Ako pomôcť mamičke v životnej a finančnej núdzi?
Ahojte, potrebovala by som sa poradiť ohľadom kamarátkinej situácie. Píšem s jej súhlasom. Asi to bude trošku dlhšie.
Majú s priateľom 2-ročné dieťa. Ona nemala ani materskú ani rodičák - už dve deti majú v pestúnskej starostlivosti. Majú exekúcie (zdravotná, sociálna, výživné, už aj na nájomnom dlžia). Ona, aj keď si chcela nájsť brigádu alebo prácu na skrátený úväzok, on sa nechcel nijak prispôsobiť. Na prvom mieste má seba a svoje pohodlie, má predstavu, že žena sa má starať hlavne o domácnosť. Obaja sú z pestúnskych rodín. Na ňu sa pestúni aj bio rodina úplne vykašľali. Jemu pestúni povedali, že môže prísť ale bez nej a dieťaťa. On je manipulátor a huba plná kecov, veľmi dobre si je vedomí, že ona nemá kam ísť, hlavne s dieťaťom, je si vedomí, že je na ňom závislá. Majú vzťah ako na horskej dráhe. Od neho už padli aj slová "Nech ti aj decko zoberie sociálka a ty skončíš pod mostom, nech konečne pochopíš, že bezo mňa si hovno". Už ju aj párkrát udrel.
Keď bola tehotná s tretím dieťaťom, chcela ho dať na adopciu, ale on ju uprosil, že sa o nich postará. Ako tehotná ťahala trojzmenku, brigádu, na jeho naliehanie zostala s ním a dala výpoveď. Už dlho ju ten vzťah ničí, keby mám na to prostriedky, pomôžem jej... No sama som v podnájme. Ona by potrebovala niekoho, kto by jej načas nezištne pomohol, s bývaním, so strážením.
Sama vraví, že už nechce byť na nikom závislá. Nechce ísť do azyláku, už tam raz bola, nepomôže jej to vyhrabať sa na nohy... Už dlhšie rozmýšľa, že nechá dieťa sociálke, už u nich párkrát boli. Aby sa mohla zamestnať a splatiť dlhy... Ale bojí sa, že už by dieťa nedostala späť. Jej priateľ by sa o malého nepostaral, robí mu problém zostať s ním sám na pár hodín, aj keď ho má rád. Je skôr typ požičať a vrátiť. Navyše prišiel o prácu, svojou chybou.
Ak by dala dieťa sociálke, aká je šanca, že by mohla ona rozhodnúť, v akej rodine by malý bol? Mohla by ho navštevovať aspoň každý druhý víkend? Aká je šanca, že by ho o polroka mohla vziať späť k sebe? Pestúni, u ktorých sú dve staršie deti, povedali, že tretie by už nezvládli. Kamarátka má 23, jej priateľ 27. Prvé dieťa mala v 18tich, nemá dokončenú strednú školu.
@doriiis veď práve to chce. Dať aj tretie dieťa do pestúnskej a odísť od neho. Len sa bojí. Aby nestratila kontakt s deťmi. A nie, ďalšie nechce.
Keď splatí dlhy, bude mať bývanie, na čo všetko prihliada sociálka, keď bude deti žiadať späť? A hlavne. Aby mala kontakt s deťmi...
@anonym_autor Buď si fakt totálne hlúpa a manipulovaná alebo píšeš sama o sebe a chceš hlavne získať nejaké peniaze od naivných ľudí.
Takáto osoba sa nikdy nezmení k lepšiemu. K tomu chlapovi sa zasa vráti alebo si nájde podobného a bude rodiť, kým bude môcť a z deciek aj tak nič poriadne nevychová.
A preco dalsie a dalsie dieta ?
Ohladne deti by som sa pytala tieto otazky priamo na socialke alebo urade, netusim kde sa to riesi. Mozno keby sme fakt kamosky, tak jej platim antikoncepciu ked uz ona zodpovedna nieje🙄
@ivik4 nuž, tak dlho sa nepoznáme, len 2 roky. Druhé a tretie dieťa neboli plánované. Ja chápem vaše myšlienkové pochody, ale nikto sme sa nenarodili s návodom na život. Ale každý máme právo na druhú šancu. Bohužiaľ, veľa vecí zanedbali aj jej pestúni, ktorí ju v 18tke vyhodili z domu...
