icon

Ako pomôcť mamičke v životnej a finančnej núdzi?

11. okt 2025

Ahojte, potrebovala by som sa poradiť ohľadom kamarátkinej situácie. Píšem s jej súhlasom. Asi to bude trošku dlhšie.

Majú s priateľom 2-ročné dieťa. Ona nemala ani materskú ani rodičák - už dve deti majú v pestúnskej starostlivosti. Majú exekúcie (zdravotná, sociálna, výživné, už aj na nájomnom dlžia). Ona, aj keď si chcela nájsť brigádu alebo prácu na skrátený úväzok, on sa nechcel nijak prispôsobiť. Na prvom mieste má seba a svoje pohodlie, má predstavu, že žena sa má starať hlavne o domácnosť. Obaja sú z pestúnskych rodín. Na ňu sa pestúni aj bio rodina úplne vykašľali. Jemu pestúni povedali, že môže prísť ale bez nej a dieťaťa. On je manipulátor a huba plná kecov, veľmi dobre si je vedomí, že ona nemá kam ísť, hlavne s dieťaťom, je si vedomí, že je na ňom závislá. Majú vzťah ako na horskej dráhe. Od neho už padli aj slová "Nech ti aj decko zoberie sociálka a ty skončíš pod mostom, nech konečne pochopíš, že bezo mňa si hovno". Už ju aj párkrát udrel.

Keď bola tehotná s tretím dieťaťom, chcela ho dať na adopciu, ale on ju uprosil, že sa o nich postará. Ako tehotná ťahala trojzmenku, brigádu, na jeho naliehanie zostala s ním a dala výpoveď. Už dlho ju ten vzťah ničí, keby mám na to prostriedky, pomôžem jej... No sama som v podnájme. Ona by potrebovala niekoho, kto by jej načas nezištne pomohol, s bývaním, so strážením.

Sama vraví, že už nechce byť na nikom závislá. Nechce ísť do azyláku, už tam raz bola, nepomôže jej to vyhrabať sa na nohy... Už dlhšie rozmýšľa, že nechá dieťa sociálke, už u nich párkrát boli. Aby sa mohla zamestnať a splatiť dlhy... Ale bojí sa, že už by dieťa nedostala späť. Jej priateľ by sa o malého nepostaral, robí mu problém zostať s ním sám na pár hodín, aj keď ho má rád. Je skôr typ požičať a vrátiť. Navyše prišiel o prácu, svojou chybou.

Ak by dala dieťa sociálke, aká je šanca, že by mohla ona rozhodnúť, v akej rodine by malý bol? Mohla by ho navštevovať aspoň každý druhý víkend? Aká je šanca, že by ho o polroka mohla vziať späť k sebe? Pestúni, u ktorých sú dve staršie deti, povedali, že tretie by už nezvládli. Kamarátka má 23, jej priateľ 27. Prvé dieťa mala v 18tich, nemá dokončenú strednú školu.

autor
11. okt 2025
@180207

@anonym_2fe985 ako môžeš o niekom napísať, že je odpad??? Vyrastala si tak, ako ona? Veď netušis, čo všetko zrejme prežila.

@180207 ľudia, ktorý sa narodili pod šťastnou hviezdou, do zabezpečených rodín, zabúdajú, že nie každý sme mali rovnako dobrý štart do života. A že každý si zaslúži druhú šancu. A 23 rokov nie je neskoro

anonym_cc5096
11. okt 2025

ake ma velke dlzoby? ak je to neunosne nech vyhlasi bankrot pokial splna podmienky ... nauci sa financnej gramotnosti a vyhlada pomoc ako sa postarat o seba .. lebo az potom sa moze postarat o deti ... samozrejme odchod od neho je prvorady

anonym_cc5096
11. okt 2025
@anonym_autor

@180207 ľudia, ktorý sa narodili pod šťastnou hviezdou, do zabezpečených rodín, zabúdajú, že nie každý sme mali rovnako dobrý štart do života. A že každý si zaslúži druhú šancu. A 23 rokov nie je neskoro

