icon

Ako pomôcť mamičke v životnej a finančnej núdzi?

11. okt 2025

Ahojte, potrebovala by som sa poradiť ohľadom kamarátkinej situácie. Píšem s jej súhlasom. Asi to bude trošku dlhšie.

Majú s priateľom 2-ročné dieťa. Ona nemala ani materskú ani rodičák - už dve deti majú v pestúnskej starostlivosti. Majú exekúcie (zdravotná, sociálna, výživné, už aj na nájomnom dlžia). Ona, aj keď si chcela nájsť brigádu alebo prácu na skrátený úväzok, on sa nechcel nijak prispôsobiť. Na prvom mieste má seba a svoje pohodlie, má predstavu, že žena sa má starať hlavne o domácnosť. Obaja sú z pestúnskych rodín. Na ňu sa pestúni aj bio rodina úplne vykašľali. Jemu pestúni povedali, že môže prísť ale bez nej a dieťaťa. On je manipulátor a huba plná kecov, veľmi dobre si je vedomí, že ona nemá kam ísť, hlavne s dieťaťom, je si vedomí, že je na ňom závislá. Majú vzťah ako na horskej dráhe. Od neho už padli aj slová "Nech ti aj decko zoberie sociálka a ty skončíš pod mostom, nech konečne pochopíš, že bezo mňa si hovno". Už ju aj párkrát udrel.

Keď bola tehotná s tretím dieťaťom, chcela ho dať na adopciu, ale on ju uprosil, že sa o nich postará. Ako tehotná ťahala trojzmenku, brigádu, na jeho naliehanie zostala s ním a dala výpoveď. Už dlho ju ten vzťah ničí, keby mám na to prostriedky, pomôžem jej... No sama som v podnájme. Ona by potrebovala niekoho, kto by jej načas nezištne pomohol, s bývaním, so strážením.

Sama vraví, že už nechce byť na nikom závislá. Nechce ísť do azyláku, už tam raz bola, nepomôže jej to vyhrabať sa na nohy... Už dlhšie rozmýšľa, že nechá dieťa sociálke, už u nich párkrát boli. Aby sa mohla zamestnať a splatiť dlhy... Ale bojí sa, že už by dieťa nedostala späť. Jej priateľ by sa o malého nepostaral, robí mu problém zostať s ním sám na pár hodín, aj keď ho má rád. Je skôr typ požičať a vrátiť. Navyše prišiel o prácu, svojou chybou.

Ak by dala dieťa sociálke, aká je šanca, že by mohla ona rozhodnúť, v akej rodine by malý bol? Mohla by ho navštevovať aspoň každý druhý víkend? Aká je šanca, že by ho o polroka mohla vziať späť k sebe? Pestúni, u ktorých sú dve staršie deti, povedali, že tretie by už nezvládli. Kamarátka má 23, jej priateľ 27. Prvé dieťa mala v 18tich, nemá dokončenú strednú školu.

tenerifka
11. okt 2025
@anonym_autor

@doriiis ak bude v azyláku, ako si nájde prácu? Majú to tam tak zariadené, že jej niekto bude strážiť dieťa? Dnes je väčšina prác na 3 zmeny....

@anonym_autor pokial ja viem, tak ano

tenerifka
11. okt 2025

Najlepsie bude, ked s ñou pojdes na konzultaciu do konkretneho azylaku, alebo na socialne oddelenie, tam vam zodpovedaju vsetky otazky

autor
11. okt 2025
@tenerifka

Najlepsie bude, ked s ñou pojdes na konzultaciu do konkretneho azylaku, alebo na socialne oddelenie, tam vam zodpovedaju vsetky otazky