@anonym_autor .... Ja fakt neviem. Ak je fakt vo veľkých problémoch, tak pol roka mi príde malo na to, to dať do poriadku. Píšeš, že nemá ani strednú školu dokončenu. Jej šance na získanie poriadne platenej práce sú tým pádom oveľa nižšie. Podľa mna
Vždy to ide cez súd, ten nariaďuje aj samotnú pestúnsku starostlivosť. No buďme realisti,polrok je v jej prípade málo,v podstate ona potrebuje zmeniť celý doterajší život a pol roka je na toto naozaj málo
Ak ona má len základnú školu,tak ťažko si bude hľadať takú prácu, ktorá uživí ju aj deti. Proste je toho dosť čo musí zmeniť.
@anonym_autor zacala by som tym, ze by som kamosku vzala k Dr adala predpisat antikoncepciu. Dalej sa odstrihnut od toho asociala. A po tretie, spisat plan, ako dalej. Dieta je uz vacsie, v azylaku by mohla nejaky cas pobudnut, tam jej ho postrazia, pokial ona bude pracovat. Ako sa niekde zabehne a nasetri, bude to mat jednoduchsie.
@anonym_autor Buď si fakt totálne hlúpa a manipulovaná alebo píšeš sama o sebe a chceš hlavne získať nejaké peniaze od naivných ľudí.
Takáto osoba sa nikdy nezmení k lepšiemu. K tomu chlapovi sa zasa vráti alebo si nájde podobného a bude rodiť, kým bude môcť a z deciek aj tak nič poriadne nevychová.
@anonym_2fe985 toto je komentár fakt blbého človeka 👏🏻👏🏻 pýtala som tu niekde peniaze? Cely čas sa pýtam, aká je šanca, že nestratí aj tretie dieťa, či má riskovať, keď ho dá do pestúnskej starostlivosti... Ty si radšej zapchaj hubu a zviaž prsty... Ako sorry, ale ty vôbec nechápeš... Choď si ventilovať frustrácie inde... Ďakujem
@anonym_autor ...nech začne tam, kde dala toho casu výpoveď. Ak bola dobrý zamestnanec, tak možno ju zoberú znova.
@anonym_autor .... Ja fakt neviem. Ak je fakt vo veľkých problémoch, tak pol roka mi príde malo na to, to dať do poriadku. Píšeš, že nemá ani strednú školu dokončenu. Jej šance na získanie poriadne platenej práce sú tým pádom oveľa nižšie. Podľa mna
@doriiis nižšie šance, ale nie nemožné. Mám kolegyňu ktorá má tiež len povinnú školskú dochádzku, nižšia pozícia ale nie zle platená...
@anonym_autor jej nepomoze to, ze jej niekto da peniaze alebo ju necha byvat zadarmo, to ju nauci len to, ze vzdy sa najde niekto, kto jej problemy vyriesi za nu.
1. Vyriesit antikoncepciu, idealne sterilizaciu. Mozno krute, ale uz priviedla na tento svet 3 deti, o ktore sa nevie postarat a nevie ich vychovat, takze staci. Ani o 10 rokov by nemala mat dalsie.
2. Odstrihnut sa od toho neschopaka. Navzdy. Definitivne.
3. Neodmietat azylak, nie je v situacii aby si ona kladla podmienky. Vyuzit moznosti tychto institucii a zobrat si z toho co najviac - bude mat strechu nad hlavou, pomoc socialnych pracovnicok, moze zacat pracu.
4. Hladat pomoc aj co sa tyka financneho poradenstva, myslim, ze nieco take existuje, bezplatne, a upracu s nou jej financnu situaciu, kde ma kolko dlhov a ako to riesit, mozno je to tak vysoka ciastka, ze bude vhodne riesit osobny bankrot.
