icon

Ako pomôcť mamičke v životnej a finančnej núdzi?

11. okt 2025

Ahojte, potrebovala by som sa poradiť ohľadom kamarátkinej situácie. Píšem s jej súhlasom. Asi to bude trošku dlhšie.

Majú s priateľom 2-ročné dieťa. Ona nemala ani materskú ani rodičák - už dve deti majú v pestúnskej starostlivosti. Majú exekúcie (zdravotná, sociálna, výživné, už aj na nájomnom dlžia). Ona, aj keď si chcela nájsť brigádu alebo prácu na skrátený úväzok, on sa nechcel nijak prispôsobiť. Na prvom mieste má seba a svoje pohodlie, má predstavu, že žena sa má starať hlavne o domácnosť. Obaja sú z pestúnskych rodín. Na ňu sa pestúni aj bio rodina úplne vykašľali. Jemu pestúni povedali, že môže prísť ale bez nej a dieťaťa. On je manipulátor a huba plná kecov, veľmi dobre si je vedomí, že ona nemá kam ísť, hlavne s dieťaťom, je si vedomí, že je na ňom závislá. Majú vzťah ako na horskej dráhe. Od neho už padli aj slová "Nech ti aj decko zoberie sociálka a ty skončíš pod mostom, nech konečne pochopíš, že bezo mňa si hovno". Už ju aj párkrát udrel.

Keď bola tehotná s tretím dieťaťom, chcela ho dať na adopciu, ale on ju uprosil, že sa o nich postará. Ako tehotná ťahala trojzmenku, brigádu, na jeho naliehanie zostala s ním a dala výpoveď. Už dlho ju ten vzťah ničí, keby mám na to prostriedky, pomôžem jej... No sama som v podnájme. Ona by potrebovala niekoho, kto by jej načas nezištne pomohol, s bývaním, so strážením.

Sama vraví, že už nechce byť na nikom závislá. Nechce ísť do azyláku, už tam raz bola, nepomôže jej to vyhrabať sa na nohy... Už dlhšie rozmýšľa, že nechá dieťa sociálke, už u nich párkrát boli. Aby sa mohla zamestnať a splatiť dlhy... Ale bojí sa, že už by dieťa nedostala späť. Jej priateľ by sa o malého nepostaral, robí mu problém zostať s ním sám na pár hodín, aj keď ho má rád. Je skôr typ požičať a vrátiť. Navyše prišiel o prácu, svojou chybou.

Ak by dala dieťa sociálke, aká je šanca, že by mohla ona rozhodnúť, v akej rodine by malý bol? Mohla by ho navštevovať aspoň každý druhý víkend? Aká je šanca, že by ho o polroka mohla vziať späť k sebe? Pestúni, u ktorých sú dve staršie deti, povedali, že tretie by už nezvládli. Kamarátka má 23, jej priateľ 27. Prvé dieťa mala v 18tich, nemá dokončenú strednú školu.

skeblicka777
12. okt 2025
@anonym_61a814

Mňa len udivuje, že väčšina tu ešte stále nevidíte, ako sú ľahko odoberané deti z bielych rodín. Musí byť vysoký dopyt. Nemyslím len túto rodinu.

Namiesto toho, aby štát mamičke v ťažkej situácii pomohol, tak šup odoberú deti. Sociälny štát a naše istoty.

@anonym_61a814 ty musíš mať veľmi chabé informácie ako funguje systém pri odoberaní detí. Rodina býva často dlhodobo sledovaná, chodí k nim terénna sociálna ambulancia, deti zoberú až keď je to fakt nevyhnutné a v podstate to vidíš u autorky témy, odobrali len prvé dve deti, nebola -nie je schopná dá starať ani o toto posledné, čo jej nezobrali hneď po pôrode a napriek tomu sama uvažuje, že ho odloží, aby si pomohla. Tie dve staršie deti sú v pestúnskej starostlivosti, ale ani to nejde zo dňa na deň, je to proces, ktorý trvá minimálne rok, niekedy aj dlhšie a čo urobila autorka, aby jej ich vrátili? Nič, urobila ďalšie dieťa o ktoré sa nevie postarať. Mimochodom kde sa píše, že autorka je biela a nie rómka?

anonym_2fe985
12. okt 2025
@anonym_61a814

Mňa len udivuje, že väčšina tu ešte stále nevidíte, ako sú ľahko odoberané deti z bielych rodín. Musí byť vysoký dopyt. Nemyslím len túto rodinu.

