icon

Ako pomôcť mamičke v životnej a finančnej núdzi?

11. okt 2025

Ahojte, potrebovala by som sa poradiť ohľadom kamarátkinej situácie. Píšem s jej súhlasom. Asi to bude trošku dlhšie.

Majú s priateľom 2-ročné dieťa. Ona nemala ani materskú ani rodičák - už dve deti majú v pestúnskej starostlivosti. Majú exekúcie (zdravotná, sociálna, výživné, už aj na nájomnom dlžia). Ona, aj keď si chcela nájsť brigádu alebo prácu na skrátený úväzok, on sa nechcel nijak prispôsobiť. Na prvom mieste má seba a svoje pohodlie, má predstavu, že žena sa má starať hlavne o domácnosť. Obaja sú z pestúnskych rodín. Na ňu sa pestúni aj bio rodina úplne vykašľali. Jemu pestúni povedali, že môže prísť ale bez nej a dieťaťa. On je manipulátor a huba plná kecov, veľmi dobre si je vedomí, že ona nemá kam ísť, hlavne s dieťaťom, je si vedomí, že je na ňom závislá. Majú vzťah ako na horskej dráhe. Od neho už padli aj slová "Nech ti aj decko zoberie sociálka a ty skončíš pod mostom, nech konečne pochopíš, že bezo mňa si hovno". Už ju aj párkrát udrel.

Keď bola tehotná s tretím dieťaťom, chcela ho dať na adopciu, ale on ju uprosil, že sa o nich postará. Ako tehotná ťahala trojzmenku, brigádu, na jeho naliehanie zostala s ním a dala výpoveď. Už dlho ju ten vzťah ničí, keby mám na to prostriedky, pomôžem jej... No sama som v podnájme. Ona by potrebovala niekoho, kto by jej načas nezištne pomohol, s bývaním, so strážením.

Sama vraví, že už nechce byť na nikom závislá. Nechce ísť do azyláku, už tam raz bola, nepomôže jej to vyhrabať sa na nohy... Už dlhšie rozmýšľa, že nechá dieťa sociálke, už u nich párkrát boli. Aby sa mohla zamestnať a splatiť dlhy... Ale bojí sa, že už by dieťa nedostala späť. Jej priateľ by sa o malého nepostaral, robí mu problém zostať s ním sám na pár hodín, aj keď ho má rád. Je skôr typ požičať a vrátiť. Navyše prišiel o prácu, svojou chybou.

Ak by dala dieťa sociálke, aká je šanca, že by mohla ona rozhodnúť, v akej rodine by malý bol? Mohla by ho navštevovať aspoň každý druhý víkend? Aká je šanca, že by ho o polroka mohla vziať späť k sebe? Pestúni, u ktorých sú dve staršie deti, povedali, že tretie by už nezvládli. Kamarátka má 23, jej priateľ 27. Prvé dieťa mala v 18tich, nemá dokončenú strednú školu.

Strana
z11
hanastaruchova
14. okt 2025
@anonym_autor

Áno, mnohé z vás mám po tejto diskusii za hyeny, a bez pardonu. Lebo tu na dávate a lonizujete a znevažujete človeka, o ktorom nič neviete. Chýba vášmu slušnosť a empatia a základy slušnej komunikácie. A teraz nepíšem o autorke.

Ďakujte Bohu, že ste sa narodili pod šťastnou hviezdou. Pre veľa ľudí sú vaše životy sú absurdným snom, ktorý nemôže byť skutočnosťou. Viete, kedysi som som si myslela, že mám zlý život, že som mala hrozný start do života, lebo som už od 18tich musela makať, všetko si platiť sama. Ale postupne som videla, že vlastne som mala perfektný štart do života, ktorý mi môžu ľudia závidieť, pretože sú ľudia, ktorý pochádzajú z fakt zlých pomerov a rodín. A že vlastne ja pochádzam zo super pomerov a mala som skvelých rodičov. Že nie každý mal také šťastie. Nie každý sme mali rovnakú začiatočnú čiaru. Ale to neznamená, že tých ľudí máme odsúdiť. Máme ich motivovať, ukázať im smer, navigovať ich a podporovať. A nie si do nich kopnúť. A všetky, ktoré ste mali potrebu si kopnúť, ste tie hyeny. Lepšie by bolo, keby mlčky obídete, než osočovať. A najúbohejšie je haniť človeka, ktorý má srdce a snaží sa nakopnúť k správnemu rozhodnutiu niekoho, kto doteraz nezažil odporu...