@anonym_autor vies kolko ludi z decaku,z rozvratenych rodin a podobne mali dost rozumu aby nepadli na take dno ako tvoja kamoska? uz keby mi odobrali jedno dieta by som zvazila antikoncepciu a necakala aby sa to zopakovalo 3x... mala moznosti xy ..ale ona si aj tak najde dalsieho chuja a zrobi si s nim decko a necha sa ako si to sama napisala zivit miesto toho aby sa pohla a nasla si stabilnu pracu .. ona proste nevie zakladne veci.. bude jednoduhsia osoba a nie nemala by vychovavat deti .. ak ich ma rada da im sancu aby vyrastali tam kde ich naucia zit normalny zivot ...

anonym_d9b7a7
11. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor myslim ze viacere z nas sa narodili do nie uplne fungujucich rodin alebo tam kde penazi nebolo nazvys. Ale nezacali sme bez rozmyslu a bez planu rodit jedno dieta za druhym

autor
11. okt 2025
@anonym_cc5096

@anonym_autor vies kolko ludi z decaku,z rozvratenych rodin a podobne mali dost rozumu aby nepadli na take dno ako tvoja kamoska? uz keby mi odobrali jedno dieta by som zvazila antikoncepciu a necakala aby sa to zopakovalo 3x... mala moznosti xy ..ale ona si aj tak najde dalsieho chuja a zrobi si s nim decko a necha sa ako si to sama napisala zivit miesto toho aby sa pohla a nasla si stabilnu pracu .. ona proste nevie zakladne veci.. bude jednoduhsia osoba a nie nemala by vychovavat deti .. ak ich ma rada da im sancu aby vyrastali tam kde ich naucia zit normalny zivot ...

@anonym_cc5096 deti jej odobrali naraz , nie jedno po druhom. Jedno malo rok, druhé 2 týždne. Všetky 3 majú jedného otca.
Práve preto, že tie deti má rada, rozmýšľa, že aj tretie dá do pestúnskej rodiny.

autor
11. okt 2025
@anonym_cc5096

ake ma velke dlzoby? ak je to neunosne nech vyhlasi bankrot pokial splna podmienky ... nauci sa financnej gramotnosti a vyhlada pomoc ako sa postarat o seba .. lebo az potom sa moze postarat o deti ... samozrejme odchod od neho je prvorady

@anonym_cc5096 áno, odchod od toho chlapa je potrebný. Viem cca sumu, na ktorú má exekúcie, aj jej aj jeho. Jeho dlhy sú asi 3-násobné ako jeho. A áno je si vedomí, že najprv si musí dať do poriadku svoj život aby sa mohla postarať o deti...

autor
11. okt 2025
@anonym_d9b7a7

@anonym_autor myslim ze viacere z nas sa narodili do nie uplne fungujucich rodin alebo tam kde penazi nebolo nazvys. Ale nezacali sme bez rozmyslu a bez planu rodit jedno dieta za druhym

@anonym_d9b7a7 ona nemala plán rodiť jedno dieťa za druhým, ako si ty napísala. Nejdem ju obhajovať, áno vykročila ku nohou do života, ale nikto ju ani neviedol k tomu, ako správne žiť... Váš rodičia učili, ju nie... Dôležité je, že chce na sebe pracovať...

pribinak
11. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_d9b7a7 ona nemala plán rodiť jedno dieťa za druhým, ako si ty napísala. Nejdem ju obhajovať, áno vykročila ku nohou do života, ale nikto ju ani neviedol k tomu, ako správne žiť... Váš rodičia učili, ju nie... Dôležité je, že chce na sebe pracovať...