Namiesto toho, aby štát mamičke v ťažkej situácii pomohol, tak šup odoberú deti. Sociälny štát a naše istoty.

@anonym_61a814 Kto normálny by už len chcel takéto decko? Matka je nevzdelaná a zadĺžená socka, otec rovnaký primitív. Farba pleti môže byť biela, ale čo z toho, ked pod bielou kožou nie je žiadny intelekt, snaha, dobré vlastnosti? Z toho nevychováš nič aj keby si sa rozkrájala. Adoptívne rodiny by vedeli rozprávať. Gény jednoducho neoklameš. Pozri, koľko peňazí štát investoval do tejto tzv. matky a čo je z nej? Nič, zbytočný človek, ktorý sa akurát bezhlavo množí a privádza na svet ďalšie stratené existencie. Toto nikto nebude chcieť adoptovať, len nejakí zúfalci, ktorí trpko oľutujú.

anonym_2df61d
12. okt 2025

@anonym_autor Vie mi niekto prosím vysvetliť prečo si robila 3. dieťa keď už tie 2 maličké jej zobrali? Alebo teda ako je možné že jedna dospela žena nevie ako a načo slúži antikoncepcia?

motylik2559
12. okt 2025

@anonym_autor Ahoj autorka, mi nehovor,ze v domove pre zeny s dietatom sa nepostavila autorka s jednym dietatom na nohy🤦‍♀️ Poznam 2 pripady, v jednom mala zena 2 deti a v druhom jedno, co boli oba pripady v takomto domove. Dokonca im v tom domove poskytovali zdarma psychologicku pomoc pre nich aj deti. Deti tam mali miestnost, kde sa mohli kludne hrat, boli tam hracky pre deti v ramci azylaku. Obe si nasli pracu a cuduj sa svete, obe isli potom do prenajmu zit po case, ked sa zastabilizovali. Dokonca tej jednej syn si tam nasiel aj kamaratov a chodia ich pozriet,ked im to umoznia. Tento domov by bol pre nu naj riesenim, ako dlho tam bola? Lebo ked to vzdala napr. po 3 mesiacoch, tak je to jasné. Jedna tak zila s deckami rok, kym odisli do prenajmu, druha s jednym dietatom cca 3/4roka. Ale ked sa tvoja kamoska necha zakazdym opantat tym jej psychopatom a zakazdym sa vrati k nemu, tak je jasne,ze takto si sancu na lepsi zivot pre nu aj dieta nevytvori. Pokial sa ona nezatne a neodstrihne sa od neho uplne nech by sa pred nou plazil, plakal, ziadal ako sa zmeni, nie je u nej ziadna sanca na zlepsenie. Ten krizovy dom pre zeny s detmi je praveze pre nu naj riesenie. Alebo, je este druha moznost, ze ty ako kamoska najdes prenajom pre teba,ju aj dieta, dieta da do skolky, ona sa zamestna a budete zit a tahat naklady spolu. Tieto 2 moznosti ma(te) a nemusi dieta nikam davat. Drzim palec

darmasiswa
12. okt 2025

je mi luto celej situacie, myslim, ze teraz su na rade tie z komunity, ktore su zasadne proti UPT, myslim, ze maju teraz prilezitost, a dufam, ze sa ozvu s niekolkorocnou pomocou alebou velkou zbierkou vsetky aktivistky proti upt

anonym_cc5096
12. okt 2025
@anonym_2fe985

@anonym_61a814 Kto normálny by už len chcel takéto decko? Matka je nevzdelaná a zadĺžená socka, otec rovnaký primitív. Farba pleti môže byť biela, ale čo z toho, ked pod bielou kožou nie je žiadny intelekt, snaha, dobré vlastnosti? Z toho nevychováš nič aj keby si sa rozkrájala. Adoptívne rodiny by vedeli rozprávať. Gény jednoducho neoklameš. Pozri, koľko peňazí štát investoval do tejto tzv. matky a čo je z nej? Nič, zbytočný človek, ktorý sa akurát bezhlavo množí a privádza na svet ďalšie stratené existencie. Toto nikto nebude chcieť adoptovať, len nejakí zúfalci, ktorí trpko oľutujú.