@anonym_autor - že ti niekto napíše reálnu pravdu bez ružových okuliarov - ešte nemusí byť hyena - a buď sebareflexná, ty si kto, že nazývaš takýmto menom hyeny prispievateľky, ktoré iba priamo a bez teatrálnych prívlastkov pomenovali to, čo sa sa deje? Toto je slušné z tvojej strany ?Ja tu vidím 10 strán rád a názorov - a že mnohé sú iné,ako by si očakávala - to ešte neznamená,že prispievateľky sú hyeny.Celý príspevok ak sa zamyslíš vzbudzuje u mnohých pochybnosti.Počnúc tajením 8.mesiaca tehotenstva až po výpoveď.Nikto netvrdí,že sa to nemohlo stať - ale vzbudzuje to pochybnosti,lebo logickou úvahou,tajiť v 8.mesiaci tehotenstvo - to hádam nemyslíš vážne...preto sa ti dostalo toľko iných odpovedí,než aké si očakávala.Takže ak dávaš príspevok a návod,ako má byť kto empatický a slušný - buď takou aj ty a nekastuj prispievateľky do kategórie hyeny - lebo toto nie je určite slušné a empatické....zamysli sa...

hanastaruchova
14. okt 2025
@anonym_autor

@hanastaruchova táto nie, to súhlasím. Pozri, internet má v rámci nájmu. Ten mobil zobrala na paušál, jej chlap povedal, že jej ho bude platiť a neplatil. Má tam dlh aj s úrokmi. Ale, keby sa zamyslíš, tak ti dôjde - písala som, že má dlh u operátora. Keby mám všetko a hneď napísať do úvodného príspevku, nikto by to ani nečítal. A vidím, že nikto ani nečíta. Ak sa chcem k niečomu vyjadriť, prečítam si min všetky príspevky od autora, ak to nedokážem, nevyjadrujem sa vôbec. Toto píšem v každej diskusii aj pod svojím profilom - čítajte všetky vyjadrenia autora a až potom sa vyjadruje. A áno, od januára 2023 sa toho stalo veľa. A áno, bábik sa s ňou len od apríla 2025, pretože v čase, keď som ju spoznala, mi vtedajší frajer povedal, že s s ňou nemám baviť

@anonym_autor pointa bola - že ani len nepomyslím na žiaden paušál - žiaden zdôrazňujem,ak mám 2 deti v pestúnskej star. a 1 doma hladné/ 2 eur na deň !Lebo 1 telefón a domáca wifi mi v takýchto finančných pomeroch musí stačiť - toť logická úvaha - toto som chcela povedať

anonym_fff52d
14. okt 2025
@hanastaruchova

@anonym_autor - že ti niekto napíše reálnu pravdu bez ružových okuliarov - ešte nemusí byť hyena - a buď sebareflexná, ty si kto, že nazývaš takýmto menom hyeny prispievateľky, ktoré iba priamo a bez teatrálnych prívlastkov pomenovali to, čo sa sa deje? Toto je slušné z tvojej strany ?Ja tu vidím 10 strán rád a názorov - a že mnohé sú iné,ako by si očakávala - to ešte neznamená,že prispievateľky sú hyeny.Celý príspevok ak sa zamyslíš vzbudzuje u mnohých pochybnosti.Počnúc tajením 8.mesiaca tehotenstva až po výpoveď.Nikto netvrdí,že sa to nemohlo stať - ale vzbudzuje to pochybnosti,lebo logickou úvahou,tajiť v 8.mesiaci tehotenstvo - to hádam nemyslíš vážne...preto sa ti dostalo toľko iných odpovedí,než aké si očakávala.Takže ak dávaš príspevok a návod,ako má byť kto empatický a slušný - buď takou aj ty a nekastuj prispievateľky do kategórie hyeny - lebo toto nie je určite slušné a empatické....zamysli sa...