@anonym_autor prosím tá, bola v pestúnskej rodine, tak videla a zažila ako vyzerá rodinný zodpovedný život

Ty evidentne píšeš sama o sebe. Proste si nezodpovedná a bodka
Tvoje deti platia za tvoje chyby

sissy27
11. okt 2025
@anonym_autor

@pribinak o (ne)chránenom pohlavnom styku ju nepoučila, ani ju neviedla k nejakej finančnej gramotnosti. Jedine, že jej povedala, že s jej priateľom nesúhlasí. Inak nič.
Problém bol u nich aj ten, že bio mama sa jej nechcela vzdať a podpísať adopciu. Mali ešte adoptovaného syna, a ten bol pre pestúnku vo všetkom dokonalý.
Kamarátka si prizná, že nebola dokonalé dieťa, že neposlúchala na prvé slovo, nemala najlepšie známky, ale bolo jej vyčítané, aká je jej bio matka, a vždy sa cítila v tej rodine navyše. Do toho prišiel chalan, ktorý jej zrazu venoval všetok čas, počúval ju. Aký je naozaj, zistila až pri spoločnom bývaní, po pôrode a tehotná s druhým dieťaťom, ktoré bolo neplánované, lenže mala medzery v sexuálnej výchove....

@anonym_autor prepac, mna tiez mama nepoucila o antikoncepcii, ani o menstruacii. A aj tak som vedela ako vznikaju deti a co to ta antikoncepcia je a aj som si ju isla sama na gyndu poriesit este skor, ako som mala sex. Takze toto nie je vyhovorka, ze jej pestunka na tuto temu nespravila prednasku. Dokonca som nemala ani ziadne specialne skolenie z financnej gramotnosti, v matematike som nikdy nevynikala - a nemam ziadne dlhy. Ze musim mat prijem vyssi alebo aspon rovny svojim vydavkom je hadam jasne kazdemu aspon priemerne inteligentnemu cloveku, dokonca si dovolim tvrdit, ze aj ludia s nizsim intelektom chapu, ze ak mam dve jablcka, tak nemozem zjest tri.
Takze naozaj nie je na mieste sa vyhovarat, ze jej niekto nevysvetlil.

kitycat
11. okt 2025
@anonym_autor

A POPROSÍM, TIE CO NEMATE RADY A CHCETE TU LEN URAZAT, ANI NEPISTE. DAKUJEM. ONA SI JE VEDOMA SITUACE A SYPE SI POPOL NA HLAVU. ALE AKO KAZDA MATKA, NECHCE STRATIT DETI. DAKUJEM A PARDON ZA CAPSLOK 🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻

@anonym_autor sj tebe ale treba otvorit oci.

Kym byde ina s uplnym chudakom tak sa nic nezlepsi.. ze sa na nu pestuni vykaslali v 18ke? Asi preto, ze sa tahala za tymto vhlapom aj ked bol uplne nevhodny do zivota. Sexuju ako zajace, vrhaju deti do sveta a sefia doma na ritiach... jej pomoze rozchod, babkrot a zacat zniva akw pochybujem... takeh sa tiez nechce pracovat

anonym_5769c7
11. okt 2025

Presne pre toto by som si nikdy neadoptovala dieťa, geny asocialov sa nezapru a adoptivnym alebo pestunskym rodičom narobia len kopec problémov.

anonym_df4b0f
11. okt 2025

Za 2 roky poznáš perfektne kamoškine myšlienkové pochody, skoro akoby to písala samotná kamoška.

anonym_937d57
11. okt 2025

Krízové centrum alebo charita má ubytovania pre ženy. Tam sú sociálne pracovníčky, pomôžu jej nájsť správnu cestu.

lukbe
11. okt 2025
@anonym_autor

@doriiis prosím ťa, čítaj s porozumením... Ich dve deti sú v pestúnskej, tretie u nich. Myslím, že som to dosť zrozumiteľne napísala

@anonym_autor je tam napísané "uz dve deti má v pestúnskej starostlivosti", takže nie je to jasne napísané, ci ona ma deti vo svojej starostlivosti alebo jej deti su v inej starostlivosti. Ty čítaj po sebe a s porozumením.

autor
11. okt 2025
@lukbe

@anonym_autor je tam napísané "uz dve deti má v pestúnskej starostlivosti", takže nie je to jasne napísané, ci ona ma deti vo svojej starostlivosti alebo jej deti su v inej starostlivosti. Ty čítaj po sebe a s porozumením.