@anonym_2fe985 to ze ich intelekt sa proste nevyvinul neznamena ze tam nieje ..tie deti mozu byt mudre,mozu mat talen-ale treba sa im venovat a ukazat im ,ako sa zije ... kolko doktorov a pravnikov ma hlupe decka a naopak? kazdy ma mat sancu -nie kazdy sa jej chopi... tieto deti su mozno daleko inteligentnejsie a mudrejsie ako tie tvoje ... a nikdy nevies ci ich raz nebudu ucit,ci liecit ... 😝

autor
12. okt 2025
@januska12323

Tiež som sa pozastavila nad tým čo musela urobiť aby jej také malé deti zobrali. Veď aj zanedbané cigánčatá nechávajú v rodinách.

@januska12323 po druhom pôrode mala silný zápal ľadvín, jej priateľ v tom čase nemal prácu. Bola hospitalizovaná. Deň potom ako ku prepustili, prišla sociálka s papierom, že odoberajú deti. Pritom pri predošlých šetreniach nič nezistili.

autor
12. okt 2025
@motylik2559

@anonym_autor Ahoj autorka, mi nehovor,ze v domove pre zeny s dietatom sa nepostavila autorka s jednym dietatom na nohy🤦‍♀️ Poznam 2 pripady, v jednom mala zena 2 deti a v druhom jedno, co boli oba pripady v takomto domove. Dokonca im v tom domove poskytovali zdarma psychologicku pomoc pre nich aj deti. Deti tam mali miestnost, kde sa mohli kludne hrat, boli tam hracky pre deti v ramci azylaku. Obe si nasli pracu a cuduj sa svete, obe isli potom do prenajmu zit po case, ked sa zastabilizovali. Dokonca tej jednej syn si tam nasiel aj kamaratov a chodia ich pozriet,ked im to umoznia. Tento domov by bol pre nu naj riesenim, ako dlho tam bola? Lebo ked to vzdala napr. po 3 mesiacoch, tak je to jasné. Jedna tak zila s deckami rok, kym odisli do prenajmu, druha s jednym dietatom cca 3/4roka. Ale ked sa tvoja kamoska necha zakazdym opantat tym jej psychopatom a zakazdym sa vrati k nemu, tak je jasne,ze takto si sancu na lepsi zivot pre nu aj dieta nevytvori. Pokial sa ona nezatne a neodstrihne sa od neho uplne nech by sa pred nou plazil, plakal, ziadal ako sa zmeni, nie je u nej ziadna sanca na zlepsenie. Ten krizovy dom pre zeny s detmi je praveze pre nu naj riesenie. Alebo, je este druha moznost, ze ty ako kamoska najdes prenajom pre teba,ju aj dieta, dieta da do skolky, ona sa zamestna a budete zit a tahat naklady spolu. Tieto 2 moznosti ma(te) a nemusi dieta nikam davat. Drzim palec

@motylik2559 ak by išla do azylového domu, z čoho by tam platila pobyt, keď má len 60€ prídavok na dieťa? A to nespomínam exekúcie, výživné, stravu. Niekto by jej tam strážil dieťa 10-hodin denne, aby mohla ísť do práce?

Áno, padla aj téma, že by som s ňou išla do dvojizboveho bytu. Ale ja mám dve práce, ja by som jej nemohla malého strážiť. Ona nemá peniaze na jasle, aj to by musela mať prácu na jednu zmenu, aby ho stihla doniesť a zobrať z jaslí. Dnes horko-ťažko nájdeš 2-zmenku

anonym_d47029
12. okt 2025
@anonym_autor

@januska12323 po druhom pôrode mala silný zápal ľadvín, jej priateľ v tom čase nemal prácu. Bola hospitalizovaná. Deň potom ako ku prepustili, prišla sociálka s papierom, že odoberajú deti. Pritom pri predošlých šetreniach nič nezistili.