@hanastaruchova mi sme hyeny a ona je Rosamunda Pilcerova 😆😆 kašli na to,toto tu večne vymýšľa dojímavé príbehy

karolinakr
14. okt 2025
@anonym_autor

HOWK

@anonym_autor tych problemov je tak veĺa, ze to uz je na odbornikov..to su take problemy, že sama to neunesieš, proste naviguj ju na pomoc konretnych odbornikov
1.fione nech zavola
2.urad prace socialnych veci a rodiny
4.bezplatne pravne poradenstvo
5.katolicka charita
6.socialni pracovnici
7.terapeut
tam možu byt aj poruchy, ktore my nevidime, možno len priatelskou radou sa nevyriešia
možno bude musiet zmenit zmyšlanie a to je najtažšie, to nas limituje najviac, preto robime tie isté chyby dokolečka, a tvrda praca na sebe, čo nie každy je ochotny...su ludia, dokonca urazia, ked im chceš dobre
alebo https://alexisporadna.sk/tu-najdes-pomoc/
poradna Alexis rieši deti, tam vam najskôr odpovedia na otázky

enmery
14. okt 2025
@karolinakr

@anonym_autor tych problemov je tak veĺa, ze to uz je na odbornikov..to su take problemy, že sama to neunesieš, proste naviguj ju na pomoc konretnych odbornikov
1.fione nech zavola
2.urad prace socialnych veci a rodiny
4.bezplatne pravne poradenstvo
5.katolicka charita
6.socialni pracovnici
7.terapeut
tam možu byt aj poruchy, ktore my nevidime, možno len priatelskou radou sa nevyriešia
možno bude musiet zmenit zmyšlanie a to je najtažšie, to nas limituje najviac, preto robime tie isté chyby dokolečka, a tvrda praca na sebe, čo nie každy je ochotny...su ludia, dokonca urazia, ked im chceš dobre
alebo https://alexisporadna.sk/tu-najdes-pomoc/
poradna Alexis rieši deti, tam vam najskôr odpovedia na otázky

@karolinakr Zatiaľ jej nevolala, ale felinda zavolá jej zajtra, ak sa dnes neozve. A keď nebude chcieť, tak tým pádom to končí. Správne si podotkla, ze pomôcť sa dá len niekomu, kto tu pomoc vie prijať a chce pridať ruku k dielu.

strelkyna1
14. okt 2025

No ta Tvoja kamaratka je doslova po usi v sra... Sance ma mizerne. Ked uz by som sa skusala z tohto dostat, tak praca upratovacky v zahranici, idealne cez nejaku agenturu s ubytovanim zadarmo alebo akakolvek ina praca v zahranici s ubytovanim zadarmo a k tomu kazdu volnu chvilu stravit brigadami, aby som v co najkratsom case vygenerovala co najviac financii. Dieta medzitym zial u opatrovnikov. Mozno tak rok takto fungovat a aspon tisicku mesacne usetrit. Potom sa rozhodnut, ci sa vratit domov alebo ostat v zahranici. V kazdom pripade by som mala na sud a zaplatenie podnajmu na prve mesiace. Sance na vratenie dietata naspat netusim ake by boli, ale tak zamestnanej zene, ktora medzitym cely cas aktivne kontaktovala svoje deti,... Pripadne by som si v tom zahranici dorobila skolu, idealne nejaka ucitelka MS alebo nieco ine v skolstve, aby som mala dobru pracovnu dobu a vedela sa aj sama postarat o dieta/deti. To by tiez mohlo na sude hrat v moj prospech. A asi by som si zaplatila aj nejake tie sedenia u psychologa, lebo zjavne je tam co napravat (a posudok psychologa o mojom pokroku by tiez mohlo byt na sude plusom).