@tenerifka dobre, ďakujem

anonym_386a6d
11. okt 2025

Najprv nech si zistí, či by kuratela to jej dieťa vzala. Teraz je totižto trend nechávať deti doma pri rodičoch, aj keď nemajú kde bývať, alebo čo jesť., prípadne dochádza k fyzickým trestom, dnes je to šumafuk. Žiaľ veľmi ťažko sa vybavuje umiestenie dieťaťa do centra pre deti a rodiny.
Ak by sa jej to podarilo, ona je matka, zákonný zástupca, má právo navštevovať dieťa kedykoľvek. Zariadenie jej to musí umožniť. Tiež má právo žiadať, aby dieťa bolo umiestnené čo najbližšie k jej bydlisku, aby s ním mohla ostať v kontakte. Môže si nárokovať aj pravidelné videohovory, ak by nevedela prísť osobne. Keď sa jej zlepší situácia, dieťa si môže vziať domov bez problémov. Nie sú takmer žiadne podmienky, hlavný je záujem. Drogy ani alkohol nespominas, tak tam naozaj stačí prejaviť záujem. Ona vyberať profesionálnu rodinu nemôže, tú vyberie riaditeľ centra a tá rodina s ňou bude povinne spolupracovať.
Čo najskôr nech navštívi Upsvar a informuje sa.

anonym_cc5096
11. okt 2025

prve 2 deti jej nevadia,ze su prec ale o posledne sa ide byt? nech ho da na adopciu rovno - lebo zena ako ona nemam mat co deti-len pri nej trpia .. a hned nech ide aj na sterilizaciu aby sa nemnozila dalej ... len tak si moze ako tak zacat budovat buducnost .. a nepomahat -lebo takyto si to ani neuvedomia ... ona sa musi sama postarat a pozviechat

anonym_7995c8
11. okt 2025

Dieťa pôjde najskôr do profesionálnej rodiny (keďže má 2 roky), až po čase do pestúnskej starostlivosti, o tej rozhoduje súd, nie ona. Rýchlejšie a jednoduchšie by bolo, keby to bola tá istá rodina, ale to píšeš, že oni nechcú.
Aby nestratila kontakt s deťmi, musí sa sama proaktívne o ne zaujímať, aj stretávať, keby sa ona nezaujímala pol roka, tak jej môžu byť odňaté rodičovské práva a súd môže rozhodnúť o adopcii.
Pestúnske rodiny sú upovedomené o tom, že im dieťa môže odísť naspäť do rodiny.
Od štátu za takéto dieťa dostávajú príspevky do 18, ak študuje, tak o niečo dlhšie.
Ja by som samozrejme v štandardnom prípade dieťa nevyhodila na ulicu po 18. roku, avšak sú určite prípady, že takéto deti sú neudržateľné, problémové, príp. utekajú...
Alebo ich možno pestúnska rodina mala pre prachy, tak by to samozrejme nemalo byť

autor
11. okt 2025
@anonym_386a6d

Najprv nech si zistí, či by kuratela to jej dieťa vzala. Teraz je totižto trend nechávať deti doma pri rodičoch, aj keď nemajú kde bývať, alebo čo jesť., prípadne dochádza k fyzickým trestom, dnes je to šumafuk. Žiaľ veľmi ťažko sa vybavuje umiestenie dieťaťa do centra pre deti a rodiny.
Ak by sa jej to podarilo, ona je matka, zákonný zástupca, má právo navštevovať dieťa kedykoľvek. Zariadenie jej to musí umožniť. Tiež má právo žiadať, aby dieťa bolo umiestnené čo najbližšie k jej bydlisku, aby s ním mohla ostať v kontakte. Môže si nárokovať aj pravidelné videohovory, ak by nevedela prísť osobne. Keď sa jej zlepší situácia, dieťa si môže vziať domov bez problémov. Nie sú takmer žiadne podmienky, hlavný je záujem. Drogy ani alkohol nespominas, tak tam naozaj stačí prejaviť záujem. Ona vyberať profesionálnu rodinu nemôže, tú vyberie riaditeľ centra a tá rodina s ňou bude povinne spolupracovať.
Čo najskôr nech navštívi Upsvar a informuje sa.

@anonym_386a6d ďakujem 🙏🏻🙏🏻

autor
11. okt 2025
@anonym_cc5096

prve 2 deti jej nevadia,ze su prec ale o posledne sa ide byt? nech ho da na adopciu rovno - lebo zena ako ona nemam mat co deti-len pri nej trpia .. a hned nech ide aj na sterilizaciu aby sa nemnozila dalej ... len tak si moze ako tak zacat budovat buducnost .. a nepomahat -lebo takyto si to ani neuvedomia ... ona sa musi sama postarat a pozviechat

@anonym_cc5096 nie, vadí jej, že aj tie dve sú od nej. Aj tie chce získať späť. Pravidelne ich navštevuje. Trpí tým, že sú odlúčení...