@anonym_autor prepáč, ale ja neverím, že jej sociálka bezdôvodne odobrala 2-týždňového novorodenca! kolegyňa bola dva týždne po pôrode operovaná na žlčník, kvôli komplikáciám ležala v nemocnici vyše týždňa a nik jej dieťa nevzal, ani ju sociálka neriešila. Koľko rodičov nemá prácu a majú malé deti? Tam bude v pozadí niečo úplne iné. Kto podal podnet? Z nejakého dôvodu ju kontrolovali.

anonym_61a814
12. okt 2025
@anonym_autor

@motylik2559 ak by išla do azylového domu, z čoho by tam platila pobyt, keď má len 60€ prídavok na dieťa? A to nespomínam exekúcie, výživné, stravu. Niekto by jej tam strážil dieťa 10-hodin denne, aby mohla ísť do práce?

Áno, padla aj téma, že by som s ňou išla do dvojizboveho bytu. Ale ja mám dve práce, ja by som jej nemohla malého strážiť. Ona nemá peniaze na jasle, aj to by musela mať prácu na jednu zmenu, aby ho stihla doniesť a zobrať z jaslí. Dnes horko-ťažko nájdeš 2-zmenku

@anonym_autor aj keď nemala nárok na vyšší RD, ten nižší ale poberá. Dúfam, že sú rozvedení, to je prvý krok.

motylik2559
12. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Tak ja neviem co take ti povedala kamaratka o azylaku, ale napr. pri prijme do 65€ neplati ziadne poplatky, pri prijme 125€ plati 10€ mesacne...a za ostatne sluzby neplati nic-zadarmo psycholog, pomoc pri adaptacii do zivota, + pouzivanie ubytovacich miestnosti, voda, elektrina, pouzivanie sprch, kuchynky zdarma, posielam aj link: https://kcsosrs.sk/cennik-sluzieb/
A co som aj pozerala ine krizaky, tak az tak sa od tychto podmienok nelisia. Vela krizovych centier co su tak socialny pracovnici pomahaju matkam najst vhodne nove zamestnanie. Toto som nasla len na nete. A co viem od tych dvoch zien co tam s detmi boli, tak oba pripady zo zaciatku boli na samom dne...a dokazali to. Nemali tiez peniaze, tak ako tam asi zili, hm? 🤔 Asi tak, ze ked je to KRIZOVE centrum a kedze splnali aj podmienky na pobyt tam, tak ich nenechali s detmi spat pred krizakom🤷‍♀️ Pozri, ja fakt netusim ci ozaj pises o kamoske, alebo o sebe, lebo uz mi to z tvojich odpovedi pride vselijake, ale pokial si kamoska a nedajboze by aj tych 10eur platila na mesiac a zalezi ti na nej tak,ze dokonca hladas rady tu, tak jej zaplatis aj na 3 mesiace nenavratne...a pokial si ty ta osoba v nudzi, tak ver,ze pokial sa budes len lutovat a razne neskoncis s tym psychopatom, nepojdes do krizaku a budes hladat len vyhovorky ako sa to neda-pritom sa to DA!! kedze to zvladla matka s dvomi detmi tak a bola na samom dne ked sla do krizaku, tak to zvladnes aj ty! Kopec inych zien s detmi sa tak dali dokopy z totalneho dna. Tak mi tu prosim ta nehovor,ze to nie je mozne!! Ked budes(te) mat stale taketo zmyslanie ako sa to neda, tak nepytaj pomoc, rady a podporu. Ked zacnes uvazovat tym smerom, ako sa to da, aj ked to bude tazke, ale s viziou,ze uz o nejaky rok sa moze(te) mat lepsie...potom sa da aj normalne porozpravat a podporit. Aj ked takato cesta byva tazka na zaciatkoch, ale tazke to ma aj teraz...akurat s rozdielom,ze tam sa jej situacia aj pohlad na svet, s pomocou bezplatneho psychologa a soc.pracovnikov zlepsi a najde aj pracu. Ty neries kde da dieta v centre,ked tu pracu zatial nema-druha vec, ked ju aj najde, tak sa poradi tam so soc.pracovnikmi,ze ako s dietatom-by si neverila,ze ako si tam aj mamicky vedia byt napomocne s detmi, ked treba, aj soc.pracovnici strazia deti...Soc pracovnici vedia poradit/pomoct pri vybere prace, takze mozno jej pomozu najst taku, ze nebude 10-12hodin prec. Vies ked ona sa na nic nepyta a nezaujima, tak to tak vyzera, je mi luto ake detstvo prezila, ale prave preto by mala o to viac zabojovat ako matka a co najviac sa pytat v azylaku ake moznosti ma. Tebe mam pocit, pokial si kamoska povedala tak stvrtinu z toho, ak vobec, co vsetko tie zeny s detmi tam maju k dispozicii ci zadarmo alebo velmi maly mesacny poplatok. Takze mi tu uz neodpisuj ako sa to neda! Pekny den