oli18
14. okt 2025

Ja mam kamosky 20-30 rokov, kazda mame svoje problemy, aj o nich navzajom vieme, ale takto podrobne by som nevedela opisat pribeh ziadnej z nich. A ty po 2-2,5 rocnom priatelstve a z toho sa rok bavite aktivne, tu odpovedas smahom ruky. Nielen u mna to vzbudzuje dojem, ze opisujes svoj pribeh. To, ze ti neverim, este zo mna hyenu nerobi. Neurazaj bez dovodu. Ak sa hanbis za svoj zivot este aj ako anomym, aj to ma pre mna vypovednu hodnotu. Nakoniec si sa predsa len odhalila.

hanastaruchova
14. okt 2025
@oli18

Ja mam kamosky 20-30 rokov, kazda mame svoje problemy, aj o nich navzajom vieme, ale takto podrobne by som nevedela opisat pribeh ziadnej z nich. A ty po 2-2,5 rocnom priatelstve a z toho sa rok bavite aktivne, tu odpovedas smahom ruky. Nielen u mna to vzbudzuje dojem, ze opisujes svoj pribeh. To, ze ti neverim, este zo mna hyenu nerobi. Neurazaj bez dovodu. Ak sa hanbis za svoj zivot este aj ako anomym, aj to ma pre mna vypovednu hodnotu. Nakoniec si sa predsa len odhalila.

@oli18 ja neviem kolko ma na hodinu ani muž mojej najlepšej kamaratky a ani koľko mu pride na účet a ani či spolupracuje s prípasným exekútorom.píše aj že vo fabrike robila iba 4 mesiace - kedy sa spoznali - byvaju v rôznych mestách - tak cez messenger sa toho dozvedela až až - a aj to - že internet majú v cene nájmu - ale my sme hyeny….. uvidime či zavolá tej pani ktorá pracuje v azyláku - lebo ešte ani mesto nechce napísať - pritom píše anonymne

hanastaruchova
14. okt 2025
@oli18

@oli18 tu píše

anonym_8eaeea
14. okt 2025
@hanastaruchova

@anonym_8eaeea čitam ale pracou so zakladnou školou si naspori na 1 izbak za 15 rokov minimalne - takže ano - čítam , len to je nezmysel - najprv práca a potom osamostatnenie - horizont 15 rokov aj keby odkladala polovicu vyplaty - inak povedane sci fi

@hanastaruchova aj na smetisku zarobia 700/800 eur . Sú všelijaké práce. A do fabriky sa tiez ma možnosť dostať. Potom by ma zaujímalo ako žijú iny idú na byt v 40 rokoch lebo 15 rokov by trvalo si ušetriť na depozit . Aj keby 500/600e zarobila dokáže ušetriť peniaze na depozit aby mohla žiť sama . Ak chce dokáže to . Ja s manželom sme sa v 35 zbavili hypotéky a mame vyplatený dom kto chce ten to zvládne a to bol len jeden príjem v domácnosti

hanastaruchova
14. okt 2025
@anonym_8eaeea

@hanastaruchova aj na smetisku zarobia 700/800 eur . Sú všelijaké práce. A do fabriky sa tiez ma možnosť dostať. Potom by ma zaujímalo ako žijú iny idú na byt v 40 rokoch lebo 15 rokov by trvalo si ušetriť na depozit . Aj keby 500/600e zarobila dokáže ušetriť peniaze na depozit aby mohla žiť sama . Ak chce dokáže to . Ja s manželom sme sa v 35 zbavili hypotéky a mame vyplatený dom kto chce ten to zvládne a to bol len jeden príjem v domácnosti

@anonym_8eaeea ty s manzelom - ona sama a 3 deti - obrovsky rozdiel - a nikto nevetme do najmu samožibiteľku s 3 detmi - proste je to tak

Strana
z11