@lukbe čítaj v kontexte a nevytrhavaj z vety

anonym_496d5f
11. okt 2025

Takých rodičov len zahrabať fakt :D

Dieťatu, aj tomu najmladšiemu by bolo lepšie u adoptívnych rodičov. Čo sa ale týka odpovedí ako jej pomôcť tak jej môžeš napríklad platiť antikoncepciu, pretože sa to zopakuje znova... a môžeš napríklad vybaviť nejakú dobre platenú prácu v zahraničí s ubytovaním nech tam odíde.

Deti jej teoreticky vrátia, ak im vytvorí zázemie a hej, stačí aj prenájom (ktorý im ale nik nedá lebo nik si nezoberie do nájmu single ženskú s troma deckami na krku).

marca12
11. okt 2025

Tieto komentare.... lahko sa sudi,ale uvedomte si,ze ona zila v pestunkej rodine,vlastni rodicia sa jej vzdali. Zrejme nemala stastie na vychovu alebo zdedila blbu povahu a nevie sa zaclenit do zivota. Je mi jej luto a luto mi je hlavne deti. Poradit neviem,ale viem,ze rodicia mozu navstevovat deti. Kamoska ma dieta v pestunskej statostlivosti a bio matka sa stretava s dietatom. Zrejme ho naspat nikdy nedostane,lebo je nezodpovedna,ale to dieta lubi a zalezi jej na nom. Len sa nedokaze postavit na nohy.

beataxxx
11. okt 2025

Prepac, ale jedine tak jej pomozes, ze jej vysvetlis, co to je antikoncepcia, pripadne sterilizacia

enya00
11. okt 2025
@anonym_autor

@doriiis veď práve to chce. Dať aj tretie dieťa do pestúnskej a odísť od neho. Len sa bojí. Aby nestratila kontakt s deťmi. A nie, ďalšie nechce.

Keď splatí dlhy, bude mať bývanie, na čo všetko prihliada sociálka, keď bude deti žiadať späť? A hlavne. Aby mala kontakt s deťmi...

@anonym_autor tazko by som mu este roztiahla nohy, keby pridem o deti…neverim moc, ze takyto ludia su schopni sa postarat..ale su taki, trtkat je prvorade a starat sa uz netreba

anonym_d47029
11. okt 2025
@anonym_autor

@doriiis áno, tam sa chce vrátiť

@anonym_autor kde sa chce vrátiť? kedy pracovala, keď nemá ani maturitu, čiže nedokončila školu a prvé dieťa porodila v 18? má 23 rokov, 3 deti, posledné má 2 roky, čiže porodila v 21. Medzitým rodila ešte raz. Tak kedy vlastne pracovala? Niečo mi tu nesedí.

anonym_5769c7
11. okt 2025
@marca12

Tieto komentare.... lahko sa sudi,ale uvedomte si,ze ona zila v pestunkej rodine,vlastni rodicia sa jej vzdali. Zrejme nemala stastie na vychovu alebo zdedila blbu povahu a nevie sa zaclenit do zivota. Je mi jej luto a luto mi je hlavne deti. Poradit neviem,ale viem,ze rodicia mozu navstevovat deti. Kamoska ma dieta v pestunskej statostlivosti a bio matka sa stretava s dietatom. Zrejme ho naspat nikdy nedostane,lebo je nezodpovedna,ale to dieta lubi a zalezi jej na nom. Len sa nedokaze postavit na nohy.

@marca12 Nie, takýchto žien mi nie je luto. Keď sa nedokáže postavit na nohy, nech ich už nikomu neroztahuje. Je mi ľúto tých detí.

anonym_727159
11. okt 2025

Je to len priateľ, nie manžel. Tak si zodpovedá len za dlhy ktoré sú na ňu. V akej sú výške? Môže sa ísť informovať do centra právnej pomoci zadarmo o osobnom bankrote a či je to vhodné v jej situácii. A aj sa poradiť ohľadom deti. Ak sa jej podarí - má nulovú štartovaciu čiaru. Môže vziať dieťa do toho azylového domu na začiatok a odtiaľ chodiť do práce. Dať si určiť výživné. Ale to by musela v prvom rade opustiť jeho - a keď je ním takto zmagorena či vôbec toto ona chce. Byť bez neho

anonym_ea2a88
12. okt 2025
@anonym_d47029

@anonym_autor kde sa chce vrátiť? kedy pracovala, keď nemá ani maturitu, čiže nedokončila školu a prvé dieťa porodila v 18? má 23 rokov, 3 deti, posledné má 2 roky, čiže porodila v 21. Medzitým rodila ešte raz. Tak kedy vlastne pracovala? Niečo mi tu nesedí.