mircalla
12. okt 2025
@anonym_autor

A POPROSÍM, TIE CO NEMATE RADY A CHCETE TU LEN URAZAT, ANI NEPISTE. DAKUJEM. ONA SI JE VEDOMA SITUACE A SYPE SI POPOL NA HLAVU. ALE AKO KAZDA MATKA, NECHCE STRATIT DETI. DAKUJEM A PARDON ZA CAPSLOK 🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻

@anonym_autor Myslim, ze nechapes. Urobila si az 3 deti, o ktore sa nevie postarat. Nie 1, ale 3. Sype si popol na hlavu, ze 3 krat urobi tu istu chybu?

autor
12. okt 2025
@anonym_d47029

@anonym_autor prepáč, ale ja neverím, že jej sociálka bezdôvodne odobrala 2-týždňového novorodenca! kolegyňa bola dva týždne po pôrode operovaná na žlčník, kvôli komplikáciám ležala v nemocnici vyše týždňa a nik jej dieťa nevzal, ani ju sociálka neriešila. Koľko rodičov nemá prácu a majú malé deti? Tam bude v pozadí niečo úplne iné. Kto podal podnet? Z nejakého dôvodu ju kontrolovali.

@anonym_d47029 vždy anonymné udania

anonym_8d9b0a
12. okt 2025
@anonym_d47029

@anonym_d47029 presne som toto išla napísať, roky pracujem ako profimama a vždy poznám pozadie, prečo bolo dieťa-deti odobraté. Nikdy to nebolo bez príčiny a keby teda bol problém, že sa partner počas hospitalizácie nestaral, tak matka už bola doma a dieťa napriek tomu zobrali a ona namiesto toho, aby išla o ne bojovať, lebo áno mohla a určite aj dostala šancu, tsk radšej ich navštevuje 1x za mesiac po 2 hodiny. A má nové dieťa.

autor
12. okt 2025
@anonym_61a814

@anonym_autor aj keď nemala nárok na vyšší RD, ten nižší ale poberá. Dúfam, že sú rozvedení, to je prvý krok.

@anonym_61a814 ona nemá ani nižší RD. Pretože pestúni majú predĺžený RD...

anonym_8d9b0a
12. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor toto tiež nie je pravda, pretože pestúni majú. Zákon to hovorí, že pokiaľ máš dieťa v starostlivosti štátu, nemáš nárok na RP ani na ďalšie deti

anonym_8d9b0a
12. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor nech sa páči

luccys
12. okt 2025
@anonym_df4b0f

Za 2 roky poznáš perfektne kamoškine myšlienkové pochody, skoro akoby to písala samotná kamoška.