gabriellka
11. okt 2025
@anonym_autor

@tenerifka ja mám dve práce. Ťahám 80 hodín týždenne

@anonym_autor napis mi správu

autor
11. okt 2025
@anonym_7995c8

Dieťa pôjde najskôr do profesionálnej rodiny (keďže má 2 roky), až po čase do pestúnskej starostlivosti, o tej rozhoduje súd, nie ona. Rýchlejšie a jednoduchšie by bolo, keby to bola tá istá rodina, ale to píšeš, že oni nechcú.
Aby nestratila kontakt s deťmi, musí sa sama proaktívne o ne zaujímať, aj stretávať, keby sa ona nezaujímala pol roka, tak jej môžu byť odňaté rodičovské práva a súd môže rozhodnúť o adopcii.
Pestúnske rodiny sú upovedomené o tom, že im dieťa môže odísť naspäť do rodiny.
Od štátu za takéto dieťa dostávajú príspevky do 18, ak študuje, tak o niečo dlhšie.
Ja by som samozrejme v štandardnom prípade dieťa nevyhodila na ulicu po 18. roku, avšak sú určite prípady, že takéto deti sú neudržateľné, problémové, príp. utekajú...
Alebo ich možno pestúnska rodina mala pre prachy, tak by to samozrejme nemalo byť

@anonym_7995c8 ju mala pestúnka zrejme pre peniaze, v 18tke ju vyhodila z domu, súdom si poistila aj právne, aby neboli žiadne väzby...

anonym_9d802e
11. okt 2025

Kamaratka ako prve nech ide na sterilizaciu. Nevie sa postarat o deti, co ma viac netreba. Tretie dieta do pestunskej starostlivosti a ona nech si zbali kufre a ide makat na nejaky rok do zahranicia - deti moze pravidelne navstevovat …. sama bez chlapa. V nejaky hotel aj s ubytovanim. Potom sa postavi na nohy. Len to chce odvahu a silnu volu. Nikto to za nu neporiesi. A hlavne tu definitivnu antiku … ma 3 deti, tak nech sa stara. Tie deti zatial nestratila uplne, ale ak nieco so sebou nespravi uryxhlene … tie deti sa odcudzia … len fakt, ze ich porodila nestaci … takze musi poriadne zamakat

autor
11. okt 2025
@anonym_9d802e

Kamaratka ako prve nech ide na sterilizaciu. Nevie sa postarat o deti, co ma viac netreba. Tretie dieta do pestunskej starostlivosti a ona nech si zbali kufre a ide makat na nejaky rok do zahranicia - deti moze pravidelne navstevovat …. sama bez chlapa. V nejaky hotel aj s ubytovanim. Potom sa postavi na nohy. Len to chce odvahu a silnu volu. Nikto to za nu neporiesi. A hlavne tu definitivnu antiku … ma 3 deti, tak nech sa stara. Tie deti zatial nestratila uplne, ale ak nieco so sebou nespravi uryxhlene … tie deti sa odcudzia … len fakt, ze ich porodila nestaci … takze musi poriadne zamakat

@anonym_9d802e ona si to celé uvedomuje. Vie, že musí ísť makať. Vie, že musí odísť od toho chlapa. No to najťažšie rozhodnutie je, že dá aj tretie dieťa do pestúnskej...

autor
11. okt 2025

Takže, asi ste sa väčšina zhodli, že dieťa do pestúnskej a dve, tri práce, aby dlhy vyplatila. V azyláku je o dost menšia šanca na splatenie dlhov...

autor
11. okt 2025

Dobre, ešte taká otázka. Keď bude žiadať deti späť do svojej opatery, čo sa všetko posudzuje? Príjem, bývanie? Stačilo by jej byť v podnájme? Keby idem s ňou do spoločného podnájmu, to by stačilo? Plus teda vyplatené všetky dlhy, samozrejme.

pribinak
11. okt 2025
@anonym_autor

@ivik4 nuž, tak dlho sa nepoznáme, len 2 roky. Druhé a tretie dieťa neboli plánované. Ja chápem vaše myšlienkové pochody, ale nikto sme sa nenarodili s návodom na život. Ale každý máme právo na druhú šancu. Bohužiaľ, veľa vecí zanedbali aj jej pestúni, ktorí ju v 18tke vyhodili z domu...

