na vlastnictvo nehnutelnosti.
a este pories tvojho muza, nech nepije...

kludny zivot zelam

daji
Autor odpoveď zmazal