5. Drzim jej palce aby sa z toho dostala, ale bude to beh na dlhe trate
Vždy to ide cez súd, ten nariaďuje aj samotnú pestúnsku starostlivosť. No buďme realisti,polrok je v jej prípade málo,v podstate ona potrebuje zmeniť celý doterajší život a pol roka je na toto naozaj málo
Ak ona má len základnú školu,tak ťažko si bude hľadať takú prácu, ktorá uživí ju aj deti. Proste je toho dosť čo musí zmeniť.
@jaskolka áno, toho si je vedomá, že je toho veľa. A chce zmeniť svoj život.
Pozrite, nikdy nie je neskoro začať od znova, len treba chcieť a ona chce...
@anonym_autor ...nech začne tam, kde dala toho casu výpoveď. Ak bola dobrý zamestnanec, tak možno ju zoberú znova.
@doriiis áno, tam sa chce vrátiť
@anonym_autor pokial s tym chlapom zostane zit, nic sa nezmeni a bude to stale zle. Ona musi odist a urobit hrubu ciaru, inak sa nikam neposunie.
Apropo ako ju vnimas ty-ma aspoñ nejake zlomky inteligencie, aby to dala? Lebo ked je v takychto sra.. ach, asi vela rozumu nema a mozes sa aj rozkrajat, nemopome to
Pokiaľ neodíde od debila a nezačne sa konečne starať sama o seba nijak jej nepomôžeš. Platila by som jej akurát antikoncepciu. Všetko čo sa pýtaš jej určite vysvetlia na úrade práce a sociálnych vecí, choď tam s ňou.
@anonym_autor pokial s tym chlapom zostane zit, nic sa nezmeni a bude to stale zle. Ona musi odist a urobit hrubu ciaru, inak sa nikam neposunie.
Apropo ako ju vnimas ty-ma aspoñ nejake zlomky inteligencie, aby to dala? Lebo ked je v takychto sra.. ach, asi vela rozumu nema a mozes sa aj rozkrajat, nemopome to
Tak tretie dieťa dat tiež do pestúnskej a oni dvaja do prace a platiť si dlhy.Ako inak sam tam da pomôcť, snáď sa im nebudeme skladať
@jaskolka áno, toho si je vedomá, že je toho veľa. A chce zmeniť svoj život.
Pozrite, nikdy nie je neskoro začať od znova, len treba chcieť a ona chce...
@anonym_autor to áno,len ide o to,že potrebuje oveľa viac ako ten pol rok,čiže na to sa vôbec neupinat. Ako prvý krok je odísť od toho chlapa,potom kontaktovať sociálku, choď tam s ňou, vysvetlia vám všetko,
No a možno na začiatku fakt ten azylovy dom,lebo reálne na prenájom mať nebude(keď má len dlhy a exekúcie)a potom práca.No keďže nemá vzdelanie,tak to bude fakt len niečo také že dáke brigády,pomocné práce.
Úplne najlepšie by bolo,keby si mohla dokončiť školu,s maturitou či aspoň výučným listom by to mala jednoduchšie,tak ma iba základné vzdelanie.
@anonym_autor .... Nech ide do toho azylového domu. Sama, bez deti.A začne odtiaľ.Ak jej nikto nevie pomôcť s bývaním,tak inú šancu nemá
@tenerifka to dievča má potenciál, nie je úplne stratená, rozumu má podľa mňa dosť, len jej chýbal niekto, kto by jej ukázal smer. Asi až keď spoznala mňa, začala vidieť veľa vecí inak. Sama si už uvedomuje, že ten chlap ju tahá dole. Začali spolu, keď mala cca 15, veľmi blbý vek... On už bol vlastne dospelý... Keby som v nej nevidela potenciál a snahu veci zmenit, nepomáhala by som jej ...
Tak tretie dieťa dat tiež do pestúnskej a oni dvaja do prace a platiť si dlhy.Ako inak sam tam da pomôcť, snáď sa im nebudeme skladať
@anonym_d02117 to ani ja ani ona nežiada...