@anonym_autor v 18tich jej konci pestunska starostlivosť a NEVERIM že to bol anjelik a oni jej urobia toto

Naozaj sk je pravda že sa dlho nepoznáte, tak daj si dolu ružové okuliare

autor
11. okt 2025
@pribinak

@anonym_autor v 18tich jej konci pestunska starostlivosť a NEVERIM že to bol anjelik a oni jej urobia toto

Naozaj sk je pravda že sa dlho nepoznáte, tak daj si dolu ružové okuliare

@pribinak vyhodili ju ako tehotnú. Ty by si vyhodila na ulicu tehotnú, sotva dospelú mladú ženu?

pribinak
11. okt 2025
@anonym_autor

@pribinak vyhodili ju ako tehotnú. Ty by si vyhodila na ulicu tehotnú, sotva dospelú mladú ženu?

@anonym_autor áno, ak by som ju xkrat predtým upozorňovala na nevhodného partnera, ak by som ju poučila o chránenom pohlavnom styku, ak by som ju predtým poučila o zodpovednosti a podobne

Poučila sa? Nie, narobila si 3 deti. Po prvom mala mat antikoncepciu

autor
11. okt 2025
@pribinak

@anonym_autor áno, ak by som ju xkrat predtým upozorňovala na nevhodného partnera, ak by som ju poučila o chránenom pohlavnom styku, ak by som ju predtým poučila o zodpovednosti a podobne

Poučila sa? Nie, narobila si 3 deti. Po prvom mala mat antikoncepciu

@pribinak o (ne)chránenom pohlavnom styku ju nepoučila, ani ju neviedla k nejakej finančnej gramotnosti. Jedine, že jej povedala, že s jej priateľom nesúhlasí. Inak nič.
Problém bol u nich aj ten, že bio mama sa jej nechcela vzdať a podpísať adopciu. Mali ešte adoptovaného syna, a ten bol pre pestúnku vo všetkom dokonalý.
Kamarátka si prizná, že nebola dokonalé dieťa, že neposlúchala na prvé slovo, nemala najlepšie známky, ale bolo jej vyčítané, aká je jej bio matka, a vždy sa cítila v tej rodine navyše. Do toho prišiel chalan, ktorý jej zrazu venoval všetok čas, počúval ju. Aký je naozaj, zistila až pri spoločnom bývaní, po pôrode a tehotná s druhým dieťaťom, ktoré bolo neplánované, lenže mala medzery v sexuálnej výchove....

anonym_d9b7a7
11. okt 2025
@anonym_autor

@pribinak o (ne)chránenom pohlavnom styku ju nepoučila, ani ju neviedla k nejakej finančnej gramotnosti. Jedine, že jej povedala, že s jej priateľom nesúhlasí. Inak nič.
Problém bol u nich aj ten, že bio mama sa jej nechcela vzdať a podpísať adopciu. Mali ešte adoptovaného syna, a ten bol pre pestúnku vo všetkom dokonalý.
Kamarátka si prizná, že nebola dokonalé dieťa, že neposlúchala na prvé slovo, nemala najlepšie známky, ale bolo jej vyčítané, aká je jej bio matka, a vždy sa cítila v tej rodine navyše. Do toho prišiel chalan, ktorý jej zrazu venoval všetok čas, počúval ju. Aký je naozaj, zistila až pri spoločnom bývaní, po pôrode a tehotná s druhým dieťaťom, ktoré bolo neplánované, lenže mala medzery v sexuálnej výchove....

@anonym_autor ked mala medzery v sexualnej vychove, co ona sama urobila pre to aby ich odstranila? Ved v tejto dobe je uz lahke si informacie dohladat. Namiesto toho plodi dalsie a dalsie dieta, pre ktore nema prostredie ani financie

pribinak
11. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor samé bla bla ….proste po prvom mala mat antiku

anonym_716150
11. okt 2025
@anonym_autor

@ivik4 nuž, tak dlho sa nepoznáme, len 2 roky. Druhé a tretie dieťa neboli plánované. Ja chápem vaše myšlienkové pochody, ale nikto sme sa nenarodili s návodom na život. Ale každý máme právo na druhú šancu. Bohužiaľ, veľa vecí zanedbali aj jej pestúni, ktorí ju v 18tke vyhodili z domu...