@anonym_df4b0f Len skoro🙂

autor
12. okt 2025
@anonym_8d9b0a

@anonym_autor nech sa páči

@anonym_8d9b0a rodičovský príspevok cca 350€ a príspevok na dieťa 60€ sú dve rôzne dávky. Príspevok na dieťa je na každé dieťa. Rodičovský príspevok nemôžeš poberať viac naraz. Keď dieťa má 3 roky požiadaš si na mladšie dieťa...

anonym_8d9b0a
12. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_8d9b0a rodičovský príspevok cca 350€ a príspevok na dieťa 60€ sú dve rôzne dávky. Príspevok na dieťa je na každé dieťa. Rodičovský príspevok nemôžeš poberať viac naraz. Keď dieťa má 3 roky požiadaš si na mladšie dieťa...

@anonym_autor hore máš presné znenie, ak aj tie staršie deti budú mať viac ako 6 rokov, teda nárok na RP u nich zanikne. Ona môže porodiť aj ďalších 10 detí, jednoducho naň nárok mať nebude, lebo má iné dieťa v starostlivosti štátu a to je aj pestunstvo. Totiž z rovnakého ma obviňovala jedna mamička, že ja beriem na jej dieťa RP a ona nemôže na ďalšie narodené, tak som to zisťovala, aby sme jej to na ďalšom stretnutí 1x za mesiac mohli vysvetliť. A pritom my profirodicia na žiadne rodičaky na vaše deti nemáme, my sme riadni zamestnanci a berieme za tú starostlivosť plat.

autor
12. okt 2025
@anonym_8d9b0a

@anonym_autor hore máš presné znenie, ak aj tie staršie deti budú mať viac ako 6 rokov, teda nárok na RP u nich zanikne. Ona môže porodiť aj ďalších 10 detí, jednoducho naň nárok mať nebude, lebo má iné dieťa v starostlivosti štátu a to je aj pestunstvo. Totiž z rovnakého ma obviňovala jedna mamička, že ja beriem na jej dieťa RP a ona nemôže na ďalšie narodené, tak som to zisťovala, aby sme jej to na ďalšom stretnutí 1x za mesiac mohli vysvetliť. A pritom my profirodicia na žiadne rodičaky na vaše deti nemáme, my sme riadni zamestnanci a berieme za tú starostlivosť plat.

@anonym_8d9b0a toto ja viem, ale tu jedna napísala, že ako môže mať 60€ na to dieťa. No pretože že sú to dve rôzne dávky.

naturalka
12. okt 2025

Ak sa sem niekto docita…Ano, mnohe z nas nevyrastali v bezpecnom, laskyplnom prostredi, myslim, ze nikde to nebolo idealne a sme tu, zijeme zivoty, na ktore sme hrde… Ale neda sa to porovnavat s dietatom, kt. bolo bud adoptovane alebo bolo v pestunskej starostlivosti!! Tie deti si nesu so sebou absolutne iny naklad a maju to niekolko nasobne tazsie ako ty, vy alebo ja…Samozrejme to ale neznamena, ze sa tato konkretna kamoska s pomocou (vobec nemyslim teraz pomoc financnu) nemoze postavit na nohy…Ja by som poradila azylovy dom, kde jej neposkytnu len byvanie, ale budu ju smerovat, ako najlepsie dalej…drzim jej palce 🙂

anonym_8d9b0a
12. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_8d9b0a toto ja viem, ale tu jedna napísala, že ako môže mať 60€ na to dieťa. No pretože že sú to dve rôzne dávky.

@anonym_autor nie nepísala si to, napísala si, že ona nemá nárok, lebo ho berie pestúnka a to je klamstvo. Nárok nemá preto, lebo má dieťa v opatere štátu

pribinak
12. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ty si akebo neskutočne hlúpa a naivná a uveríš jej - tej tvojej kamoske úplne všetko
alebo píšeš sama o sebe a veríš vlastným klamstvam

simca06022011
12. okt 2025

Ona v prvom rade od chlapa prec a rozum kde nechala antikoncepcia nic??
Ostatne by som skúsila riešiť osobným bankrotom ( treba di zistiť, poradit sa = neviem sko to funguje) a pracovať. Od muža musí odísť. On nech si zije ako chce. Bohužiaľ vidím dnešnej dobe sama žiť so záväzkami s nízkym príjmom je ťažké = mozno naplánovať co to a ost do zdieľanej bytu s nejakými inými ženami (?)
Potrebuje sa začať vzdelávať, inak začať rozmýšľať. Muža ona neprerobi.