@anonym_autor to áno,len ide o to,že potrebuje oveľa viac ako ten pol rok,čiže na to sa vôbec neupinat. Ako prvý krok je odísť od toho chlapa,potom kontaktovať sociálku, choď tam s ňou, vysvetlia vám všetko,
No a možno na začiatku fakt ten azylovy dom,lebo reálne na prenájom mať nebude(keď má len dlhy a exekúcie)a potom práca.No keďže nemá vzdelanie,tak to bude fakt len niečo také že dáke brigády,pomocné práce.
Úplne najlepšie by bolo,keby si mohla dokončiť školu,s maturitou či aspoň výučným listom by to mala jednoduchšie,tak ma iba základné vzdelanie.
@jaskolka tá pravda, kde robila predtým, ponúka ubytovňu, nie je tam podmienka žiadne vzdelanie, palt je tam dobrý... Áno, aj ja si myslím, že to bude dlhšie ako polroka, ale pri dvoch prácach by sa to dalo aj do polroka....
Už som to písala viackrát, od toho chlapa chce odísť, už nechce byť závislá na nikom, chce si dať život do poriadku.
Otázka je: azylák alebo dať dieťa do pestúnskej starostlivosti?
Už som to písala viackrát, od toho chlapa chce odísť, už nechce byť závislá na nikom, chce si dať život do poriadku.
@anonym_autor ... Ja radím azylak
@tenerifka to dievča má potenciál, nie je úplne stratená, rozumu má podľa mňa dosť, len jej chýbal niekto, kto by jej ukázal smer. Asi až keď spoznala mňa, začala vidieť veľa vecí inak. Sama si už uvedomuje, že ten chlap ju tahá dole. Začali spolu, keď mala cca 15, veľmi blbý vek... On už bol vlastne dospelý... Keby som v nej nevidela potenciál a snahu veci zmenit, nepomáhala by som jej ...
@anonym_autor a ty by si jej nemohla pomoct napr. so strazenim dietata, ak by bolo chore? Alebo pomoct najst nejaku pani, co by jej postrazila? Mozno by to nebolo casto, ale musi mat aj toto vyriesene. V tej ubytovni by mala vlastnu izbu?
Azylak a nechať si poradiť.
@anonym_autor ... Ja radím azylak
@doriiis ak bude v azyláku, ako si nájde prácu? Majú to tam tak zariadené, že jej niekto bude strážiť dieťa? Dnes je väčšina prác na 3 zmeny....
@anonym_autor urcite radsej nechat dieta pri sebe a zacat v azylaku, odtial sa urcite posunie, ak je to teda tak ako pises, je rozum vcelku ma
V prvom rade nech sa dá sterilizovať.A to nech urobí čim skôr kým nebude mať štvrté dieťa. Nech si nato požičia alebo poprosi gynekológa aké má možnosti. Ale nech je zodpovedná uz konečne.
@anonym_autor a ty by si jej nemohla pomoct napr. so strazenim dietata, ak by bolo chore? Alebo pomoct najst nejaku pani, co by jej postrazila? Mozno by to nebolo casto, ale musi mat aj toto vyriesene. V tej ubytovni by mala vlastnu izbu?
@tenerifka ja mám dve práce. Ťahám 80 hodín týždenne

Pestúnska starostlivosť nie je adopcia,čiže ona o deti nepríde,len skrátka sú "inde "kde sa o nich starajú. Do akej pestúnskej rodiny dieťa pôjde,si ona vybrať nemôže. Ak sa neskôr skutočne bude schopná postarať o deti,bude musieť o tom rozhodnúť súd, ktorý bude skúmať,či naozaj sa jej podmienku zmenili,teda či má kde bývať,či má stabilnú prácu a podobne. A bude(ak jej schvália)pod dozorom kurátora,či naozaj sa plnohodnotne stará o deti.
Len hlavne nech už zase po 4x neotehotnie.
@doriiis
@jaskolka povedzme, že by sa jej to podarilo do polroka. Platí, že polrok je doba, ktorá sa dáva rodičom na zlepšenie podmienok a situácie a pôjde to bez súdu? Alebo je to zložitejší proces?