@anonym_d47029 tiež som sa nad tým zamyslela. Autorka by to mohla objasniť kedy vlastne ona pracovala.

anonym_5c18a5
12. okt 2025

1. Neschovavaj sa za kamosku 2. Nemaj sex, nie je to nutne, mas len 23 a 3 deti, kym nemas peniaze na antiku alebo sterilizaciu, jednoducho nesexuj 3. Bez do prace, okamzite, vybav jasle - ak v byte nehrozi fyzicke nasilie, este neutekaj. Nasetri par stoviek eur ako vankus a az potom s dietatom odid 4. Ak starsie deti vidis raz mesacne na 2 hodiny, tak to rychlo naprav. Je tazke prejavit lasku, ked si ju sama nedostala, no uz si velka. Kazdy sme mali nejaku startovaciu ciaru v zivote, na nu sa da vyhovarat chvilku, pred tebou je mozno dalisch 70eokov, ktore mozes prezit inak. Drzim palce! P.s. Cloveka, ktory ma city a emocie by moznost “dieta do pestunskej” v zivote ani nenapadla…. Aˇza cenu toho, aby som mala dieta pri sebe, by som spravila vsetko. Predala oblicku, chodila no nocnu smenu, kym by dieta spalo na satni, darovala vajicka, upratovala inym 23 hodin denne (expeesivne povedane vsetky moznosti)…

skeblicka777
12. okt 2025

@anonym_autor stále píšeš o pestúnskej rodine, ale takto to nefunguje, ona si rodinu samozrejme vybrať nemôže, kde pôjde dieťa. Písala si, že chodí k nej sociálka, kde teraz býva? Vieš, ono pokiaľ má strechu nad hlavou a dieťa nie je zanedbané, týrané tak nie je dôvod na odobratie dieťaťa. Ak potrebuje dieťa "odložiť", lebo bavíme sa o tomto, malo by sa to dať, ale vtedy sa zato normálne platí, ja presne neviem, aké sú podmienky a koľko sa platí, ale raz to u nás spomenuli, že môže byť dieťa v CDR umiestnené aj takouto formou. Vieš koľko rodín takto žije a keby každý zadarmo dieťa odkladal, pokiaľ si nevyrieši dlhy 🤨, veď štát sa postará. Už tu bolo napísané, hlavne žiadne ďalšie dieťa.

anonym_fab725
12. okt 2025

Z akeho mesta je kamaratka? Ja som ochotna obcas postrazit to 2 rocne dieta, kym kamoska bude v tych 2-3 robotach o ktorych furt pises. A kupim jej aj kondomy.

1sally12
12. okt 2025

"deti jej odobrali naraz , nie jedno po druhom. Jedno malo rok, druhé 2 týždne" 😳😳 že 2 týždne😳 také malé odobrať😳 táto asociálka si tie deti ani nezaslúži naspäť.

0kristina0
12. okt 2025

Tak ako prve by mala tvoja kamoska ist na sterilizaciu, kedze sa nevie chtanit proti otehotneniu. Potim zacat pracovat a setrit. Nic ine jej neostava, samozrejme hentoho chuja poslat do teplych krajin.

januska12323
12. okt 2025

Tiež som sa pozastavila nad tým čo musela urobiť aby jej také malé deti zobrali. Veď aj zanedbané cigánčatá nechávajú v rodinách.

anonym_61a814
12. okt 2025

Mňa len udivuje, že väčšina tu ešte stále nevidíte, ako sú ľahko odoberané deti z bielych rodín. Musí byť vysoký dopyt. Nemyslím len túto rodinu.

Namiesto toho, aby štát mamičke v ťažkej situácii pomohol, tak šup odoberú deti. Sociälny štát a naše istoty.