lucia147852
Autor odpoveď zmazal
autor
12. okt 2025
@simca06022011

Ona v prvom rade od chlapa prec a rozum kde nechala antikoncepcia nic??
Ostatne by som skúsila riešiť osobným bankrotom ( treba di zistiť, poradit sa = neviem sko to funguje) a pracovať. Od muža musí odísť. On nech si zije ako chce. Bohužiaľ vidím dnešnej dobe sama žiť so záväzkami s nízkym príjmom je ťažké = mozno naplánovať co to a ost do zdieľanej bytu s nejakými inými ženami (?)
Potrebuje sa začať vzdelávať, inak začať rozmýšľať. Muža ona neprerobi.

@simca06022011 osobný bankrot jej bude platiť len zdravotnú, nejaké trovy, ale nie na výživné.
Návrh na spoločné bývanie išiel aj z mojej strany, ale ja mám 2 práce, malého by som jej prizerať nevedela, bola by pri mne ako pri tom chlapovi... Ona má len 60€, nemá z čoho našetriť ani na tie jasle... Ak by sa aj jasle podarili, kde zoženiem prácu 8-15, aby stihala jasle?
Pre vás všetkých je to hyenizmus, ale ani jedna si neuvedomuje, aké ťažké rozhodnutie to je "odložiť" dieťa. Ona nevidí inú možnosť ako napraviť svoj život. A dúfa, že malému bude takto lepšie ako pri nej. Samozrejme, bude ho chodiť navštevovať tak často ako bude môcť...

autor
12. okt 2025
@lucia147852
Odpoveď bola zmazaná

@lucia147852 nemáš nárok na rodičák, ak máš deti v pestúnskej alebo ústavnej starostlivosti. Vyššie dala jedna baba screen... A na materskú nespĺňala 270 dní

anonym_2fe985
12. okt 2025
@anonym_autor

@simca06022011 osobný bankrot jej bude platiť len zdravotnú, nejaké trovy, ale nie na výživné.
Návrh na spoločné bývanie išiel aj z mojej strany, ale ja mám 2 práce, malého by som jej prizerať nevedela, bola by pri mne ako pri tom chlapovi... Ona má len 60€, nemá z čoho našetriť ani na tie jasle... Ak by sa aj jasle podarili, kde zoženiem prácu 8-15, aby stihala jasle?
Pre vás všetkých je to hyenizmus, ale ani jedna si neuvedomuje, aké ťažké rozhodnutie to je "odložiť" dieťa. Ona nevidí inú možnosť ako napraviť svoj život. A dúfa, že malému bude takto lepšie ako pri nej. Samozrejme, bude ho chodiť navštevovať tak často ako bude môcť...

@anonym_autor Takáto osoba hlavne žiadne deti nemala mať . To, že jej decko vychovajú iní ľudia nie je žiadny problém. Horšie ako s biorodičmi sa mať nebude. Či z neho vyrastie niečo schopné alebo sa podá na rodičov, je druhá vec. V každom prípade, bude mu lepšie.
Ak píšeš o sebe, decko daj do náhradnej rodiny, ty choď do azylového domu a začni pracovať a platiť účty ako každý normálny človek. Výhovorky neobstoja. Štát do teba už investoval dosť a čo z toho? Sama máš možnosť postaviť sa na vlastné nohy. Deti by som neriešila v zmysle, vziať si ich k sebe naspäť. Skôr ich len chodiť návštevovať, pestovať vzájomný vzťah a kým dospejú, zabezpečiť si bývanie, ktoré bude aj pre nich domovom a potom im dať istotu, že niekoho na svete majú. A poučiť ich, že deti sa nerobia v 18, bez školy , bez peňazí, bez seriózneho partnera, lebo to dopadne vždy zle.

anonym_5769c7
12. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Tak pre ňu to asi ťažké nie je, keď odložila už 2 deti a spravila si tretie, o ktoré sa tiež nevie postarat a dopadne to rovnako.