@anonym_autor 4.,5., a 6.dieta urcite tiez nebudu "planovane"...

andulka1988
11. okt 2025

@anonym_autor nájsť si stabilnú prácu, najlepšie by bolo vyplatiť dlhy, žiť ako sa patrí a keď príde na vrátenie dieťaťa/detí do starostlivosti tak aby mala vysporiadaný život asi tak v skratke. Ak ti na nej tak záleží už jej nepomáhaj aby konečne sama začala dačo robiť nielen ruku otrčať. Prepáč ale aj ty máš svoje a sama sebe sa priznaj keby nedaj Boh aby si sa dostala do novej situácie ona ti isto nepomôže. Stane sa že ,,náhodou" otehotnieš aj život je na prd príde do toho druhé dieťa a chlap na pip., môže sa stať že naozaj som blbá ale mať 2 deti mimo a mať ďalšie s takým a byť v sračkách je už o debilite. Ospravedlňujem sa za môj názor ale myslím že by si zaslúžila po papuli

himedzi
11. okt 2025

A co akože čakáš, akú pomoc? Ze jej da niekto zadarmo byt do prenájmu a bude jej ešte k tomu strážiť dieťa?

anonym_fff52d
11. okt 2025
@pribinak

@anonym_autor samé bla bla ….proste po prvom mala mat antiku

@pribinak a samé 🙏🙏🙏🙏🙏 známa firma, čo tu pod chvíľou vyplávala zakaždým s inou telenovelou
Tentokrát to zahrala na kamarátku

autor
11. okt 2025
@anonym_fff52d

@pribinak a samé 🙏🙏🙏🙏🙏 známa firma, čo tu pod chvíľou vyplávala zakaždým s inou telenovelou
Tentokrát to zahrala na kamarátku

@anonym_fff52d zaťukaj si na čelo... 🤦🏻‍♀️

autor
11. okt 2025
@himedzi

A co akože čakáš, akú pomoc? Ze jej da niekto zadarmo byt do prenájmu a bude jej ešte k tomu strážiť dieťa?

@himedzi nie, názor, či je aj iná cesta ako dať dieťa do pestúnskej. Ona nutne musí ísť pracovať, aj 2-3 práce súčasne, ale to sa nedá, ak má takto malé dieťa...

anonym_fff52d
11. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_fff52d zaťukaj si na čelo... 🤦🏻‍♀️

@anonym_autor ty si zaťukaj a vyhľadaj odbornú pomoc, píšeš ako cez kopirák,hlavne nikdy nezabudneš na "POPROSÍM, TIE CO NEMATE RADY A CHCETE TU LEN URAZAT, ANI NEPISTE. DAKUJEM. ONA SI JE VEDOMA SITUACE A SYPE SI POPOL NA HLAVU. ALE AKO KAZDA MATKA, NECHCE STRATIT DETI. DAKUJEM A PARDON ZA CAPSLOK 🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻"

autor
11. okt 2025
@anonym_fff52d

@anonym_autor ty si zaťukaj a vyhľadaj odbornú pomoc, píšeš ako cez kopirák,hlavne nikdy nezabudneš na "POPROSÍM, TIE CO NEMATE RADY A CHCETE TU LEN URAZAT, ANI NEPISTE. DAKUJEM. ONA SI JE VEDOMA SITUACE A SYPE SI POPOL NA HLAVU. ALE AKO KAZDA MATKA, NECHCE STRATIT DETI. DAKUJEM A PARDON ZA CAPSLOK 🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻"

@anonym_fff52d áno, zaťukaj si na čelo...

180207
11. okt 2025
@anonym_2fe985

A načo takýmto ľuďom pomáhať? Veď to je úplne zbytočný ľudský odpad. A samozrejme, zo svojích chýb a zlyhaní obviňuje všetkých okolo, ale svoje chyby nevidí a neprizná si.

@anonym_2fe985 ako môžeš o niekom napísať, že je odpad??? Vyrastala si tak, ako ona? Veď netušis, čo všetko zrejme prežila.

autor
11. okt 2025
@180207

@anonym_2fe985 ako môžeš o niekom napísať, že je odpad??? Vyrastala si tak, ako ona? Veď netušis, čo všetko zrejme prežila.

@180207 ďakujem